Tablet beszerzés iskolába

Fórumok

Hi,

Egy általános iskola szeretne tableteket beszerezni a következő paraméterekkel.

- működjön rajta Classroom, Zoom stb.

- nehezen lehessen összetörni

- tartson ki 10 évig (nem fog, de legalább tartson ki >=3 évig)

Van rá gépenként max. bruttó 40e Ft.

Gondolom érzitek az iróniát a sorok közt. Törés ellen valami tokra gondoltam illetve képernyővédő fóliára, de ez csak csökkenteni tudja az esetszámot meg növelni duplájára a költséget. Az akksi nem fogja 3 évnél tovább húzni, az biztos.

Ha megosztanátok, hogy mi vált be illetve mit kerüljek el messziről hálás lennék.

Köszönöm előre is!

Hozzászólások

Kerülöm a "majdénmegmondom" hozzáállást, de itt tollat kellett ragadnom...

Ahogy az Argo2-ban mondták, "Tessék csak hagyni a ....". Ez így kivitelezhetetlen. Izzadtságszaggal meg lehet oldani, de valóban azt szeretnétek a gyerekeknek mutatni, hogy az élet a wayteq tabletről szól? Soha ne élvezzék a rendes dolgokat? A gyerekek sok pénzbe kerülnek, iskolai környezetben még többe. Ebből otthoni tablet sem jön ki, csak komoly szegénységtudat mellett. Iskolában (sok cégben is) a többes használat miatt feleződik az élettartam. Tudom, hogy van a mondat, hogy "Ennyi pénz van rá", de akkor a válasz: "Menj haza, írj leveleket és szerezz rá többet!". Van, amit nem lehet megoldani, vagy csak azzal ha a szegénységtudatot továbbörökítjük, tápláljuk a 200e nettós világnézetet. 

Tee vagy ne tedd, de ne próbáld! /Yoda/

Engedd el.

Ezt így ezzel a kombinációval, ha lehetne, akkor ez lenne az álom tablet. 
10 év???? 10 éves típusból mit választanál ami még ma is jó erre? Jó ha kibírja a garanciaidőt, majd utána minden nap ajándék. 2-3 évesen pedig akku gond, szoftver lassulás, stb...
Valószínű addigra betörik a felén a kijelző is.
3 évvel ezelőtti program nem ugyanazt a teljesítmény igényli. Épp csak eldöcög egy akkor jónak számító eszközön. 

Amit én javasolnék, az az, hogy nézzetek ki egy számotokra tetsző tabletet, amihez van akár gumis tok, és egyéb védelem. Ezt alakítsátok olyanná, hogy tartós legyen valamennyire.
Célszerű lenne olyat venni, ami teljesen támogatott valami alternatív android tekintetében. Így akár G-apps sem lenne rajta, vagy csak ami szükséges, semmi lom, zárolva az egész, csak az ami kell központilag.
Ezt megcsinálni sem 2 perc. Pénzbe kerül még az is, hogy kitaláld melyik típus lesz a jó nektek erre.

Léteznek ipari tabletek, de egyáltalán nem ebben az árkatgóriában. Kb. 3x ártól kezdődik ott a játék és a határ a csillagos ég. Ugyanúgy 2-3 év ha általános szoftvereket akarsz rajta használni

Lenovo márkával van jó tapasztalatom az olcsó szegmensben. Egy 8"-ost és egy 10"-ost 3 éve napi használatban nyúz a  család.
Olcsón sajnos csak 2 GB RAM-mal lesz (alatta NE VEGYÉL), de ma még elégnek tűnik iskolai használatra a meglévőkkel való tapasztalatom szerint. Tempóban is jó, a valódi 64 bites oprendszer miatt a NEON alapértelmezetten használatban van.
Árak: https://tablet-pc.arukereso.hu/f:lenovo,2-gb,4-gb,3-gb/?orderby=1
Idő: ezekre max 5 év, felette minden tényleg ajándék.
Leesés elleni védelem: olcsó ára, legalábbis a 100.000 Ft-oshoz képest. Fog törni az iskolában, kérdés hogy az iskolai flottát hány százalékkal célszerű túlméretezni.

"...kérdés hogy az iskolai flottát hány százalékkal célszerű túlméretezni."

Félek tőle, hogy nem 50-100db-os megrendelésről beszélünk, hanem az infó teremben lehet majd használni ha épp olyan óra van, ketten összeülnek, így elég 8 tablet. Túlméretezés nincs.

Szerkesztve: 2021. 02. 10., sze – 12:38

max brutto 40bol az amazon kindle fire jon ki gyerekbiztos tokban (csodat ez se tud de legalabb jo nagy lesz). lassu mint a tetu es sztem 3 evnel tovabbi termektamogatast ne is remelj.
ezt igy el kell engedni.
a 10 eves hw nem egy nagy baj, itt sok suli hasznal meg ipad2-t ami iden lesz 10 eves, ez az meg elfut rajta de mar ezek is kezdenek kipusztulni. tudom, hogy most magamra szabaditom a trollokat de ha olyan hw kell amihez 10 ev utan is van valamifele support(ezalatt azt ertem, hogy meg tudod managelni oket a Configuratorbol, meg vannak appok amiket a fejlesztok frissitenek, de pl OS frissites mar arra sincs) neadjisten kell egy tok vagy tolto akkor az Apple a legnagyobb eselyed, de 40k huf-bol meg a kozelebe se kerulsz es ez is valtozhat egyik naprol a masikra

sztem ez abszolút nem trollkodás. apám, aki egyetemen oktat, kért tőlem, hogy vegyek neki egy laptopot, ami könnyű is, és tud róla vizsgáztatni, meg előadást tartani, mert az előzője már kezd szétrohadni. körbenéztem, 170 körül találtam volna olyat, ami elfogadható teljesítménnyel megy. persze ennek is műanyag háza van, és pár hónap után már menne tönkre. (pedig rettentően vigyáz a dolgaira)

erre inkább vettem neki egy macbook airt. kb kétszeres pénzért. azóta teljesen odavan. a régi iphoneomat használja már 3 éve, így viszont megosztottam vele családi megosztásban a tárhelyemet, teljesen meg van elégedve mindennel, mindent _is_ meg tud csinálni. van latex, van handoff. és én tudom, hogy 5 év múlva is működni fog neki minden rajta

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Az amazon cuccal az a baj, hogy nem hivatalos android és nem google ökoszisztéma. Arról nem is beszélve, hogy hivatalosan ide nem is értékesítik.

Otthonra, konkrét célra ettől még jó lehet. De gyanítom, hogy több alkalmazást csak apk-ból lehetne telepíteni. Aztán az alkalmazás igénye és programozási minőségének (hibakezelés) függfényében vagy fut vagy nem fut a google mentes amazon eszközön. De simán android kompatibilitás kapcsán is lehet gond, van hogy egy frissítés eltör dolgokat és nem fut egy külsős app, ami azelőtt ment, mert az app normál androidra számít és valamit kivettek vagy megváltoztattak amazonék. (konkrétan firetv stick kapcsán van ilyen tapasztalatom, ami egy androidtv fork. Van ami jól megy rajta, van ami nem. Van ami eltört a frissítés miatt, amit a gui hekkelések ellen adtak ki). Magyar területen, magyar alkalmazások kapcsán még neccesebb ez szerintem.

Huawei-t ne. A vas nem lenne rossz, de persze a saját appstore-jában pont az nincs, ami kéne, és a Google-t se tudom ráerőltetni.

Vaaagy csak akkor, ha van az adott firmware-hez tuti megoldás.

Szerkesztve: 2021. 02. 10., sze – 13:31

Azt ugye elismerted, hogy lehetetlent kérsz.
Szerintem a legjobban a Lenovo Tab M8 HD-vel jártok. A 2GB/16GB kiépítésű 35 eFt-tól kapható, a 2GB/32GB változat kicsivel 40 felett kezdődik.
ekem az utóbbi van, féltem, hogy a 2GB RAM idegörlően lassú lesz, de ha nincs szoftverekkel, akkor egészen tűrhető a sebessége. Van gyerek módja is, ahol a "szülő" a gazda, bár ezt én nem próbáltam ki, de az iskolában hasznos lehet.
Tokot és képernyővédő üveg "fóliát" nagyon változatos áron lehet beszerezni. Itthon  a kettő együtt 6 ezer Ft-ból nem jön ki, inkább 8 ezer körül van. Viszont Kínából mondjuk az Aliexpress-ről nagy tételben 3-4 ezer körül meg van.
Én Andoid 9-cel vettem 1999 decemberében és ma is azzal látom kínálni, de azóta frissített Android 10-re. Évente 2 frissítéssel lehet számolni. Pár napja volt nálam a legutóbbi frissítés, de már régen Andrid 10 van rajta.
Amit én vettem az konkrétan ez: Lenovo Tab M8 (TB-8505F) Wi-Fi tablet, 8" HD IPS, Mediatek Quad-Core 2.0 GHz-es processzor, 2GB RAM, 32GB eMMC, Bluetooth, GPS, Wi-Fi, Android 9, Szürke  

10 évet nem adnék neki, de a korábbi Android A7-es még mindig működik. Tehát 5 év biztosan van benne.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

A “szoktam venni” kifejezés használata valamiért nem kecsegtet sok jóval a tartósságot illetően, főleg nem a kiírt 10 évre. 
A másik gond pedig az, hogy annak az esélye, hogy egy közintézmény banggoodról rendeljen valahol a “holnap reggel megjelenik a Benedict Cumberbatch hangú sárkány a Hobbitból és porig égeti a parlamentet” valószínűségével vetekszik

A szoktam, az eddig 2-t jelent. Ismeretségi kört nem számolva. Legutóbb 2018 tavaszán vettem, szintén teclast 2G/32G 10col fullhd. 2.5 év után pont olyan szarul ejtette a gyerek hogy ripityára tört a kijelző. Így vettem másikat. Szóval nem a tartosággal van a gond. Ráadásul ezek a teclastok a a bőven jobb minőség kategória.

Hát igen, a közintézmeny majd megveszi a havertól az 1G/16G-st 80e ért :/

Fedora 38, Thinkpad x280

Meg ugye fentebb már valaki pedzegette, hogy "az iskolai flottát hány százalékkal célszerű túlméretezni."

Mert lehet két hónap múlva már többé nem kapni és ha különbözőek, abból csak a baj van. Szóval pár darab plusz példány kell "gari / szerviz" csere célból. Ha meg cégnek kell állnia a hátával az utóéletét, akkor az is lehet, hogy egy ismert / bevált típust közvetlenül importálva annyival olcsóbb beszerezni, hogy több plusz darab is belefér ebből a célból. A cégként cégtől megvett példányokra úgysem a normál garancia vonatkozik, hanem a szerződés.

Nekem volt egy 10"-os Teclast tabletem a Banggood-ról.
2 db SIM 1 db micro-SD foglalat 2 GB RAM 32GB háttértár. Android 6.
Egyszer jött rá frissítés az első bekapcsolás után. Aztán még egyet rátettem egy év múlva, amit a Facebookon kérdeztem meg a Teclast-tól. Ők küldtek egy linket. Egy jórészt kínai nyelvű windowsos szoftverrel kellet mókolni hozzá.

Nekem ez vette el a kedvem a Teclasttól. No meg egy csomó biztonsági ellenőrző program vörösbe borította a kijelzőt annyira riasztottak. És nem a felhasználói alkalmazásokra, hanem a rendszer alkalmazásokra. 

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Hát az előzőre nekem se jött semmi. Lehet már akkor is kifutó volt. A mostanin android 10 es van, és jött már OTA. Nekem a biztonsági cucc az adguard, oszt jonapot :D Mivel felenk a tablet szorakozasra  (nem netbankolok, semmi privat cucc) van, így nem erdekelnek a biztonsagi marhaságok. Így igazából az sw upgrade se érdekelt különösképpen. Mások a szempontjaink :D

Fedora 38, Thinkpad x280

A lehetetlenben egyetertek. Kulon-kulon meg talan teljesithetoek, de egyben nem.

A szuleimnek vettem meg 2013 karacsonyara egy Nexus 7-est (a felturbozott valtozatot). Nagyon szeretik, sokat hasznaljak (foleg netezesre, levelezesre, meg anyu eseteben passzianszra). Ugye a Nexus a Google sajatmarkas eszkoze, hosszu tamogatassal, es eleg jo hardware-rel (100k korul volt akkor, nem emlekszem pontosan). Meg mindig mukodik, akkuja gyengebb persze, es az USB csatija reg szetment (kaptak vezeteknelkuli toltot), es persze tokban van, es vigyaznak ra, de latszik rajta a hasznalat. Nem hiszem, hogy a 10 ev veget megeri, de ugye a HW nem mai benne, es a termekvonal ellenere hivatalos tamogatas sincs mar hozza.

Amit tehetsz, az az, hogy 10 ev helyett maximum a felere losz (5 ev meg valami kinai szutyokkal realis lehet ezert a penzert), es akkor megint szerzel ra forrast.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerkesztve: 2021. 02. 10., sze – 14:32

10 év? LOL

Egy céges laptopot (ami ~500K HUF) is 0-ra leírnak 3-4 év után - nem véletlenül.

persze ezeket lehet még utána akár +5 évig is használni, de egy tabletet?!

 

Egy nagyon jól kiválasztott és remek gyártói támogatással rendelkező tablet is teljesen elavul 3-4 év után.

Ja, és nem 40e HUF, nahem inkább a duplája.

Erre jön még rá a fizikai védelem, ami szintén lesz egy tizes darabonként.

És ha mindezt közbeszerzéssel akarod (kell?) akkor mehet rá a 3~4 urmabátyám szorzó ;)

 

Ha képtelenségektól eltekintünk: 

Lenovo (TB3-850F) tablet van nálunk is, ami már a 3. gyereket szolgálja ki... De azt nem tudom van-e hasonlóan remek utódja.

Az újabb az még nincs 2 éves sem, az most egy Hauwei Mediapad T5 - eddig jól bírja. :)

 

szerintem.

Nálunk Allview-t szállítottak egy közbeszerzésből.

Július óta használok otthon egy S6 Lite-ot, ehez képest az Allview rettenetesen lag-el.

Ennyiért én nem tudok jó szívvel semmit javasolni.
Törés "ellen" biztosítást javasolnék.

Gábriel Ákos

Törés ellen valószínűleg olcsóbb ha vesz 40 helyett 45-50 tabletet biztosítás helyett.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox