Uj Apple 14" es 16" MacBook Pro, M1 Pro es M1 Max

Volt az M1 - 8 CPU core, 7 vagy 8 GPU core, max 16GB RAM

M1 Pro: 8-10 CPU core (6-8 high performance, 2 high efficiency core), max 16 GPU core, max 32GB RAM

M1 Max: 10 CPU core (8 high performance, 2 high efficiency), max 32 GPU core, max 64GB RAM

M1 Pro: 200GB/sec memory bandwidth
M1 Max: 400GB/sec memory bandwidth

Hardver:

  • Max 8TB SSD 
  • Max 64GB RAM (Pro eseten 32GB, de 14-esbe is belefer 64GB a 32 core GPU-val
  • 3 Thunderbolt 4 port
  • 1 HDMI
  • 1 SDXC slot
  • 1 magsafe 3 (opcionalis, tovabbra is megy a sima USB-C-s toltes is)
  • 14 inch: 64W charging brick Prohoz, 96W Maxhoz
  • 16 inch: 140W charging brick Maxhoz
  • Charging bricken egy USB-C van es kapsz melle egy USB-C --> MagSafe 3 kabelt (modularisabb, mint regen)
  • notch, ami full screen 16:10-ben nem latszik, a menubar teteje meg amugyis dead space volt. FaceID nincs, csak 1080p webcam
  • Nincs touchbar, helyette normalis Fn billentyuzet es TouchID-s gomb

Rendelheto sok regiobol az Apple oldalan, de mostanra akar Decemberbe is atcsuszhat a delivery date (chiphiany es high demand, aki bejelentes utan rogton vett, annak oktober vegere jon)

Hozzászólások

Pár hónapja megvettem az M1-et 16GB RAM-mal, nem érzem a szükségét a váltásnak, sose volt semmi se lassú.

Gábriel Ákos

Szerkesztve: 2021. 10. 19., k – 11:44

A touchbar a világ legrosszabb ötlete volt. Állandóan megnyomom véletlenül, és szuper-idegesítő, ahogy villog, ahogy az aktiválódó appok rárakják a kis szuperfontos szutykaikat. Nem fog hiányozni.

Szerkesztve: 2021. 10. 19., k – 12:08

3024x 1890 (MacBook Pro 14-in.)
3456× 2160 (MacBook Pro 16-in.)

Ebben nincs benne a notch mogotti resz (az vagy menubar, vagy semmi, remelem a Metal/OpenGL sem azt latja "screen edge"-nek).

Szerkesztve: 2021. 10. 19., k – 13:23

Én úgy gondolom, hogy sok fejlesztő és üzemeltető számára fontos a virtuális gépek futtathatósága. Win XP,7,....,Linuxok, stb... A Parallels és a VmWare is próbálnak megoldást találni. Ha nem lesz a silicon M1... processzorral szerelt gépekre használható megoldás, akkor e miatt, sokuknál nem jöhetnek számításba az apple gépei. Hiába kicsi az energia igényük és hiába gyorsak. Ha jól látom, MacBook már nem kapható intellel az apple store-ban. A fejlesztők és üzemeltetők, ha apple gépeket használnak, gyakrabban merülhet fel bennük, hogy apple eszközökre fejlesszenek, másoknak ajánlják, nagyobb projekteknél számba vegyék, és sok esetben egyben döntéshozók, vagy jelentős befolyásuk van a döntésekre.

Utóbbi évek egyik legnagyobb dobása.

Végre eltűnt az a nyomi touchbar. Jó hogy kivártam mert majdnem vettem M1-et de csak 13-asban volt. Ez lesz a következő gépem szerintem de azért várok még egy kicsit hogy kijöjjenek az első szériás problémák.

"Everything fails, all the time."

intelnel nagyon csunyan visszautott, hogy 10 eve csak a segguket meresztettek.

 

Azzal, hogy nem csinaltak gpu-t, nem csinaltak mobilba valo alacsonyfogysztasu processzort, a gyartastechnologiajuk is elavult lett, a vilag elment mellettuk.

 

Par ev es megeljuk, hogy az intel procikat is a tsmc fogja bergyartani.

Es akkor kijon, hogy ki mennyire tud processzort tervezni. Mert bizony laptopnal abszurd, hogy alvo allapotban 60-90Wh akksirol nem megy el egy honapot legalabb...

 

Az x86 is igy alulrol zabalta fel a szerverpiacot. Az arm is igy fogja, csak a gyartastechnologian mulik. Es ugy nezem lassan a TSMC-nel lesz penz fejleszteni....

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem volt az eleg. ARM-ra valtas keves eroforrassal. Eddig itt tartottunk.

A (masodik szinten) nagy dobas az ARM-ra valtas sok eroforrassal.

Tovabbi csavar, hogy az Apple A/M az leginkabb "ARM-mal visszafele kompatibilis", de csak szabvany ARM utasitasokat hasznalva nem igazan hasznalod ki a kepessegeit. De ez a resze most nem lenyeges, a lenyeg a villamgyors vegeredmeny, es a hazon belul fejlesztett chipek elonye.

Ironikusnak tartom hogy magukra haragitanak egy csomo embert a hulyesegeikkel mint a magsafe kiiktatasa, az sd kartya olvaso kiszedese, touchbar hasznalata. Aztan vegre csinalnak egy gepet ami visszahozza ezeket es ez a nagy dobas. Es itt most nem ironizalok mert tenyleg az szamomra. Ezt lehet hajlando is leszek megvenni.
Az egyetlen problemam az a nyamvadt kamera ami belelog a kepbe.
Hogy azt miert kellett eroltetni ...

Neztem a micro soft uj surface laptopjat, aminek a sarkai lekerekitettek (wtf?!), es windows alatt az egerkurzor kimegy abba a lekerekitett semmibe.

 

Remelem itt nem ilyen igenytelen kokanyolas lesz.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nalam tobbszor elofordul, hogy a menubar menupontjai osszeernek az ikonokkal jobb oldalrol, es emiatt 1-2 ikon mar ki is csuszik. A notch ezen a helyzeten ugyonugy rontani fog, ahogyan katasztrofa miatta a telefon is. Nem latod, melyik szolgaltaton vagy, csak ha lockolod, vagy elkezded lenyitni a controlcentert. Nem latszik, hogy fenn vagy-e meg VPN-en vagy idokozben leesett, nem latszik az akku szazalek es nem latszik a rotation lock allapota sem. A legnagyobb orulet volt, amit itt kitalaltak es ezt most raeroltetik a gepekre is. En venni akartam, cserelendo a 4 magos, 13"-as gepet, de a notch es a touchbar hianya elegge dealbreaker. Akkor inkabb marad ez a vas, amig van ra Xcode.

A kerdes szerintem nem annyira az hogy menubar-bol mit takar ki, hanem egy full screen alkalmazasnal hogy jelentkezik. Film nezes, youtube video, prezentacio esetleg videojatek stb. mert vagy kitakar valamit vagy az egesz kijelzot olyankor lecsokkentik annyival, akkor meg nem sok ertelme marad a nagyobb kijelzonek.

Egyebkent engem az is erdekelne kijelzo felnyitaskor mennyire lesz gond a nagyon lekicsinyitett kava, mert vagy a kameranal fogod meg vagy mellette ahol meg konnyen lehet a kijelzot fogdosod mar ossze vele, mert annyira nem maradt pereme, egy telefonnal megszoktak az emberek hogy rendszeresen torolgetni kell, de egy laptopnal azert ne kelljen mar minden felnyitas utan takaritani.

Azt tudjuk, hogy fullscreen alkalmazasoknal eltunik a menubar ugy, ahogyan eddig is eltunt. Az alkalmazas pedig csak a 16:10-es teruleten van, tehat ugy, ahogyan eddig is. Azt is tudjuk, hogy a sysprefbe kerult beallitas, hogy fullscreen appoknal legyen-e lathato a menubar, gondolom az fogja visszakapcsolni a notchos menubart fullscreen appok eseten (tehat a notchtol balra es jobbra fog ilyenkor ilyen gepen megjelenni a menubar allandoan). Fullscreen alatt itt a fullscreen apival fullscreenre valto appokat ertem, nem az olyan barkacs megoldasokat, amikor a fejleszto rajzol egy fekete negyszoget 0,0,ScreenX,ScreenY meretben es arra rajzol.

Ami viszont erdekesebb, hogy Big Surnal, megjelent a syspref/accessibility/display reszen egy menubar size opcio, aminel a default vagy a large kozott lehet valasztani. Meg soha nem lattam, hogy ez valaha csinalt volna valamit. Mivel az uj gepeken 74px ez az extra terulet (tehat ez lehet a large menubar), a sima menubar viszont csak 24px (retinaban 48px, a jelenlegi palettan), tehat elkepzelhetonek tartom, hogy ezzel az accessibility opcioval kikapcsolhato a notch, es akkor minden olyan lesz, mint regen es meg lehet venni a szamitogepet. De ehhez kell par het, hogy kideruljon.

Egyfelol nekem nem kellett mind, mindig, van ami heti ketszer kell, ilyenkor kattintok egyet, es latom (tudom, akar ki is kapcsolhatnam teljesen). Ez megadja a lehetoseget, hogy kivalogasd, hogy mi az amit mindig latni akarsz, es mi az amit csak kattintas/shortcut utan.

A masik hasznos dolog, hogy at lehet allitani az ikonok meretet kompaktra, eltunik a spacing nagy resze kozuluk, _sokkal_ tobb kifer. Ha jol ertettem az a problemad, hogy tul sok itemed van a menubarban, es ez neha belecsuszik az app menukbe. Erre mindket modszer megoldas volt nalam, mindkettot tudja ez. Ha nem jol ertettem, akkor targytalan az egesz:)

Nalam az van kinn a menubaron, ami rendszeresen kell. Marmint, ha valami csak idoszakosan kell, valamihez kapcsolodoan, akkor azt bezarom, hogy ne legyen ott. Ahogyan a notch kiboritja az embert a telefonon, mert tonkretette a statusbart, pont ugyonannyira teszi tonkre a menubart, azzal, hogy olyan erzes lesz hasznalni a 14"-es gepet, mintha egy 10"-es kijelzoje lenne, mert egyszeruen az a minusz ketto centi hely kb kigazdalkodhatatlan lesz. Alig vartam, hogy a 13"-as Prom kategoriajaba megerkezzen vegre az ARM-os modell, de a notch es a touchbar hianya nalam no way. Telefont sem akarok masikat, amig nem jon vissza a teljes erteku statusbar.

Film nezes, youtube video, prezentacio esetleg videojatek stb.
 

Média fogyasztásra vegyél iPad-et, esetleg MacBook Air-t. A MacBook Pro produktív munkára való.

rendszeresen torolgetni kell, de egy laptopnal azert ne kelljen mar minden felnyitas utan takaritani.

Nem probléma!

Apple has released its latest product: a new cleaning cloth for its displays.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/apple-cloth-p…

Mondjuk mindenre?

Mar mi a tokomert tartenek kulon tabletet meg anyam tyukjat valami masra? Azert ne mond mar nekem hogy extrem elvaras egy laptoptol hogy altalanosan jo legyen. Plane ebben a kategoriaban.
De jo jatszuk a te jatekodat. Profeszzionalis felhasznalas: Ha jol tudom nagyon sokan veszik ezeket a gepeket video vagasra es ugy altalaban media krealasra es fogyasztasra. Ha jol remlik eleve az M1 chipjeit is ezzel reklamozta az Apple. Nekik mit mondasz? Ok is vegyenek egy tabletet? Vagy mondjuk azt hogy ha mar mediaval foglalkozik lesz szives mindig maganal hordani egy Cinema Displayt

A kamerával kapcsolatban, gondolom az apple mindenható designer-csapata összedugta a fejét és egy hetes massziv meetingelés után mérlegelték hogy a kamerát úgy oldják meg hogy felül nagyobb lesz a káva, vagy a mobilokra jellemzően belógjon-e. A divatot figyelembe véve úgy döntöttek hogy belógjon. Szubjektiv, hogy ez kit miben zavar. Engem egy kicsit igen, de nem annyira, hogy dealbreaker legyen.

Az M1 Pro-ban 10 magos a CPU (bar valoban lehet venni 8 CPU/14 GPU magosra csokkentett verziot mint alap)

Az M1 Maxnal 400 GB/sec a memoria savszel