A COVID-19 honnan tudja, hogy üzleti úton van az ember? Akkor nem fertőz?

Fórumok

Sziasztok, bocsi, flame lesz. A flame az országok nagyját lefedi, tehát nem csak Magyarországot fogom fikázni.

3 héttel ezelőtt mentem vissza Amszterdamba, mert kint élek életvitelszerűen és kicserélték a cukormérő szenzort bennem egy rövid műtét alkalmával (Eversense XL). Hollandiába leszarják, hogy karanténba vonulsz-e vagy se, az emberek intelligenciáján múlik, hogy betartják-e a karantén szabályokat vagy se. De! Kint is van az a szabály, ha üzleti útra mész, akkor nem kell karanténba vonulni... hm... 

Mai nap hazarepültem, mert édesanyámat tegnap műtötték, holnap hozzák haza és rendbe rakom a házat, segíteni fogok neki, stb. Amikor megérkeztem a budapesti reptérre, akkor át kell menni egy rendőrségi ellenőrzésen és akkor mondják meg, hogy kell-e karantén vagy se.

Egy úriember a mellettem lévő rendőrrel beszélt, Los Angelesből jött amszterdami átszállással és amiért üzleti útról jött, ezért NEM kell neki karanténba vonulnia...

Kérdem én, amikor az ember üzleti útra megy, akkor a COVID nem fertőzi meg? Honnan tudja ez a nyavalyás vírus, hogy most én X dolog miatt mentem ki, akkor engem megfertőzhet és ezért karanténba kell vonuljak, de ha valaki business útra megy akkor nem fertőződik meg és ezért nem kell karanténba vonulnia?

Józan paraszti ésszel ezt nem tudom felfogni, kérlek segítsetek [/flame]

Hozzászólások

Az hagyján, de pontos atomóraja és munkaerő nyilvántartása is van, hiszen este 8 után felszívja magát és ezerrel fertőz, de csak azt aki nem a munkáját végzi.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

"A COVID-19 honnan tudja, hogy üzleti úton van az ember?"

Nem tudja.

Örülök, hogy segíthettem.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Szerkesztve: 2021. 02. 25., cs – 21:17

Számomra örök kérdés, hogy ha 1 hétig náthás vagyok, akkor most mi van. Ki kellene hívni az űrlényeket, hogy most COVID van-e, vagy nem?

Itt nem ízlés és szaglásvesztésről van szó, mert az COVID tünet.

És mi van a karanténnal? Mert ha nem vagy hivatalosan beteg, akkor van karantén?

Az R0 varhato erteket kell 1 ala csokkenteni. Ha uzleti utasok (+ azzal visszaelok, utjukat uzleti utkent beallitok) engedesevel az allam tarsasagiado bevetele varhato ertekben 300 millio EUR-ral no, mert nem hagyjak ki az uzleti utakat, de nyaralni nem mennek az emberek kulfoldre, akkor R0 = 0.9 pl. Azaz lassabban fog jovo heten varhato ertekben terjedni, mint mult heten. Ha tiltanak az uzleti utalat, 0.8 lenne, csokkenne, gyorsabban. De ha mindenkit engednenek repulni nyaralni, akkor 1.1, ami novekedes, ami elobb utobb exponencialis, ami elobb utobb a korhazak terheleset emeli.

Ami erdekesebb kerdes: az este 8-as kijarasi tilalom es este 7-es boltzar. Azt kar volt atvenni az osztrakoktol. Szerintem konkretan noveli az R0-t, hogy kevesebb ideje van ugyanannyi embernek bevasarolni, igy nagyobb a tomeg.

Igazából nem számolnak R0-t, hanem addig szívatják a népet, míg 1 alá nem kerül (csökken a fertőzöttek száma).

Ennek következménye az este 7-es zárás. Ad hoc kísérletezgetés.

De ugyanekkora baromság volt az alsó tagozat digitális oktatása is. A gyermek nem halad, a szülő nem dolgozik. Eközben a fertőzés lehetősége korlátozott alsósoknál, bőven 1 alatt van.

"Kérdem én, amikor az ember üzleti útra megy, akkor a COVID nem fertőzi meg?
...
Józan paraszti ésszel ezt nem tudom felfogni, kérlek segítsetek
"

Költség haszon elemzés. Összehasonlítják üzleti utak korlátozása miatti kárt (gazdasági visszaesés) és a vele elérhető hasznot (járvány csökkenés mértéke az üzleti utakra vonatkozóan).

A kamionosokat is úgyan úgy fertőzi a COVID mint bárki mást. Viszont ha minden határátlépés után őket is karanténba dugnánk, akkor nem igazán lenne áruszállítás.

Ahogy a dolgozók munkahelyen is megfertőződhetnek nem csak a kocsmákban. Járvány ügyi szempontból az lenne a legjobb, ha senki ki sem mozdul otthonról, nem megy munkába, de élelmiszer boltba vagy patikába sem. Gazdasági szempontból az lenne a legjobb, ha mindenki dolgozik, vásárol és kocsmázik, mint korábban.

A korlátozásokkal olyan megoldást szeretnének találni, ahol az összesített kár a legkisebb.

Nagyon szépen köszönöm a válaszod.

Teljes mértékben megértem azt amit mondasz, de pl. egy üzleti úton az ember lepacsizik X emberrel, utazik A pontból B pontba, nagyobb eséllyel elkapja ezt a szart mint én. Voltam kint 19 napot, lakótársaimon kívül összefutottam 5 vagy 6 emberrel az utcán + voltam boltban (max 5-10p) és voltam a kórházban egy órát a műtéten. 

Mondjuk hála az égnek, Orbi lehet most csinál egy jó döntést: https://444.hu/2021/02/26/orban-ha-most-kiengedjuk-az-embereket-afrikab…

Remélem, karanténba vágják azokat az illetőket, akik üzleti úton voltak, de parább (Afrika de nagyon nagyon remélem hogy USA is közte lesz) helyen voltak és nagyobb eséllyel hoznak be valami mutánst.

u.i: Liberális beállítottságú vagyok, de jelen pillanatban azt tartom helyesnek, ha korlátozzák az emberek mozgását és karanténba vágják az utazókat és nem azzal van bajom, hogy engem karanténba raktak, hanem azzal van a bajom, hogy valamelyik üzleti utazó behozza a dél-afrikai mutánst vagy az új amerikai mutánsok valamelyikét és akkor b*szhatjuk.