TFT - villódzás

Egy éve kb. vettem egy Samsung U28e590d monitort. Jól is működött, egy furcsaságot kivéve. Bizonyos árnyalatoknál, nagy területű homogén szürkénél például villódzást láttam, a háttérvilágításra gyanakodtam. Próbáltam másik aljzatba dugni, másik laptoppal, még az Androidos TV boxra is rádugtam, de produkálta. El is küldtem (nagy sokára) márkaszervízbe a múlt héten, ők nem találtak semmit, nem tudták reprodukálni.

Bánatomban rákerestem, erre akadtam:

https://en.wikipedia.org/wiki/Frame_rate_control
"FRC is a form of temporal dithering which cycles between different color shades with each new frame to simulate an intermediate shade. This can create a potentially noticeable 30 Hz flicker. FRC tends to be most noticeable in darker tones, while dithering appears to make the individual pixels of the LCD visible.[1] Modern TFT panels (as of 2020) often use FRC to display 30-bit deep color or HDR10 with 24-bit color panels."

Nagyon úgy fest, hogy ez lehet az oka.

A kérdés: mindenféle paneltípusnál kell vele számoljak? Vagy a TN helyett vegyek egy IPS-t és vége a bosszankodásnak? A szócikkből nem túl egyértelmű, mert a régieknél említi a TN-t, de mégis írja, hogy a most gyártottaknál tipikus.

Hozzászólások

Nem valószínű. A linkelt wikipedia azt írja, hogy régebbi panelek esetén használták, hogy a pixelenkénti 6 bites színmélységet kompenzálják. Ebben a cuccban állítólag 10 bites. Inkább valami szűretlenségre gondolnék, vagy eleve gyenge a tápegysége, vagy gyenge benne egy szűrőkondenzátor. Ha elég régi, már nem garanciális, akkor én megnézném, hogy nincsenek-e benne felpúposodott kondenzátorok.

Igazad lehet. De akkor nem kellene FRC nélkül mennie, ha pl. true color (24 = 3 x 8 bites színmélység) videómódot választasz? Függ ettől a villogás?

A manualját nézted? Abban pl. azt írják, hogy a "FreeSync" bekapcsolása is okozhat flickert.

Ha jól láttam, akkor van a monitornak egy dinamikus kontraszt funkciója, ha ki lehet kapcsolni, akkor tegyél vele egy próbát, hátha az okozza

Ha egyes színek vibrálnak, az jellemzően az FRC.

Ha jól látom, a konkrét modellnek PWM-es szabályzású háttérvilágítása van, azzal ugyan az egész kijelző vibrál, de az vígan elképzelhető, hogy az eltérő színű területeken a szem másképp érzékeli, esetleg nem is érzékeli. Minden fényerő beállításnál tapasztalod, 100%-nál is?

Minden kikapcsolható effekt, szín- és képjavító algoritmus legyen kikapcsolva, ha lehetséges.