Könyvtördeléshez Scribus vagy mit helyette?

Fórumok

Könyvtördeléshez mit javasoltok? Azon kívül, hogy keressek meg egy tördelőt, aki megcsinálja. :)

Tudom, hogy az open-source válasz a Scribus, de ahogy nézem a weboldalát nem halad öles léptekben a fejlesztése, és inkább munkaidőre / minőségre szeretnék optimalizálni, mint árra. 

Szóval érdemes próbálkozni Scribusszal, vagy inkább Adobe InDesign (vagy valami más)? Latex-et és társait mellőzzük, ismerem, csináltam benne diplomamunkát és cikket, nem azt keresem.

Az ideális valami kezdőbarát, jól támogatott eszköz lenne, Mac támogatással (Windows gondolom úgyis lesz, Linux nice-to-have).

Hozzászólások

Pár kérdés azért biztos felmerül:

  • Mi lesz majd a tördelés eredménye? Papír / PDF / EBoook 
  • Milyen jellegű a könyv? Technikai / Irodalom / Képeskönyv
  • Valaki fogja még nézni, mielőtt véglegesedik? Szerkesztő / korrektor / ...

Talán ezek ismeretében  könnyebb eszközt javasolni.

- A cél hogy legyen papír és elektronikusan is. Hogy ez elektronikus az PDF only lesz, vagy EPUB / MOBI / ..., az még képlékeny
- Nem technikai, irodalom sok képpel, de azért nem képeskönyv :)
- Lehet, hogy igen, de olyan eszközt keresek, amivel adott esetben olyan kimenetet lehet gyártani, amit közvetlenül lehet küldeni a nyomdába.

Szerkesztve: 2021. 03. 05., p – 18:58

Ha időre és minőségre szeretnél optimalizálni, akkor jelenleg az InDesignnak nincs alternatívája (pontosabban a LaTeX az lenne, csak azt kizártad).

A Scribus egyébként nem lenne rossz, de UX designer szerintem életében nem látta, meghalnék, ha abban kéne dolgoznom. Olcsó fizetős alternatíva egyébként az Affinity, jelenleg a teljes csomag (Photo, Designer, Publisher) egyszeri bruttó 27 ezer forint. Nemrég egy ügyfélnél felmerült az igény, hogy abban adjam le egy újság mintaanyagát. Kicsit „olcsó húsnak” feeling, és van egy-két igen bosszantó hibája, de lehet vele dolgozni.

Ha viszont egy regény jellegű cucc, akkor tényleg simán egy LibreOffice is megteszi.

Köszi a választ.

Most megnéztem újra mit csinált anno Németh Laci a LibreOffice-szal. Viszont 2011 óta nem látom, hogy óriási DTP community szerveződött volna a LibreOffice köré. Egy angol nyelvű könyvet találtam 2016-ból: https://designingwithlibreoffice.com/ (Lehet elfogult vagyok, meg nem is értek hozzá, de nekem a Németh Laci féle könyv tördelése jobban tetszik.)

Ami nekem nem egyértelmű, hogy lehet már vajon LibreOffice-szal olyan PDF-et gyártani, ami már CMYK, van rajta kifutó ... stb., vagy még mindig GhostScripttel kell bűvészkedni hozzá?

nem látom, hogy óriási DTP community szerveződött volna a LibreOffice köré

Valószínűleg azért, mert nem DTP-szoftver. :)

Az, amit NL kihozott belőle, az egy elég komoly meló, és rendesen feszegeti a határokat. De ennél többet vélhetően soha nem fog tudni. Egy szövegszerkesztőben nem lesz optikai margó, és nem fog nyomdai célra alkalmas képeket kezelni.

lehet már vajon LibreOffice-szal olyan PDF-et gyártani, ami már CMYK, van rajta kifutó ... stb.,

A nem nyomdai programok nem csinálnak nyomdai PDF-et. (De ha van egy rendesen összerakott anyagod, azért egy hozzáértő Acrobattal simán csinál belőle PDF/X-et. Lehet bűvészkedni a GS-sel is, de nem ajánlott. Ha nem érted, mit miért kell csinálni, akkor mindegy, mivel csinálod, csak rosszabb lesz, ha érted, akkor általában van hozzá Acrobatod. :) (Egyébként pont ezért iszonyat károsnak tartom NL könyvének utolsó fejezetét, mert több kárt okoz, mint használ.)

Kifutód pedig már csak azért sem lesz, mert a Worddel ellentétben a Writer nem is enged elemet lelógni a lap széléről. :(

A gs-el nem az a baj, hogy nem lehet jól megcsinálni, hanem inkább az, hogy verzióról verzióra változik, hogy hogyan lehet. Eléggé megnehezíti az ember dolgát, hogy a megfelelő gs verziót tartsa mindig üzemben ahol épp dolgozik, illetve a tavaly össszereszelt gs workflow idén már lehet, hogy nem vagy nem jól fog menni. Ráadásul a dokumentációja is el van bonyolítva, sokszor órákat lehet keresgélni, mire megtalálja az ember a megoldást. Pedig mostanra a gs remek eszköz lett, nem véletlen használják nyomdaipari szoftverekben is. De erősen olyan érzésem van, hogy nem végfelhasználóknak találták ki :)
Egyszerűsítené a dolgot, ha a cups pdf printer tudná ezt (vagy neadjisten készülne egy "prepress pdf printer"), de feltételezem épp a fentiek miatt nem erőlködik senki ennek a megvalósításával. És persze ez elég rétegigény is :)

vagy neadjisten készülne egy "prepress pdf printer"

Ami kimarad egy PDF-ből, azt nagyon nehéz egyszerű végfelhasználóként utólag beletenni. És igen, a vágójelezést, a kifutó odahazudását, akár a CMYK-konverziót (ami egyébként jobb prepress rendszerekkel operáló nyomdák esetén néha többet árt, mint használ) is meg lehet csinálni GS-sel, de végfelhasználóként command line-ból alapvetően inkább elcseszni lehet. (7-8 éve mi is építettünk rá egy nyomdai backend-rendszert, de abból nem csak a végfelhasználó, még a nyomdai operátor sem látott semmit.)

A másik probléma, amikor olyan infó marad ki a PDF-ből, amit csak komoly utánajárással, az eredeti nyersanyag ismeretében lehet pótolni, ilyenek pl. a forrás-színprofilok. Pl. egy ilyen dolog javítása mindenképpen azt igényli, hogy legyen egy UI, amin ki tudom jelölni a problémás elemeket. Erre már a GS teljesen alkalmatlan. (Valójában nem, lehet object id alapján módosításokat csinálni GS-sel, de akkor már a PDF-forráskód-elemzésénél tartunk!)

Ez utóbbi problémakör egyébként pont rávilágít arra, hogy hiába csinálna valaki egy „prepress PDF printert”, ha a szerkesztőszoftvered nem képes a megfelelő információk kezelésére és átadására, akkor megette a fene az egészet. Ezért nem is csinálnak, és hál'Istennek, szépen lassan a Distiller is kikopik még a „Pistikék” eszköztárából is.

A distiller nem kikopik, csak a standalone használata - hál'istennek, ebben egyetértünk :D Ott lapul az a háttérben, egy jó backend, és így a vázolt problémák nagy részére megoldást próbál kikényszeríteni azáltal, hogy az előtte levő szoftver már terelget abba az irányba, hogy ne hibázz.
Abban teljesen igazad van, hogy normális preflight kikényszerítése nélkül egy szoftver se fog biztosan megfelelő kimenetet adni, bármilyen backend is ül mögötte. És itt eljutottunk megint oda, hogy ez bizony egy szakma, hozzáértés nélkül nincs olyan, hogy jön egy szoftver, és megcsinálja. Még ha tereleget is, ha nem tudod, hogy mi a problémája az anyaggal, akkor legfeljebb jobban vagy kevésbé segít rávilágítani, de maga nem oldja meg.

Szerkesztve: 2021. 03. 05., p – 19:00

Attól függ milyen könyv, mennyi grafika, illusztráció. Ha utóbbiból van sok, akkor Adobe InDesign. Ha csak egyszerű szépirodalom, vagy műszaki szakkönyv, akkor én XeTeX-kel vagy LuaTeX-kel csinálnám, nem tudom Mac-en mi most a legújabb LaTeX disztribúció. Figyelem, mikor TeX-et emlegetek, akkor azon tényleg plain (Knuth-féle) TeX-et értek, és nem Lamport-féle LaTeX-et, sokan szinonimaként keverik.

Scribus-szal is lehet próbálkozni, de azt nem szeretem, mert forráskód szinten gányol. Kb. az a kategória, mint a HTML editorok, gány kódot állítanak elő, aminél a HTML-t megtanulva, kézzel sokkal különb, tisztább, szabványosabb kódokat lehet Írni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A fizetős programokat nem ismerem, de a Scribus is lehet jó választás. Tapasztalat nélkül sikerült benne összehoznom pár próbálkozás után egy olyan könyvet, ami a nyomdai nyomtatás után hozta az általam elvárt szintet. Nem mondom, hogy nem volt szívás vele, de szerintem használható szinten van összességében.

Szerkesztve: 2021. 03. 05., p – 20:53

Sub, hátha egyszer könyvet írok

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Valójában a helyes válasz: bízd rá egy szakemberre. Az önjelölt tördelőknek csak ritkán van olyan szerencséjük, hogy a kész anyag tényleg szép és használható is. Többnyire borzasztó anyagokat szoktam kapni „csak ki kéne pakolni nyomdai PDF-be, de ahhoz én nem értek” felkiáltással. Általában sikerül megállnom, de néha azért kibukik belőlem, hogy „nem csak a nyomdai PDF-hez”.

Az ideális valami kezdőbarát, jól támogatott eszköz lenne

Nincs olyan, hogy kezdőbarát tördelő szoftver. Ha nincs idő/kedv belemélyedni, meg hozzátanulni, akkor szakemberre kell bízni.

Ha ingyenes megoldás érdekel akkor

1. Scribus - Igen, lehet vele szépen és jól dolgozni,

2. LibreOffice - Ha kell a lefutó terület, akkor az oldalbeállítást körbe 3-3 mm-rel nagyobbra veszed és a nyomdának megmondod, hogy az anyag tartalmaz 3 mm lefutót. (nem elegáns megoldás de működik, általában elfogadják.)

Ha fizetős is jó, akkor InDesign vagy QuarkXpress.