UEFI multiboot + kettő Windows 11? Linux + Windows 11 UEFI boot manager?

Helló!

Tudnátok valami jó leírást, példa videót, bármit adni a Windows 11 multiboot megvalósításról, UEFIvel?

Kettő Windows 11 mellé szeretnék még 2 Linuxot felrakni. (Tesztelni, elszeparálni különböző feladatokat.) Később meg bármit mellé rakni.

"Legacy safe boot off, UEFI off": MBR + Linux/Windows 10 esetén gyönyörűen ment bármilyen boot managerrel, ami el tudja rejteni a partíciókat, így bármennyi OSem lehetett. Egy logikain volt a közös NTFS amit mindegyik OS látott, minden jó. A Windows 11 erőlteti az UEFIt, valamint nekem újdonság volt, hogy ha nincs dedikált grafikus kártyád, csak az Intel processzorba épített grafikus rész, az kizárólag UEFIn tud bootolni, mert az Intel már nem támogatja az UEFI előtti változatot! Tehát ha elromlik egy ilyen gépben a dedikált grafikus kártyád, hiába van az Intel processzorban is grafikus rész, nem tudsz bootolni! Csak ha UEFIs a géped.

GPT + UEFInél nem tiszta, hogy mi a működési logika multiboot esetén. Tudok hide/required/legacy boot flaget állítani a GPT partícióknak (meg mást is), de attól még látja az egyik Windows a másikat, csak nem fér hozzá. Nem az igazi. Az sem tiszta, a safe boot ebben az esetben ha ki van kapcsolva, okoz-e bármi hátrányt.

Windows 7/8/10 + MBR esetén van egy külön boot partíció ami általában 400-600 Mbyte, de azt át lehet helyezni az OS partícióra is, és szokott lenni egy 600 Mbyteos Windows RE rész, a javító, ezt is le lehet törölni. Boot manager elindította a boot partíciót, vagy ha 1 volt, azt, és minden működött. UEFInél hol van, hogy működik, mi indít mit? Rájöttem, hogy van egy 100-400 Mbyteos EFI partíció, ott vannak mappák és EFI fájlok, de hogy miért kell 100-400 Mbyte arra nem jöttem még rá, amikor alig van ott valami. Alapból hozzá sem tudok férni, és a BIOS is innen olvas ki több boot tételt.

A másik mód, hogy olvastam arról is, hogy a Windows 11-et lehet UEFI nélkül is használni, a GPTt MBRre alakítani. Ez lehet működne, ki is próbáltam a konverziót, nem működött elsőre. Azt látom, hogy a Windows 11 boot repair javítója egyből át akarja rakni az MBR-t GPT+ UEFIre. Tehát lehet meg lehet valósítani, hogy működni fog, de a frissítések közben simán el fog hasalni, ha a frissítő UEFIt keres vagy arra konvertálja.

Az is rémlik, hogy az egyik Windows 10ből lett 11, ott is átalakította az MBRt GPTre és UEFIre. 

Az lenne a jó, ha az aktuális Windows 11 nem látná a másikat és a Linuxokat, csak a közös adat partíciót. Valamint ha jön Windows 11 frissítés ne rontsa el az egészet.

Linuxon melyik boot manager a legjobb erre a fenti esetre? Köszi.

1. frissítés:

Úgy látom, hogy nem úszom meg, hogy elolvassam a most piacon lévő UEFI alapú boot managerek részletes használati útmutatóját. És azt sem, hogy megértsem, hogy működhet az EFI/UEFI multiboot, ha GPT van. Az egész a Windows 11 GPT konverziója miatt van. Az Ubuntu is jól megy MBR-en és a Windows 10 is. GPT nélkül MBR esetén annyira jól működik a bármennyi OS egy lemezen változat. 

2. frissítés: 

A megoldás a BootIt® UEFI lett. Elolvastam, hogy kell használni. El tudom rejteni a megadott partíciókat, például a másik Windows 11 és a hozzá tartozó Recovery partíciót. Van most egy EFI, amin van a 9 mbyte méretű boot manager szoftver, amiből 2 mbyte a PDF leírása. Van 1-1 Win adat NTFS, és hozzá 1-1 RE partíció ami kb 600 mbyte, meg van közös adatoknak egy NTFS.

Még csak a 2 Windows 11 van fent, de szépen működik 1 SSDn, nem akadnak össze, nem látják egymást.

Feljön a boot menü, kiválasztom az egyik Windows 11et, majd újraindul, és elindul a kiválasztott Win 11. A másik Win11 rejtve van, látja, mint ismeretlen partíció, de a tartalmát nem. A közös D: meg mind a kettő Windows alól elérhető. A másik esetén is ez a működés. A Win frissíti magát, ahogy kell.

Most rakok majd Linuxot mellé hamarosan.

Hozzászólások

Fontos, hogy mindkét Win11 natívan fusson? Nem lehetne valamelyiket virtualizálni? Ez mind egy lemezen kellene?

GPT+UEFI-nél maradva az első Win11-nek odaadod az egész lemezt. A lemezkezelővel zsugorítod a C-t amekkora kell (80-100 GB?). Aztán csinálsz a második 11-nek másik rendszerpartíciót (80-100GB?). Telepítéskor azt adod meg neki, a többit meg találja szerintem (efi/boot, recovery, hidden, stb).

A Linuxoknak csinálsz külön efi/boot partíciót (500MB/fat32). A maradék helyekre meg felrakod a Linuxokat advanced módban, úgy hogy ezt az efi partíciót adod oda.

A rendszereket meg a boot menüből választod. Így biztos nem fog írkálni a Win11 a Linuxok efi partíciójára. Két Windows-t utoljára XP-s időkben telepítettem. Így nem tudom, hogy 2 Win manager lesz-e az uefi boot választóban vagy már a Win felület alatt lesz 2 Win11. Ubuntu, Debian, Arch, stb biztos ott lesz az uefiben.

A grubokkal nem érdemes vesződni. Lényegtelen, hogy itt vagy ott választod ki az indítandó rendszert. 

"GPT+UEFI-nél maradva az első Win11-nek odaadod az egész lemezt. A lemezkezelővel zsugorítod a C-t amekkora kell (80-100 GB?). Aztán csinálsz a második 11-nek másik rendszerpartíciót (80-100GB?). Telepítéskor azt adod meg neki, a többit meg találja szerintem (efi/boot, recovery, hidden, stb)."

Jelenleg is kb ilyesmi történt. A boot manager hiába rejti el vagy aktiválja a GPT részeket, a Windows 11 rosszul viseli. (Gyakorlatban mivel még nem értem teljesen az UEFI működést, ez a fő ok, nem a Windows.)

Közben annyit találtam, hogy a UEFI alapú boot manager el tudja rejteni a többi OS bootolásához szükséges fájlokat (átnevezi a mappát) és akkor nem látják egymást. Ki fogom próbálni, hogy megoldás vagy sem.

Tehát akkor OSenként kell egy EFI partíció? Lehet ez a baj, hogy most a kettő darab Windows 11nek 1 darab EFIje van.

Ha jól működik a kettő Windows 11 között a váltás, akkor jön majd a Linux, de így fogom megvalósítani, ahogy írtad, köszönöm.

 

Most a Windows 11 indításakor dobja fel, hogy van 2 Windows, ha az elsőt indítom. Ha az elsőt indítom, elindul az első Windows 11.

Ha a másodikat, akkor újraindul.

Ezután ha a boot managerből a második Windows 11et indítom, akkor így elindul. Tehát egy reboot az ára, hogy átlépjek, ez plusz maximum 1 perc, de ez így nem szép megoldás.

Ha újra az első Windows 11 kell, az indul, kiválasztom az elsőt a Windows boot managerben is, és működik. A másodikra váltás a macerás.

A második Win11-re mondtam, hogy nem tudom hogyan fog viselkedni. Valami hasonlót sejtettem, meg azt is hogy az alaplap uefi menüjében 2 Winboot manager lesz. Ha felrakod a Linuxokat azok is ott lesznek, onnan választod ki őket. Restart mindenképp kell a váltáshoz, az meg szerintem mindegy hogy a grubban választasz vagy a boot menüben.

Szerkesztve: 2021. 11. 30., k – 07:56

Troll: tudni kell, hogy az Uefi rendkívül felhasználóbarát és rugalmas, feltéve, hogy pont úgy akarod csinálni a dolgokat, ahogy ő engedi. (A fő felhasználási területe egy darab Windows indítása, ehhez szüksége is van nvram-ra, külön partícióra, mifenére. Bővebben itt: https://uefi.org/sites/default/files/resources/UEFI_Spec_2_9_2021_03_18… mindössze 2540 oldal.)

Ebben nincs igazad. Az UEFI sokkal kulturáltabb, mint a MBR Legacy BIOS boot. Könnyebb vele a multiboot (a rendszerek nem írják át egymás alatt az MBR-t, hanem minden rendszernek az indító binárisa megfér egymás mellett ugyanazon az EFI partíción), nem kell boot flagekkel, logikai és elsődleges partíciókkal szívni.

Ami miatt sok user utálja: a default bekapcsolt, vagy a Windows által kikényszerített secure boot kutyulja meg a dolgokat, illetve sok gyártónak (HP-vel az élen) van nagyon fos UEFI implementációja, ami a Windowsra van fixen rádrótozva, de az ilyen gépeket kerülni kell. Ami még másik nagy szívás volt, amikor még voltak 32 bites UEFI-t használó gépek, az tényleg csúnya volt.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ebben nincs igazad. Az UEFI sokkal kulturáltabb, mint a MBR Legacy BIOS boot.

Ebben nem feltétlenül értünk egyet.

Könnyebb vele a multiboot (a rendszerek nem írják át egymás alatt az MBR-t, hanem minden rendszernek az indító binárisa megfér egymás mellett ugyanazon az EFI partíción), nem kell boot flagekkel, logikai és elsődleges partíciókkal szívni.

Én inkább úgy mondanám, hogy másfajta szívás van vele. A Win szereti felülcsapni a BootOrdert, hogy csak ő legyen benne. Hogy MBR reinstall vagy EFI konfig matatás-e a megoldás rá, az szerintem mindegy, szívni kell vele.

A boot flag meg szerintem kulturáltabb, mivel egy és ugyanazon diszken tárolódik, mint a rendszer, amit indítasz, míg az EFI-nél meg a független NVRAM-ban. Magyarán most már nem tudod csak úgy áttenni a diszket egy másik gépbe, elveszik a boot információ, mindenképp EFI konfigot kell csesztetni, hogy újra bootolni tudj róla.

Ami miatt sok user utálja: a default bekapcsolt, vagy a Windows által kikényszerített secure boot kutyulja meg a dolgokat, illetve sok gyártónak (HP-vel az élen) van nagyon fos UEFI implementációja, ami a Windowsra van fixen rádrótozva,

Na ez tény. Ha el is tekintünk a BootOrder nélküli implementációktól, az iszonyú szívás, hogy csakis a Microsoft kulcsai vannak csak előretelepítve.

OP-nak: Ha Linuxot is akarsz bootolni ezen a gépen, akkor a Win11 miatt nem úszod meg a secure boot-ot. Mivel a GRUB-ot aláírni nem tudod, ezért az egyetlen megoldás a shim használata (voltak más projektek is, de azok elhaltak, ez még aktív). Megpróbálkozhatsz esetleg saját KEK (Key Exchange Key) kulcs hozzáadásával, de ez a funkció a legtöbb gépen már a gyárban le lett tiltva, miután berakták a picipuha kulcsát, szóval szerintem nem is érdemes ezzel próbálkozni.

Ennek a shim-nek a binárisa ezzel a gyárilag telepített Microsoft kulccsal van aláírva, így indítható secure boot esetén is, és csak annyit tud, hogy betölt egy másik aláírt futtathatót (viszont ehhez már a saját kulcsait használja, nem az EFI-ben lévőket). Mindegy, a lényeg, hogy ehhez jár egy MOKManager (Machine Owner Key), amivel fel tudod venni a saját kulcsodat, majd pedig azzal alá tudod írni azt a GRUB-ot, amit telepítettél, így (viszonylag) kis szívás árán megmenekülsz a vendor lock-in-tól.

Ehhez lépésről-lépésre leírást itt találsz. Nem egy leányálom, de működik, feltéve, hogy grubx64.efi nevű a fájl, amit be kell töltenie.

Csak ha UEFIs a géped.

cirka 10 éve már minden gép UEFIs ;)

 

Tudok hide/required/legacy boot flaget állítani a GPT partícióknak (meg mást is), de attól még látja az egyik Windows a másikat, csak nem fér hozzá. Nem az igazi.

Soha nem is lesz az "igazi"

Amíg a gépben van, kap áramot, és adatkapcsolat is van, az operációs rendszer (bármelyik) látni fogja magát a diszket, és a rajta lévő összes partíciót, meg úgy általában minden hw eszközt :) - Ez a dolga.

 

Az lenne a jó, ha az aktuális Windows 11 nem látná a másikat és a Linuxokat, csak a közös adat partíciót.

A fentiekből következően ez e felállás egyetlen fizikai gép esetén kizárólag virtualizációval érhető el.

 

A legjobb amit tehetsz, hogy minden OS-t külön diszkre telepíted, és BIOS/UEFI-ből döntöd el éppen melyik bootoljon.

Ha valós igény a ne "lássák egymásét", akkor áramtalanítsd azt amyleikre épp nincs szükség.

 

persze ez egy sokdiszkes 'nagy dobozos' gépet feltételez, laptoppal ilyet nem könnyen lehet.

 

Vagy - ahogy már javasolták - virtuáls gépbe mindegyikkel, és akkor meg tudod valósítani a szabályaidat rendesen.

 

szerintem.

"Amíg a gépben van, kap áramot, és adatkapcsolat is van, az operációs rendszer (bármelyik) látni fogja magát a diszket, és a rajta lévő összes partíciót, meg úgy általában minden hw eszközt :) - Ez a dolga."

Általában, de jelen esetben nem igaz. De egy jobb boot manager, ami MBR alapon működik, ott felépítem azt az MBRt amit látni engedek, például Win 10 boot + Win 10 adat + Win 10 recovery + Extended, amiben van egy logikai adat NTFS, és a többi partíciót üres helynek látja! Sem a Linux, sem a Windows nem látja, hogy mi van az üres helyen! Ha nem hiszed, hogy van ilyen, vagy nem ismered: Bootit NG például ilyen. Nagy elégedettséggel használom MBR-es gépen. Volt amikor volt több Windows és sok Linux egy lemezen, minden gond nélkül. Mai napig működik, de GPT+UEFI-vel nem működik ez a rendszer. Ha menne, nem írok ide.

Tehát ez a boot manager elrejti a többit, tökéletesen működik. Windows telepítéskor kiüti ezt a boot managert, aminek elég egy 8 Mbyteos partíció, és újra bootolva a szoftverével aktíválom újra az egészet, akár lementi a boot sector-t, ha akarom, de nincs rá szükség, mert az nélkül is mindent tud indítani. BCD Editor része is van, Tudom állítani, hogy a Windows 10 HD melyik és particio melyiken van, ha szükséges.

Ha az üres helyre létre hoznék valamit, akkor bukta mert felül íródik. Bevált, hogy Windows telepítéskor hagyok 1 GB helyet utána, oda a Windows létrehozza a RE partíciót, ami 600 Mega körüli szokott lenni, onnantól már nem nyúl hozzá, azt is az MBRhez adom és kész. Egy 2 TB méretű lemezen lehetne 60 darab operációs rendszerem, egyenként beállítva, melyik melyiket lássa. Szabály, hogy 4 primary lehet, nekem a 4. primary mindig extended, és azon belül a közös adatpartíciók. Az OSnek meg elég 3 primary, hogy működjön bőven. Linuxnak ez sem kell, de ezt is tudjátok.

 

"A fentiekből következően ez e felállás egyetlen fizikai gép esetén kizárólag virtualizációval érhető el."

Ez sem igaz, lásd fentebb, ha MBR van. UEFI esetén a kérdés.

 

"A legjobb amit tehetsz, hogy minden OS-t külön diszkre telepíted, és BIOS/UEFI-ből döntöd el éppen melyik bootoljon."

Van jobb, csak egyszerűbbet keresek. Akkor csinálok egy teljes lemez mentést, és átrakom a Windows 11eket MBR + Legacy bootra, ha nem találok jobbat. Csak lehet egy Windows 11 frissítés kinyírja ezt, nem tudom.

 

"Vagy - ahogy már javasolták - virtuáls gépbe mindegyikkel, és akkor meg tudod valósítani a szabályaidat rendesen."

Nem akarok virtualizációra erőforrást pazarolni.

Sem a Linux, sem a Windows nem látja, hogy mi van az üres helyen! Ha nem hiszed, hogy van ilyen, vagy nem ismered: Bootit NG például ilyen

Ugye az megvan, hogy ez gyakorlatiolag minden boot-kor átírkálja a partíciós tábládat?

Erről nekem az orosz rulett ugrik be.

Egészen biztosan soha nem használnélk ilyesmit, még játékból sem.

nem tudom meddig használtad, és 'mennyire éles' adatokon, de szerintem csak szerencséd volt hogy nem okozott durva adatvesztést.

 

És attól hogy ez  csuda szoftver átírkálja neked a partíciós táblát, attól az adatok még ott vannak, az elrejtés elég erős kifejezés erre :)

De te tudod. - én valójában nem is értem mire jó egyetlen diszken többféle OS-t virualizáció nélkül multiboot-tal használni, hogy öszinte legyek.

 

Nem akarok virtualizációra erőforrást pazarolni.

Ez mondjuk már 10 éve is csak amolyan berögzült dogma volt.

Ma meg simán csak nevetség tárgya leszel, ha ilyenek kijelentesz.

 

szerintem.

"Ugye az megvan, hogy ez gyakorlatiolag minden boot-kor átírkálja a partíciós tábládat?"

Te régóta használod? Ugye ha használnád, akkor tudnád, hogy CSAK AKKOR ÍRJA ÁT A PARTÍCIÓS TÁBLÁT, HA MÁSIK OSRE VÁLTASZ, MINT AMI JELENLEG AKTÍV VOLT. Tehát ha van egy "munka" és egy "játék" OS egy gépen, és havi 1 alkalommal játszol, akkor havi 2 alkalommal történik a partíciós tábla módosítása. Második, amikor visszaváltasz a munkára. Ha a legutóbb használt OSt indítod el, nem változik semmi. Boot manager ellenőrzi, és nem csinál semmit, indítja az OSt.

Igen. 8-9 éve használom. Soha semmi gond nem volt. Van külső adatmentésem, de nem volt rá szükség. Eleve az egész gép RAID1 tömbön ül. Volt már, hogy egyik SSD meghalt, cseréltem, újraépítette és ment tovább minden.

"Ma meg simán csak nevetség tárgya leszel, ha ilyenek kijelentesz."

Hát, ha nem akarok virtualizált OSben FPS, teljesítmény kritikus játékot játszani, és nevetség tárgya leszek, hát hajrá. FPS játékoknál minden FPS számít. Ha online csak sakkoznék, arra VM is jó lenne. Esetleg javasolnám, hogy győzzed meg az 1440p vagy 4K felbontásban játszókat, ahol virtuális gépben tolják... szerintem ezen nevetnének... Mert egy mai játék minden erőforrást megesz.

Multiboot: mintha több gépem lenne. Egyik OS nem látja a másikat (a nem felcsatolt/ismeretlen partíciót, vagy a partíció helyét üresnek látja).

"nem tudom meddig használtad, és 'mennyire éles' adatokon, de szerintem csak szerencséd volt hogy nem okozott durva adatvesztést."

Pesszimista vagy ebben a témában, de látom, hogy nem használtad ezt a programot. Pont hogy a több OS miatt tudtam mindig megjavítani a többit, mindenféle egyéb program nélkül, gyorsan. (Egy boot USB vagy CD is persze megoldás.) A boot manager tud teljes backup, restore-t, újra tudja aktiválni magát. Én nem VMet mentek le/állítok vissza, hanem teljes partíciót. Boot előtt.

"De te tudod. - én valójában nem is értem mire jó egyetlen diszken többféle OS-t virualizáció nélkül multiboot-tal használni, hogy öszinte legyek."

A maximális teljesítmény mindig. Másnak van 2-5 gépe. Nekem boot managerem... :-)

Munkára nyilván nem virtuális gépben dolgozom.

Ha néha játszom, ott is menjen a maxon ahogy tud minden.

Persze az egész felesleges annak, akinek nem fontos a gép maximális teljesítménye (vagy annyira erős a gépe, hogy virtualizálva is jó neki a teljesítmény), van nem járatos a boot managerek világában. Munkán, játékon kívül, a legtöbb esetben egy sima VM is teljesen jó tesztelni valamit, amit én is sokat használok. Hogy megnézzek egy új Linux változatot, nem rakom fel a boot managerrel, csak ha VMben már bevált és kell majd napi szinten.

A Quebes OS nem az FPS játékosoknak lett tervezve :) Ami amúgy nagyon tetszik és ki akarom próbálni majd.

Mekkora partíciókat terveztél, és milyen linux disztrók lennének?

Korábban már beszéltem róla, hogy én áttértem sok éve arra, hogy egy NTFS partícióról használok minden oprendszert, image fájlokból. A Windowst vhd-be raktam, a linuxokat meg ext4 img-be. Egyik sem látja egyiket sem, az egy NTFS közös partíció a host, azt persze láthatja bármelyik, ez az adatmegosztó is. (Bár Wint szinte soha nem bootolok.)

Windows 11 is van, azt UEFI nélkül telepítettem (NT6Installerrel), UEFI-t saját gépeimen soha nem használtam. Grub4DOS a bootmanager, de abból indulhat bármi, a wingrub is.

GPT lehet a partíció, itt írtam róla.

Az Intel VGA-k UEFI igényéről nem hallottam, szóval passz.

A Windows 7-10-ek indulnak a mai napig is gond nélkül, de disztró upgadenél a Grub4DOS miatt elképzelhető gond, ilyet én ezeken a vhd-s wineken sose frissítettem, de Grub4DOS-os sima Windows telepítésnél a frissítés utáni reboot után a BCD-t javítanom kellett már másik notebookon, de aztán elindult. (De ott más gond lehetett, de nem érdekelt. :) ) (Bár a vhd fájlokból a Wineket lehet klónozni vissza partícióra is, ha fontos ilyesmi, ahogy a linux img fájlt is (ezeket copyzni is lehet)

Az Ubuntun működik a wubi készítés, és Debiánba raktam át Ubuntu kernelt és caspert, így az is megy img fájlból, de Red Hat-el nem foglalkoztam így. Persze az mehet külön partícióról, de az Ubuntu is.

Szóval csak tipp, de a módszeremmel pont az megy, amit vázoltál.

Ötlet: a Windows-ok és a Linux saját rendszerpartícióira tegyél disk encryptiont, akkor nem fognak tudni egymás diskjeihez nyúlni.

Jó ötlet, azonban:

nekem jelenleg értelmetlen teljesítmény veszteség a titkosítás

valamint lemez hiba esetén nem javítható, menthető adat a titkosítás miatt, bár SSD esetén amúgy is bukó már, ha hardver hiba van, HDD esetén lenne ez igaz jobban

ha 100 gigából 10 gigát használok egy OS esetén, akkor adatmentéskor tömörítve kb 6 gigás tömörített teljes mentésem lesz, míg ha titkosítás van, menthetem mindig a 100 gigát. Teljes mentéskor 1 TB méretet kell menteni, és nem tömöríthető.

Nincs ebben semmi nagy szám, simán kivitelezhető. Arra kell figyelni, hogy GPT legyen a partíciós táblád, előre csináld meg a Linux telepítést, kézi particionálás, hogy jó nagy EFI partíciót létre tudj hozni, kb. 500-1000 megásat, ne csak az a 100-200 megás legyen, amit a Windows default létrehoz, mert az nem lesz elég két darab Windows telepítés és Linux indítófájlaihoz.

Linux oldalon tudni kéne milyen disztró, de az összes népszerű bootmanager megoldás tud UEFI bootot már, a GRUB és a systemd boot is. Pont ez a lényege az egész UEFI bootnak, hogy az UEFI önmagában már egy bootmanager is, ami indítja az EFI partícióról az EFI binárisokat. Nem kell már vergődni, mint az MBR-es BIOS bootos rendszerben, hogy az OS-ek átírják az MBR-t, meg egymás bootmanagerjeit, meg boot flagekkel, meg elsődleges és kiterjesztett/logikai partíciókkal szórakozni.

Annyit még javaslok, ha nem vagy tápos a témában, és nem szükséges annyira, secure boottal ne szórakozz, azt kapcsold ki. Bár ha Win11-ről van szó, az meg igényli.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A megoldás a BootIt® UEFI lett. Elolvastam, hogy kell használni. El tudom rejteni a megadott partíciókat, például a másik Windows 11 és a hozzá tartozó Recovery partíciót. Van most egy EFI, amin van a 9 mbyte méretű boot manager szoftver, amiből 2 mbyte a PDF leírása. Van 1-1 Win adat NTFS, és hozzá 1-1 RE partíció ami kb 600 mbyte, meg van közös adatoknak egy NTFS.

Még csak a 2 Windows 11 van fent, de szépen működik 1 SSDn, nem akadnak össze, nem látják egymást.

Feljön a boot menü, kiválasztom az egyik Windows 11et, majd újraindul, és elindul a kiválasztott Win 11. A másik Win11 rejtve van, látja, mint ismeretlen partíció, de a tartalmát nem. A közös D: meg mind a kettő Windows alól elérhető. A másik esetén is ez a működés. A Win frissíti magát, ahogy kell.

Most rakok majd Linuxot mellé hamarosan.

A PowerQuest-nek volt egy BootMagic nevű boot menedzsere.

A 2000-es években használtam, különböző Windowsok (95,98,XP) és Linux volt egy lemezen és ezeket rejtette el egymástól, naponta többször indítottam felváltva az egyes rendszereket nem volt vele gondom.

Nem tudom milyen elven működött, de tette a dolgát hiba nélkül.

Alapvetően nem nehéz szerintem a 2 Windows + Linux, UEFI-nél ez már nem probléma, telepíted őket sorban. Azt nem értem, hogy minek kéne két Windows, pláne 11-esből minek kettő, fel lehet osztani egy verziót felhasználók között, más-más asztallal, beállításokkal, stb..

Viszont az tudtommal nem lehetséges, hogy az egyik Windows ne lássa a másik NTFS partíciót, esetleg valami titkosítással tudom elképzelni, de arról sem tudom, hogy hogyan lehetne kivitelezni. A Linuxot nem fogja látni, mert annak a fájlrendszereit natívan nem kezeli.

Erről a BootIt-ről még nem hallottam. Plusz a folyamatba az is bezavarhat, ha a Win11-et engeded secure bootot használni. Azzal is lehetséges, de abban nem tudok nyilatkozni egyáltalán.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Több Windows 10-nél megoldható, hogy nem látják egymást, azonban Windows 11 új telepítésnél nem sikerült, így most látják egymást és a Windows boot managere kezeli ezt, minden oké. Az alapértelmezett Windows, ha azt választom, elindul, ha a másikat, akkor újraindítás után indul el. Ez így oké.

Bocs, most látom, hogy nekromata topik ez is, csak nem láttam a dátumot, hanem nyomtam a hsz-t write only módban.

Azt sose fogom megérteni, hogy minek két azonos Windows főverzió multibootba. Ha más-más verzióról lenne szó, azt még megértem, vagy ha többféle OS.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Egy szűz, amin csak a legfontosabb appok vannak. Egy játszós, amin a mindent kipróbálok és már félig halott a módosításoktól, béta driverek. Fejlesztő környezetek, meg sok olyan app, ami szétszemeteli az egész operációs rendszert. Ha a játszós elromlik, ott a másik és könnyebb megjavítani. Mondtam okokat. Haveromnak 2 külön Ssdn van Windows 10, egyiken csak játékok, gamer Nvidia driver, másikon a videós munkájához minden és Nvidia stúdió driver. Sok érv lehet. Játszani is stabilabb, ha nem fut a háttérben sok program és kevés minden van telepítve.