A tékozló konzol hazatér

A családban az első konzol és nekem az első bármiféle saját gépem (úgy értem, ami nem Apáé volt, hanem tényleg az enyém) egy Atari VCS (Atari 2600) klón volt, valamikor 1991-ben, ami egy cartridge-dzsel jött, rajta nem tudom mennyi játékkal és két (übergagyi) joystick-kel, amik szinte rögtön eltörtek és QuickShot-ok voltak helyettük használva. Azonban egy nap a cartridge kinyúvadt, így a gép elkerült a háztól, helyette jött a máig meglévő brazil NES-klón SuperCom 72. Ugyan a legtöbb retrogépünket sikerült az évek során visszaszerezni (a család első saját gépét, egy C64C-t konkrétan öcsém Szeged környékéről hajtotta fel, csak egy 1541-II jött vissza vele, még tápunk sincs hozzá, ki sem tudtuk próbálni), de ezt már a legelején leírtuk, ugyanis azt hittük, hogy a boltba lett visszavíve és a döglött cartridge miatt biztosan kukásították, lévén azt javítani sem lehetett.

Azonban nem így történt.

Ugyan a cartridge kinyúvadt, de az alapgépben is voltak játékok, amiről mi nem tudtunk, mert a cartridge-dzset sosem vettük ki, így a gép maga továbbra is használható volt és mint kiderült Apa nem is a boltba vitte vissza, ahogyan mi hittük (félreértés volt, onnan csak az újat hozta haza), hanem eladta egy másik családnak. Akikbe az öcsém valami egyéb adás-vétel kapcsán kb. egy éve belefutott; konkrétan mindjárt össze is keverték Apával (tényleg hasonlítottak), szóbakerült, hogy anno vettek tőle egy "játékgépet", de már nem tudják, hogy hol van. Eltelt egy év, öcsém pedig ismét véletlenül belefutott fészbúkon a hirdetésükbe, hogy itt egy ilyen masina, eladó. Azaz előkerült a gép. Öcsém le is csapta. Letárgyalta a hátterét is a gépnek; Apa adta el nekik, nagyjából 30 éve, se joystick, se cartridge nem volt hozzá, noha a dobozán rajta vannak. Minden stimmelt.

Úgyhogy bármilyen hihetetlen is, de 30 év után előkerült az első, rég elveszettnek, sőt elpusztultnak hitt gépem. (Legalábbis 99%, hogy ez az.) Mondani szokták, hogy a világ kicsi, hát néha tényleg az (igazából nem, csak az arcunk nagy és sokan vagyunk, azért nem férünk).

Őróla van szó (képek klikkre kinyílnak):

Egen, ez nem Video Computer System, hanem Video Computer Console. De Atari VCS-kompatibilis hardware van benne.

A doboza is megvan még:

Ugyan az volt a sztori, hogy joystick nélkül kapták és Apa megmondta nekik, hogy hol lehet venni, de a boltban csak QuickShot és hasonló joy-okat lehetett kapni, ezek pedig konkrétan "gyári" joystick-ok a géphez és ugyanúgy töröttek, mint ahogy annak idején a mieink voltak:

Visszajött vele egy táp, ami minden feszültségfokozatban 15 V-ot ad le, holott összesen 12 V-ot tud. Azaz nem használható vele.

De szerencsére a kábele cserélhető volt, így bele tudtam dugni a saját trafómba. Szerencsére a konzollal egyidős és még mindig meglévő Sony Trinitron-omon még van a kompozit bemenet mellett RF is. (Mondjuk anno nem erre volt rádugva, hanem a Videotonra.) Találtam egyébként egy blogot, ahol a címből ítélve kompozit-kimenetesre alakítanának át Atari 2600-ast, de éppen nem elérhető... :/ (A névből ítélve pedig egy itteni kollégáé, vagy legalábbis úgy tűnik.)

A kedvencünk a Slot Racers volt, az sajnos a cartridge-dzsen volt. Mással szinte nem is játszottunk. Még egy tankosra emlékszem (a nevét sem tudom, update: Tank Plus), de az sincs az alapgépben. Viszont az Outlaw - aminek konkrétan ebben a pillanatban tudtam meg a nevét, eddig azt hittem, hogy egy unnamed Highnoon klón - az benne van az alapgépben is. Amire viszont nem is emlékeztem - nem tudom, hogy a cartridge-dzsen rajta volt-e, de az alapgépben benne van - az a Berzerk:

Ez még azért is külön nagy jó, mert ez a legtöbb Atari VCS-re írt - és a legtöbb ebbe a gépbe belegyúrt! - játékkal ellentétben ez egy jó játék. A gép maga messze többet is tudott volna, mint amiket írtak rá, de messze nem használták ki. Ajánlom a kedvenc VCS demo-mat a Trilobit Tricade-ját, a gép képességeinek demonstrálására; bár azért vannak már újabbak - és valószínűleg ütősebbek is - a gépre.

Asszem ennyi. Most már csak az első Amigánk maradt, ami még nem jött haza. Na, meg egy E-Mac, amit anno helyhiány miatt eladni kényszerültem, de az megvan, hogy kinél van, csak az illető nem akarja eladni... :/

És most jöhet a rendrakás...

Update: 128 játékot találtam rajta.

Update 2: trapperkeeper az AtariAge fórumról kérte, hogy fotózzam le a másenka alját, meg a doboz többi oldalát.

Hozzászólások

Nice!

Egyébként hasonló "gépre" emlékszem még gyerekkoromból, tulajdonképpen ugyanígy nézett ki a cucc, de a doboza talán fehéres/világos volt. Szinte még megvan, hogy milyen sorrendben voltak rajta ezek a "beépített" játékok.

Ó, bocsánat, a karton doboza volt fehér, a gép burkolata fekete volt. :) Lehet, kicsit furán fogalmaztam.

Azonos sorrendben volt mindig. Talán ilyesmi volt, na... nem tegnap láttam legutóbb ezt :D , szóval tévedés joga fenntartva:

https://a.allegroimg.com/original/11df7b/2fa368de41c2acc1af47d54e0b89/K…