Miért nem lehet Magyarországon normális (*) prémium laptopot vásárolni - kivéve Apple-t?

Igen, szándékosan flamebait a cím.

(*) A következők az igények (szerintem 2021-ben ez nem elszállt):

- AMD Ryzen 7 Pro 4750u processzor
- 16GB RAM, min 32GB-ig bővíthető
- NVMe SSD cserélhető legyen (mindegy mekkora, 2TB-re fel lesz bővítve.)
- 13"
- Legalább 1080p Display, matt, jó fényerő (500 Nit +)
- Ujjlenyomatolvasó
- USB-C port
- Hardveresen letakarható kamera
- Különálló PgUp / PgDn gomb (Home, Delete, Insert) nice to have
- Ne legyen fekete a színe
- Windows 10 Pro (ha nem lenne hozzá, akkor vennék egy licenszet online, nem probléma)

Ezeknek megfelel a HP Envy 13 (olyan verziója, ami Mo-n nincs) és a HP EliteBook 835 G7 (meg a G8-is, de nem vagyok telhetetlen, tudom, hogy év közepe előtt esélytelen, hogy itt is lehessen kapni).

Ilyen konfiguráció gyakorlatilag sehol nem kapható. A HP webshop minősége kritikán aluli. "Nincs raktáron" - ok, de akkor mikorra lesz, ha megrendelem? 3 nagyker közül egyikben sincs, és nem tudják mikor lesz. A német HP shop ugyanezt (illetve kicsit jobbat, mert abban van LTE modem is) 2 nap alatt szállítja.

Az összes márkánál azt látom, hogy ha megnézem a nemzetközi oldalakat, akkor van minden _is_, Magyarországon meg mindenből a kicsit olcsóbb, kicsit szarabb. Vagy van (néha), csak angol billenytűzettel - magyar billentyűzetet szeretnék (volt aki mondta, hogy a prémium laptopot matricázzam fel, mint a 90-es években a billentyűzetet volt szokás...).

Az a helyzet, hogy az Applenél nem ehhez vagyok szokva. Ott is kutyaütő a magyar viszonteladó / szervízhálózat (ha úgy érzed, hogy megsértettelek, akkor írj privátot, és meglátjuk mennyire vagy jó...:) ), de legalább van Apple webshop, ahol összekattintom, hogy mit akarok, és kiírja, hogy mikorra fog ideérni, és általában akkor tényleg meg is hozza a futár...

És ne mondja nekem senki, hogy a milliós Apple laptopból több fogy, mint az 500k-s HP-ból. Ez szerintem egyszerűen igénytelenség. Ti mit gondoltok? Tényleg ennyire nincs igény normális prémium laptopra, hogy nem éri meg rendes kiszolgálást nyújtani? Nekem túl extrák az igényeim (amit "nyugaton" simán teljesítenek)?

Nektek lenne igényetek olyan boltra, ami csak a prémium / üzleti kategóriás notebookokkal foglalkozik, az árnak megfelelő szolgáltatásokkal?

Ui: Nem azt várom, hogy minden legyen raktáron. Most megnéztem az Applenél, a fullos (16GB, 2TB SSD) MBP 13"-ra március 11 - 15-öt ír. Ha ugyanezt tudnák a "többiek" is,  nem született volna meg ez a poszt.

Ui2: Az a helyzet, hogy 2 éve, amikor legutóbb akartam hasonlóan notebookot venni, ugyanez volt a helyzet, hogy Magyarországon sok mindenből csak a gagyibb volt. Akkor Dell-t néztünk, és nem volt az adott típusból magyar billentyűzettel... Tehát lehet, hogy mindenhol gondokat okoz a COVID, de ez a helyzet hosszabb ideje fennáll.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 02. 19., p – 18:27

Nemcsak a hazai kínálat a probléma, Lenovo és Dell eleve nem is feltétlenül tud 32GB RAM-ot ebben a kategóriában (Thinkpad X1 Nano, Latitude 7310), 2TB-ot Neked kell beletenni (nem tudom, ezekbe tudsz-e egyáltalán). Ez nemcsak a hazai igény szintet tükrözi.

Ha már prémiumot akarsz, én integrált WWAN kártya nélkül nem vennék notebookot, az utóbbi gépeimben mind volt/van, soha többet nem is veszek enélkül gépet. Őszintén szólva azt nem értem, hogy notebook esetén miért nem elterjedtebb az integrált mobilnet. Tapasztalom, mikor egyesek azzal kínlódnak, hogy nem megy együtt a hotspot és a beszéd, vadásszák a wifit.

Azért nyugaton sem feltétlenül tökéletes most a laptop rendelés. Október végén rendeltünk 25 darab T14-est és 25 darab T15-öst, i7, 32 GB RAM, 1 TB SSD kivitelben. Előbb dec vége aztán január, aztán legutóbb májusra változott a szállítási határidő. Alkatrész hiány van mindenhol a beszállító szerint. AMD verziók sem jönnek hamarabb.

"Everything fails, all the time."

De mint "állapot" alkalmatlanná teheti arra, mint amivé választották. Legyen az bármi. 

Ha demens, akkor demens. Nem szépíti, hogy öregkori, mikor egy ország vezetésére kalapolod a szavazatokat. 

 

Aláírhatta volna az elnöki rendeletet, de sajnos elfelejtette. De semmi baj, mert ez a demecia öregkori, ami tök oké.

 

Válassz magadnak egy ilyen orvost, aki majd kezel téged. Egy demenst.

 

Vagy bízd rá a kölyköket, esetleg a pénzed. Nyugi, csak öregkori, inkább állapot ez, mint betegség.

Aki bemutatja lányunokáját, halott fiaként:

https://www.youtube.com/watch?v=GaEl6uG5RRU

Biztosan nem ér meg egy kommentet az elmeállapota.

Joe Biden made an embarrassing gaffe during his final pit stop in Philadelphia on election day when he introduced his granddaughter Finnegan as his late son Beau Biden to a crowd of supporters. 'This is my son, Beau Biden who a lot of you helped elect to the Senate in Delaware,' he said. He then continued with the slip-up by calling Finnegan by her sister Natalie's name before saying 'wrong one'.

Egy közszereplőnek tűrnie kell, főleg, ha ennyire felelősségteljes pozícióba emelték. Ha beteg, kezeltesse magát! Ha nem, akkor negatív eredménnyel igazolja a választók felé, akikben kétség merül fel, hogy nincs baja. Ez a felelősségteljes hozzáállás.

trey @ gépház

Kb. nem érdekel Biden egészségi állapota, mert biztos vagyok benne, hogy rövid időn belül Harris lesz az elnök, de:

velem is előfordul, főleg emelkedett hangulatban, hogy keverem a gyermekeim nevét :) vagy volt már hogy az öcsémnek hívtam az egyiket, amikor olyanért szidtam meg, amit fiatal korában az öcsém is rendszeresen csinált :) 

Akkor demens vagyok? 

Igen, az szélsőjobbos fröcsögés, hogy egy ~ 80 éves embernél felmerülnek bizonyos felelősségbeli kérdések. Ezek a kérdések túlmutatnak ezen. De nem csak nála, hanem az olyanoknál is, mit a Vitray, akinek szemmel láthatóan nem kellene már autót vezetnie. Szélsőjobbos :D :D :D

trey @ gépház

Nem Trey szélsőjobbos, hanem a nyugati világ megy át liberálnáciba. Bár többek között Trey azt a normalitást képviseli, amit még egy évtizeddel korábban sem kérdőjelezett meg egyetlen épelméjű ember sem, ma már a liberálnáci szemszögből ez ma "szélsőjobb". 

Az Egyesült Államok ma nagyjából a hanyatló Róma állapotát mutatja, EU pedig meg Achaea provincia ... se. 

Baromság, másik embert demensnek nevezni, főleg személyes info, vagy orvosi papírok nélkül szimpla bunkóság. Se nem jobb se nem bal, de legkevésbé sem normalitás. Ez van. Nem kell Binden-t szeretni, sok embernek megvan róla a maga véleménye. Szerintem Trey sem szeretné ha valami pöcs látatlanba baromságokat állítana az egészségügyi állapotáról.

Mitől "szélsőjobbos" dolog azt állítani egy közszereplőről, hogy demens? 

Miért nem "szálbalos" vagy "szélközép"? 

Egyébként Trey állítása igaz. Szimpla tény! Aki ezt nem látja az vagy nagyon elfogultan imádja a demokratákat és amit képviselnek vagy szenvedélyesen gyűlöli Trump-ot. 

https://www.youtube.com/watch?v=pTtABxyqIUk

USA-n kívüli angolszász országól is így látják: ‘Never before’ has the leader of the free world been ‘so cognitively compromised

Tele van a zinternet demens Biden bakikkal, de azért udvarias maradok és nem írok lmgtfy linket.

 

https://imgur.com/a/NSX5RBW :)

írhatod rá, bár nem közszereplő. 

Ellenben veled Bidenről több videó kering a neten, melyen észrevehető ez az állapot. 

 

De ha vitatársadról azt írod, hogy retardált, akkor kélek bizonyítsd már valamivel ezt az állítást, mert enélkül ez egy üres, óvodás szintű hisztike csak.

Bocs, de a bizonyítást először annak kell megejteni, aki Bident demensnek tartja. Lehetséges, hogy az, de az is lehet, hogy nem. Amennyiben orvosi papírokkal is tudod bizonyítani, nosza. Addig ez egy üres, óvodás szintű hisztike csak. Az, hogy keringenek videók, nos az nem orvosi látlelet, se nem egy korrekt diagnosztizálásra alkalmas módszer.

Amúgy nekem se nem kutyám, se nem macskám Biden, és szerintem is művel néha furcsa dolgokat _szóban_, de amíg ez a legnagyobb hibája valakinek (legyen az épp az amerikai elnök vagy a buszsofőr), talán túl tudom élni, ha a fontos dolgokat illetően meg csinálja azt, amit kell (ezt még nem tudjuk, mert alig van még pár napja hivatalban). Vélhetően ő is tudja, hogy a határait feszegeti, nem véletlenül csak egy ciklusra szerződött (elvileg).

Ahhoz, hogy egy közszereplőről BÁRMIT állítsak, semmilyen bizonyításra nincs szükség. Kell hozzá egy billentyűzet. A véleménynyilvánítás szabadsága demokratikus érték. Viszont, ha egy elnökkel stb. kapcsolatban akárcsak szemernyi kétség is felmerül, hogy demens, annak a politikai kötelessége bizonyítani, hogy nem, aki a kezébe helyezte a hatalmat.

trey @ gépház

Mivel nem vagy közszereplő nem mondom rólad, hogy retardált vagy, mert még a saját mondataidat sem tudod értelmezni. Illetve normális emberek számára triviális tényeket kérdőjelezel meg. Általában a retardáltak képtelenek felismerni egy másik retardáltat, számukra ez a normalitás. :) 

Ne feled, hogy én ezt kérdésként tettem fel ti állításokat fogalmaztok meg. Ha ez nektek normalitás, hogy újsághír alapján valószínűsíthető információkat tényként közöltök az a ti problémátok, az emberek ez alapján az undormány alapján fognak benneteket megítélni.

Csak álljon itt én mit gondolok erről:

1, igen azt gondolom Binden elméje már nem friss

2, igen azt gondolom, hogy nem biztos hogy ezért végig tudja vinni a ciklust

3, szinte 100%-ig biztos vagyok benne, hogy amivel vádoljátok az nem igaz. Számotokra utóbbi megállapításara pont elég, ha megnézitek egy hosszabb beszédét aktuális témákról. Egy időskori demenciában szenvedő ember erre nem lenne képes (akármilyen fokú is az). 

Tényleg nem zavar hogy hülyének tartjátok, vagy ellenszenves, de azért konkrétan utolsó senkiházi szar alaknak nézlek amit róla állítottál.  Ennyi

Úgy érveltél mintha az 1900-as évek elejéről jöttél volna. Bár akkoriban jelentek meg az első rádiók, szóval volt már technológia a közvetlen informálódásra. Nem Trump fizetett újságírói írják le sokszor sok lapban, hogy Joe Biden demens. Tele van az internet videókkal, ahol láthatóan Biden a demencia jeleit mutatja. A hozzá közel álló emberek neveinek keverése a demencia egyik jele. 

Az elnökválasztási kampány elég sok videós anyagot termelt Bidenről, és ezek természetesen elérhetőek a neten. Amit a videókon produkál Biden az tény! Elég gáz, hogy a súgógépről sem tud olvasni, sőt rossz sorrendbe rakja a szavakat amiknek értelmetlen mondatok a következményei. 

Ön és közveszélyes alakoknak tartom azokat, akik szerint rendben van ez, sőt védelmükbe veszik azt a vezetőt, akinek a kezében többek között tömegpusztító nukleáris fegyverek indítókódja van. 

Nehany (valos, vagy altalam belekepzelt?) gondolattal egyet tudok erteni, azonban a szohasznalat es linkelt video, mint barmifele informacioforras konnyen hitelteleniti az egeszet. Ez igy sajnos eleg kontraproduktiv. Kiveve, ha ez a valos celod...

Hogy a "nyugati vilag" (altalanositani nem nagyon szerencses) hova tolodik politikailag, es mi az a zaj, amit a mediabol hall az ember, az igen kulonbozo. A Demokrata Part, egyes elemzesek szerint, attolodott egy kozepes Republikanus teruletre. Bernie Sanders annyira kommunista, mint egy balszarnyas republikanus volt 50-70 eve. Valos tetteik es a retorikajuk nagyon kulonbozik egymastol. A Republikanus Part pedig Reagan ota elegge liberalis gazdasagpolitikat folytat.

Hasonloan, Svedorszaban a helyi jobbos mumus, az SD, kb. annyira fasiszta/nemzetiszocialista (nem kene keverni a kettot), mint a kiskutyasimogato Jobbik es Thurmer szerelemgyereke. De ez megint csak nezopont kerdese ugye.

Mé' a Gyúúcssáány az jobb vót? Teljesen átgondolt döntés volt 300 milliárdot elkölteni 16 ezer lélegeztetőgépre! Aki mást mond az komcsi! :)

Na ugye - hülyeségeket én is tudok összehordani szmájlival, de van értelme trollkodni?

Roses are red
Violets are blue
Unexpected '}' on line 32

AMD verziók sem jönnek hamarabb, olyannyira nem, hogy azok készleten sincsenek egyáltalán. A kolléga elvárásai még prémium kategóriában is túlzóak ma már, ezekből engednie kéne: 13 helyett 14-15 col, Ryzen 7 Pro helyett csak Ryzen 7 sima U, kameratakarónak 3D nyomtat valamit (igénytelen, de ez van), elfogadja a fekete színt, Win10 Pro-t vesz maga, ujjlenyomatolvasó (úgyse biztonságos) helyett jelszó. AMD-s verziók mindig gyengébb kijelzővel vannak szerelve, azoknál az 500 nit el is felejthető, a T14-hez elérhető ugyan, amit linkeltek, de ahhoz is csak egyféle, és mint ilyen, általában kapni se lehet. Jól írod, nyugaton se.

RAM is egyre gyakrabban oda van forrasztva, a prémium kategóriában is. Ez van, elgurult a gyógyszerük a laptopgyártóknak. Ebben a kaotikus, készlethiányos, koronacirkuszos, áremeléses, közeledő világválságos időszakban annak is örülni kell, ha valami marginálisan használhatót sikerül venni, nem hogy prémium prémiuma, de még kacsalábon is forogjon, meg még hupilila is legyen.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A gép létezik, két országgal nyugatra 2 napos határidőre szállítják, olasz is van Amazonon raktáron. Pedig COVID ott is van. És ebben normális kijelző van: HP SureView (1000 nit, nyilván osztjuk 2-vel, de az is 500 :) ), ezen a RAM sincs forrasztva, sőt 64GB is belemegy bár a hivatalos a 32GB.

4650u-val, szarabb kijelzővel persze lehet venni itthon is, de pont ez a problémám, hogy a rendes miért nincs.

Link, ahol vehető? Mert ezt így nem hiszem. Nem azért, mert ez a konkrét gép hihetetlen lenne, hanem akármi hihetelten most 2 napos határidőre, úgy, hogy raktáron is legyen. Vagy lehet van ilyen, de akkor 2-3× áron adják. A 4650U, 4700U, sőt, még a 4500U között sincs túl nagy különbség egyébként. Van, de nem olyan nagy, mint amit az árcédula mutatna, ha meg az ár nem fontos, akkor a H-s Ryzenekre is rámehetsz. Kijelzőn valóban nem érdemes spórolni viszont, bár a 300 nit az határon van, kinek mi. Egymagában nem csak ez az egy döntő, színtérlefedettség, kontrasztarány, stb. legalább olyan fontosak, igazából ezt csak úgyis élőben látod meg, ha egyet megnéztél vásárlás előtt, ha nem, akkor mindegy minden specifikáció, mert látatlanban veszed, onnantól kockázat.

A RAM meg sajnos a gyártók gátlástalansága miatt van forrasztva, a modern mobilprocik simán bírnák min. 64 gigáig, de a gyártó nem szeretné, hogy te bővítsed, inkább újat vetetnek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A RAM meg sajnos a gyártók gátlástalansága miatt van forrasztva

Én ebben nem vagyok teljesen biztos, ahogy látom, leginkább a kisebb/vékonyabb gépekre jellemző, ahol minden mm3 hely számít.

Nem tudom, mennyi a RAM hiba, de ilyen esetben RAM hiba esetén az egész alaplapot cserélni kell, ami húsba vágóbb, így végeredményben magasabb árat eredményez.

Igen, a gyártók ezt a szöveget nyomják, hogy helyspórolásból, de ennek nem szabad bedőlni. Annyi helyet azért nem spórolnak vele, 1-2 mm, de a gépek még nem érték el azt a vékonysági szintet, hogy számítson.

Mondjuk ezt a vékonyításmániát sem értem. Egy szinten túl már semmi haszna, értem, coolan mutat, hogy vékony, de a súlyt egy határ alá nem faragja, méretben nem nagy spórolás. Többet sprórolnának helyben, méretben, ha pl. a kávát, kamerát, ujjlenyomatolvasót, egyéb baromságokat hagynák ki. A vékonyság egy szinten túl már csak a gép használhatóságát rombolja, nem csak a RAM-bővítésnek akadálya, de az akksikapacitást, hűtési teljesítményt is sárba tiporják vele, csatlakozóknak sem lesz hely, az egész gép el lesz nyomorítva, ráadásul a gép is törékenyebb, kevésbé strapabíró lesz. Ennyit nem ér, hogy vékony legyen, meg trendin nézzen ki. Én százszor inkább használok, cipelek batár nagy, dög nehéz laptopot, csak ha használom, akkor teljesítmény, bővíthetőség, csatlakoztathatóság is legyen.

Arról nem is szólva, hogy a vékonyság megint olyan, hogy jól mutat, de 5 perc alatt megszokják az emberek, és onnantól fel sem tűnik, hogy vékony. Ugyanez a vastaggal. Meg mikor régen emberek sírtak, hogy a jajj, 4 colos okosteló kell, mert nagyobb nem fér a zsebbe, meg kis keze van. Aztán kisírt szemekkel megszokták a nagyobbat, és simán veszik mára a 6 inch feletti telókat.

Egyébként az Apple-t mint céget nagyon utálom, elterjesztenek ilyen idióta trendeket, a többi gyártó megy utánuk, vékonyításban, bővíthetetlenségben, csatlakozók elhagyásában. Akinek erre van szüksége, vegyen almát, vagy Macbookot. Aki meg nem trendbirka, ne ezzel szopassák.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem tudom, milyen szöveget nyomnak a gyártók, műszakilag ezt tudom elképzelni. A kiszedhető RAM-nak van többlet hely igénye, ami elsősorban a felületet érinti és lehetnek egyéb alkatrészek, amiknél nem opció vastagságban nőni. (mondjuk egy T14/T15-nél nem értem én sem, főleg ha eddig megoldották)

Vékony/vastag/kicsi/nagy: ez szubjektív és felhasználás függő. Nekem a 14" egy viszonylag jó középút: bár nem szeretek rajta dolgozni, de azért lehet, ellenben elfér a táskában. Nagyobbat nem szívesen cipelnék. Aki nálam többet cipeli, annál el tudom képzelni, hogy könnyebb jobban fekszik neki, főleg, ha effektíven nem dolgozik sokat a mütyür képernyőn és billentyűzeten (leginkább jegyzetel, rövidebb szövegeket ír), ha aktívabban dolgozik, akkor van normál monitor/billentyűzet.

A kiszedhető RAM sem dobná meg a vastagságot. Maximum nem a hagyományos RAM slottal oldanák meg, hanem egy spécibb csatlalkozóval, ami pl. az alaplap oldalába csatolható modulokat fogadna. Hangsúlyozom: oldalába, nem az aljára. Minden megoldható lenne, de a gyártók nem akarják. Szerintem teljesen világos miért.

Már én is nehezen találtam 16 giga RAM-os gépet középkategóriában. Mindegyiket szinte 8 odaforrasztott gigával adják, ami nekem még minimalista linuxozáshoz szintén elég lenne, de egyrészt gondolok az időtállóságra, másrészt néha windowson játék sincs kizárva, ezért már évek óta a 16 gigára megyek rá. De megértem, hogy ha valakinek spéci a munkája, akkor a 16 is nagyon könnyen kevés, és 32-64 giga tartományában nézelődik, na, az meg a felsőkategóriában is ritka, mint a fehér holló. Azt is megértem, hogy akinek ilyen extra igényei vannak, az desktop/workstation gépet vesz, és azt tömi tele RAM-mal, de azért sok ember használ csak laptopot, mert nem akar egy másik gépet is tárolgatni, kerülgetni. És a RAM az tényleg olyan, hogy annyira nem drága, meg annyival többet nem fogyaszt, ha több van benne, nem romlik meg. Azt megértem, hogy 32-64 magos procit nem tudnak beletenni az energiakeret miatt, meg desktop dedikált GPU-t, de normális RAM mennyiségnek nem lenne tényleges technikai akadálya.

Ez csak egyszerűen gyártói kakarágás, hogy lekorlátozzák a gépet, 4-8 giga RAM-ra, szutyok TN HD kijelzőre, mert a parasztnak az is jó, ha meg nem, akkor szépen tejeljen ultraprémium árat azért, ami desktop gépeken már egy jó évtizede belépőszint.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Igen, nekem a 10 éves laptopomban van 8G (cserélhető, de ennél többet nem támogat). Nem mondom, hogy nem mentek vele a dolgok, de bizony nem egyszer előfordult, hogy Linux alatt már a swap-ot kellett ugráltatnia, ami persze lassulással jár, stb.

Ezért az új laptopot direkt 32G RAM-mal vettem, főleg, hogy ez nem cserélhető / bővíthető. Nem akarok azon szentségelni a közeljövőben, hogy csessze meg, megtakarítottam 200 fontot, cserébe most megint nem fér el a memóriában.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Bármit is találnak ki, a cserélhető RAM biztosan több helyen foglal, mint a forrasztott: kell hely az illesztő felületnek is.

Az más kérdés, hogy például 14" colnál ez valóban nem feltétlenül érv.

"mert a parasztnak az is jó" - sajnos a tömeg igény meghatározóbb, főleg alacsonyabb árak esetén.

Egy másik aspektus: a RAM bővítése sok esetben nem a gyártónál cseng, hanem például a Kingstonnál. Tehát miért fejlesszen olyan technológiát, ami más gyártónál termel hasznot? (egyrészt a gyártói RAM sokkal drágább, másrészt kevésbé beszerezhető, tehát nem sok minden szól mellette, legfeljebb a garancia)

Itt is az a helyzet van mint az autóknál: ezek a kérdések a másodpiacon fognak számítani. (Aki ennyire nézegeti, hogy már most több RAM-ot akarna, az a piac elhanyagolható része.) Ha 2-3 évig használnék egy notebookot és aztán eladnám, akkor pont leszarnám, hogy szerelhető/bővíthető-e!

Amikor új gépet veszek én sem szoktam azon gondolkodni hogy mi lesz vele 3-6 év múlva, azt nézem, hogy akkor mi tűnik racionális választásnak. "Érdekes módon" egyébként pont a 17 collos bővíthető gamer laptopom az, ami rosszul öregedett, mert senki nem akarja használni a családból mivel baromi nehéz. Esetleg asztali gép helyett le lehetne tenni valahová, de arra sem optimális - költeni kellene rá, és úgy már nem éri meg. Volt egy 12 colos mini gépem is, azt azóta is elégedetten használja az új tulaja mindenféle bővítés nélkül.

Ráadásul aki újonnan veszi, annak a másodpiaci érték lényegében nem számít. Az eredeti ár harmadának mondjuk maximum a fele, amiről beszélünk. Gondolj bele, egy bővíthető gép kerül 100-ba, akkor "ugyanazt" a speckót csak bővíthetetlenül simán el lehet adni 60-ér, lesz aki megveszi. Aki újonnan veszi a gépet, annak munkához kell, valószínűleg sokat nem számit neki a 40EFt különbség, de még ha valójában számítana, akkor sem számol vele a beszerzéskor.

Úgyhogy ez a trükk a gyártók részéről, hogy bővíthetetlen/szervízelhetetlen készülékeket gyártanak, működni fog. Ahogy eddig is működött. Emlékezzetek vissza, micsoda sipákolás volt a beragasztott akkuk miatt, aztán mára az lett a standard, talán notebookok esetén is. Persze a forrasztott RAM rosszabbnak tűnik.

Kérdés: hozzáértő műhely tudna cserélni forrasztott RAM-ot? Megvan a technológia a ki és beforrasztáshoz biztonságos módon? Mi lenne ennek az ára?

Az Apple féle integrált RAM másolása pedig plusz egy szint lesz: ennek van is értelme, mivel a rövidebb vezeték miatt gyorsabban és kisebb hőteljesítménnyel üzemeltethető az adatbusz. Bizonyosnak tartom, hogy előbb-utóbb ezt is le kell másolnia a többi gyártónak is. Sőt, egy nem uniform megoldást is elképzelhetőnek tartok, hogy lesz egy beépített gyorsabb RAM, de a mostani technológiával tovább bővíthető része is lesz. Ebben az lesz a szép, hogy szoftveres okosításokra is szükség lesz, hogy képesek legyünk jól használni, azaz a gyorsabb részbe tenni a sűrűbben elért dolgokat.

Öhhm... ha pénz nem számít, akkor ennek a kérdésnek van jogossága. 

Azért tipikusan nem a csúcs készüléket veszi meg mindenki. Ráadásul a ramnál is voltak olyan időszakok, hogy a készülék megjelenésekor még csak kisebb kapacitású modulok voltak elérhetőek, később jöttek ki a nagyobbak. Vagy pedig, ha mutatóba volt is nagyobb modul, de az ára sokszorosa volt a kisebbnek. 

Nem azért nem vállalnak forrasztott ram cserét üzleti alapon működő vállalkozások, mert lehetetlen. Azért nem vállalják, mert azalatt a munkaidő alatt helyette másik 5 készüléket is meg tudnak javítani. Ráadásul, ha komplikáció lép fel, akkor lehet egyenként leszedegetni és visszatenni a chipeket. Ami nem feltétlen vicces például 8 chipes felállásnál. Persze, lehet hogy valaki hobbiból vagy pénz nem számít alapon megcsinálja, de amúgy nem éri meg a szerviznek. (mondjuk nem magyar zugszerviz, hanem amcsi árszinten gondolkodva)

Még az is lehet komplikáció, hogy ha nem ugyanolyan szervezésű, kapacitású, időzítésű a feltett memória, akkor lehet nem kezeli a bios az ilyen integrált cuccoknál.

Ez a hmb és hasonló ram téma annyiból más, hogy nem a "hagyományos" adatbusz van felforrasztva, hanem más a felépítése is. Meg azért azok a chipek az M1-en sem simák szerintem, hiszem 1 chip 64 vagy lehet 128 bites buszon ül, míg a hagyományosnál egy modulon van 4-8 chip egy oldalon, ami együtt ad ki 64 bitet (4x16, 8x8). A sima mobilokban, sbc-kben is sokszor ezért 16 vagy 32 bit széles csak az 1-2 hagyományos chipre épülő memória szélessége.
Így ilyen formában még akár igazolgató is a forrasztás. Sima, 8-16 chipet felforrasztós megoldásnál viszont nettó tróger fillérszabás a gyártó részéről. 

a súlyt egy határ alá nem faragja, méretben nem nagy spórolás

Nekem azért rendesen meg tud fájdulni a csuklóm, ha lapos asztalon ilyen 2-3 centis workstation "hordozható" gépeket kell használni. Ha meg alá kell támasztani a csuklóm, akkor fene megette az egészet. A súly kevésbé zavaró, a kocsi elbírja, túrázni meg nem viszem magammal. :)

coolan mutat

Ez pedig amúgy valid érv, én jutottam már be úgy ügyfél CIO-jához, hogy a laptopom borzasztóan jól nézett ki, és Magyarországon nem lehetett kapni. :)

Ja hát igen... sokszor ez csak marketing, de valójában egészen mások a szemponton. Még az apple esetén hagyján, mert ők üzemidő tekintetében elég jók szoktak lenni. És általában a házban ki is használják az összes rendelkezésre álló helyet.

Viszont az utánzós pécés laptopoknál gyakori, hogy a tenyérnyi összeintegrált board mellett csomó kihasználatlan hely van, ahová elférne ssd de még akár a board élére forasztott ram csatlakozó is. Vagy esetleg az akku nagyobb lehetne.
Csak hát az pénz... ha felforrasztják, akkor pár centet spórolnak. Plusz a használtpiaci értékét is leveri a bővíthetetlenség. Bővíthetetlenség kapcsán én is láttam olyat, hogy csak azért kellett gépeket cserélni, mert 8GB ramosak voltak. Ráadásul akkoriban az intel procik sem nagyon mutattak fel plusz teljesítményt az előző 2-3 évhez képest. Viszont az adott munkához nem volt már elég a 8GB ram. Így az volt a két opció, hogy vesznek egy ugyanolyan sebességű 2 magos gépet 16GB integrált rammal 700eft-ért vagy akkor már inkább 4 magos procival 16GB rammal 1 misiért.

Régi, vaskosabb, de teljesen moduláris notiból meg az akkor 7 éves is képes volt legtöbb területen hozni azt a teljesítményt, mint az említett 1 misis gép (ez 2 éve volt, mielőtt felbolydult az ipar). Persze nem az alap kiépítésben, de ebben még lehet procit cserélni, ramot bővítani, háttértárakat cserélni. És még ma sem olyan rossz 4 mag 8 szál, 16GB ram, 3 háttértár hely (optika helye, hdd helye, msata) - persze azért van amiben már érezni a korát, péládul az integrált grafika harmatos. 

Más szempontból viszont a cégek sok helyen (nyugatabbra) 3 évente lecserélik az egész flottát. Nem számít a bővíthetőség. Ha dokkolós vagy kellően hosszú üzemidős hordozgatóság megvan, akkor az sem gond, hogy belső akkusak. Szóval egészen más szempontjai lehetnek egy jól menő cégnek. És nem is feltétlen gazdaságos olyan környezetben régi gépekkel legózni, vegyes flottát fenntartani. 

Csak halkan jegyzem meg, hogy az Apple igen sok gepenel, amikor elkezdte ezt az integralosdit, akkor nem DDR3/DDR3L memoriat, hanem LPDDR3 modult integralt, ami jotekonyan hatott az energiagazdalkodasra. Igy tortent az, hogy 2017-ben mindenki "rohogott" rajtuk, hogy miert 16 GB a maximalis memoria (mert az Intel CPU LPDDR3-bol maxium 16-ot, mig DDR4-bol kezelt csak tobbet). 2018-ban ezert valtottak a 15" (kesobb pedig a 16"-os) vonalon DDR4-re, mig a 13"-as kisgep megmaradt LPDDR3-nal. Most is ott tartanak, hogy az Intel 10. generacios 10nm-es procinal LPDDR4 van, mig a 16"-os modellben levo 14nm-es procinal meg sima DDR4, mert ott max LPDDR3 lehetne, viszont abbol maximum 16 GB). Az LPDDR valtasnak en speciel egyebkent orulok, mert igy a fel - 3/4 napra felrerakott notebook kb semmit sem veszit sleep modban az akkubol. Az elozo, sima DDR3-as notebookomnal 8-10 oranyi sleep kb 8-10% akkut elvitt.

Igen, az energiatakarékos ddr4 változat támogatás nagyon sokat késett. Mondjuk azok után, hogy hdmi-ből is 1.4-et támogatták a legutóbbi modellekig natívan az intel gpu-k... nem tudom mire gondoltak az intelnél.... (displayporttal, aktív átalakító chippel ez persze megkerülhető, de sok pc laptopon szívtak ezzel, hogy 4k30Hz volt a max a fapados hdmi-je miatt)

Arra azért készülj fel, hogy huzamosabb ideig a natív billentyűzetet kell használnod.

Egy egyszerű dokkolóra (HP) január 29-én február közepe volt a mondás. Most szerdán kiderült, hogy május.

Ügyfél szeptember végén rendelt HP notebookokat, múlt héten még nem volt céldátum.

De más gyártónál sem feltétlenül jobb a helyzet.

Nem szállítanak Magyarországra? Ha az kell és ott kapható, minek a szenvedés? Amúgy nem véletlenül vannak remailer cégek, akik erre specializálódtak, hogy más országban átveszik az általad rendelt árut és továbbpostázzák neked. A jobbak még ha csak ott lenne érvényes a garancia, még azt is intézik neked, ha lenne garanciális ügyed. Ezek a cégek azért léteznek, mert nem mindent lehet mindenhol és nem homogén minőségben kapni. 

hát majd lecseréli utólag.

Amúgy amikor utoljára céges HP laptop rendelését intéztem, jó 15 éve, akkor a kiépítés összekattintgatásakor lehetett választani, hogy milyen kiosztású billentyűzettel kéri az ember.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Csak mondom, hogy én rendeltem egy MS Surface Book 3-at hétfőn, és szerdán hozta ki a futár.

Pedig ebben is vannak alkatrészek.

Igen, február első hetében az 1T ssd-vel szerelt model nem volt rendelhető (alkatrészhiány), de a második héten már volt újra.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2021. 02. 20., szo – 19:59

En most vettem egy Huawei Matebook D15-ot. Amd Ryzen van benne, sajnos csak 3700, viszont nagyon bejott.

(fullhd, matt, normalis a betekintesi szoge, nincs kava gyakorlatilag, uakkora, mint egy masik 13"-os laptopom, csak ez 15", eleg konnyu szerintem masfel kilo lehet. Es a billentyuzete is kellemes, olyan regi macbook pro koppintas. Bar en a thinkpademen jobban szeretek gepelni, de meg lehetne szokni)

Az ujjlenyomatolvasoja nem megy linux alatt, ennyi a hianyossaga.

 

Nagyjabol megfelel a kiirasodnak. A kameraja az egyik funkciobillentyubol ugrik elo.

 

Aszem 260k volt, manjaro kerult ra kde-vel.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Rákerestem, mert nem ismertem. A RAM az egyáltalán nem bővíthető, M2 cserélhető, a 15-höz kisebb aksi jár mint a 14-hez.

Második SSD -ről beszélnek, de kábelezést meg kell venni(?). Hogy ez SATA3 vagy mi az nem derült ki nekem.

https://www.youtube.com/watch?v=ex9IhI5wn_I

A laptopgyartok (es wannabe laptopgyartok) mind majmoljak az apple-t. Mivel az apple elkezdte a forrasztott memoriat, forrasztott hattertarat, igy a tobbi is koveti. Sot most az apple elkezdte a sorozatszam osszeparositast, es valszeg a tobbi is koveti.

 

A matebook azert az arert (260k) nagyon rendben van. Sajnos a memoria tenyleg forrasztott, de 8 es 16GB valtozatban volt kaphato.

A 2.5"-os hely meg tenyleg plusz egy sata-nak van. Vagy ssd vagy hdd. A kabelt hozza ebay-en 2000 es 3000 forint kozott megkapod.

Az M2-es alap hattertar cserelheto. Az ilyen laptopok tenyleg ritkak. (2db vinyo menjen bele).

 

Az akksi ideje lehetne jobb, de kevesebb mint egy ora alatt (talan fel?) 100%-ra tolti az usb-c toltovel. Szerintem az akksi ideje az amd processzor miatt se a legjobb.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem. En a meretere gondoltam. Rengeteg laptopnal meg a touchpad ilyen 3x3cm-es kis negyzetecske.

 

Huawei:

https://assets.mmsrg.com/isr/166325/c1/-/ASSET_MMS_75024936/mobile_786_…

 

Macbook (pro):

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1e/MacBook_with_…

https://i.pcmag.com/imagery/reviews/00krHp8qBR7gWyT3Qj4oYM5-2..15694699…

 

Nezd meg a kettot, es mondd, hogy nem koppintas.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

+1

 

Valamiért én sem tudtam még úgy venni laptopot, hogy ne vegyek hozzá egy marék alkatrészt.

https://www.lenovo.com/us/en/laptops/thinkpad/thinkpad-x/ThinkPad-X13-I…

"16 GB DDR4 3200MHz (Soldered)"

T14s, T14, T15 dettó, T15p-hez nem írják

A magyar oldal még pongyolább.

Egyébként egy vicc, hogy egyes notebookok honlapja olyan, mint egy parfüm reklám. Mindenki vigyorog és örül, konkrétum nulla.

Uhh, ez szopo. En az enyemnel(T560) azzal kezdtem, hogy beletettem 24GB ramot. (16+8). Es az enyemben, meg 2 db akksi is volt, amibol az egyik hotswappable.

 

Nem tudom mi tortenhetett a thinkpaddel. De ez szegyen.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

marketing mindenek fölött :).

"A technikai részletek meg csak untatják az embereket."

"Nem a gigabájtok miatt vásárolják meg a terméket, hanem mert látják, hogy a stockfotón mosolyogva használja a {hölgy / úr}."

...

Még addig örülj, amíg valahol a forrásból ki lehet bogarászni, hogy mivel tudod előhozni a részleteket 4-5 kattintás mélységből :) (viva la dzsuvaszkript)

Hát nem tudom, én a HP-nál sehol nem találtam olyat, ami megfelelne az általad kiírtaknak.

Parancsolj: https://www.hpshop.hu/?sku=1J6M1EA

Az "átmeneti áruhiány" a telefonos tájékoztatás szerint virágnyelven azt jelenti, hogy "fogalmunk sincs, hogy mikor lesz, rendelni sem lehet".

Mindeközben Németországban: https://www.bechtle.com/shop/hp-elitebook-835-g7-r7-p-16-512gb-lte-sv--…

Ebben persze van WWAN is, amit Magyarországon sehol nem lehet kapni, legalábbis publikus árlistákban nem szerepel.

Engem sokkal jobban bosszant, hogy nem nagyon kapni olyat, aminek tisztesseges US/English a billentyuzetkiosztasa

Szerkesztve: 2021. 02. 21., v – 15:49

Szerintem ennek megfelel az ASUS ROG ZEPHYRUS G14, amit lehet is kapni nálunk, több helyen is. (igaz, 14", és Page up/Page Down nincs rajta külön, én emiatt nem vettem meg)

Nagy Péter

13" méret miatt van ez. Túl sok, spéci igényed van. Örülj, ha létezik ilyen. Olyan mintha azért rinyálnál, mert kevés olyan motor van, ami maximum 25 cm széles, van rajta ujjlenyomat olvasó és hibrid, valamint 200 km/h legyen a max sebessége és iPhone kompatibilis gyári zenelejátszója legyen. Kevés embernek fontosak ezek, pont, mint a te szempontjaid. Igénytelenek a gyártók? Hány embert ismersz, akinek az általad felsorolt igényei vannak még?

Valószínűleg van erre igény, mert létezik, lehet kapni, csak nem Magyarországon. Nem arról van szó, hogy egy olyan gépet keresek, ami nem létezik.

Amiatt hoztam létre a topikot, hogy az Apple-t kivéve nincs olyan notebookgyártó, ahol felmegyek a hivatalos magyar webshopra, összekattintom a gépet, amit akarok, megmondja mikorra jön, kifizetem ha megfelel, és hozza a legyártott gépet a futár.

Ehelyett az van, hogy a nagykerekben lehet válogatni "nagyon gáz" és "szódával elmegy" konfigok közül, ezek kerülnek a kiskerekbe. Egyedi rendelés mindenképpen személyes kontaktust, előleget ... stb. igényel, de ilyet szökőévente egyszer próbál meg valaki. És ez nem a járvány miatt van így, korábban is többször belefutottam ebbe (pl. adott Dell XPS konfig nem létezett magyar billentyűzettel).

Tény, hogy kategóriájukban erős munkagépeket keresek, amik 5+ évig mennek (Egy 2011-es HP 8460p és egy 2013-as Macbook Air még mindig teszi a dolgát). És mivel hosszú időre tervezek egy géppel, fontos az ergonómia, ebbe beletartozik a billentyűzet elrendezése és a monitor minősége (sok egyéb mellett). Ennek nem lenne szabad gondot okoznia.

Nem túlzóak az igények, de nagyságrendileg sem erre tart az iparág.

Minden szarságot eltanulnak az Apple-től, emiatt a T410-em nagyon sok paraméterében egy kívánatos gép gyakorlatilag bármelyik most kapható géphez képest (ha bele lehetne rakni valami friss cpu-t sok rammal, simán megtartanám).

A logisztika egy külön probléma, hiába van több gyártónál CTO vagy ATO rendelési lehetőség, ez Magyarországra nem szivárog be. Pár éve megkérdeztünk Dell készülékeket áruló cégeket, hogy tudnak-e olyat konfigurációt hozni, ami a magyar nagykerekben elérhető fix konfigokból csak úgy érhető el, ha kidobálok belőle alkatrészeket (elsősorban a vele szállított memória volt a probléma, de ha már hozzányúlunk, akkor a SATA M.2-t is NVMe-re cseréltük volna), miközben a dell.com-on bármikor rendelhetnénk az általunk óhajtott konfigból, akár "holnapi" kiszállításra is Amerikában. Kaptunk egy olyan ajánlatot, hogy Angliában beszerzik a kívánt gépeket egy akkora összegért, ami kb. a másfélszerese volt a magyar fix konfig + az összes bővítés árának úgy, hogy kidobjuk a kukába a fölösleges alkatrészeket. Az ügyvezetőnk szavaival élve: ha felülök holnap a repülőre, kimegyek New Yorkba, megszállok egy rendes szállodában, rendelek a dell.com-ról laptopot, és a hónom alá csapva hazahozom, levámoltatom, befizetem az ÁFÁ-t, még mindig olcsóbban jövök ki, mint ez a frenetikusan szuperjó ajánlat.

A vicc ebben, hogy pont az Apple-nél van ebből a szempontból a legkevesebb gond, a normális logisztikát inkább eltanulhatnák tőlük a ráforrasztott RAM helyett. (a 0%-os ÁFÁs számlát már meg sem merem említeni...)

Illetve a gond az USA-ba kiugrással, hogy ott csak US English keyboarddal kapsz gépet, szerintem International English is problémás, magyar meg nyilván esélytelen. Tudom, hogy vannak, akik angol kiosztással használják a gépeiket, de nekem meg a magyar van bent izommemóriában, még a Maceket is átkonfigurálom a szabványos magyar kiosztásra a Maces őrület helyett.

ott csak US English keyboarddal kapsz gépet

Nos, nem. Konkrétan a Dellnél a CTO azt jelenti, hogy olyat kattintgatsz össze magadnak a nyilvános webshopban, amilyet szeretnél. És bármilyen billentyűzetet is választhatsz hozzá.

Amúgy én konkrétan angol kiosztással használom, bár kétségtelen, hogy UK billentyűzet jobb, mint a US, mivel eggyel több gomb van rajta, ami tök jól tud jönni, ha magyarra kell váltani.

ha felülök holnap a repülőre, kimegyek New Yorkba, megszállok egy rendes szállodában, rendelek a dell.com-ról laptopot, és a hónom alá csapva hazahozom, levámoltatom, befizetem az ÁFÁ-t, még mindig olcsóbban jövök ki, mint ez a frenetikusan szuperjó ajánlat.

Jó, de az USA és EU árak különbsége miatt ez 10 éve és 20 éve is igaz volt. Olyan embert konkrétan nem ismerek, aki valóban csak bevásárolni ment volna az USA-ba, ez mindig csak lehetőségként hangzott el, viszont több olyan embert ismerek, aki elment USA-ba nyaralni, és ha már ott volt, akkor meg is vette a kívánságlistáján szereplő dolgokat, és utána mesélték, hogy az eszközök árkülönbsége simán fedezte a pár hetes nyaralás költségét (vagy nagy részét).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Hataron beleneznek a borondbe, abban egy vadiuj bontatlan laptop a gyari dobozaban, benne a szamlaja.

Egy ilyen helyzetben megis mit tudsz tenni?

 

Ugy viselkedsz, mint egy igazi apple felhasznalo. Nagyon nincs mas valasztasod.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hataron beleneznek a borondbe, abban egy vadiuj bontatlan laptop a gyari dobozaban, benne a szamlaja.

Egy ilyen helyzetben megis mit tudsz tenni?

Hat ilyen helyzetben max. szettarja az ember a kezet, es lemondoan elismeri, hogy lebukott. Nem pontosan ertem, hogy miert pont tolem kerdezed, de _en_ nem kerulnek ilyen helyzetbe.

Nem tudok masok neveben nyilatkozni, de ha en veszek magamnak egy laptopot, akkor azt ki szoktam bontani es elkezdem hasznalni. A dobozt jellemzoen kidobom, ha eldontottem, hogy igen, ez kell, megtartom, nem akarom visszakuldeni.

Borondbe egyebkent se teszek semmit, ami draga vagy nem potolhato, szoval az uj laptop a hatizsakomban utazna ugyanugy, mint ahogy korabban a regi laptop is ott utazott. Es ut kozben meg filmet neznek rajta vagy jatszanek, vagy a gyerekek neznenek filmet, stb.

Ha valamiert papir szamlat kaptam volna, azt bizonyara eltennem valahova, ha a vamos annyira atnez mindent, hogy megtalalja a beszallokartyak, ATM papirok, ettermi blokkok meg ilyesmik kozott, akkor bizonyara megszivnam. Legutobb 3 hete vettem laptopot (nem az USA-ban), ennek emailben kuldtek el a szamlajat, szoval nem tudom mennyire jellemzo, hogy papir szamlat kap az ember.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Pontosan mit jelent a prémium / üzleti kategóriás gép és bolt? Cég esetén jó eséllyel van beszállító vagy nagyker ahonnan tetszőleges configot lehet rendelni. Az üzleti talán inkább jelenti a 3 éves garanciát szakértői szervízzel, driver és firmware frissítéseket, TPM-et, minőségi hardware-t, vPro-t, MILSPEC-et stb. Egyébként a COVID alatt is megjön a CTO-s Dell Precision 6-8 hét alatt. Persze az is igaz, hogy magyar kiosztással nem mindig van minden és tényleg érthetetlen, hogy csak az Apple-nek jön ez össze. Egyébként egy CTO-s M1-es Air-t javaslok.

Dellnél a nincs magyar billentyűzetbe futottam bele 1-2 éve, Lenovonál meg olyan konfigurációt, amit akartam, csak nemzetközi angol billentyűzettel tudtak volna rendelni, pedig magyar billentyűzet létezett a típushoz. Ez utóbbi már régebben volt, lehet, hogy mostanra jobb a helyzet.

Apple ARM upgrade-del megvárjuk, hogy mit gurít az M1X / M2 idén.

Van fejlesztői Apple ARM gépünk, ez alapján ígéretes, de vannak még hiányosságok, pl: Tunnelblick TAP supporthoz valakinek meg kéne írnia a user-mode drivert pl., ZFS támogatás még nincs ... stb.

A sztori kiegészítéseként elmondanám, hogy mi november óta várjuk, hogy megjöjjön a 27 db 13 inches CTO Macbook Pro... Eddig a fele érkezett meg, szóval a készlethiány külön is problémás mostanában. A másik a customizálhatóság, ami tényleg gondot jelent itthon.

Nekem általában a mysoft.hu bevált, legutóbb onnan vettünk 32 GB rammal lapost, Apple esetén meg nincs sok választása az embernek (de ez inkább feature/logikus döntés).