Asus laptop lehetetlen windows10 telepítés , de miért ?

Sziasztok,

Körülbelül már százszor telepítettem fel windows 10 op rendszert , viszont a mostani laptopnál beletört a bicskám , ami kicsit nevetséges , hisz egy félmilliós asus tuf f15-ről van szó.

Megnyitom a gépet és biosban látszik a pcie 1tb ssd. Ha elindítom a telepítőt akkor nem látszik merevlemez. Ezt kiküszöböltem azzal hogy feltettem egy intel rapid storage technology drivert a pendrivera , és ha azt a telepítőben megadom , akkor már látja az ssd-t. Ezután továbbmegy a normál telepítés , fel is kerül minden , aztán újraindul a gép a win10 telepítőnek megfelelően.

Ezután bekapcsol a gép , és mikor betöltené az op rendszert elszáll a következő hibával 0xc0000098. Hiányol valami BCD-t amit pontosan nem tudok mi , de azt gondolom a fő probléma az , hogy a gép innentől megint elfelejtette az ssd-t. Ha átlépek command promtba akkor nem talál se feltelepített op rendszert (scanOS) , se az ssd-t nem látja (diskpartban). Ha újra nekiállok a telepítésnek és megint manuális megadom neki azt a drivert , akkor viszont már mutatja hogy 15gb telepítve van az ssd ből , tehát igazából felkerült az op rendszer , csak úgy tűnik mintha újrainduláskor elfelejtené a drivert így hát ennyi.

Amit még próbáltam , az BIOS beállítás , de amit neten láttam jó megoldások , azok az opciók nekem nincsenek a biosban így ki se tudtam próbálni. Próbáltam GPT + NTFS és GTP + FAT32 -es telepítéseket is de ugyanaz volt az eredmény.

305-ös bios van fent , de van már kint telepíthető 309-es. Elképzelhető hogy majd már abban lesz valami feature ami jó lenne nekem és csak frissíteni kellene a biost? Találkozott valaki hasonló jellegű problémával ?

Válaszokat előre is köszönöm.

Hozzászólások

Hiányol valami BCD-t amit pontosan nem tudok mi

Kérlek tisztelettel, az a Windows boot loadere.

Ugye, UEFI módban indítod a telepítőt?

Javaslom a Dominik műhelye youtube csatornát Acer Aspire Windows 10 telepítése ott láttam hasonlót.

BIOS belépés a Main fülön egy CTRL+S lenyomására fogod látni a WMD-s opciót látni.

Ha ez is az a csoda H2O BIOS-os.

Esetleg az Optanes támogatás miatt a driver betöltése után valószínű menne, ha nem is tiltod:
asus.com/ca-en/support/FAQ/1044458/

Ezt a tanulságos videót én is láttam és azóta sem értem, hogy ki találta ki, hogy egy funkciót így rakjanak be egy BIOS-ba? Lassan Easter Egg módjára kell keresni majd opciókat?

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

RAID mode micsoda? Be van kapcsolva? Nálam hasonló probléma volt egy Dell gépen, sem Windows sem Linux nem látta az SSD-t mig át nem állítottam intel RAID mode-ról másra. Ezzel a VMD-vel nem találkoztam.

Első kérdés: USBs pendriveról telepítetted a gépet? Ha igen, akkor az az oka. USB a device 0, SSD device 1, majd ha kiveszed, az SSD lesz a device 0, és a BCD-ben device 1ről bootolna. Ha a gépben lévő dvd olvasóról vagy usbs DVDről telepíted, nem lesz ez. Vicces, de tapasztalat.

Windows telepítővel nyomj neki egy repair bootot, ami látja az SSDt.

Másik, ami segíthet, hogy csökkentett módban elindítod a Windowst, és utána simán, akkor is megjavítja ezt.

Valamilyen BCD kezelő programmal állítsd át a BCD drive-ot a megfelelőre. Például BootIt Bare Metal tudja ezt (fizetős, de megéri), hogy telepítéskor odamész a partition manager részre, a Cn BCD edit, átállítod a deviceot a jóra és kész. Biztos mással is lehet, én ezzel szoktam. Ezzel lehet bármennyi OSed a gépen, elrejti egyiket a másik elől, bootkor olyan particios táblát tölt be, amit összeállítasz.

Harmadik út, hogy secure boot off, UEFI nélkül fogod használni, ha nem akarsz azonnal Windows 11et, nem lesz gond.

Harmadik utat akkor nem javaslom, mert ez van a termék oldalán: "Windows 10 Home - Az ASUS a Windows 10 Pro vállalati verziót ajánlja, Ingyenes frissítés Windows 11-re¹ (az elérhetőséget lásd alább)"

Én pont olyat láttam asztali gépnél, hogy NVME SSD-t csak RAID módban kezelt. 3 lehetőség volt: compatible IDE, AHCI és RAID (intel valami). Csak RAID esetén működött az SSD, de ez le is volt írva a manualban.

flame on

Ez most ugye komoly? Vindóz 10, modern hardver, modern, kitűnő szoftver, hivatalos, magas színvonalú szupporttal.

flame off

Szerkesztve: 2021. 11. 09., k – 08:40

"félmilliós asus tuf f15" - A gyártók arccal már a Windows 11 felé állnak, csak azt fogják majd támogatni. Új gép esetén szerintem, nem is érdemes 10-el kísérletezni. (Persze az is relatív mit is kell új gépnek tekinteni.) Másik, a gépek a gyártótól kikerülve, még félig sincsenek készen, majd, - jobb gyártó esetén, - kb. egy év múlva az UEFI és a többi szoftveres alkotórész frissítésével gyártják "készre" a termékeiket. (Ezek persze csak kényszerűen elfogadandó elvek, ha az ember újabb technológiákkal megáldott gépet vásárol.)

Ez a gép még a Win11 előtt jelent meg, előző Intel Core generáció. A Win10-nek támogatottnak kéne rajta lennie, sőt, azt nem értem, hogy ezek a gamer gépek eleve előtelepített Win10-zel kell jöjjenek.

Egyébként ja, totál szégyen, főleg gaming gépnél, hogy a Windows nem megy fel rá teljesen simán. Hiszen ha gaming, akkor Windows a fő platform. Linuxra még möhöghetik, hogy 1-2% részesedés, meg soseleszdeszktopéve baromság, de Windowsnál mivel jönnek? Agyrém. Ráadásul pont egy ilyen drága gépnél. Valami 100 ezer forintos Celeron kínai csodánál még azzal lehetne jönni, hogy normális supportra nem maradt anyagi keretük, de ilyen gaming márkagépnél?

Amit én még kérdeznék a kollégától: pontosan melyik Win10 telepítővel próbálja? Ajánlott a legújabb, 21H2 Win10-et letölteni a MS oldaláról, az utolsó hivatalos iso-t, és azt is érdemes régebbi, még USB2-es pendrive-ra kiírni (vagy a MS tooljával vagy Rufus-szal), és minden USB portban kipróbálni, nehogy valami USB3-as drivergubanc tegyen be a telepítésnek. UEFI boot kötelező PCIe SSD-nkél, de a Secure bootot kapcsolja ki, főleg, próbából. De még azt is lehet, hogy mindjárt Win11-et feltenni, annak viszont a secure boot is kell, meg bekapcsolt Trusted Platform Module.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

asus zenbook ux325, 11.gen i5, be kellett neki adni a drivert kézzel..... 

Elég morbid, pedig az se épp egy olcsó gép. Ilyen adagoljuk be kézzel a drivert a telepítőnek mókával utoljára még az XP-s korszakban volt dolgom, 10 éve, meg néha Win7-nél jött elő olyanoknál, akik már Win10 supported USB3-as hardverre akarták felerőszakolni a Win7-et, és a telepítőnek nem tetszett az az USB3-as pendrive, amiről települt volna. Olyan előfordult, hogy valami Wi-Fi vagy fingerprint reader drivert vagy valamit kézzel kellett telepíteni a rendszer felrakása után, de olyan tényleg nagyon rég nem láttam, hogy már a telepítőnek is drivert kell beadagolni, hogy feltelepüljön egyáltalán a rendszer.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧