F35 vízalatti képességei

British fighter jet crashes into Mediterranean sea

A világ legdrágább (és értékesítői szerint legfejlettebb) vadászgépe immáron a rengeteg csili-vili képessége közé már a mélységi víz alatti felderítést is felveheti.

forrás: https://www.youtube.com/watch?v=gCkagVNrKGI

Hozzászólások

képessége közé már a mélységi víz alatti felderítést is felveheti

A gép immár mélységi felderítő, az akkumulátorában lévő töltés pediglen "depth charge". :D (Ha pedig viccekkel szórakoztatja a halakat, akkor már "halakat jókedvre derítő (=felderítő?) mélységi felderítő" lesz.... Abbafejeztem.)

Jó kérdés, hogy mennyire a vadászgépeké a jövő, félautomata drónok, cirkáló rakéták stb. Oroszország fejleszt olyan rakétát amit nem lehet lekapni mert olyan sebességre képes. Minek ültessünk bele embert ha távolról is megoldható, sőt maga tud dönteni.

Strategiai pontokat és embereket megsorozom, orakon belul nem lesz kozlekedes, aram, gaz, telekomunikacio, felelos kormany, katonai vezetes, legvedelem, legiero, pancelozott hadtestek stb. a megtamadott orszagba. Nekem pedig nulla emberi vesztesegem lesz.

A mai elkenyelmesedett tarsadalom ez utan olyan kaoszt teremtene, hogy jo szerivel a lakossag hivna be az ellenseges alakulatokat. Sajnos erre van pelda a magyar tortnelemeben, igy vesztettuk el Kassat.

Szerkesztve: 2021. 11. 18., cs – 07:47

Miközben leszállást mímelve, "teszetoszán" sétálgat, lebeg az anyahajója körül, a közben a lézeres célmegjelölés kiválóan irányítja a célkövető rakétákat a tökéletesre fejlesztett lopakodó tulajdonságú gép-sárkányra. Nem is értem, az anyahajók rendes méretű célpontot jelentenek a műholdas megfigyelésnek. - Miből gondolják, hogy egy háború kitörésének első öt percén túl egy is a felszínen maradna belőlük? (Minden valamire való katonai stratéga tudja a légi fölény jelentőségét.)

A tengeralattjárók mozgásának felderítésére vannak hatékonyabb módok is mint a vadászgépek használata, - műholdakról vagy a sokkal rugalmasabban használható drónok, helikopterek segítségével. (Mert senki ne gondolja, hogy 2 Mach fölött repülve, vagy lebegés közben gigászi mennyiségű hajtóanyagot elhasználva, - a videókon láthatóan a tengerfelszíni halakat sütögetve, - ez egy jól megoldható feladat, + kisebb sebességgel repülve a vadászgép kiváló célpont bárhonnan is indítható célkövető rakétáknak.)

Kérdés, mit kezdenek ilyen módon egy működő atomreaktor a környezeti értékeknél mindenképpen biztosan magasabb sugárzás szintjével, esetleg hőtérképes megjelenésével. Plusz mennyi lehetőség van a tenger mélyéről megtévesztő, hőt vagy rádióaktivitást sugárzó "fake" céltárgyak kiszórására, a halak, tengeri emlősök, élőlények legnagyobb örömére.

(Azt hiszem eljutottunk oda, hogy a háború első fél órájában annyi értékvesztés történik majd, hogy a Földön az emberiség által eddig összesen előállított GDP kevésnek bizonyul majd a viszonyításhoz, ha persze marad, aki még, - legalább "sajtpapíron", - ilyet számolni tudna.)

OMG...látom van a fejekben elképzelt/kifundált "világ", meg van a valóság...ami nem sok ponton fedi egymást...

"Miközben leszállást mímelve, "teszetoszán" sétálgat, lebeg az anyahajója körül, a közben a lézeres célmegjelölés kiválóan irányítja a célkövető rakétákat a tökéletesre fejlesztett lopakodó tulajdonságú gép-sárkányra."

-Kezdjük a kifejezésekkel: nem "anyahajó", hanem repülőgép hordozó!
-Mostani nyilvános, és "fél nyilvános" ismereti forrásaink szerint nem létezik lézeres célra vezetésű levegő-levegő (továbbiakban:AAM) kategóriájú légi harc rakéta(!*) fegyverzet!
Van infravörös (hőkép) önirányítású, és félaktív radar illetve aktív radar rávezetéses! *.: lesz majd egyszer fedélzeti nagy energiájú lézer....fejlesztik pillanatnyilag.
-Az F-35 közel sem tökéletes lopakodó! Tessék utánanézni milyen radar reflexióval rendelkezik, más hasonlóan a köznyelvben "lopakodónak" aposztrofált harci repülőgépek között! 
-Lézeres célmegjelölés jellemzően a szabadesésű LGB típusú bombafegyverzet sajátossága, illetve létezett föld-levegő osztályú légvédelmi rendszerbe integrált rakéta fegyverzet ami ezen az elven működött. (ha minden igaz nincs szolgálatban már)
-Másik oldal meg a hordozó közelében megközelítési vagy leszállási fázisban levő gépet védi a hordozó és kíséretének légvédelme! Ami képes akár egy AAM rakétát is semlegesíteni, mint ahogy képesek egy hajó elleni rakétát is semlegesíteni! (persze nem 100%-ban...100%-ban semmi se, sehol se!)
Másrészt a repülőgép fedélzetén van radar besugárzás jelző(melyek érzékelik mind a keresési fázist, a bemérési fázist, és a rávezetési fázist is), illetve ma már optikai/lézeres hőérzékelők is, melyek figyelmeztetik a hajózót a rakéta indításra, ezután az megteheti a szükséges ellen tevékenységet(ezek egy része ma már akár automatikus is lehet! pl. elektronikai zavaró ellen tevékenység, vagy infra és dipól csapda szórása), és a szükséges manővereket! 
Harmadrészt pl. egy infra AAM effektív hatásos lőtávolsága bőven belül van a hordózó egység/flotta légvédelmi hatókörzetén belül!

"Nem is értem, az anyahajók rendes méretű célpontot jelentenek a műholdas megfigyelésnek."

-A műholdas megfigyelést, nyomon követést nagyban akadályozza a felhőzet, pára, por, azaz a légköri zavaró jelenségek. A hordozókat/egységeket(ami jellemzően több rombolóból,  több tengeralattjáróból és még ellátó hajóból is áll a hordozón kívül. De van hogy több hordozó-egység is tevékenykedik egyszerre. Ez akár 30-50db-os vízfelszíni+vízfelszín alatti egységet is jelenthet!) viszont elsősorban lokátorral illetve légi felderítéssel derítik fel, akár órákba is telhet egy felderítő műhold pozícióba állása, hogy egy hordozó egységet megfigyeljen.

"Miből gondolják, hogy egy háború kitörésének első öt percén túl egy is a felszínen maradna belőlük? (Minden valamire való katonai stratéga tudja a légi fölény jelentőségét.)"

-Nyugalom maradna! ..épen a háború első öt percén túl is! csak annyit mondok:  Önvédelmi rendszerek! 

"A tengeralattjárók mozgásának felderítésére vannak hatékonyabb módok is mint a vadászgépek használata"

-Jellemzően nem is tartozik a feladatok közé! Mint ahogy nevében is benne van "vadászgép".

"műholdakról vagy a sokkal rugalmasabban használható drónok, helikopterek segítségével. "

-A tengeralattjárókat viszont jellemzően mágneses elven derítik fel és követik! (főleg mióta Ivánék olyan szintre fejlesztették a hangszigetelést, hajócsavarok minimális kavitációját (ami hangot ad ki!), hogy szinte csak közvetlen közelről lehet észlelni szonárral a tengót! Persze ettől még tengerészeti felderítő gépek dobálják ki a szonár bójákat, pont azért hátha a közvetlen közelében elmegy egy orosz tengó!(modern bója típusok már mágneses detektálást is végeznek) Sőt jenkiknek pl. komplett tengerfenéki érzékelő hálózata van telepítve pl. az atlanti óceán fenekére, ami mind mágneses mind akusztikus felderítésre képes!...ez már másik és hosszú story ...utána kell olvasni, de ez pl. titkosabb mint az F-35, sokkal kevesebb az információ róla...)
-drónok: fejlesztési fázisban, csapatpróbák alatt...
-Heli: ott a pont, /sikerült valamit eltalálni!/ amivel operálnak! (+ szárazföldi bázisú, tengerészeti gépek... pl. P-8 Poseidon, előtte P3 Orion, vagy épp ivánék az IL-18 csillió alverziója valamelyikével..stb stb..) Pl. érdekes technológia a felderítésben a föld mágneses mezejének torzulása a nagyméretű fém tengó jelenlétében!

"Mert senki ne gondolja, hogy 2 Mach fölött repülve, vagy lebegés közben gigászi mennyiségű hajtóanyagot elhasználva, - a videókon láthatóan a tengerfelszíni halakat sütögetve, - ez egy jól megoldható feladat, + kisebb sebességgel repülve a vadászgép kiváló célpont bárhonnan is indítható célkövető rakétáknak."

-M2 és a nulla között azért van még bőven! Másrészt az F-35 nem képes Mach 2-re! Fegyverzettel meg pláne nem! De nem is kell! Azok az idők elmúltak, már a stratégiai tervezők is rájöttek, hogy nem kell az M2, a bevetési profilok 99% ez alatt van!...Illetve van még a repertoárban olyan típus ami ha kell, képes az M2 elérésére elfogási feladat gyanánt! (F-15, F22)
Ill. M2-vel nem nagyon kell "bombázni"...az minden lesz csak nem hajszálpontos! Márpedig a mai korszerű hadviselés már régen elvetette a "szőnyeg" bombázást! A percíz, minimális járulékos kárral járó célpont megsemmisítés az ami elfogadható és bevett gyakorlat! (vagy törekszenek erre)
-Lebegésben az F-35 semmit se csinál! Max. leszáll meg felszáll! Ez nem Hollywood meg számítógépes játék! Eleve az előírások tiltják a legtöbb ilyen helyzetet! (max az elméleti lehetőség lehet meg)
-Másrészt a "kiváló célpont" témakörben lásd: fedélzeti önvédelmi rendszerek! (..és akkor még nem beszéltünk a szigorúan titkos, csak rebesgetett képességekről az F-35 kapcsán, pl. lokátor nagy energiájú sugarával megbénítani a közeledő rakétát, vagy épp az ellenséges gép rendszereit)

"Kérdés, mit kezdenek ilyen módon egy működő atomreaktor a környezeti értékeknél mindenképpen biztosan magasabb sugárzás szintjével, esetleg hőtérképes megjelenésével."

-Semmit! Lásd fentebb Ivánék évtizedes fölényét a "maszkolásra"! Olyan szinten árnyékolt és szigetelt hogy nem vagy csak közelről mérhető! (Már ha nem sérült a burkolata a tengónak) 

Szóóval nem bűn a tájékozatlanság, csak ne hirdessük már! Még ha ez ma olyan divatos is! (lásd vírustagadók és a csordájuk)
Nem bűn olvasni, főleg ha érdekel is a téma.

szerintem itt a HUP-on maradjuk az IT-nél meg a politikánál!* /az úgy is nagyon megy itt mostanság!/ Abban nem kell annyit olvasni sem, abban mindenki úgy okoskodik ahogy akar, nincs jelentősége, max a másik vérnyomására.. 
 ..IT meg lassan elveszik a messzi (sötét)ködben a HUP-on....
*.:már csak azért mert a fűvezír tolja de nagyon... ez ellen így nem szólhatok...bár nem tetszik, nem szívesen látom egy szakmai oldalon...de ez van én csak egy porszem vagyok... :/
ezen böffenetem is egy nagyon offtopic ezen az oldalon, de mivel blogban van, így mertem csak hangot adni a felállt szőröknek a hátamon!

A tengeralattjárókat viszont jellemzően mágneses elven derítik fel és követik! (főleg mióta Ivánék olyan szintre fejlesztették a hangszigetelést, hajócsavarok minimális kavitációját (ami hangot ad ki!)
 

Ugyan nem értek hozzá olyan szinten, mint te, de (talán ezért is) eléggé érdekesnek találtam a szovjet hidegháborús tengeralattjáró rejtési technikákat. Nagyon érdekes:

https://youtu.be/uX9vwK4y3Ug

Azt hittem Fedora 35-öt vitt valaki víz alá.

trey @ gépház

E cikk alapján a felszállás előtt "elfelejtettek" eltávolítani a hajtómű beömlőnyílását az eső elől védő takarólemezeket. Hoooopsz...