[félmegoldás] Monitor csíkozódás error

Sziasztok!

 

Van nekem egy dual gpu-s gépem. Egy AMD A8-5600k Radeon 7650D-vel (ez az elsődleges az UEFI-ben) és egy Ati Radeon HD5550-es kártyám.

UEFI boot, Arch Linux. Kettő darab 19"-os monitor ami VGA csatlakozós. Nem akartam kidobni egyiket sem, mert még működnek, de akadt egy kis gond vele. Mármint ami a HD5550-re kötött monitorra. Eddig vissza kellett tartani a kernel frissítést, mert azonnal csonttá fagyott a rendszer, ahogy engedélyeztem a 5550-esen a monitort. Ezt már javították, viszont előjött a fura képcsíkozódás probléma, ami a címben szerepel.

A legfrissebb radeon driver van fennt, amdgpu-val is próbálkoztam, de ezzel is ugyan ez a gond.

Van amikor elsőre jó a másodlagos kijelzőn a kép, de van amikor sok-sok próbálkozás kell hogy rendes kép legyen. Állítgatom a felbontást, a frekit (60 és 75 Hz), és egyszer jó lesz pár bróbálkozás után.

Megpróbáltam, hogy átdugom mások csatlakozóba, mert van rajta DVI-I, VGA, de ugyan ez a probléma.

Windows 8.1-10 alatt nincs ilyen gond.

 

Csatolok képet, hogy hogyan néz ki a kijelző képe.

 

Valami tipp esetleg? 

[félmegoldás: [Workaround] Addig cseszegetem az xfce4 alatt a kijelző beállításait, amíg nem lesz rendes kép, hol pár kattintás, hol sok-sok]

Hozzászólások

Első körben próbáld meg amdgpu module-t tiltani, elméletileg mindkét kártyádat a radeon driver hajtja.

 

"Van amikor elsőre jó a másodlagos kijelzőn a kép, de van amikor sok-sok próbálkozás kell hogy rendes kép legyen."

Gép újraindítás, vagy csak X újraindítása?

 

Xorg.log-ot érdemes még összehasonlítani működő, illetve müködésképtelen állapot között.

(Nálam R9 270-es kártyával volt pont ugyanilyen kép, mikor amdgpu driver még nem volt hozzácsiszolva)

..,

Az amdgpu drivert már eltávolítottam, csak a radeon van fennt. Most ahogy indítottam reggel a gépet, és engedélyeztem a Hd5550-en a monitort azonnal jó kép volt, de random hogy mikor lesz megint jó.

Nálam nincs bejenetkezés kezelő, közvetlenül terminálos bejelentkezés után .bashrc-ből indítom el az X servert.

 

Átnézve az Xorg.log-ot semmi éredkeset nem találtam benne, de csatolom:

https://pastebin.com/SM5dJefp

Itt szerintem vagy egy kis félreértés. (kernel radeon.ko, amdgpu.ko, X amdgpu_drv.so, radeon_drv.so, mesa radeon_dri.so, radeonsi_dri.so)

A linux kernelben van egy amdgpu, illetve egy radeon modul. Neked ezek közül a radeon kell, de az amdgpu driverre sokmindent rá lehet erőszakolni. Ezért mondtam, hogy tiltsd le az amdgpu modult (blacklist modules), nehogy betöltődjön, mivel ütközik radeonnal. (Ezért is kérdeztem, hogy hiba esetén az egész gépet újra kell indítanod, vagy csak X-et indítgatod újra. Arra tippelek, ha amdgpu kernel driver betöltött, akkor már nem lesz normális X-ed. Lényegtelen, hogy bejelentkezéskezelő, vagy parancssoros indítás.)

 

Illetve nem 1 Xorg.log-ról van szó, hanem egy olyan Xorg.log mikor nem indult el rendesen, illetve amikor elindult rendesen X ... itt mindenképp látni kell különbséget a két log között.

..,

Az X elindul mindíg rendesen. A kiterjesztett képernyőnél van hiba, amikor a másik kártyára dugott képernyőt engedélyezem.

 

Jaaa, hogy a kernelben is van driver, de a pacmannal lehet telepíteni is az xf86-video-amdgpu-t. Lsmoddal listázva nem is látom az amdgpu_t.

Megpróbálom tiltani akkor az amdgpu-t.

Nem vettem észre semmit sem az xrandr --verbose parancs hatására a jó és a rossz konfig esetén.

Ugyan azt a kimenetet adja ki, mint amikor jó.

Viszont az érdekes, hogy az egérkurzor megjelenik rendesen de az ablak vagy bármi semmi sem.

Diff kimenete:

https://pastebin.com/vW8AgxtH