Videózás, videó vágás ismeretanyag

Fórumok

Sziasztok! 

Alapvetően családi emlékek rögzítése a cél. Ehhez néha rögzítenénk telefonnal videót és fényképeket is persze. Ezeket jó lenne kisebb "filmekbe" összegyúrni, hogy élvezhető legyen visszanézni egy-egy periódust.

Ehhez keresnék olyan anyagot ami elsősorban arra fókuszálna, hogy hogyan érdemes rögzíteni majd vágni - nem pedig arra, hogy egy adott programot hogy kell használni. Illetve szintén nem szakképzési anyagot, filmes suliba. Ezt a kettőt találtam eddig. 

KB mint ez, csak videóban: 

https://partnerprogram.bookline.hu/product/home.action?_v=Robert_Caputo…

Ismer valaki ilyet? 

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 11. 20., szo – 08:43

Szerintem ez tipikusan egy olyan dolog, amit nem igazán lehet könyvekből megtanulni. Elolvashatsz negyven könyvet arról, hogy hogyan kell biciklizni, de a végén úgy is eltaknyolsz a bringával ha felülsz rá. :D Válassz ki egy neked megfelelő programot és csináld. Tapasztalat útján majd belejössz. Fogod majd a fejed, amikor az első szívásod meglesz a 30/25 képkockasebesség közötti különbséggel egy kevert timeline-on. Ja...és az álló videót fejeltsd el...kivéve ha TikTok-ra gyártasz :D Nekem egyébként ez a könyv annó mondott pár érdekességek 2007-ben:

https://www.libri.hu/konyv/tom_ang.digitalis-videozas.html

illetve volt egy csomó másik könyvem is, de inkább leültem és csináltam. Sokkal többre mentem vele szerintem. Az egyetlen amire jók lehetnek a könyvek (de igazából ezt megtalálod a neten is), a különböző képformátumok, felbontások, szabványok és hasonló dolgok és egy-egy komponálási alapszabály (pl. aranymetszés).

ja, ez tipikusan olyan dolog, hogy csinalni kell es tapasztalatszerzes utjan csiszolodni.

nekem szemely szerint eleg volt amit a neten talaltam a temaban - video effektek szerkesztese Blenderrel.

esetlleg meg hasznos lehet par tutorial a ytbrol fotozas temaba - a tema beallitas, feny/arnyek beallitas/hasznalat miatt. az kb ugyanugy ervenyes lehet videonal is ha jol hasznalhato alapanyagot akarsz gyartani. ha az nincs meg akkor hiaba vagod utana ;)

Köszi! Akkor nincs más hátra, mint előre. Az ajánlott könyv épp nem elérhető, de hátha szembejön majd az antikváriumban. 

Szerkesztve: 2021. 11. 18., cs – 21:31

Ha jó ingyenes programokat keresel:

https://www.shotcut.org/

https://kdenlive.org

https://www.openshot.org/

Ezek közül legjobban nekem a shotcut jött be. Az kellőképpen egyszerű, de minden alap dolgot tud.

Ha viszont komoly szoftver kell akkor:

https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve/

A youtube-on bármelyikhez rengeteg oktató videót lehet találni.

Szerkesztve: 2021. 11. 18., cs – 22:22

Platformot nem írtál.

Előttem felsoroltak sok alap programot, ami mind jó.

Még van ezeknél is egyszerűbb, ha csak az a cél, hogy egy mondjuk 10 perces rögzített filmből 0:30 - 1:21, 7:59 - 9:44 -ig szeretnéd a tartalmat lementeni, akkor a Lossless Cut a legegyszerűbb erre:

https://github.com/mifi/lossless-cut/releases

Windows, MAC, Linux támogatás, ingyenes.

A lényeg, hogy újrakódolás nélkül tudod gyorsan megvágni. Akár más konténer formátumba is, tehát mondjuk MOV-ból MP4 vagy MKV lesz, ha akarod, de nem kódolja újra, a videó- és hangsávokat tudod szabályozni, hogy melyiket mented el.

A Vegas Pro ha megveszed és megtanulod már komoly célokra is alkalmas, sok ingyenes hasonlókat tud. Az Adobe Premiere pedig még komplexebb. Ezeket kezdésnek semmiképpen sem javaslom.

Sakk-matt,
KaTT :)

Én is jártam a cipődben, az a tapasztalatom, hogy nagyon kevés ilyen anyag van. A legjobbak, amiket találtam azok olyanok, hogy pl egy youtuber kommentálva bemutatja a saját workflow-ját, onnan lehet összeszedegetni, hogy mit hogyan érdemes csinálni. Célszerű felépíteni egy saját munkamenetet, nálam ez kb így néz ki:

- Koncepció átgondolása, ha kell szkript írás

- Nyers anyag felvétele (külön szakma, és nagyon függ a konkrét témától, pl bringázós videó vagy családi esemény, videó hang egybe vagy külön), átrakodása a vágásra használt gépre

- A nyers felvételek közül azokat kiválogatni, amik bekerülnek a vágás fázisba

- Ha kell, nyers videók hangjának lecserélése külön felvett hangsávval (stúdió jellegű felvételeknél)

- Ha kell és van háttérzene, annak kiválasztása (pl sport videókhoz, licensz dolgok rendezése)

- Nyers vágás (kb a timeline kialakítása), forrásanyagból kivágogatni a szükséges részeket,a koncepció első megmutatása a kritikusoknak (család)

- Ha approved, akkor videó és hang effektek, váltások bepakolása, feliratozás

- Video szín utómunkák: először minden bekerült felvétel kipolírozása (hogy kb egyforma legyen a fehéregyensúly), utána a végső színkomplex kiválasztása felpakolása a teljes elkészült videóra (Sok vacakolás LUTokkal). Második kör a kritikusokkal, ez sokszor iteratív, ha más végső színvilágot szeretnének.

- Render, premier

Persze az egész flow csak azoknál a videóknál van meg, amiket tényleg szépre akarok, kisebb fontosságú anyagoknál az az kimarad. (Pl oktatóvideóknál inkább az audió vonalon van a fókusz, nyaralósnál inkább a zenén meg a színeken). 

Én csupa open programot használok, KDEnlive az utóbbi időben már kifejezetten támogatja az enyémhez hasonló munkamenetet, dedikált layoutok vannak az egyes fázisokhoz. Hangsáv külön adjusztálásához (zajszűrés, normalizálás, stb.) Audacity-t használok.

Csaba