Villanyóra biztosíték időnként lemegy

Sziasztok!

Adott egy többszintes társasház,ahol van a háznak az órája, és onnan megy a lakásokhoz (és azok óráihoz) az áramvezeték.

a lakás óráján van három megszakító (ha jól tudom, az órán annak hívják), ezekből az egyik random lekapcsolt először egy hónapja, illetve néhány napja újra, de akkor tíz perc alatt kétszer is. Azóta, és az eltelt hónap közben sem volt semmi. Nem, vagy hibásan működő eszköz nincs az elektromos hálózaton, visszakapcsolás után megy tovább minden. Terhelésfüggetlen a dolog, magas terhelés mellett nem megy le, ezek az esetek pedig kis terhelésnél jöttek ki.
A lakás biztosítéktábláján van fi-relé.

Mi okozhatja ezt? Sajnos kicsit látatlanban kérdezek. Rokonomnál adott ez a helyzet, és nem ismerem az elektromos hálózatot, csak elmondás alapján.

Köszi!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 07. 27., k – 16:21

Kismegszakító a neve. Ha valóban az az, ami leold.
Túlterhelés és zárlat estén lép működésbe. És esetleg ha rossz, de ez elég ritka.

Szóval időleges (test)zárlatra tippelnék, de ez egyéb információ híján elég nehéz kitalálni.

" Rokonomnál adott ez a helyzet, és nem ismerem az elektromos hálózatot, csak elmondás alapján": villanyszerelő a barátod, lehet hogy kismegszakító, lehet fi-relé. Kb. 5-10e Ft a kiszállás, ennyin nem érdemes spórolgatni.

Például megy a mosógép, éppen felpörög és közben valaki bekapcsolja az automata kávéfőző. Együtt ez sok.

De más hasonló együttállás is lehet. Meg kell nézni, milyen fogyasztók vannak azon a kismegszakítón.

...és ilyenkor - terhelés függvényében - idő, míg leoldásig melegszik (akár 1 órát is mehet 1,5x túlterheléssel), viszont azonnal visszakapcsolva hamar leold újra, mert nem tud visszahűlni.

Ha megfogod, érezheted is, hogy meleg.

Érdemes átnézni, átgondolni az egész hálózatot mögötte, mert ilyenkor a vezetékek is melegedhetnek, aminek hosszú távon nem lesz jó vége!

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Köszi mindenkinek a válaszokat! Ezek szerint nem túl esélyes, hogy Elmű-oldali a probléma, azaz a lakásba kellene hívni villanyszerelőt.

Az időleges zárlatot mi válthatja ki?

A túlterhelés kizárt. Ilyen eszközök nincsenek a megszakítón, és amikor lement, csak olyanok mentek, mint router, Telekom-os ONT és társai.

TheAdam

Igen, kicsi a valoszinusege, hogy a szolgaltato oldalan van a hiba, de nem lehetetlen. Meg arra kerdezz ra szerintem, hogy amikor a kinti kismegszakito leoldott, akkor a lakaselosztoban nem volt-e leoldas. Ha volt, akkor egyertelmuen a lakason belul van hiba, ha nem, akkor nem tudjuk, mert az aramkorok elosztasatol fuggoen kialakulhat olyan helyzet, hogy csak a fogyasztasmero melletti megszakito van tulterhelve.

Az idoleges zarlatot sok dolog okozhatja, pl. valamilyen mozgo gepben serult szigetelesu vezetek neha hozzaer a burkolathoz, hosszabbitora racsukjak az ajtot, ilyesmik... Viszont ha tenyleg rovidzar alakul ki, annak az osszes sorba kotott megszakitot mukodesbe kellene hoznia, nem csak a kintit.

Ez igaz, elsiklottam a topicinditoban szereplo Fi rele felett.

A meretezes viszont nem feltetlenul elbaszott, ha pl. van 20A betapod, meg a hazban 3 10A-es dugalj aramkor szoba - konyha - furdo felosztasban, akkor maris siman tul lehet terhelni a szolgaltatoi kismegszakitot. Es nem, lakasban nem tudsz rendesen szelektivitast csinalni.

Szerkesztve: 2021. 07. 27., k – 17:56

Ha forró a leoldáskor a kismegszakító, akkor is két esélyes... vagy hibás vagy tényleg összejött akkora terhelés.

Elektromos konyhai vízmelegítő (mosogatás) + régi mosógép épp megy + hűtő épp bekapcsol + mikro nálam is leveri, ha pont együttállás van. 
A 16 amperes lakossági kapcsolat, ami itthon elterjedt, az semmire sem elég. A kis konyhai vízmelegítő 2kW-os, ha maxon megy, a lakás teljes kapcsolata meg 3.6 kW. Nem csoda, hogy könnyű leverni.

(Amcsiknál családi háznál 46kW -os, régebbi, kisebb helyeken 23kW, öreg és sok évtizedes helyeken van esetleg 6-13 kW -os bekötés).

Akkor ugyanott vagy, ahol eddig: a 16A-es szakaszon levő 2 erősebb fogyasztó együttállása le fogja verni a 16A-est.
Egyébként örömteli szokott lenni a legtöbb HUP topic: nem tudom mi van ott, de mondjatok ötleteket. És írunk vaktában sok hülyeséget.

a mért a tied. a méretlen egy darabig energiaszolgaltato (tobbnyire az elso kotesig - cseles) - utana tarsashazi tulajdon, de a szolgaltato altal plombalt.

Namost ha a bejovo nem birja el a te extra teljesitmenyigenyedet, akkor eloszor is a lakogyulezen es a kk-n kell keresztulverni, hogy a tarsashazi tulajdont fel kell ujitani [nem fog menni mert magyarok vagyunk ] -vagy zsebbenyulsz.

Az egy másik konstelláció. Van egy ún. mértékadó szabvány (MSZ 447:2019), amelynek a passzusait a szolgáltató lebontja mintegy területi "házi" szabályrendszerré.

Ebben az esetben a közös villanyóra szekrény vagy helység szabályt alkalmazták, ami >10 lakásos házakra vonatkozik.

A vezeték keresztmetszete két tényezőtől függ. A névleges áramerősség mellett a távolság is számít. Ezzel maximalizálják a megengedett feszültségesést, így biztosítva a fogyasztónál a névleges feszültséget.

Új szerelésnél - nálunk 3 éve volt, 30 lakás, az óra lakáson belül - mindig olyan keresztmetszettel szerelnek, amivel biztosítani lehet az alanyi jogon járó áramerősséget. Még akkor is, ha nekünk csak 16A van, az ajtó melletti dobozban ott virít a 32A-re méretezett, sodrott, érvéghüvelyezett vezeték.

A fenti vezetékek igazi beüzemelése jövőre lesz az óracserével. A dobozkában ott a védőföld is, ami a régi lakáselosztón még (elvileg) a vízcsaphoz van (volt) kötve. Jelenleg szabálytalan. ;)

Most csinaltattam. Regisztralt villanyszerelo. Tarsashaz eseten a kezelo hozzajarulasa. Kotelezoen csak rez lehet a kabel, megadott merettel, tomor nem lehet sodrott, nem ingyenes, a kiszallast ki kell fizetni, hazudnak ossze vissza mikor jonnek, ha nincs ott a villanyszerelo akkor be sem kotik es lepnek. Aluminiumot latnak lepnek. Esztelen nagy urak lettek, foleg most, hogy az elmu megszunik.

Olyan szintu kommunista keresunk a kakan is csomot csak dolgozni ne kelljen van, hogy csak na. Aztan meg nekialltak magyarazni, hogy nem kaptak zsebbe, pedig mennyi dolguk lenne mashol es mekkora jo fejek, hogy kijottek es megcsinaltak.

Mindez nem ven nyugdij elott meg trogerelunk korosztaly, hanem 35-45 kozotti emberkek. Epp azt nem mondta, hogy oruljon az ember, hogy ugyfel lehet es kap aramot.

Hihetetlen volt nekem.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Ugyan nem társasház, de nekem sokkal jobb tapasztalataim vannak. Három mérőhely áthelyezéses bővítésnél voltam ott, egyik helyen volt egy kisebb hiba, azt is rugalmasan kezelték. A kivitelező szerelő a vezérelt tarifához a 3 6-os keresztmetszetű fázisvezető mellé szintén 6-os PEN vezetőt húzott, pedig tízes kellett volna. Épp volt kéznél ilyen, áthúzták azt a 3 métert az elosztóig, aztán ment mindenki a dolgára. Pénzt nem kértek érte (de kaptak).

Ezek is kaptak volna, ha mar nem a hisztivel inditanak es kikerik maguknak, hogy dolgozniuk kell.

Mindent jol megcsinalt a szerelo, de kerestek a kakat meg a csomot.

Ha nem fog vissza a szerelom, akkor en kuldom el oket a melegebbre.

Szamomra hihetetlen volt, rosszabb ez mar mint a kommunizmus meg szocialgazdalkodas, mert vegulis egy "nagynemzeti" szolgaltato fog maradni a vegen, azt latom.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Ami a fent említett 3 fázis esetén 16A+10A+6A lesz.... Mert nem fázisonként jár 32A, hanem mérőhelyenként.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Komplett 32 lakásos társasházat adtunk így át egyszer, mert az ingatlanos szerint a 3f trendi, de az építtető meg benne akart maradni az alanyi jogban.

Hidd el, hogy 2-3 hétig sakkoztam a méretlen fővezeték fázisszimetriáján, és a lakáselosztó bekötéseken. A kollégák lakásonként dobozolva megkapták a lakáselosztóba kerülő biztosítékokat amibe lakásonként írtam bele, hogy melyik hova, mire, melyik fázison.

Munkavezető szakmunkásként, mert a tervező erre nem tervezett....

 

Sose kívánom senkinek.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

"az ingatlanos szerint a 3f trendi" - gondolom elektromos tűzhely került a lakásokba, amikhez 3f-t _kell_ tervezni, úgyhogy ez abból a szempontból írható a "trendiség" számlájára, hogy a gáztűzhely nem az (mert drágább a tervezés és az engedélyezés illetve a kivitelezés), a villany meg adja magát helyette.

Igen, de a műszaki leírás csak 1 fázis főzőlappal, és 1 fázis sütővel számolt, egyidejűségi tényező megadása nélkül. Azaz, ha mosol, nem sütsz. Ha főzöl, nem porszívózol.... Meg ilyesmi.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Szerkesztve: 2021. 07. 27., k – 19:41

Villanyszerelo. Siman elofordulhat sokminden, akar valami idoleges rovidzar is. Ha egy ilyen leold, es az nem tulterheles kovetkezmenye, akkor az villanyasz melo lesz...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Ha 3 kismegszakító van az órádon, akkor 3 fázis betápod van. Ha ebből mindig 1 vág le, akkor fel kell cserélni a köreiden az L1-L2-L3 betáp kábeleket a kismegszakítószekrényednél és egyből kiszakaszolható, hogy a villanyóra megszakító-e a kehes, vagy az adott betápköröd (valószínűleg az utóbbi).

A gond szerintem a random jellegéből adódik, így a kiérkező szaki munkájáról nem lesz azonnali feedbacked, míg a fizetési kötelezettséged nagyon is az lesz.

Ha találsz egy normális szakit aki tényleg korrekten kiméri a hibát és nem egyből a szokásos "ez az egész úgy hibás ahogy van, újra kell csinálni az egészet" vagy "a küszöbig tartó garanciát" vállalja, az elérhetőségét dobd át pls!

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Voltak pillanatnyi kimaradások az elmúlt hetekben, de az nem verte le a kismegszakítókat.

Én áramnál, pláne ha nincs hozzáértés, nem mekkelekeznék.

Van egy megbízható, teljesen emberi árú (szerintem még olcsó is) szakim, ha írsz privátban megadom a számát szívesen pest megye vonzáskörzetében dolgozik, de megbeszélés kérdése minden, nekem az egész házat ő csinálta, és rosz szavam nincs a munkájára.

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Társasház esetén esetleg egy troll szomszéd keze is lehet a dologban, ha szerinte túl hangosan megy a barátokközt és így gondolja orvosolni a helyzetet.

Szerkesztve: 2021. 07. 28., sze – 17:28

Ha ez egy régebbi társas ház, és még Bakony művek kismegszakítók vannak fent a kalapsínen, akkor azok egy idő után(20-30 év) szeretnek szétkopni, és magától leoldani. Ez csak akkor igaz, ha tök random old le(még akkor is, ha nincs rajta terhelés). Ha ez a helyzet, akkor első nekifutásként érdemes volna kicseréltetni villanyszerelővel újakra. Az anyagköltség kb 1000 Ft/db+munkadíj.

Köszönöm mindenkinek ismét!

s_balazs Nincs troll szomszéd. Tele van nyugdíjasokkal, illetve rokonom fülessel TV-zik (nagyot hall, így meg senkit nem zavar).

McPascal 1940-ben épült a társasház. Azt nem tudom, hogy 10+ éve felújításkor lett-e cserélve az óránál a biztosíték, csak a kismegszakítókról tudom, hogy zsír újak kerültek akkor fel.

 

Megyek majd személyesen rokonhoz, akkor talán okosabb leszek:D

TheAdam