[KV] Mutánsok és az elkapási stratégia

Csodálkozom, hogy nem tette még fel senki a következő kérdést:
Nem lett volna jobb stratégia minél több embernek elkapni a vírust az első/második hullámban?

Azt harsogják, hogy az új brit mutáns súlyosabb lefolyást eredményez, nemcsak az időseknél, de már a fiatalabbak esetében is. Valószínűleg jobb stratégia lett volna minél jobban átfertőződni még az eredeti vírustörzzsel. Ezt már sosem fogjuk megtudni.

Ez van, amikor az ember Istent próbál játszani, és azt hiszi, erősebb/okosabb a természetnél.

Hozzászólások

> Nem lett volna jobb stratégia minél több embernek elkapni a vírust az első/második hullámban?

De hát ez meg is történt. :)

No rainbow, no sugar

A legtobb virus altalaban jobban fertoz egy ujabb (terjedo) mutacional, de kevesbe veszelyes kovetkezmenyekkel, igy jobb inkabb kivarni. Ettol fuggetlenul az egeszsegugyi rendszer sok helyen igy is a magas kapacitason mozgott, a magyarok kenytelen voltak az allami szerzodeseket ujragondolni, hogy ne lepjenek lez orvosok, mentosok, apolok. A strategia mar regota az, hogy nullara nem lehet leallitani a fertozest, igy visszafogjak amig a rendszer birja, es varnak a nyajimmunitasra vagy az oltasra. 

> A legtobb virus altalaban jobban fertoz egy ujabb (terjedo) mutacional, de kevesbe veszelyes kovetkezmenyekkel, igy jobb inkabb kivarni.

Na ez az, ami most nem jott be, mert jobban fertoz, es sulyosabb lefolyasu is. De ha nem torjuk le mestersegesen az elso/masodik hullamot mindenfele karanten szabalyokkal, akkor mar lehet, hogy meglenne a nyajimmunitas, s osszessegeben kevesebb veszteseggel jovunk ki az egeszbol, mint igy, hogy most a nepesseg nagyobb resze a brit (vagy afriaki) mutanst fogja elkapni.

Abból a téves feltételezésből indulsz ki, hogy aki immunissá válik egyik variánssal szemben, az teljesen immunissá vált az összes későbbi mutáció ellen is. Ez sajna nincs így. Ha itthon mindenki elkapta volna a vírust, akkor jó eséllyel lenne egy magyar variáns is. Az egyetlen hatékony megoldás, hogy olyan tempóban immunizáljuk a lakosságot, hogy ne legyen elegendő ideje a vírusnak mutálódni. Lehet ehhez szükség lesz a most elérhető oltások frissítésére is, meglátjuk.

Az általad említett stratégia csak abban az esetben tudott volna működni, ha sikerül találni egy olyan mutációt, ami garantáltan súlyos lefolyás és szövődmények nélkül megy át az emberen (értsd: nem omlik össze közben az ellátórendszer), és a kialakuló immunitás véd a veszélyes változatok ellen is. Ez amolyan "szegény ember természetes oltása" eset lett volna. Sajnos azonban elég nehéz feladat egy ilyen variánst azonosítani, és a tesztelése se triviális feladat.

"A legtobb virus altalaban jobban fertoz egy ujabb (terjedo) mutacional, de kevesbe veszelyes kovetkezmenyekkel"

Ez egy mitosz, ami legalabb annyi esetben nem igaz, mint ahanyban igaz.

Leginkabb akkor mukodik, ha annyira durvak a tunetek, hogy elobb olik meg (vagy legalabbis kenyszeritik bezarkozasra) a beteget, mielott az tovabbadhatna a fertozest.

Mas esetben inkabb az a dominans hatas, hogy a szervezetben jobban szaporodo virus nagyobb mennyisegben urul a betegbol, ezaltal jobban fertoz masokat. Es ha a szervezetben a virus gyorsabban szaporodik, az tobbnyire sulyosabb tunetekkel is jar.

Hogy mikor melyik hatas lesz az erosebb, az nagyon a reszleteken mulik.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Nem, mert minél több fertőzés (pontosabban vírusszaporodás) történik annál nagyobb az esély a komolyabb mutáció kialakulására. Szóval lehet, hogy nem 5 féle (kínai, olasz, brit, dél-afrikai, brazil), hanem 35 féle mutáció ellen kéne küzdeni. Továbbá sokszor ennyien haltak volna meg, mint eddig. Az ideális az lett volna, ha azonnal lett volna vakcina és 1 hónap alatt mindenkit beoltottak volna a világon - ekkor jelentős mutáció nélkül, az alap vírus ellen kellett volna csak fellépni - de ez nyilván a fantázia világa.

init();

+1,

Annyit tennek hozza az 5 helyett 35 varianshoz, hogy a mostani 5 uj varians is nehany kozos kritikus pontmutacio korul forog (pl E484K, N501Y), viszont a tobbi mutacio teljesen random. Ebbol kovetkeztetnek arra, hogy ezek egymastol fuggetlenul jottek letre, de megis "konvergens evolucioval" ugyanabba az iranyba fejlodnek.

Ez alapjan kutatok arra tippelnek (vagy legalabbis remenykednek), hogy valoszinuleg nem sok tovabbi olyan (pont)mutacios lehetoseg van, ami a virus terjedeset elosegiti, de eddig nem kerult elo. Ha ez igaz, akkor hiaba lesz sok uj varians, azok ugyanannak a par mutacionak a kulonfele kombinacioit fogjak csak cserelgetni, es igy vakcinaval utol lehet erni az uj variansokat is.

A nagyobb baj akkor lesz, ha jonnek (sokkal ritkabb) transzpozicios vagy rekombinacios mutaciok is, amik komplett geneket cserelnek ki a virusban.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Nem, mert minél több fertőzés (pontosabban vírusszaporodás) történik annál nagyobb az esély a komolyabb mutáció kialakulására.

Magára a mutációra igaz amit írsz. Minél több a fertőzés, annál több mutáció lesz. Sőt, egy adott fertőzött esetében is, benne minél több vírus keletkezik, annál több mutáció lehet benne.

Ahhoz, hogy egy mutáció terjedni is tudjon, ahhoz kellenek még további feltételek. Amikor egy személyben megjelenik egy mutáció, akkor egyetlen mutálódott vírus áll szemben a sok ezer milliárd nem mutálódott vírussal. Itt folyik egy harc az életben maradásért és a szaporodásért. Ez egyrészt folyik a többi vírus és baci ellen, mivel közös az erőforrás (a "táplálék"), amit használnak a szaporodásukhoz, másrészt folyik a harc az immunrendszer ellen.

Annak az egy szem mutálódott vírusnak sokkal jobb életrevalósága kell legyen az összes másik vírus és bacilussal szemben és az immunrendszerrel szemben is. Akkor terjed nagyon a mutált vírus a nem mutálthoz képest, ha az immunrendszer a nem mutáltat már felismeri és pusztítja, de a mutáltat meg nem. Ez egy természetesen kialakult és működő immunrendszernél nagyon ritka. Viszont egy mesterségesen megtámogatott immunrendszernél elég gyakori. Ez utóbbi olyankor jön létre, ha pl. orvossággal, antibiotikummal, vakcinával segítjük a szervezetet, hogy a vírus egy-egy tulajdonságát felismerje és küzdjön ellene. Sajnos sok más tulajdonságát nem fogja ismerni, így azokra történt mutáció esetén azokra nem lesz hatása, így azok szaporodni fognak.

Nem véletlen, hogy egyre több és több antibiotikum lesz hatástalan, és egyre több és több, egyre durvább bacilus jelenik meg.

az antibiotikum peldad jo, mert ott mar egy kialakult populaciora (+mutansaira) kuldjuk ra a gyogyszert, es rostalodik ki az eletrevalobb. ezzel szemben a tuningolt immunrendszer mar az elejen elkezdi pusztitani a virusokat, igy a mutacio gyakorisaga joval kisebb.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Majd elmeselem, ha meglesz ez az uj is. Az eredeti 100% bio, vagy legalabbis ugye azt allitjak, az szamomra lofasz meg estifeny kategoria volt, gyakorlatban nem egesz 2 napig ereztem nemely tunetet egyebkent semmi.

Ezert is tobbek kozott nem szaladok oltakozni amig nincs meg a megegyezes a vakcina utlevel meg a tobbi lofaszsagrol egyseges szinten.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Komolyan azt mondod, hogy egy vakcina beadasanak egyedul egy nem letezo okirat az oka/urugye a szemedben? Nem mindenki ugy esik at rajta, mint te - raadasul latvanyosan nem lehet a mai napig megmondani, kinel mit okoz ez a fostekercs.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

De ha mar atesett rajta, es latta, hogy ez szamara milyen hatassal jar.

Akkor miert menjen el egy oltasra, aminek a vedettsege ketseges (astra-e 10% alatti egyes mutaciokra),

es a mellekhatasai nem ismertek (szamara semmikepp)?

 

Trollkodasnak hangzik, de komolyan kerdezem. Jart utat jaratlanra miert cserelnel?:)

((felteve, ha tutibiztosan 101%-ban a koronaviruson esett at korabban)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerkesztve: 2021. 03. 03., sze – 21:06

Nincs erre nekünk emberünk, aki pénzt / kitüntetést kap azért, hogy megoldja az ilyen problémákat.?
Lehetne a neve mondjuk tisztifőorvos.. akár..
Vagy hogy csinálják az elmaradott Nyugaton.? Ne vegyük át.? Vagy ne nézzük meg jutottak-e vele valamire.?
Alszom vagy mi.?!

Szerkesztve: 2021. 03. 04., cs – 11:00

https://www.annualreviews.org/doi/10.1146/annurev-virology-110615-042301

 

Ha esetleg valaki még nem olvasta volna.., kellően magas szintű értelmezés után már eldönthető, miért nem szabad egyszerűen csak "józan paraszti ésszel" nekifogni ítéletet mondani a virológusok vagy egy tisztifőorvos(!) által keresett-kimondott "igazságok" felett. - (Ha jól értem, csak a tüskefehérje 1200 aminosavból áll..! Ha szekveniálni, - de még inkább, ha vakcina gyártás okából szintetizálni is kell, nos..., akkor lehet kapaszkodni... És még mi van a biokémiája működésének megértésével!)

En ugy vagyok ezzel az egesz koronavirussal, mint a tozsdezesemmel. Minel tobbet tudok rola, annal rosszabb (befektetesi) donteseket hozok :)

 

Btw, nincs valahol olyan online kaszino ahol lehet fogadni arra, hogy meddig lesznek meg korlatozo intezkedesek, vagy valaha feloldjak-e oket? Vegulis baromi sokat sporol az allamnak, hogy este a bajkeverok otthon ulnek a seggukon.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az emberi magatartásra általánosan nem jellemző a "leszé fer leszé passzé". - A világban sok minden van amihez (így, utólag megítélve..,) kár volt "hozzányúlnunk", de a betegségek, a járvány kérdése pont nem ilyen. (A közösségekben élő magasabb rendű élőlények egyike sem veszi "jó néven" ha körülötte csak úgy spontán hullanak a "bajtársak". A lehetőségeikhez képest próbálnak tenni ellene..)