UPC - Vodafone halozatfejlesztes...

A mult heten kaptam egy sms-t, hogy halozatfejlesztesi munkalatok miatt tegnap es ma 8-20 lehetnek problemak a neteleressel.

Szinte semmi problemam nem volt, ha bongesztem, viszont befele a hetfo reggel 8-ig jol mukodo szolgaltatasok portjai (pl 443,993,995,22) mar nem elerhetoek. Ugyfelszolgalat azt mondja, ok nem tudnak mit tenni ezzel a problemaval. Erdekes, hogy meg az ipcimem sem valtozott pedig le is reseteltuk a modemet.

Esetleg nem tudok valamit, amit tudnom kene, hogy ujabban csak bongeszesre fizetek elo a Vodanal? Esetleg a szerzodes tartalmaz ilyen dolgokat, hogy semmilyen kulso eleres nem lehetseges?

Hozzászólások

Mit jelent az, hogy "mar nem elerhetoek"? Biztos, hogy nem kerultel nat moge? 

UPC vodás vagyok Váctól nem messze. Nincs gond 2022 (ssh), 80 mennek.

Traceroute mint mond kifele/befele?

Nekem telekom-nal (két helyen) problema a loopback: mindenhonnan megy a befele forgalom, kiveve belulrol. Azaz nem csatol vissza, kivulrol dyndns, bentrol helyi ip a megoldas. Mondjuk naluk a kezdetektol ilyen. 

Csak modem, bridge mode, saját router? (ha esetleg nem, akkor a szolgáltatói router-ből törlődhettek a port forward-ok, esetleg fw frisítés, v.mi új default beállítás tiltja benne a kintről csatlakozást?)

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Mint mar korabban is irtam, nativ ipcimem van, ez feltetelezi, hogy bridge modban van a szolgatato ezkoze es sajat routert hasznalok.

A halozatfejlesztesi munkak befejezese utan tortentek a jelzett problemak. Szuolgaltato ezkozcseret javasol. Kicserelik a ConnecBox nevu eszkozt, bar nem tudom, ez mennyit fog segiteni, ui. meg a szerzodott (nevleges 500Mbit/s)  sebessegem is megvan.

Ilyen híreket olvasva örülök, hogy egy picike szolgáltatónál vagyok. Nem piszkálják, nem „fejlesztik”, elérem a gépemet kívülről, semmiben sem gáncsoskodnak, megy a p2p VoIP is, igaz, nincs IPv6-om, de sose legyen nagyobb bajom, s mindezért 3000 Ft alatt fizetek. A rendelkezésre állás igen magas, évi kb. egyszer van egy néhány órás megállás, de ennyi. Sebesség nekem elég. Tudom, lehetne nagyobb, de a Fedora telepítőanyaga GB-os nagyságrend, így is lejön percek alatt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A hetfoi "halozatfejlesztesig" ilyen jellegu problemakat nem tapasztaltam a Vodanal, csak surubben van szolgaltataskieses. Igaz, nem hosszu idore de van. UPC-s idokben evente ha 1x megallt, azt elfogadtam. A Voda ota ezek a leallasok nagyon megszaporodtak. Konkluzio: nem halozatfejlesztes folyik, hanem inkabb rombolas. Esetrleg meg lehet ok, hogy tul sok az elofizeto es igy szeretnek kicsit csokkenteni a szamukat.

Ha a masodik, jo uton haladnak.

Szerintem a leállás oka, hogy átkonfigurálnak mindent, s már nem hálózati kapcsolatot, nem internetelérést szolgáltatnak, hanem egy Facebook és hírolvasásra alkalmas médiafelületet. Szerintem válts szolgáltatót mielőbb!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azért ha nem lenne bankokhoz hasonlóan iszonyatos kupleráj a távközlési cégek sw infrastruktúrája /(bár mind2 világot ismerő "forrásaim" szerint talán utóbbiak egy hajszállal kevésbé undorítóak ha valaki minden áron össze akarja hasonlítani a két szemétdombot) / valószínűleg kicsit más lenne a helyzet :).