Memtest86+ fagyás

Fórumok

Sziasztok!

 

Ismerősöm gépébe bővítettem memóriát (2x 4GB DDR3 1600), amit be is fogadott az alaplap, működik vele a rendszer szépen, használat közben semmi problémát nem tapasztaltam. Azonban rutinból indítottam egy Memtest86+ tesztet, hogy teljesen biztos legyek benne, hogy minden rendben. Meglepetésemre a teszt indulása után pár másodperccel kifagy az egész, nem reagál semmire, hibát nem ír. 

Próbáltam más tesztekkel megbizonyosodni róla, hogy jók-e a memóriák, indítottam egy stress testet az alábbi paranccsal:

stress-ng --cpu 2  --io 2 --vm 1  --vm-bytes 6G --timeout 60s --metrics-brief

Ez jól megterhelte a gépet, közben figyelemmel kísértem a folyamatot a System Monitorban, és azt láttam, hogy a CPU maxra van terhelve és a memóriát is szépen elfogyasztotta, annyira, hogy már a swap-ra kezdett el dolgozni. Sikeresen lefutott, nem jelentkezett közben hiba.

 

Mégis miért fagyhat ki a Memtest86+? El kell döntenem, hogy vissza küldjem a memóriát vagy megtartsam.

https://drive.google.com/file/d/1_aYi6PtmcvDz2XTynQECLB975nzCXx-O/view?…

 

Köszi a válaszokat!

Mariák Kálmán

Hozzászólások

Köszi, lehet, hogy az alábbi esetről lehet szó:

Bug #2 - 32bit support only. Another BIOS bug we have seen is some old Dell machines have a 32bit addressing bug that prevents testing more than 4GB of RAM. In this case testing will freeze early on during Test 0 (the address test), while test in the 0x100000000 (4GB) memory range. To partially work around this issue you can limit the maximum address to test to below 0x100000000. This might mean a lot of RAM doesn’t get tested however. Or contact the motherboard vendor and ask for updated BIOS. Note that this can occur on CPUs that have full 64bit support. It is a just a BIOS issue.

Kivettem az egyik modult, most szépen fut a teszt, majd megírom mi lett a vége, ha végzett.

LOL, ez morbid. Elvileg a memtest86-nak 64 bitesként kéne fusson, és ha UEFI, ha BIOS boottal, de egyformán kéne működnie. Mit érdekli a memtest86-ot, hogy mi van a BIOS-ban, közvetlenül kéne kezelje a memóriát, nem BIOS rutinokkal, az utoljára a DOS korszakban volt menő. Azért ne hülyeskedjenek már, hogy 2021-ben, 2022 fordulóján 4 giga RAM felett gondja legyen akármilyen szoftvernek is, ma már a 16 giga is elég alap kezd lenni, kb. mint az FullHD, meg a 4 mag, UEFI, stb.. De elég sok ember használ már olyan gépet, amiben 32-64 giga van, meg az alaplap már CSM Legacy BIOS emulációt se támogat. Mondjuk persze ebben az adott BIOS-ok is sárosak, de akkor is oltári égő.

Ezt nem értette hajbazer, hogy ezért írtja lassan minden fontosabb cég és fejlesztőcsapat tűzzel-vassal a 32 bites supportot, és erőszakolják ki egyre inkább a 64 bit only dolgokat (nem csak x86-on, hanem ARM-en is), dobja egyre több disztró a 32 bites támogatást (max. a multilibet hagyják meg Wine-hoz, stb.-he). Nem mesterséges elavultatás, hanem hogy a sok lusta, 32 biten ragadt, ellustult fejlesztőt kiugrasszák a 64 bit mezejére, mert ha nincs erőszakolás, akkor 32 biten ragadnak vagy még 100 évig, meg nyomják hozzá a hülye dumájukat is, hogy 32 bit ought to be enough for anybody © ® és különben is, 2001-ben is elég volt. Nem véletlen, hogy még hajbazer is 64 bites XP-vel nyomja már. És nem, senkit nem érdekel a PAE, arról már Torvalds is megmondta, hogy egy gusztustalan hack egy olyan elavult dologra, amihez felesleges ragaszkodni. UEFI boot is nagyon nehezen terjed, még mindig túl sokan ragaszkodnak konzervativizmusból a BIOS boothoz.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

UEFI requires the firmware and operating system loader (or kernel) to be size-matched; that is, a 64-bit UEFI firmware implementation can load only a 64-bit operating system (OS) boot loader or kernel (unless the CSM-based Legacy boot is used) and the same applies to 32-bit. After the system transitions from "Boot Services" to "Runtime Services", the operating system kernel takes over. At this point, the kernel can change processor modes if it desires, but this bars usage of the runtime services (unless the kernel switches back again).

Ezeket én is tudom, amiket leírtál, de nem magyarázza meg a hibát. A memtest86-nak 64 bites módba kéne váltania, hiszen egy bare metal progam, ami egyben saját magának egyfajta OS-e/kernele is. Ebben kéne lennie kódrésznek, ami közvetlenül kezeli a memóriát, és nem BIOS hívásokkal, meg ha kell, át kéne billentenie a 32 bites UEFI-jű gépeken, meg BIOS bootnál is 64 bites módba kapcsolja a procit a memtest85 indulása után közvetlenül.

Az ismertetett hiba elég sokrétű is. Nem csak az a baj, hogy 32 bites korlátba ragad be, hanem hogy ezt súlyosbítandó, a usert nem tájékoztatja erről, hogy így csak 4 giga memóriát tud tesztelni, és még erre jön rá újabb súlyosításnak, hogy még le is fagy, se szó, se beszéd. Eleve az nagy baj, hogy a BIOS-ra bíz bármit is, azokban sose szabad megbízni, mert lehet elavult verzió, 32 bites limites, valami hiányos funkciójú Libreboot, stb.. Ezért van az, hogy a modern OS-ek is nagyban tesznek a BIOS beállításaira, és maguk kezelik a hardvereket, low level szinten, nem hívogatják a BIOS-t, vagyis ha egy mód van rá, elkerülik, hogy építsenek rá.

Ennek a 32 bitezésnek már mindenhol ki kellett volna halnia, kb. 10 éve, 64 bites rendszerek már 17 éve megfizethetők, ennyi idő elégnek kellett volna hogy legyen, hogy mind a gyártók, mind a fejlesztők, mind a userek felkészüljenek a 64 bites létre, de az UEFI is jelen van már 10+ éve. Nem szabad tovább senkinek haladékot adni, mert csak halogatásra, meg lustulásra használják. És nem, nem a mesterséges elavultatás miatt, hanem vannak emberek, akik kényszer nélkül nem fejlődnek, nem váltanak, nem haladnak a korral, mások meg szívhatnak miattuk. Ez a 32 bit már hosszú évek óta csak a lusta fejlesztők, meg néhány kivételes 32 bites Atom procijú ultramobil gép meg néhány 32 bites UEFI-jű kínai szutyok, és pár kevés RAM limites (vagy odaforrasztott fél-egy giga RAM, vagy régi chipset nem kezel többet 2 gigánál) gép miatt él túl, lélegeztetőgépen van tartva. Ez ilyen, egy ponton túl csak a kényszer segít, most pl. a MS dobta a Win11-gyel a 64 bitet, nagyon helyeslem (de csak ezt a vonatkozást), bár a halogatók Win7-8.1-n 2023-ig, Win10-en 2025-2029-ig is kihúzhatják 32 biten. Emkészem anno a Internet Explorer uralma, és az olyan szutykok, mint a Java/Flash pluginek is csak nagy techcégek nyomására haltak ki, akik erőltették a szabványokat az oldalaikon, kierőszakolva a váltást, fejlődést. Ha ölbe tett kézzel vártak volna, meg polkorrektkednek, hogy á, hagyjunk mindenkit azt használni, ami jól esik neki, adjunk még időt, extra legacy support, stb., akkor még mindig ott tartanánk, hogy csak IE-vel böngészhető a web, IE specifikus hack kell minden oldal kódjába, meg mindenféle proprietary szutyok plugin (Java, Flash, Silverlight, QuickTime, ActiveX) meg mindenfajta kétes kódekpakk kellene mindenhez.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Van egy olyan emlékem, hogy AMD CPU-kon csak egy magon futhat a memtest, vagy valami hasonló, különben megfagy azonnal indulás után. De rég volt, a mostani gépemen nem futtattam még memtest-et.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A Mageiában már egy pcmemtest nevű fork fut, mely a leírás szerint fejlettebb, UEFI, és DDR4-es cuccokat is támogat. Egy próbát megér.