Szerelvénydoboz-átalakító van ilyen?

Van egy okos kapcsolóm, amit a falba, a hagyományos kapcsoló helyére lehet egy az egyben beszerelni. Ki is próbáltam, remekül működik, a baj csak az, hogy az éles beszerelésnél derült ki, hogy a meglévő szerelvénydoboz nem megfelelő.

A régi kapcsolóban két csavar volt, amit meghúzva, jobb és bal irányba két karom kapaszkodott a dobozba.

Az új kapcsoló azonban elvárná, hogy a dobozban legyen két csavar jobb és baloldalon, és ezek a csavarok tartanák a kapcsolót.

1. lehetőség: kibontom a régi dobozt, és belerakok egy úja dobozt, amiben van csavar. Vésés, gipszelés, festés ... brrr

2. lehetőség: van valamilyen átalakító, amit egy ilyen csavartalan szerelvénydobozba be lehet tenni, hogy bele lehessen tenni csak csavarosan csatlakozó kapcsolót is? Létezik ilyen átalakító? Vagy tud valaki valamilyen más megoldást, ami a doboz kibontása nélkül képes lenne befogadni az új kapcsolót?

Hozzászólások

Ilyen adaptert még nem láttam, de ez nem azt jelenti hogy nincs. Viszont nem rég egy videóban láttam erre egy barkács tippet.

https://youtu.be/aTgXhtRtKz4?t=284

Itt ugyan szögletes a doboz, nálunk meg inkább a kör alakúak játszottak, de az ötletet talán fel tudod használni.

Szerkesztve: 2021. 06. 11., p – 11:30

elvileg 65mm ugye a fali dobozod?

A csavarok is úgy jönnének ki? ha igen akkor szerintem marad a csere sajnos :(

 

update: kicsit kokány, de ha óvatosan 2 80mm hosszú vékony csavarral odafúrod, akkor kihagyhatod a cserét, villanyász ismerős szerint ez szokott ennek a vége lenni a gyakorlatban :)

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Szia!

Semmi gipszelés, viszonylag tiszta munka a dobozcsere:

A kábelek környékén átvágod a falban levő dobozt éles csípőfogóval (lapos csavarhózó pengéjével elhúzod a faltól a doboz szélét, és úgy). Aztán darabonként kibarmolod a falból csípőfogó és Exacto kés szakszerű használatával. Jól jön még a laposfogó, amivel megragadva a doboz falát, csavaró mozdulattal fel lehet tekerni a műanyag doboz szélét, és aztán kijön az egész. Maga a fal nem nagyon sérül meg. Az új dobozt szépen be lehet illeszteni a régi helyére. Előny, ha a kábel csak egy lyukon megy be a dobozba. Ha szorosan illeszkedik, nem kell begipszelni.

Egyébként létezik stack-elhető szerelvénydoboz, és mindenféle vastagságú doboz-hosszabbító karika, amik pont a két csavarral rakhatók toronyba.

Lehet, hogy megpróbálkozom vele, mert ez lenne a legstabilabb, de frissen festett a fal, nem szeretném pont ezzel tönkrevágni. Azért attól tartok, hogy gipszelés nélkül az új doboz mennyire lesz benne stabil ... gondolom nem igazán. És hogy miközben a régi dobozt szedem ki, a lyuk szélén mennyi falat szed majd le.

Cserébe dobozt könnyebb szerezni, mint ilyen karmos plugint.

Multkor egy sima igen/nem eldontendo kerdesre sikerult terelned, akkor megfogadtam, hogy teged semmi esetre se akarlak meggyozni.

Legyen egy utolso utani kor (meg egy permalink ide vissza, ha kesztetest ereznek).

 

1. a glett nem gipsz. Probalj gipsszel glettelni egyszer.

2. mutass egy kulteri glettet, ami gipsz alapu

3. Ket anyag akkor dolgozik egyutt, amikor homersekletre es vizre ugyanugy reagal, tagul, nem dobja le magat.

4. ha loszarral bekened a falat, es nem kap vizet, az is fennmarad.

 

Nem is ertem, hogy ezt a glett temat miert dobtad fel. Teljesen irrelevans.

Gipsszel szar dolgozni, mert tul gyorsan kot, probalj egyszer normalisan (fuggolesen es vizszintesen is) egy 7 tagu dugaljat betenni. Aztan gondold ujra a gipszet.

 

A gipsz tipikusan a gyorsan haladjunk, kicserelunk egy dugaljat, aka. gyorsszolgalati munkahoz valo. Meg ugye aki villanyt szerel, az nem akar szivni komuves anyagokkal.

 

De egy hazepitesnel/felujitasnal tipikusan mindig akad valami, amivel be lehet tenni egy dobozt.

En tettem mar be dobozt, vakolatba (amikor vakoltam azzal, egyedi recept), zsakos vakolattal, feher vakolattal, vakolat + csemperagasztoval, xps ragaszto + csemperagasztoval, betonba, stb, stb.

Van kedvencem, hogyha 0-rol keverem, akkor ahhoz nyulok. De massal is tettem be. Vakolattal nem az igazi, mert eleg durva szemcses, de meg lehet csinalni.

Viszont van ugy, hogy villanycsovet siman kiekelem, es bevakolom (ugye a vakolas min. 2 napos melo).

 

De persze, en nem akarok senkit meggyozni. Mindenki ugy csinalja, ahogy kedve tartja.

De a gipsz tipikusan egy szuksegmegoldas villanyszereloknek. Persze reped. Persze ha tul nagy folton csinalja, ledobhatja a vakolatot. Tul gyorsan kot, megha homokot keversz hozza (de minek?), akkor is. Reped. Csak vizet ne kapjon.

 

Ha elbizonytalanitottalak volna, akkor neked van igazad. Meg egyebkent is.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Azt hiszem ez kölcsönös lesz: "Multkor egy sima igen/nem eldontendo kerdesre sikerult terelned, akkor megfogadtam, hogy teged semmi esetre se akarlak meggyozni."

Ha elbizonytalanitottalak volna, akkor neked van igazad. Meg egyebkent is.

Az lesz, hogy vélhetően a világon mindenki hülye ehhez a témához, csak nálad van meg az igazi szakértelem.

Igy visszaolvasva a hozzaszolasom, tenyleg eleg "megmondora" sikerult. Elnezest.

 

Szivesen megkovetlek, ha itt a hup.hu-rol hozol barmilyen multbeli vitadat, ahol a vegen beismerted, hogy tevedtel (azaz hajlando voltal a kompromisszumra).

Nem kell, hogy kozted es koztem legyen, barki lehet, tenyleg akarki. Egy linket adj mindossze.

 

Kar feligazszaggal kirohogni egyebkent az embert, az huzott fel.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szivesen megkovetlek, ha itt a hup.hu-rol hozol barmilyen multbeli vitadat, ahol a vegen beismerted, hogy tevedtel (azaz hajlando voltal a kompromisszumra).

Több alkalommal is volt ilyen, bár relatíve kevés, mert olyan vitába szoktam belemenni, amiben van relatív jelentős mennyiségű ismeretem.

Nem kell, hogy kozted es koztem legyen, barki lehet, tenyleg akarki. Egy linket adj mindossze.

Nézd, nem tartom nyilván egy külön kis táblázatban, hogy mikor kértem elnézést vagy ismertem be, hogy tévedtem, keresni meg nem igazán fogok pár tűt ebben a szénakazalban.

Kar feligazszaggal kirohogni egyebkent az embert, az huzott fel.

Mégis, mit vársz azok után, hogy nyilvánosan lehülyézed a komplett építőipart egy olyan anyag széleskörű használata miatt, amivel kapcsolatban van valamilyen személyes és szubjektív ellenérzésed?

Gyors, mérettartó, a szükséges mechanikai szilárdságot tudja, megkötés után könnyen megmunkálható, satöbbi. Lehetne mondjuk cement alapon készült csemperagasztót is használni - igaz, akkor doboz+cső csütörtök-péntek berak, és hétfőn már nyugodtan lehet vezetékezni/szerelvényezni, ha minden jól megy...

Szerkesztve: 2021. 06. 11., p – 12:57

Biztos  nincs a mostanin csavar? Ha karmos device volt benne, hajlamosak telegipszelni. De lehet hogy ott van, mint nalunk volt.

A csavaros kotes az alapja mindennek, a kiemelokeret (ha tul melyen a doboz) is csavaros.