Google Chrome induláskor maradjon a háttérben

Mostanában egyre jobban zavar, és nem találom a megoldást a következőre: Fedora, Gnome desktop. Ha dolgozok egy programban (pl xterm), és indítok egy másikat (pl fájlkezelő), akkor az újonnan indított program a háttérben nyílik meg, nem szakítja meg a munkámat. Kivéve néhány, sajnos nem leváltható programot. A legfájdalmasabb közülük a Google Chrome: bármit csinálok, az előtérben indul el, ellopja a fókuszt, letakarja azt, amivel aktívan foglalkozok, megszakad a lendület, stb. Szeretném erről a viselkedésről lebeszélni, de még arra se jöttem rá, hogy milyen kulcsszavakra kellene rákeresnem. Bármilyen megoldást, ötletet megköszönök.

Hogy világos legyen, ilyen a jelenlegi munkamenet: Gépelek a terminálba/szövegszerkesztőbe, kell valamihez a Chrome, windows billentyű, katt a Chrome ikonon. Vissza a terminálba/szövegszerkesztőbe, gépelek tovább, pár másodperc múlva a Chrome az arcomba robban, letakarja a terminálom/szerkesztőm, a gépelés fele elvész, mire kapcsolok. Ismétlem, bármi más szépen a háttérben indul el, ezért be tudom fejezni a gépelést, és csak utána váltok át arra a programablakra, amikor úri kedvem úgy hozza.

(A másik ilyen program amúgy a Steam, de az annyira nem zavar, ha azt indítom, akkor úgyis játszani akarok már, nem dolgozni.)

Hozzászólások

Ha ez nem jönne be, azt is be lehet állítani, hogy másik munkaasztalra / virtuális desktopra nyíljon a Chrome. Minimalista WM-eken bekonfigolható, hogy milyen ablakozó módban induljon. Gnome-on nem tudom, azon nem állítottam be ilyet, mert nem használok olyat, illetve a gépem is olyan gyors (SSD, modern proci sok maggal, cache-el, elég RAM, plusz minimalista rendszer, minimalista WM), hogy a Win+dedikált billentyűre azonnal arcomba robban a böngésző, talán ms lag, ha van, nem kell másodperceket várni, akkor indítom, amikor kell, és azonnal fut, olyan gyorsan, mintha csak átváltottam volna rá.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)