MX nem lehet A?

Komolyan nem lehet A rekord egy MX reord, csak A-ra mutató CNAME? Akkor miért engedik a névszerverek, hogy IP címet is meg lehessen adni MX rekordnak?

Hozzászólások

Praktikus ha az MX egy domain név és nem egy IP cím, mert ha az MX-et szolgáltatják Neked, akkor úgy kényelmes, hogy tudják cserélni a szervert alattad, terheléselosztani, stb.

Igen, praktikusnak praktikus, én is így használom, de most kerültem szembe az állítással, miszerint nem is lehet A rekord. Rákeresve még a wikipédia MX Rekord szócikke is ezt állította, ami még inkább meglepett. Én úgy emlékeztem, mindkettő lehet.

https://tools.ietf.org/html/rfc2181#section-10

10.3-as rész. A (vagy azóta AAAA) lehet, CNAME nem. A magyar wiki hülyeséget beszél. Az angolon jól van (ott hivatkozzás is ezt az RFC-t).

Szerk.: lehet, hogy jól van, csak hülyén fogalmaz a szerző és A rekord alatt az IP cím literalt érti, nem a DNS-beli nevet, ami arra mutat...

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Ezek után, az, hogy az MX lehet A rekord, számomra sem egyértelmű megfogalmazás. Mivel ha MX-nek név van megadva, akkor szerintem úgy viselkedik, mint egy CNAME, így én is azt értettem eddig alatta, hogy IP cím van közvetlenül beírva.

Érdekes, hogy a levelezőrendszerek rendben kezelik az MX rekordot akkor is, ha IP cím van megadva, és csak a spamszűrésen bukik meg a dolog, pedig ezek szerint MX tényleg nem lehet IP cím közvetlenül, csak egy A rekord neve, azaz A rekordra mutató CNAME ...

Hát, lehet, hogy én nem értem pontosan, de itt mintha azt taglalnák, hogy miért lehet A rekord. Olyan RFC hivatkozást még nem találtam, ami elavulttá tenné MX-ben a közvetlen IP cím használatát. A domain.hu regcheck.je is korrektnek találja az IP cyím értékű MX rekordokat.

Ha jol ertelmezem, akkor az MX rekordban egy olyan FQDN-nek kell lennie, ami feloldhato halozati cimre.
https://serverfault.com/questions/663112/why-cant-mx-records-point-to-a…

Engedni meg azert engedik szerintem, mert TXT tipusu, es nem akarnak rapakolni regex checket, vagy rossz a check :)
foleg ezek miatt mostmar eleg bonyolult regex kell FQDN filterre: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Internet_top-level_domains#Intern…