bluetooth wireless earbuds - meetingekhez, podcasthez

Fórumok

Sziasztok,

 

Milyen bluetooth fülhallgatót ajánlotok, ami:

- Kis helyen elfér (tehát vagy fülkagylóba rakható szivacsos, vagy "agybadugós")

- Bluetoothos (esetleg annyi engedménnyel, hogy telefonnal bluetooth, de notebook esetén dongle-al működjön)

- Linux alatt támogatott nem csak a lejátszás, de a mikrofon és a különböző gombok (amivel media playert lehet vezérelni például)

- Zene lejátszás minősége nem lényeges, de a mikrofoné nagyon is!

 

Azzal kapcsolatban is várnék véleményeket, hogy a pipewire segít-e a fenti headsetek használatában? Néhány helyen olvastam, hogy jobban támogatja a bluetooth audio-t mint a pulseaudio.

 

Köszönöm!

Hozzászólások

Csak a végéhez tudok hozzászólni. A pipewire nagyon sokat fejlődött ezen a téren, s adott keretek között van némi mozgástér a konfigurációs file-okban is. De a legegyszerűbb, ha kipróbálod a pipewire-rel, ha sehogy sem tudsz bele életet lehelni, akkor a pulseaudioval.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Fedorán használom, teljesen problémamentes. Tekintve, hogy a pipewire-nek van pulse, alsa és jack interface-e is, így igen, működni fog minden tovább. Jó, nyilván amikor egy alkalmazás éppen be van csatlakozva a pulseaudio-hoz, majd leállítod a szolgáltatást, s a pipewire elindul, abban a pillanatban várhatóan nem lesz jó, tehát akkor meglehet, hogy újra kell indítani a böngészőt, audacious-t, vlc-t, mpv-t, akármit. De ez az egyetlen pillanat, az átállásé, ilyenkor akár egy logou majd login a legcélszerűbb.

A pipewire nálam bevált, kevesebb erőforrást eszik, mint a pulseaudio, nem recseg-ropog a hangja, mint a pulseaudionak bizonyos körülmények között. Egyelőre a visszhangelnyomás nincs még a pipewire-ben, de az ehhez szükséges jelút már implementálásra került benne. Azoknál az alkalmazásoknál, amelyekben az alkalmazáson belül van visszhangelnyomás, természetesen ez nem gond. Ilyen például a Teams kliens.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerkesztve: 2021. 05. 25., k – 10:41

Linux alatt támogatott nem csak a lejátszás, de a mikrofon és a különböző gombok (amivel media playert lehet vezérelni például)

Nem tudom ilyen egyáltalán létezik-e, kíváncsi várom (sub) én is a javaslatokat ehhez. Legtöbb headsettel már az mágia hogy a mikrofon és a hang egyszerre menjen, amikkel én próbáltam ez még ha össze is jött, a hang dobozszerű, kis bitrátás lett (vagy volt jó hang és mikrofon nem). Dongle az más, az működhet rendesen.

Egyébként több mint két éve használok egy Galaxy Buds fülest, kiválóan működik windows-al (jó minőségű a hang és mikrofon is, elsőre trükközés nélkül felismerte), Linuxal a hang nagyon jó, valamiért ha egyszerre mikrofon és hang is van úgy a hang szar de a mikrofonra még nem panaszkodtak. Főleg telefonnal használom, elég kényelmes, akku sokáig bírja.

szerk.: közben találtam egy ilyet: https://github.com/JojiiOfficial/LiveBudsCli. Majd kipróbálom és írok, nem néz ki rosszul.

Amit tapasztaltál azt többen megerősítik a neten: vagy jó a hangminőség, de nincs mikrofon, vagy rossz, de van. Pulseaudionál legalábbis ez a helyzet, hogyha a füles A2DP profillal csatlakozott, akkor nincs mikrofon. Ha HDP (headset) profillal van csatlakozva, akkor van mikrofon, de ilyen 8khz szintű hangminőség van. A pipewire pont ebben hoz változást, hogy ott (elvileg) jobb minőségű HDP-t lehet bekonfigurálni.

Egyébként a jelenlegi bluetooth fülesemen nem csak a mikrofon nem működik, de a gomb se (ezzel lehetne például médialejátszót indítani - megállaítani).

Btmon-al néztem és semmilyen esemény nem történik a gomb nyomásakor.