A budapesti liberális értelmiségi

Fórumok

Itt olvastam róluk:

A budapesti liberális értelmiség rövid tündöklése és hosszú bukása

A kérdés: tudnátok példákat mondani a közéletből? Személyeket, akik tipikus budapesti liberális értelmiségik.

Hozzászólások

Minden cinikusság és szarkazmus nélkül, szerintem a Fidesz, amikor Orbán a Liberális Internacionálé elnöke volt, ezt próbálta itthon definiálni, több-kevesebb sikerrel.

Szerintem manapság a világban nem lehet a közéletben a laikusok által is jól érthető konkrét irányzatokról beszélni, mindenki a percet szeretné megnyerni, bulvárosodott a politika is, mert erre van igény.

Gondoltam, sunyok egyet délután, mire visszajövök lesznek nevek. De, erre - 0 db - nem számítottam! :O

trey @ gépház

Mert dolgozni is kellett. Bocs, hogy cserben hagytalak. Bekönyvjelzőztem, de nem jutottam ide előbb. Lássuk:

TGM, Esterházy, Nádas Péter, Bödőcs, Schiffer András, Vágó István, Lakatos Márk, Lackfi János, Karafiáth Orsolya, Heti Hetes, Heller Ágnes, Zacher Gábor.

Mesterházy Attila - mert akkora szakértő mint a ház, csak sajnos nem kapott esélyt.

Ungár Péter - mert nyugatibb mint bárki más, és hozzá fiatalos nyugati tudása van, nem olyan kolbásszagú, mint az átlag paraszt.

Lovász László - akinek tiszteletreméltó tudása volt, de mindenképpen bele kellett állnia a politikába a buzológia oldalán.

Újabban kopogtat Lovasi András, aki elhagyva a látomásos költészetet, beállt politikai megmondóembernek: https://index.hu/belfold/2021/09/27/lovasi-andras-interju/

 

Biztos lesz közte, aki nem is pesti, lesz akit vitatnak, hogy mennyire liberális, vagy értelmiségi. Mindegy, a lényeg egy életérzés, nem feltétlenül kell minden pontnak pontosan megfelelni.

 

Mivel nem egzakt a definíció lehet ezeken csámcsogni, lehet egyeseket vitatni. És lehet még számtalan példát hozni. Hajrá!

Schiffernek köze nincs a liberálisokhoz, ő patriota baloldali.

Utálják is egymást rendesen. (Mármint Schiffer és a liberálisok.)
https://hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20130128_Schiffer_Andras_alvo_ugynokei
https://hvg.hu/velemeny/20140224_Fulladjon_meg_Schiffer_Andras_lehetoleg_m

Egyébként nem újkeletű a dolog, már a rendszerváltáskor is rühellte őket.
https://mandiner.hu/cikk/20210216_schiffer_partizan_rendszervaltas_gyurcsany

Vagy épp 2006-ban.
http://oscomp.hu/depot/SCHIFFER ANDRÁS Párt a betonban (2007-01-07 23_21_00).pdf

"és tudott nyugat-európai értelemben késsel-villával enni." Ez bazmeg, ez maga a belpesti liberális értelmiség esszenciája. Érted? Nem elég késsel villával enni szépen, ahogy az illemtan-könyvben meg van írva. Ehetsz olyan szépen is, mint egy gróf. De az nem elég. Mert ezt nyugat-európai értelemben kell tudni. Ami azt jelenti, hogy... Őőőő mit is jelent? Nyilván valami teljesen mást, mint a késsel villával evést, de én ehhez nem tudok felnőni. Talán valami olyasmit jelent, hogy amint késsel-villával eszel, ha közben társalgás folyik, akkor nem kérdőjelezed meg az aktuális liberális dogmákat, például a 128 gender létjogosultságát. Mert az olyan volna, mint az asztalnál böfögni, orrot piszkálni, vagy a villa oldalával egyesével elvagdosni a lapos metéltet.

De biztos nem vagyok benne, hogy ezt jelenti, mert én ezt nem érthetem meg soha, hiszen nem vagyok liberális értelmiségi :-)

Nagyjából tudom emulálni a pesti értelmiséget, mivel teljesen kiszámítható az egész. A kulturmarxizmus paneleit kell puffogtatni ügyelve, hogy az aktuális dogmákat ne sértsük meg.

 

Ha érdek ütközéssel találkozunk akkor az alábbi prioritási lista alapján határozzuk meg, hogy kinek van igaza, fentről lefelé haladva az első különbségnél a bal oldali javára döntünk:

 

Covid oltott > Covid oltatlan (ez az új dogma, sokan ezt még nem értik explicit, de implicit már mindenki alkalmazza)

etnikai kisebbség > etnikai többség

külföldi > magyar

LMBTQ > heteró nő (kivéve ha homoszexuális férfi: ebben az esetben a kontextus dönt, a jobb oldali homoszexuálisok itt heteróknak számítanak)

heteró nő > heteró férfi

bűnöző > bűntelenül élő

zavaróan különcködő > normalitást kereső

templomba nem járó > templomba járó

baloldali értékrendű > jobboldali értékrendű

 

Lehet tippelgetni, hogy mit hagytam le a listáról :-)

 

Kb. ennyi. Simán tudom emulálni fejben, de nem akarom.

Pusztán arról van csak szó, hogy megpróbál olyan látszatot kelteni, mintha a késsel-villával evés megállapításához ők rendelkeznének kompetenciával. Nem a késsel-villával evés, hanem ennek a megállapítása az amivel rendelkezni vágynak. Tehát: ha a kibaszott nagy orrát beleröffenti egy mélytányér kelkáposztafőzelékbe és éles szörcsögésekkel felszippantja annak tartalmát, a BLÉ akkor is késsel-villával eszik - állítják. 

"Hogy milyen a labda, azt mi mondjuk meg" - idézet egy "magyar" ifjúsági filmből. Csak h már az ifjúság is tudja h mi itt a fitymarettenet! Szal az egész magyar filmművészet, meg a nemzetközi is egyébként úgy ahogy van kuka! Nincsen bennük másról szó minthogy a kelkáposzta-szippantók, hogy látják az embereket? Mi a viszonyulásuk hozzájuk? És mi az amit tenni vágynának velük? 

Már többször írtam, látni kell a történések ívét: elmásztak ide Tarnopolból mezítláb, és elkezdték megfertőzni a társadalmat önnön valójukkal és toxikus gondolataikkal. Tízezerszám nyomultak be az egyetemekre (míg már korlátozni vált szükségesség a felvételüket oda) h mezítlábas ócskásból orvos-ügyvéddé váljanak (nem véletlenül lett ez a kettő a legjobban gyűlölt és legkorruptabb "polgári" foglalkozássá). Sok fajta aspektus felmerülhet! De talán a legérvényesebb: ők mindig is az ellen-hierarchia megképzését akarták és akarják. Ők ezer évek óta üldözött mivoltukból, melyet számukra létérdemeik jelöltek ki ( lásd pl.: https://hu.wikipedia.org/wiki/A_bolyg%C3%B3_zsid%C3%B3) királlyá vágynának válni, egyszersmint a királyt akarják üldözötté tenni. Minden mérgező gondolatuk, mint Liberté, Égalité, Fraternité csak közbenső stációi ezen törekvésüknek. 

Az elmúlt 100-150 évben ezek itt mi mindent összeádázkodtak Magyarországon, azt még nagyon sokáig fogják kutatni meg elemezni a történészek. Ma már sejtjük, és aki tájékozottabb tudhatja is, mit kell érteni az olyan kulcsszavon mint a "külkeres".  Ezek a jómadarak, hogy rajzottak ki nyugatra már az átkos rendszerben, hogy az ottani faj és elvtársaikkal kollaborálva verjék dobra hazánkat és fölözzék le a mi munkánk gyümölcsét. Míg idehaza szépnek láttatott, valójában sátánian csúf eszmékkel mérgeztek minket. Míg a szereplők egyéni célja már korántsem az ideológia szolgálata, hanem a párnaciha begyűjtése volt de ezek eredőjeként a folyamat mindvégig az eredeti cél, az ellen-hierarchia megképzése felé mutat: tudjátok, az ószeres akar a király lenni, és azt akarja h a király legyen az ószeres! Ami kb olyan abszurditás mintha a patkány akarna az oroszlán lenni! Létrendileg alkalmatlan rá! Az ószeres soha nem fog tudni késsel-villával enni! A Hippolyt c. film történetesen pont ezt karikírozza ki! Saját magukról csináltak önleleplező filmet - úgy látszik a patkányok is látják világosabb pillanataikban, hogy ők nem lehetnek az oroszlán. EZ a "hagymát is hagymával" jelentése! Az ószeresben nincs semmi, ami nemes. A patkány nem nemeslelkű! Csak szánalmas groteszk póz, ha ilyennek mutatják magukat.  Hát ezek és az ivadékaik akikről szó van!

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Szerintem _tipikus_ budapesti értelmiségit nem fogsz találni a közéletben. Aki a közéletben van, az minden csak nem tipikus.

Puzsér szerint valami vérliberális bohóc, aki a gyerekek abuzálásáról tett kijelentéseivel éppen a cancel culture áldozatává válás útjára lépett:

https://index.hu/velemeny/2021/11/20/wahorn-andras-tultolta-a-politikai…

trey @ gépház

Ellenzéki művész.

Nem érdekes ki van hatalmon, ő ellenzék lesz.

Régen a Bizottság (majd A.E. Bizottság zenekar) tagja volt, mára már inkább képzőművész, de nem fél aktuális lenni a különböző médiákban.

Belgával pl volt közös projectje:

https://www.youtube.com/watch?v=4aFl9kWxf-Y

 

De sosem fog visszakerülni a Bizottság népszerűségéhez.....

Pláne a pedofilos elszólása után.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

"Ezzel szemben a melegházasság feltételek nélküli támogatója, hét gyerekkel, buzgó katolikusként (tényleg hívő katolikusnak tűnik, akinek ez az egész sztori nagyon fontos, és mi budapesti liberális értelmiségiek néha elvárjuk a hívő katolikusoktól, hogy szóljanak be az Egyháznak, hát ő nem fog beszólni). "

Soha nem vártam el egyetlen zsidó ismerősömtől, hogy hangos állásfoglalással álljon ki a nemzetiszocializmus értékei mellett (biztosan volt olyan is). 

Pont a katolikusok definiálják protestánsoknál élesebben és konkrétabban azt mit tekintenek bűnnek és mit nem. Dogmatikus világlátás. A homoszexualitás pedig katolikus dogmák szerint bűn, pont. Két zsinat is elítélte. 

Az idézett terjengős mondatnak semmi értelme, de egy jó adag marihuána mellett olvasva nyilván minden mindennel is összefüggésbe kerül. Márki-Zay olyan mint az ügyeskedő meteorológus, aki mond hideget is meg meleget, esőt, vihart meg napsütést, valamelyik biztosan bejön alapon. Aki Márki-Zay szavainak hitelt adva hajózik ki vitorlásával a durva viharba, az kurvára pipa lesz rá. 

“Az ellenség keze betette a lábát”