How to install Linux instead of Windows 11

"Windows 11 is about to make a lot of people feel left behind, but there’s one operating system that’s recently been getting better and better for new and old hardware…"

https://www.youtube.com/watch?v=_Ua-d9OeUOg

Hozzászólások

Eljott megint a linux éve? Szegeny sracnak komoly bajai vannak, igy a pingvinbe/hez menekul. Modernkori influencer video. És? 

Nagy szégyen lenne a SecureBoot-ra nézve, ha ilyesmit lehetne csináln...

Nem néztem meg a videót, de mi lenne szégyen? Az, hogy secureboot-os hardverre Linuxot is lehet telepíteni?

A mostani laptopom is secureboot-os. Első dolgom volt Debiant telepíteni rá.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Mármint mit lehetne csinálni? Ki lehet kapcsolni, meg kézileg is alá lehet írni benne bootolható cuccot. Mi ezen a szégyen? Én egyébként eltörölném a Secure Bootot, mert
1) sok védelmet nem jelent, attól, hogy a rootkitek boot előtt nem tudnak támadni, boot után még épp úgy szétnyírják a vírusok a gépet
2) a MS saját érdekű, monopoleszköze, amivel a versenyt ellehetetleníti
3) csak arra jó, hogy a laikus felhasználókat megszopassák vele.

Amúgy meg szerintem nem sokan térnek át Linuxra a Win11 miatt. Nem azért, mert a Linux rossz, mert tényleg jobb bármiben, mint a Windows, hanem az oka az, hogy windowsos szemléletű felhasználóknak a mindsetje hiányzik ahhoz, hogy linuxozzanak. Igényel egyfajta nyitottságot, másfajta hozzáállást, megszokási és tanulási hajlandóságot, és ez az, ami a v1.0 aka jajj, 2 pixellel arrébb került a Word ikonja és nem találom, meg jajj, nincs nekem erre időm, nekem életem van = menni kell facebookozni típusú felhasználóknál teljesen hiányzik. Ez az a réteg, aki mindenképp örökre Windowson fog rekedni, teljesen mindegy, hogy mennyire felhasználóbarát a Linux, meg mit támogat, mennyire hülyebiztos és automatizált, sose lesznek képesek használni, sose lehet őket rá felkészíteni. Az is mindegy, hogy hogy szopatja meg őket a MS, ha a Win12-höz majd 32 magos proci kell, meg 128 MB cache, és 256 GB RAM, azt is megveszik, mert nem tudnak Windows nélkül létezni.

Én egyébként becsülöm ezt az Anthony gyereket, mert Linuséknál még ő a legszakavatottabb emberke, aki nem showmankedik, hanem ért is dolgokhoz, és nem csak RGB gaming hülyegyerek PC-t tud építgetni Windowszal, hanem ért szerverekhez, más OS-ekhez, virtualizációhoz, scripteléshez, stb.. Csak az a baj, hogy ezzel a a videóval hiába próbált jó dolgot népszerűsíteni, neki sem fog sikerülni. A Valve is adhat ki akármilyen Steam, Proton, DXVK, meg Steam decket, térden állva furulyázhatják le magukat, a Windows dominanciájával nem tudnak mit kezdeni. Az a baj, hogy 40 év alatt a MS-nak akkora monopóliuma lett, hogy már csak az segítene, ha az egészet feldarabolnák, meg nemzetközi és kormányzati szinteken előírnák a nyílt szoftvert, nyílt megoldásokat, hogy letörjék a Windows állásait. Egyszerűen az egész MS-os ökoszisztéma egy az informatika testére nőtt hatalmas rákos daganat, ami annyira régóta odanőtt, hogy az erőszakos lépéseken kívül itt semmilyen reform, támogatás, meg népszerűsítés nem fog segíteni ellene.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

2) a MS saját érdekű, monopoleszköze, amivel a versenyt ellehetetleníti

Hogy lehetetlenítené már el a versenyt, amikor simán lehet a versenytársakat telepíteni? Vannak versenytársak, amik alapból aláírással érkeznek, telepítés közben észre se veszi az ember, hogy Secureboot van a gépen. Más versenytársaknál meg a telepítési leíráson végigmenve a secureboot nélküli géphez képest van mondjuk 4-5 lépés, amit végre kell hajtani. Kb. kapcsold ki a securebootot, telepíts, futtasd le az írj alá mindent scriptet, kapcsold vissza a securebootot.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Bizony, bizony!

"Az operációs rendszerek három típusa ismert: a Microsoft, a Linux és az IBM.
A Linux operációs rendszer elsősorban a programozók körében elterjedt, míg az IBM és a Microsoft programozói ismereteket nem igényel, működtetésükhöz programozói tevékenység nem is szükséges, miután a hozzájuk illő programok CD lemezeken, CD-romokon fizikailag rögzítettek, s a hozzájuk illő operációs rendszerrel ellátott gépeken lejátszhatók. Az operációs rendszerek közül a Microsoft a legelterjedtebb, amelynek az eljárás alá vont vállalkozás (a továbbiakban: Kft.) által megjelölt piaci részesedése üzleti titok."
http://web.archive.org/web/20081013034628/http://www.gvh.hu:80/gvh/alph…
http://web.archive.org/web/20081013033206/http://www.gvh.hu:80/gvh/alph…

GVH 

Nem volt ám korrupció! :)

Igényel egyfajta nyitottságot, másfajta hozzáállást, megszokási és tanulási hajlandóságot, és ez az, ami a v1.0 aka jajj, 2 pixellel arrébb került a Word ikonja és nem találom, meg jajj, nincs nekem erre időm, nekem életem van = menni kell facebookozni típusú felhasználóknál teljesen hiányzik. Ez az a réteg, aki mindenképp örökre Windowson fog rekedni, teljesen mindegy, hogy mennyire felhasználóbarát a Linux, meg mit támogat, mennyire hülyebiztos és automatizált

Amellett, hogy nem vitatkozni akarok veled (nagyjából egyetértek) , azt azért látni kell, hogy le lehet nézni a "menni kell fb-ozni" usereket. De...

Az emberek többsége (nagyon nagy többsége) egyszerűen háztartási eszköznek tekinti a számítógépet. Jobb esetben. Rosszabb esetben szükséges, elviselendő rossznak. És neigen lehet felróni egy idegsebésznek, autószerelőnek, de Mancikának sem a főnök előszobájában, ha nem ezt akarja tanulni az egyébként szabad idejében. Baromira idegesítene, ha a kocsim injektorát nem tudná megjavítani az autószerelő, mert "túl új" a szakmunkás bizonyítványához képest és arra hivatkozna, dehát éppen a system.d-t tanulmányozza és nem ért rá követni a szakmájába vágó történéseket. Ezek az emberek egyszerűen használni(!) akarják csak a gépeket, nem érteni és tudni, hogy hogyan működnek. És ez így is van jól.

Ezzel csak annyit akartam mondani, hogy lehet utálni az MS-t, az Apple-t, de amíg tollbamondva, különösebb kérdések nélkül lehet reget szerkeszttetni windows alatt Mancikával is telefonon át (jártam így), addig ha Linuxozik, olyan kérdéseket kell feltenned, hogy érdemben tudj segíteni, amitől eleve kikészül. PL, nem feltétlenül tudja a root jelszót mondjuk egy törött csomag downgrade-jéhez sem.

A Linux desktop éve addig nem jön el, amíg

  • azzal kell kezdened egy kérdésnél, hogy milyen disztribúciót használsz? (már a szóhasználat is idegen sokaknak)
  • amíg belefuthatsz olyanba, hogy ezt a disztribet nem ismerem, utána kell néznem, utána segítek (ilyenkor jön az, hogy ez egy szar, hiszen Te a Nagy Guru sem értesz hozzá)
  • amíg disztriben belül is gyökeres változások jöhetnek egy-egy update után
  • amíg a fejlesztőknek egy marginális réteg számára jelentős többlet munkát igényel egy-egy portolás is a platform töredezettsége miatt

Az első három közösségi, fejlődési, kutatási szempontból hasznos dolgok. De az átlag felhasználó számára inkább nehézségek. Legyenek bármilyen nyitottak is, lehet, mást akar tanulni és/vagy másképp akarja kiélni a kreativitását.

Így viszont átlag (értsd tömeges) felhasználásra jelenleg csak a Win/MacOS marad, mert a sok esetben valós lemaradása ellenére nagy(obb) fokú visszafelé kompatibilitása miatt egy "biztonságos érzetet" ad a júzernek. (Nem számít, hogy az valós vagy vélt biztonság. A lényeg, hogy úgy érzi, ezért magabiztos és képes a valós feladatára koncentrálni.

Szóval van baj a mindsettel, de minden oldalon ;-)

igy igaz. Szerontem az okostelefonokkal leptek meg azt, hogy "egyszeru hasznalatu eszkozok". Amugy a legtobb problema amit mondasz a windows-on is ugyanugy jelen van. Azt is csak hasznaljak az emberek, de nem tudjak mitol megy. Anyukamnak azt kell hasznalnia es kb hetente hiv hulyesegekkel (en nem tudok segiteni, mert nem ismerem a win-t). De pl. 84 eves nagyanyamnak okostelefonja van es kb. az elso ket het utan sosem erdeklodott hogyan mukodik (jo, okes csak telefonal vele :D). De pl. ismerek olyat, aki irtozik a szamitogeptol, de keszsegszinten hasznalja az okostelefont. :D

Az okostelefonok 100x annyira töredezettek, mint a linux. Felhiv egy ismerős, hogy hol kell beállitani a telefonján a mittudoménmit. És kb esélyem sincs fejből megmondani, hogy mondjuk a huawei vackán hol van az a dolog, ami az én samsungomon tökmáshol. (már, ha egyáltalán tudja, hogy huawei-e van)

De még gyártón belül is változik minden, sőt még ugyanazon telefon, más os verzióival is. És oké, hogy ha a kezemben fogom a telefont, akkor akármelyiken megtalálom amit keresek, de amikor telefonon kell segiteni az egységsugarú usernek, akkor pixelpontosan kell megmondani még azt is, hogy hol van az a gomb a képernyőn aminek a nevét mondom...

Windows-on ilyen azért nincs, használhatja bármelyik verziót belőle.

Az okostelefonok 100x annyira töredezettek, mint a linux. Felhiv egy ismerős, hogy hol kell beállitani a telefonján a mittudoménmit. És kb esélyem sincs fejből megmondani, hogy mondjuk a huawei vackán hol van az a dolog, ami az én samsungomon tökmáshol.

Ez igaz, de ha okostelefonon nem tudok valamit megoldani, akkor két mondatban megírom a problémámat egy netes formon, és visszahív egy magyarul beszélő csávó, aki megmondja, mit kell csinálni. PC-n ez igen ritka feature, legalábbis SOHO termékeknél.

Egyébként egyetértünk, tényleg rémálom support szempontól az okostelefonpiac.

csak nem eber lepteku a gui hanem meg mindig ugyanazokat a UI dolgokat nyogjuk, amit anno a technikai embereknek talaltak ki. Mig az okostelefont megfogja oreganyam es erti, hogy ra kell bokni az ujjaval a dolgokra.

en nem a support-rol beszeltem, hanem hogy mennyivel egyszerubb egy okostelefont hasznalni egy embernek, mint egy szamitogepet. Arra reflektaltam, amikor a kollega azt irta, hogy sokaknal a szamitogep megturt rossz, frusztralo, idegesito valami. Megertem. Mert tudom nem csak a sajat szemuvegemen keresztul netzni, hanem apamen, anyamen, nagyanyamen, kislanyaimen. Odaultethetek ovdoast a windows ele, nem fogja tudni hasznalni, de egy chromebook-ot igen, vagy egy okostelefont. Ha van a kozeledben ovodas akkor neked is van benne tapasztalatod.

Hogy óvodás ne tudna windows-t kezelni? Már hogyne tudna, tiz-husz éve is tudott. Fél óra alatt megtanulta, hogy melyik ikonra kattintva kettőt indul a játék és teljesen természetesen kattintgat egérrel.

Pont a gyerekek azok, akiknek teljesen mindegy, hogy windows vagy okostelefon, semmi perc alatt megtanulják a játékokat elinditani és játszani vele. (ennél mélyebben persze semmit, nem is érdekli őket, mobilon nem is nagyon van mélyebbet csinálni)

Az időseknél már igaz, hogy nekik már jobb egy android primitiv felülete, gondjuk van a kurzorral, alig látják, pozicionálni még nehezebben tudnak pontosan, nekik jobb a gesztusvezérlés. (persze egy érintőképernyős windows-al is pont ugyanott vannak, azon ugyanúgy tudnak mondjuk böngészni, mivel pont ugyanúgy is kell kezelni)

Vagy használhatsz Windows 10 Enterprise 2019 LTSC-t 2029-ig támogatottan.

aztat a bloatot amiten a babzsakfotelkonzumidijotak hasznalnak csakis de telleg? :D

Nem, azt használják tudatos felhasználók is, akiknek nincs más választásuk, mert valamilyen oknál fogva Windows 10 kell nekik. Konzumidióták félévente frissített-szétgányolt Windows 10-et használnak és amint lehet átállnak Windows 11-re.

hol az uj szo amit tanultal??? :D

Azt ki is kell érdemelni, hogy neked is megtanítsam. ;)

Te szokás szerint csak mitugrászkodsz, meg jössz a semmitmondó, idióta, erőltetett beszólogatásaiddal, amikről azt hiszed, hogy menő, miközben nevetséges, bunkó aljadék paraszt módjára viselkedsz.

Ez egy kicsit fura. Mármint tőled, XP és antibloat hívőtől. Nekem ez új, hogy van olyan verzió, ami 2029-ig támogatott lesz. Nem mintha szükségem lenne rá, de jó tudni. Egy baját látok: úgy tudom, hogy az Enterspájz verziót magánember nem veheti meg. Talán még kulcsot se tudsz hozzá warezolni, vagy .iso-t tölteni legális forrásból. Gondolom torrentre feldobja valaki, na de erre építeni 10 évig?

Mondom: Linux. Értem, hogy nem tetszik, de majd érzékelni fogod egyre jobban, hogy se neked, se a többi régi Windows verzió hívőnek nem lesz más alternatíva hosszú távon. Lehet köröket futni, csak nem mész vele semmire. Eleinte ijesztő lesz, de aztán rájössz, hogy lehet a MS és mindenféle Windows nélkül élni, elég szépen, nem is akárhogy. Főleg mostanában, mikor már minden web, HTML/CSS/JS/Electron alapú, meg univerzális API-kra, parsolható XML-klón/markup/markdown meg open fájlformátumokra, SQL-típusú szintaxisra épül, vagy ha nem, akkor meg unix/POSIX kompatibilis vagy multiplatformos interpreter által futtatott, stb..

Egyébként nagyon örülök, hogy a MS elkezdett ilyen genyó lenni, hogy a Win7-esek alól is még csak nemrég húzta ki a szőnyeget, de már befingották, hogy a Win10 is már csak 4 évig támogatott, és a Win11-nek meg olyan irreális követelményeket írtak elő, hogy a legtöbb embernek ne legyen alternatíva. Ezzel maguk alatt nagyon vágják a fát, de az IT világnak jót tesznek vele. Mára már régóta csak egy akadály van, amit fentebb írtam, a windowsos userek mindset-je, hogy elengedjék a Stockholm-szindróma keretében kialakult Windows függőségüket. Ez tisztán pszichológia, meg hozzáállás kérdése, mint a cigarettáról leszokás.

Plusz most neked is itt lesz az alkalom, hogy fillérekért upgrade-eld azt a régi notit, ha helyreáll a hardverpiac, nem lesz már hiány, és a sok kétségbeesett user, cég szabadul a Win11-gyel nem kompatibilis hardvertől, azok ellepik a használt piacot, meg a refurb cégek kínálatát, akkor elég olcsóért beszerezhetsz valami régebbi genes, de combos és most is releváns i7, nagyobb Xeon, Ryzen 1700 szintű, 4-8 magos, 8-16 szálas, 16-32 giga RAM-os, értelmes dedikált exbányász GPU-s gépet, mivel nem sok embernek kell majd. Ezzel meg elleszel újabb 10-15 évig, és nem kell azon sírni, hogy jajj bloat, jajj magas a CPU terhelés, jajj csak az SD-s DivX megy rajta, stb.. Szerintem még ajándék babzsákot is adnak hozzá, hogy azzal is felzárkózz :D

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Értem én, hogy ez a szemellenzős rögeszméd, de ettől még nem így van.

Nem, azt használják tudatos felhasználók is, akiknek nincs más választásuk, mert valamilyen oknál fogva Windows 10 kell nekik.

Gondoltam, segítek [1], mert a szemellenződ eltakarta a kiemelt részt. Én továbbra sem használok Windows 10-et (LTSC-t sem) és eszem ágában sincs felrakni. 2025-ben se szeretnék.

egy laggard személyiség 

Nem laggard, tudatos felhasználó, aki nem rohan előre a semmibe feltétel nélkül.

Főleg mostanában, mikor már minden web, HTML/CSS/JS/Electron alapú

Ha hajbazer hupos munkásságában valamit tisztelni lehet, az a következetesség, azon az áron is, hogy magának is problémákat okoz vele. Szerintem ő nem fog azért Linuxra váltani, mert az electronos bloat vackokat (no sarcasm intended, az már néha az én határaimat is feszegeti) azzal is lehet futtatni.

Win11-nek meg olyan irreális követelményeket írtak elő

Irreális alatt feltételezem nem az 1 GHz-s procit értjük, meg a 4 giga ramot, hanem a TPM-et. :) A TPM 2.0 már 7 éve jelent meg, rengeteg azóta gyártott CPU-ban van fTPM. A Win10 még 4-9 évig támogatott, addig is bőven gyártanak még olyan gépet, ami támogatja. Sőt, a TPM check egy registry módosítással kiüthető (a tudomány jelen állása szerint), így az ennél régebbi gépeket sem kell kidobni.

Igen, mindig az a hibás™, meg a frusztrált™, meg a lemaradott™, meg úgy általában a leminősítendő™, aki felhívja a figyelmet egy önzőségtől, mohóságtól velejéig elromlott, fenntarthatatlan iparág problémáira. Így tanítják a médiában és a tech-lakájmédia divathasábjain is. Akinek különvéleménye van, azt el kell szigetelni. Valójában a tech-multik tech-marketingkampányai által bemanipulált tech-cancelculture nagykövet vagy, az összes erre felé elitkedő fősodratú kollégáddal együtt.

az hogy egy szanalmas hulye vagy tokre nem baj. Hogy isetnkomolekszusod van meg az sem baj. De hogy keptelen vagy a szokincsedet kicsit fejleszteni, na az mar eleg nagy baj. :D

Amugy ugyanilyen szerencsetlenek voltak azok, akik vasvellaval megtamadtak a gozgepeket. Csak azoknak nem volt akkora arcuk, hogy aztan vasuton haknizva uvoltsek bele a fejukben levo katyvaszt az emberek arcaba, hogy kirohogtessek magukat. :D

Ja, ez az egész modern IT ökoszisztéma fenntarthatalan. Nem is a mesterséges elavulás, meg az új gépvetetés és a felesleges bloat hardvigénye miatt. Hanem hogy iszonyat mértékben nő a kódméret, kódkomplexitás, egyre nehezebb egy komplett ökoszisztémát átlátni, foltozni, hogy ne legyen túl bugos, meg ne legyen rajta tömkelegével kihasznált rés. Mára már minden annyi giga kódból és olyan sok millió kódsorból áll, hogy már ember nem tudja áttekinteni, már AI-ra bízzák, de majd lesz egy pont, ahol az se tud vele sokat kezdeni. Már csak a kódfordítással kínlódnak a modern hardverek is, ha egy komplett OS-t vagy böngészőt kódból fordítasz, ilyen 32-64 magos csodákon is már egy jó óra, nem hogy reálisabb gépparkon, és akkor csodálkozunk, hogy a fejlesztőnek nincs ideje tesztelni, meg az egész már csak drága build szervereken működőképes. Az egész egy káosz lett, a fejlessztőkön túlnőtt ez a mamut kódméret, már csak ülnek a kedvenc babzsákjukon, de nem értik mit csinálnak, mi hogy működik.

Épp ez az értelme a minimalista, suckless, OpenBSD-s, KISS (keep it simple stupid) fejlesztési módszernek, meg a teljes kódújraírásoknak, hogy minden kód legyen rövid, jól dokumentált, tiszta, áttekinthető, legyen tartva a Unix-filozófia, hogy egy szoftverkomponens legyen egyszerű, tudjon csak egy valamit, de azt jól. Hiszen akkor a rövid kódoknál ha probléma van, bug vagy rés, az könnyen lokalizálható, foltozható, csak azt a komponenst kell újrafordítani, ez mind annak az irányába hat, hogy az egész fenntartható lesz. Hiszen a kód átlátható, akkor többen hajlandóak átnézni, átolvasni, optimalizálni, hozzátenni, más platformokra átportolni, mivel van esélyük áttekinteni, megérteni, akár csak hobbiból vagy idő szűkében is szívesebben foglalkoznak vele, meg nem kell hozzá Torvalds-féle szuperprogramozó zseninek lenni, hanem egy átlagosabb fejlesztő is lépést tud vele tartani, egy átlagosabb home/irodai szintű hardveren fejlesztve. Az már csak pozitív mellékhatás, hogy emiatt gyengébb gépeken is vállalhatóbban fut a kisebb kód, aminek az overheadje is kisebb, meg mivel a kód átlátható, nem tudnak bele telemetriát, kémszoftvert, lyukakat, DRM-et rejteni, meg nem tudják fizetőssé tenni, bezárni, meg nem lesznek multiknak kiszolgáltatva, akik a torkukon lenyomják a trendeket.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

ok, eddig csak waterfall-t lattal es azt hiszed mindenki ugy fejleszt. Olyan messze van a mai fejlesztes attol amit irtal, mint en attol hogy szepsegkiralyno legyek.

Igen a hatalmas monstrum rendszereket is kis modulokban irjak, mivel penzugyileg ugy eri meg majd cserelni akar par honap mulva is. Nagyon keves dolgot irnak meg nullarol, mivel az rengeteg penzt emesztene fel. A legtobb mai megoldas API vezerelt, igy integraciot irnak, vagy kiegeszito modulokat. Ezekben a bugvadaszatot (akar AI vezerelt) workflow rendszerek vegzik. Igen igy is csuzshatnak be hibak, de a felderitesuk es javitasuk nagyon gyors tud lenni, mivel minimalis (a KISS) szellemeben irt modulok javitasarol van szo.

Igen, még most kikerülhető a TPM, és egyelőre nem alkalmazzák még a CPU belépési limitet se. De már jönnek a hírek, hogy egy újabb Win11 Insider bétában már bekapcsoltak valamit, ami miatt nem megy egyes olyan régebbi gépeken, amin még az első változat ment. Igen, irreálison itt nem az 1 GHz-et értjük, meg nem a 2 magot, meg nem a 4 giga RAM-ot, mert ezek amúgy már egy Win7 alatt is elkeltek, nem hogy egy Win8-10 alatt, szóval 11 esetén sincs mit beszélni róla. De TPM és modern virtualizációs security extensionök nem elérhetők egy csomó modern gépen, csak Core i 7. gen és Ryzen 1. gentől. Ez pedig túlzó követelmény. A MS egyelőre lapít, nem jöttek hírek, hogy akkor most engednek-e ebből, de gyanítom nem fognak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Egyébként még mielőtt mindenki rákattan megint Linus Tech Tipsékre, csak szólok, hogy már rég nem menő. Aki badass, ilyen csatornákat néz már helyette, mint a Tasty PC. A linkelt videón kapásból kapjátok a jóságot arcba, szerintem ilyen lila szobába épített, fehér rackben, rózsaszín házba épített dual RPi-os cuccot még ti sem pipáltatok, de ha többi videója is aranyat ér a csajnak, pl. ez :D

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ja, kemény, mint a kád széle. Eleinte meg kell állni pihenni, mert ellaposodik vagy az ember nem bírja. Amit nem mutat, hogy ilyen penge, rózsaszín-lila hardverre nagyon kívánkozik felfelé a Hannah Montana Linux :D

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2021. 07. 30., p – 11:26

A csöcs és a pushup elad mindent. A hangja meg elalvós. Juj.