Hol bekapcsol, hol nem

Fórumok

Sziasztok!

Van egy HTPC-m, ami mostanaban elkezdett rakoncatlankodni. Van, hogy megnyomom a bekapcsologombot, es semmi sem tortenik. Ilyenkor lehuzom a 4 db HDD-t, es akkor bekapcsol. Ha aztan kesobb visszadugom oket, akkor mar megy rendben. Vajon melyik alkatresz rakoncatlankodhat?

Az alaplap egy Asrock N3700-ITX, a tap egy Seasonic G360.

Koszonom a segitseget!

Hozzászólások

Hát, ha mindig a HDD-k lehúzása segít, akkor induláskori áramfelvétel gond a legvalószínűbb. Ezt okozhatja a tápegység hibája és okozhatja bármely más alkatrész meghibásodása. A HDD-k leválasztásával csak azok áramigényét szűnteted meg, de egyáltlán nem biztos, hogy azok vennének fel több áramot, mint amit a rendszer tud. Akár az alaplap is lehet túlfogyasztó, és a HDD-k normál áramfelvétele nélkül már jut neki elég. De persze bármelyik (vagy több) HDD is kezdhet megromlani.

Én táp cserével kezdeném, az a leggyakoribb problémaforrás az idősödő gépekben.

Nálam egy laptop viselkedett hasonlóan. Alaplap volt a probléma. 

AL

Ó, de jó, hogy pont egy ilyen rejtélyes hibám lett... :D

A gép kb. 5 éve üzemel a jelenlegi felállásba, így az kizárt, h a táp kicsi volna. Ami segíti a hiba diagnosztikát, h 10 bekapcsból kb. 1x jelentkezik a galiba :)

Köszi a tippeket!

Rakerestem a konkret alaplapodra, es valoban kulon kiemeli a leirasa:

Solid Capacitor design

Szoval ez rendben van. Nem tudom mikor alltak at erre, es mennyire elterjedt. A legutobbi asztali gepemnel figyeltem erre, es 10+ eve megy.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Úgy tudom, hogy azért az se tart örökké, valami gyártói élettartamot láttam  ilyen kondik esetén is, bár közvetlenül ilyen kondira visszavezethető hibát nem láttam, igaz nem is kerestem. Van néhány lap ahol meg már több rétegű nagyobb kapacitású kerámiakondikat tesznek, de nem tudom hogy csak a jobb ESR miatt vagy az élettartama is jobb.

Lehet, hogy a bekapcsológomb kontakthibás. A HDD-k lehúzogatásakor a gép mozgatásától ideiglenesen megjavul.

:)

Nekem is hasonló volt, én a videókártyára gyankodtam. Azután kicseréltem a gombelemet, és többet nem jelentkezett a probléma.