Ez necces lesz...

Május 2.-án 00:35 UTC-kor megkezdi a Spacex Crew-1 a visszatérését a Földre a nemzetközi űrállomásról. Ezzel párhuzamosan egy G1-es kategóriájú napkitörést észleltek ami ugyanaz nap fogja telibe kapni a Földet.  Mondjuk egy ilyen kitörés elég harmatos, mégsem jó dolog ezzel tesztelni egy friss űrtechnológia tűrőképességét. Különösen, hogy 4 űrhajós lesz a fedélzeten. Reméljük a legjobbakat...

Hozzászólások

Minden viszonylag rendben ment, gyerekekkel élőben néztük, nagyon látványos volt (annak aki szereti az ilyesmit, én igen). Az kicsit fura volt, hogy miután a kapitány örvendezve kiszállt, odaraktak egy hordágyat és hirtelen elkapcsoltak (nem is kapcsoltak vissza a hajóra a stream végéig). Kíváncsi volnék, hogy valamelyiküket nem akarták mutatni, vagy csak a NASA-tól odaszóltak, hogy nem kéne cenzúrázatlanul kitenni a kiszállást a netre (tippre ez a második, nyilván túl nagy a PR értéke a mosolygós kiszálló űrhajós fotóknak, meg a családjukkal először találkozós videóknak). Egy órával később a Twitteren már kint voltak a kiszállási fotók, rendben lévőnek néz ki rajta mind a négy űrhajós.

Mindezekkel együtt továbbra is nagyot alakít nálam a társaság, és másodjára is vicces volt a "thank you for flying SpaceX" poén.

Csaba

Az elkapcsolás volt fura. Az első fickót mutatták, ahogy kimászott. Ekkor a hordágy ott volt bal oldalt a sarokban a teraszon, amire kijöttek. Ezután odaraktak a nyíláshoz egy rámpát, mellé parkolták a hordágyat. A második űrhajóst hozták éppen kifelé, majd elkapcsoltak, és nem is kapcsoltak vissza a stream végéig. Kicsit olyan rossz érzés volt, hogy vajon miért nem mutatták a többieket is kijönni? Persze simán lehet, hogy PR oka van, a NASA brutálisan kontrollálja, hogy mi látszódjon a legénység tagjairól kifelé (pl a saját szoc média accountjaikat nem használhatják, csak hivatalos csatornákon kommunikálhatnak, stb). Simán lehet, hogy a SpaceX vágatlan videója protokoll törés volt, és szóltak nekik, hogy azonnal vegyék le a streamet. Itt a zanzásított verzió, nézd meg magad: https://youtu.be/EwGMtFLV3_s 

Csaba

gondolkoztam egy pillanatra hogy egy hupos mindenhezertonek vagy a spacex mernokeinek higyjek jobban... nehez kerdes... :))

Az oroszok nagyon nagyot csutkáztak ezen az egészen.
Ha nem akarnak méregáron rakétát eladni Musknak, akkor a spaceX ma talán nem is létezne.