Az Apple és a Cloudflare megreformálná a DNS-t

Fórumok

Már nem friss hír, de most jött velem szembe. Valószínűleg nem lesz mindnenkinek újdonság.

https://techcrunch.com/2020/12/08/cloudflare-and-apple-design-a-new-privacy-friendly-internet-protocol/?utm_medium=TCnewsletter&tpcc=TCreviewnewsletter&guccounter=1

Szerintük ha az internetszolgáltatód DNS szervereit használod, akkor ők láthatják, hogy milyen oldalakat látogatsz és ez a magánéletre való tekintettel problémás. Inkább kösd magad egyetlen szolgáltatóhoz, ők legalább minden esetben tudják, hogy mikor mit látogatsz. Nem csak otthonról, bármikor bárhonnan. Ez tényleg sokkal jobban "privacy-friendly".

Apple-ről nem kívánok itt témat nyitni mert van róla elég. Persze kommentben mehet a box, ha valakinek még van hozzá kedve :D

Viszont a Cloudflare... ha nem okozott még elég gondot. Dolgoznak rajta rendesen. Valaki mondja már el komolyan, hogy mi értelme van ennek a f@snak? Azon kívül, hogy sz0passuk a júzereket és saját magunkat.

Egy kis Cloudflare.
Ez nem örténhet meg a TLS forgalom analizálása és visszafejtése nélkül.

Régóta úgy gondoltam, hogy a Google-féle DNS szerverek nem egy egészséges dolog az internet történelmében, de Cloudflare-ékhez képest ők még szende szűzlányok. Már csak a Mozilla have VPN szolgáltatás és a DuckDuckGo hiányzik. Utána megvan a tökéletes adatvédelem :) Ja, nem.

Ez után a poszt után, ha eddig még nem, akkor most tutira felkerülök a figyelő listára :D

Hozzászólások

eljen amikor leszarja a rendszer a firewall altal pusholt DNS szervereket

Nem értem ezt a félelmet attól, hogy a szolgáltatóm vagy a DNS szerver üzemeltetője eladja a DNS lekérdezéseimet. Az általam felkeresett szerver IP-t így is látja a szolgáltatóm, talán még az URL-t is.