[KV] Már látszik a járvány vége

Lecsengőben van a második hullám, elkezdődtek az oltások, vendéglősök kezdenek lázadozni, de már látszik az alagút vége! Miért is?

A következtetésem alapja egyszerű konklúzió. Visszatekintve tavaly tavaszra, látható, hogy nagyjából 2 hónap kellett, mire az emberek elkezdtek maszkot hordani. Ez a kezdeti időkben tömeges maszkhiányban jelentkezett először, volt ahol 2-3000 forintért árulták az egyszerhasználatos műtős maszkokat. Aztán beindult Kína, India, a kisipari maszkvarrás és lett olcsó maszk. Mára már a mindennapi élet része. Az emberek viselik a tömegközlekedésben, boltokban, intézményekben. Ha nincs maszkja az embernek akkor a nagyobb üzletek ingyenesen biztosítanak. Ki ilyent, ki olyant hord, de még a hajléktalanok is van.
Ebbe az állóvízbe jött a hír, hogy Németország, Merkel asszonnyal az élén, Ausztria, Franciaország is fontolgatja a maszkviselés szigorítását . Az előterjesztések szerint, közterületeken, csakis eldobható, FFP1 és FFP2 minősítésű maszkokat viselhetnek az emberek.
Ilyenkor picit elgondolkodik az ember, az okozatokon:

a, Új, korábbinál virulensebb, törzs jelent meg. Ebben a kategóriába esik Nagy-Brittaniában megjelent változat ami 70%-al nagyobb fertőzőképességet mutat a korábbiakhoz képest. Ez esetben indokolt a magasabb védelmi képességű védőeszközök használatának a kötelezővé tétele. Csakhogy, egy rosszul viselt FFP1 maszk (a lakosság többsége nem tudja jól felvenni) semmivel sem jelent jobb védelmet, mint egy jól illeszkedő vászon maszk. Tehát a logikus eljárás az lenne, ha az FFP2 maszk viselését tennék kötelezővé.
Kérdéses, hogy ezzel a variánssal szemben mennyire hatékonyak az oltások, mert amennyiben azok megfelelő védettséget nyújtanak, akkor megfelelő átoltottság esetén, nem jelent komoly kockázatot a jelentősebb virulencia.

b, Politika. Az üzletek, kereskedelemben érdekeltek az első roham után, bevásároltak a FFP1 és FFP2 maszkokból, remélve, hogy ezzel profitra tesznek szert. A egészségügyi termék gyártók is tömegesen átálltak maszkok gyártására. Csakhogy, az emberek többsége vászonmaszkot visel, lévén sokkal gazdaságosabb. Adott tehát egy jelentős gyártási kapacitás és egy eladatlan raktárkészlet. 
A vakcinázás beindulásával, a nyájimmunítás valamely szintjének elérésével, egyértelműen az óvintézkedések enyhítése fog következni és ebbe bele fog tartozni a közösségi és maszkviselési szabályok lazítása. A kormányok nem engedheti meg maguknak, hogy egy komplett gazdasági szektort (turizmus & vendéglátóipar) tegyenek galyra  éveken át. Ez egy jelentős nyomás a járvány minél hamarabb történő lezárására.
A másik oldalon mind a maszkkereskedők, és mind a gyártók részéről van egy jelentős érdek, hogy a meglévő maszkkészletek a szigorítások feloldásáig elfogyjanak. És ahol euró milliók forognak kockán, ott a politkusok is partnerek.

Úgy vélem, nem messzemenő következtetés, ha úgy számolja az ember, hogy kb. fél éven belül fel lesznek oldva a szigorítások és vakcinaútlevéllel vagy a nélkül, maszkjainktól megszabadulva térhetünk vissza a régi kerékvágásba.

Forrás:

https://edition.cnn.com/2021/01/22/europe/europe-covid-medical-masks-in…
https://index.hu/kulfold/2021/01/23/textil_maszk/
https://www.bbc.com/news/health-55388846

Hozzászólások

A-hoz: https://hup.hu/comment/2578891#comment-2578891 , ha hagyjuk tombolni a virust a vilagban elobb-utobb kialakul egy olyan valtoztat amire nemjo az oltas, es akkor kezdodhez HO/bezaras/stb elorol. vagy szarunk ra, kinyitunk mindent, jojjon aminek jonnie kell, es asch orulhet, hullik a fergese.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Aztakurva.

Tehat remeled, hogy meg sokaig annyira leterhelt lesz az egeszsegugy, hogy indokoltak maradnak a korlatozasok es lezarasok, es kozben rakosok es szivbetegek nem kapjak majd meg a surgos segitseguket? Mert a "Josagos Viktor" mar megmondta: azert van korlatozas, hogy az egeszsegugy ne omoljon ossze.

Ertem en, hogy van egy faszkalap munkaltatod, aki erolteti a nem-homeoffice-t, es te utalsz otthonrol kimozdulni. De azert emiatt az egyeni onzo indok miatt mindenki masnak szart kivanni eleg eros.

Van ez így. Mondjuk többször leírtam, hogy messze nem csak emiatt gondolom így, hanem pl. a turizmus visszaesése is kifejezetten pozitív. Alapvetően javarészt nincs végre turista sem itt az országban, sem máshol, látszik emiatt végre, hogy egy mennyire mesterségesen felfújt ágazatról van szó, így arra a rengeteg felesleges, a turizmusban dolgozó emberre sincs szükség. Ez csak egyetlen példa, de sorolhatnám szünet nélkül, amit már többször megtettem, feleslegesnek érzem.

Az a baj hogy veszel egy előnyt ami mondjuk ér nyolc fabatkát, a mérleg másik nyelvén meg van egymillió fabatkányi hátrány. Szenvednek az emberek a bezártságtól, ezrek vannak munka nélkül vagy kényszerültek vállalkozásuk bezárására, más szakma kitanulására, másfajta vállalkozás inditására. Az EÜ nem normális üzemmódban van lassan egy éve. A határok zárva. Esik az adóbevétel, esik mindenfajta gazdasági mutató. Rohadt sokáig sorolhatnám.

Ezért a pár apróságért amit itt felhoztál ne akard már ezt az egész elbaszott helyzetet fenntartani.

"a turizmus visszaesése is kifejezetten pozitív."

Aha, neked. A többi milliónak meg nem. Mi például szeretünk étterembe járni, és kifejezetten utálatos, hogy nem lehet beülni sehova. A gasztronómiát ne akard már másoktól elvenni. Látszik, hogy van valami egyéni sértettséged a világgal, de inkább ezekkel a hülye ötletekkel kimélj másokat...

A home office miatt amúgy nem kell aggódni, nálunk a teljes cég ~1 éve online üzemmódban van, mindenki remote-ol (több tucatnyian), innentől kezdve nem lesz nemleges válasz a home office-ra, meg gondolom máshol se.

"A home office miatt amúgy nem kell aggódni, nálunk a teljes cég ~1 éve online üzemmódban van, mindenki remote-ol (több tucatnyian), innentől kezdve nem lesz nemleges válasz a home office-ra, meg gondolom máshol se."

Most csak erre van energiám válaszolni: ebben ne légy olyan biztos, nálunk idejében bejelentették, hogy amint lehet visszarendelnek mindenkit, és heti max. 2 HO-nap lesz, mint eddig. Hatalmas multi, ennyit erről.

Jart itt anno valami csavo, aki irta, hogy szivfajdalom nelkul meggyilkolna minden vele egyet nem erto MS trollt. :)

(Amugy ibenny tarsadalmi hasznossaga szamomra is igencsak kerdeses, de erdekes ideologiai kerdes, hogy mit kene az ilyenekkel tenni. Ha diktator lennek, szavazhatna rola a kozosseg a direkt demokracia neveben, hogy milyen gyogyszereket/gyogymodokat teszteljunk rajta.)

hat pedig ha nem csak a koktelozo fszlogato strand turistara gondolunk, csomo olyan szep hely van a vilagban ahova erdemes elmenni, megnezni/megismerni/megelni. es akkor az ember nem csak a kis sajat burkaban elo valami lesz... 

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nem tudom min lepodtok meg.

Ez a szituacio sokaknak kedvezo, koztuk a HO-ert rinyalo (hiszen onmagukert keptelenek tenni) pincelakoknak, illetve az elmult 1 evben megismert semmibol elohuzott virologuscelebek, akik vegre hiresek lehetnek.

Nem is erdekuk hogy ez megoldodjon, mert ez a nolife karantenosdi pozitiv hozadek, es emiatt nem is restek a covidot felhasznalni hogy tovabb huzzak.

FFP1 és FFP2 kapcsán ugyanez volt a meglátásom. Semmivel sem lesz jobb, mert akkor többször hordják majd az emberek az egyszer használatosat, ami a higiénia rovására megy majd. Ez szín tiszta üzlet, nyilván lobbiznak azok, akiknek nagyon sok ilyen maszkjuk van, s nagyot akarnak szakítani.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Sajnos keveredés van ennek a fogalomnak a kapcsán. Ez nem egyszer vagy többször használható kérdés, hanem olyan kérdés, hogy hány óra használatra van hitelesitve. Például nekem non reusable FFP3 maszkjaim vannak, amiknek darabja 3 ezer forint (3M Aura). A non reusable nem azt jelenti hogy 20 perc után ki kell dobni a kukába, hanem azt jelenti hogy a szűrője fixen beépitett, nem cserélhető.

Egy óra használat után nem fogom nyilván kidobni a kukába, hanem közelitőleg mérem hogy mennyit volt rajtam, és ha megvolt a 8 óra, megy a kukába.

Igaz, az én használati szokásom kb. olyan, hogy napi 0..3 alkalommal veszem fel 20 percre.

De van sima műtős maszkom is, azt hordom az utcán muszájból, de pl. ha bemegyek egy boltba emberek közé akkor FFP3, ami alatta van, az lósz.rt se ér kb.

Szerkesztve: 2021. 01. 23., szo – 15:31

nem tudok mit kezdeni a korona virus fertőzési képességével, ha családban csak a gyerek esett át rajta (én még a gyerek kajájába is beleettem) mi meg nem kaptuk el 

No rainbow, no sugar

nagyon sok erdekes dolog van, ismeros csaladban egyszerre kaptak el a testverek, stat: 1 alig tunet, 2 enyhe tunet (hoemelkedes, kohoges), 1 eros tunetek (magas laz, gyengeseg). ha a genetikara fogjuk ki mennyire betegszik meg, akkor meg csaladon belul is eleg nagy elteresek vannak. :/

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

nekem volt antitestes és antigénes tesztem is a karantén után, a feleségemnek antigénes de - ha jók ezek a tesztek - minden negatív

a gyereknek utána volt vércseppes és aszerint ő valóban átesett rajta

 

mindenesetre furcsa, hogy egy hurkalé calici, rota, lazán végigmegy az egész családon pár nap eltéréssel ez meg csak őt betegíti meg

No rainbow, no sugar

Ismerősöm és neje elkaptak valamit Angliában, elmentek (autós) tesztelési pontra, mindkettejüknek negatív lett.
...de napokig gyakorlatilag csak aludtak.

Elvileg a negatív eredményre csak cirka 30% pontosságot mondtak, a pozitív eredmény az, ami meglehetősen pontos.

Rokonságban simán átment a családon úgy, hogy mindenki pozitív lett (itthon)...

Azt mondjuk erősen kétlem, hogy a gyerek átesett rajt és ti nem...

Azért a tesztek minőségébe bele lehet gondolni, - családban mentőorvos + sürgősségi ellátásban is dolgozik + még vezénylik is. Saját bevallása szerint napi min. 5 új CovID-os esettel találkozik, (persze azért UFO-ban!) - Magas lázzal beteg lett, 5 napig nem tudott megmozdulni az ágyból. Tesztelték 3-szor is, de negatív!  (Még utána hetekig hulla fáradt volt, persze 10 nap után már dolgoznia kellett...) - és Ő sem hiszi, hogy nem CovID-on esett át.

Vagy egyidőben van olyan "korona" is, amely nem a  konkrét "tesztálló" változat. - Mi van ha a denevérek biztosra mentek, egyszerre "támadták le" 4 különféle tüskefehérjével rendelkező vírussal a bolygót, ebből a tesztek logikusan csak egyet "hajlandók" észrevenni, ehhez igazodva az eü-rendszer tesztelni és kezelni?

> én még a gyerek kajájába is beleettem

Felhívnám a figyelmedet, hogy a járványügyi szabályok be nem tartása karanténban lévő esetén bűncselekmény! Nekünk legalábbis benne volt a papírunkban, hogy ilyet nem szabad csinálni.

Nem értek egyet vele, de tudtommal így van.

EU-ban azert meg van par szaz millio ember akinek varni kell az oltasra. En azt tippelem, hogy minimum nyar kozepeig varni kell mire nyajimmunitas elkezdhet mukodni. Es utana sem fognak mindent azonnal kinyitni inkabb fokozatosan.

Szerkesztve: 2021. 01. 23., szo – 23:42

Már áprilisban lebloggoltam, hogy ez a végletekig fel lett hype-olva, most sem látom másképp, sőt: ha az ember megnézi Európa adatait, láthatja, hogy nagyjából mindegyik ország eléri az 1000-1500 halál / 1 millió fő számot, akár korlátoz, akár nem. (Sőt, a notórius Svédország kedvezőbb adatokkal rendelkezik, mint a háromszorosan lezárt országok.) Azzal, hogy bezársz 1-2 éttermet, meg állatkertet nem fogsz ezen változtatni.

Szerencsére már nincsenek a következő, facepalm-ot érő dolgok a közösségben:

- A rissz-rossz tapsolások az EÜ dolgozóknak: amikor kemény 76 ember volt lélegeztetőgépen, akkor mindenki virtue signalling-olt, tapsikolt. A második hullámban 15x annyi ember halt meg, kutyát nem érdekli.

- "Karantén" (LOL) blogok, rissz-rossz maradj otthon számok, mindenki hős (LOL) plakátok, és így tovább.

- Amikor az emberek hetekre betáraztak ételből, Wc-papírból, mert azt hitték el lesz vágva az ellátás.

Az emberek belátták, hogy nem a világ vége jött el, habár egy páran meg mindig márciusban élnek. A járvány addig tart, amíg az embereket meg lehet vezetni.

Ettől függetlenül érdemes elmenni oltani, minél több ember megy el, annál kevesebb lőszere lesz a világ kormányainak a szigorításokhoz.

En se ertem miert ( https://hup.hu/node/171525 ), de az emberek nagy resze azt hiszi, hogy a korhazban fogja az orvos meggyogyitani a Covidbol*, es nem az immunrendszere, es az azaltal termelt IGG antitest (amit ki kell varni, ha meg nincs oltva az ember). Ennek kovetkezteben nem a temetkezesi vallalkozok leterheltek, hanem az orvosok, akik nem eghetnek ki annyira, hogy abbahagyjak a munkat.

*ezzel szemben a valosag: a korhaz legtobbszor leginkabb arra jo, hogy a direktben tamadott legyengult immunrendszereddel elkapj mindenfele felulfertozodest a tobbi legyengult immunrendszeru betegtol. Aki otthon heveri ki a Covidot, az feheret, sargat es esetleg pirosat kop. Aki a korhazban az kop melle zoldet is (szuper pneumococcus - bakterialis tudogyulladas, de olyan ami rezisztens az antibiotikumokra) es feketet is (gombas tudogyulladas).

Csak azt tudnám, hogy miért számháborúzunk, hogy ebben és ebben az országban milyen sokan haltak meg (pl. USA, India).
Ha ezeket az adatokat mindenhol relatívban írnák (pl. 100.000 főre), akkor sokmindent másképpen látnánk.
Továbbá a görbehalmazhoz oda lehet helyezni egyéb, 100.000 főre vetített elhalálozások görbéit és rögtön mástól is elkezdhetnénk félni.

Jelen hozzászólásom nem a Covid tényét hivatott csökkenteni, inkább arra felhívni a figyelmet, hogy ha már adatközlés, akkor legyen már áttekinthető a "számháború" helyett.

A kereslet-kínálat már csak ilyen. Ha valamivel megéri foglalkozni, akkor neki esik a nép, emiatt átesnek a másik oldalra, ekkor pedig már nagyon nem éri meg. Ilyenkor sokan csődbe mennek és szépen lassan kialakul egy új egyensúlyi állapot. A védekezéssel kapcsolatos dolgok sem mentesek ettől a törvénytől. A mi szakmánkban (fertőtlenítőszergyártás) több kolléga keményen rábaszott, pedig voltak köztük közgazdászok is. Eszement készleteken ülnek és felesleges beruházásokba kezdtek bele amivel évekre tacsra baszták magukat, legalábbis ami a profitot illeti.  Mondhatjuk rájuk, hogy kapzsik voltak, de feltüntethetjük őket hős hazafiként is, ezt ki-ki tegye meg a saját szájíze szerint. 

Mielőtt valaki itt aggódna értem: nyertese vagyok a történetnek. A jövőt úgy látom, hogy lesz pár "ínséges" hónap (nekem inkább átlagos) majd szépen kitisztul a piac. Azok akik adhoc módon beleugrottak rábasznak, mert  a készleteik szavatossága szépen le fog járni, és ekkor el lehet majd vinni Dorogra a megsemmisítőbe 120-150 HUF/kg díjért megsemmisíteni. BTW naponta keresnek meg más "gyártók", hogy vegyem át a készleteiket (alapanyagár alatt).

Szerkesztve: 2021. 01. 24., v – 11:01

ez a kurva vírus olyan veszélyes, hogy tavaly tavasz óta emberek tízezrei estek össze holtan utcán, otthon, munkahelyen. ne basszál már ki velem Te is...

cirka egy év alatt kb 67-szer fertőződhettem volna meg, legalább hatszor el is áshattak volna, feltéve hogy a szájbavert híreszteléseknek van igaza. miután még mindig élem világomat, a következő kérdésekre szeretnék választ kapni:
(leszögezem hogy nem tartom magamat vírustagadónak, legfeljebb kicsit szkeptikusnak, nem vagyok oltásellenes, csak hát lófaszt nem tudunk és látunk a következő 5-10-15 évben az oltás után/miatt bekövetkező esetleges dolgokról. az influenza elleni szirszar elérhető szinte minden háziorvosnál, kerek-perec tudható a 48%-os esély a védelemre, mellékhatások (köz)ismertek lehetnek.

1. miért papucsban és rövidnadrágban mászkál a delikvens, hóna alatt fóliazsákokkal egy olasz placcon, ahol fóliazsákok fekszenek a földön? (imitálva a hullákat talán?)
2. miért sima civilruhában döglik a kórházi ágyon a faszi, miközben az olasz vagy spanyol vagy potrugál (fingom nincs melyik) tv csatorna éppen interview-t készít a fóliabuborék-jellegű lélegeztetőgépen szenvedő vénemberrel...?
3. nyitva lehet a tesco, a praktiker meg az összes kibaszott bolt, de létszámkorlátozás nincs, eközben se kocsma, se vendéglő, se gyorsétterem, már ami a látogatást illeti.
4. ha én fosom össze magamat, miért kellene a Te ruhádat is kimosni? (elvégre legfeljebb az én gatyám lesz szaros)
5. ki volt az a fajböszme, aki híresztelni kezdte, hogy az egyszerű vászonmaszk 98.2%-os (vagy egyébként 50%-nál magasabb számot állítva) megvéd bárkit is a víruslófasztól, feltéve hogy nem egyedül otthon ül a négy fal között, hanem kóricál össze-vissza....?
6. az aki dögvészen van, miért nem marad otthon a valogán...? így a többinek nem kéne szopni maszkokkal meg ilyenekkel....
7. hogyan sikerült több embernek meggyógyulni, miközben a (korábbi adatok szerinti) fertőzöttek száma ettől kisebbet mutatott...?
8. hogyan sikerült több embert beoltani, mint amennyi oltóanyag ide érkezett...?
9. ha a szennyvízben itt-ott emelkedik ennek a víruslófasznak az örökítőanyaga, az ivóvízzel mi a helyzet, oda éppen mit spriccelnek bele...?
10. ki látta és számolta meg a több mint tízezer halottat, akik a korona miatt dobták fel a pacskert?
11. konkrétan hányan vannak azok, akik csak és kizárólag a korona miatt dobták fel a pacskert tavaly február és idén január között?
12. miért kell a szekercével fejbebaszott vagy közlekedési balesetben elpatkolt egyéneket is a koronahalottak közé számolni?
13. kórházban a szakszemélyzet "kötelező beadni" felszólalással influenza elleni oltást ad be a veseproblémák miatt bekerült betegnek, de az tiltakozik, jelezve hogy 1-2 éve is majdnem beledöglött. beadták neki, két nap múlva a temetését lehetett szervezni. mikor kötik fel az elkövetőt?
14. az influenza 2019-ben 21ezer embert vitt a sírba. se maszk, se hisztéria, se lezárások. mitől másabb a covid...?
15. ha a windows időnként összehányta magát, mit lehet várni a pfizer termékétől...?
16. stratégiai szempontokat figyelembe véve hogyan sikerült az oltások sorrendjét kikalibrálni itthon? (manapság a 80 fölöttieket lövik, Te aki a gdp-t termeled/termelnéd, egyelőre rohadjál meg.
17. az első oltás beadásánál hogyan nem sikerült az ápolónőbe fecskendezni a felszívott löttyöt...? mert a fecskendő ugyanolyan hosszi maradt utána, mint volt előtte....
18. a hirtelen szívhalál eddig is elkaszált évente 8-10 embert itthon. hogyan sikerült ezt is a koronahalottakhoz sorolni?
19. megbízható teszt még talán mindig nincs, de sebtiben összetákolt oltásba bízzál meg... nincs itt valami ellentmondás?

és a végére a leglényegesebb kérdés, közel egy évnyi időt tekintve!

20. hogyan nem sikerült az eddigiek alapján a közös nevezőket megtalálni azok között, akiket a dögvész elkapott, a tüdejüket szétbaszta, majd a delikvenseket ezzel kinyírta....? (kórházi forrásból tudom, hogy akinek a tüdejét megtámadja, azok nagyrészének kakukk)
egyszerű parasztgyerekként merem feltételezni, hogy mindegyikükben volt legalább egy tényező, amit közös tényezőnek hívhatunk. ezekről egy kurva hang sincs. meg hát sokminden másról sincs. pl senki (média) nem foglalkozik napi szinten a délszláv vagy a görög állapotokkal, de érdekelne törökország, szibéria, izland, mexikó. állítólag világjárvány van, eközben számtalan ország állapotáról egy kurva hang nincs. legalábbis a kommunista sajtóban meg a retekklubon biztos nincs.

az ffp maszkokról: eddig is kurvára elegem volt ebből. ha itt is az lesz kötelező, akkor adjon a viktor, vagy hagyjon békén a picsába. ha azt hiszi, hogy napi 6-8-10 órán át a kilélegzett levegő 80%-át fogom visszaszipkázni, akkor bekaphatja a faszomat. vagy valaki vállalja át a felelősséget ha a 16 tonnás járművet belerakom a szembejövőbe vagy beborítom a szántóföldre pl pillanatnyi oxygénhiány miatti ájulás következtében... (jelezném hogy egy ilyen állapotban az agyad belassul harmadára. közlekedés közben kurva vicces lehet!)

megkérek mindenkit, hogy ne írjon elhamarkodott válasz(oka)t a felvetésekre, mindenki jól gondolja át, hogy amit magyarázatként szeretne előadni, az vajon mekkora balfaszságnak fog kinézni, főleg ha később nézzük vissza ezeket (1-3-5 év). köszönöm.

Neked is volt már olyan, hogy elkezdtél begépelni egy hozzászólást és a felénél kitörölted az egészet a picsába, mert rájöttél, hogy falra hányt borsó effektus? Na, nálam most pont ez történt.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Figyelj, én csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy édesanyám már a "móka kezdete" óta covid osztályon dolgozik. Nem intenzív osztályon, "csupán" covid ambulancián (ide visz be a mentő ha covid gyanús vagy), egy megyeszékhely egyetemi klinikáján, ami már az elején súlyponti kórház lett (szóval nem Piripócs Alsó). Azt gondolná az ember, hogy itt nincs halálozás, elvégre ez a "belépő" szint. Hát nem. Naponta 5-10 ember halt meg csak ott úgy, hogy amikor reggel bevitték még "semmi  komoly" baja nem volt. Ez azt jelenti, hogy nem jutnak el terápiás osztályig, ahol ténylegesen kezelnék (ezzel azt akarom mondani, hogy nem az intenzív osztályon halnak meg lélegeztetőgépen az emberek, mint ahogy azt a közvélemény gondolja).

Mielőtt átvezényelték volna sima belgyógyászati mentős ambulancián dolgozott, ide visz be a mentő ha pl strokeod, infarktusod, bélcsavarodásod, bármi egyéb nem traumás bajod van. Havonta 1-2 halottat kellett "becsomagolnia" (180 órányi műszakban, sidenote: most 300 órákat dolgozik havonta), most naponta minimum 3. Annyi beteg van, hogy a 20 ágyas ambulancián nem férnek el, van akinek csak szék jut (a belgy. amb. 6 ágyas volt, csak hogy legyen összehasonlítási alap -> 12 óránál kevesebb időt töltenek itt a betegek mielőtt feladnák osztályra).

Parancsolj, a kérdéseidre a reakcióm, hogy legyen mit lobogtatnod 5 év múlva.

1.: nem értem a kontextust, milyen videóról/képről/cikkről beszélsz?
2.: 1.
3.: A Tescoba, Praktikerbe nem beszélgetni járnak az emberek, egy asztalnál ülve 1 méterre egymástól órákon keresztül. Sőt, még csak az alkohol miatt sem beszélnek hangosabban (-> több részecske jön ki a szájukból egységnyi idő alatt)
4.: 1.
5.: 1.
6.: Részben 1., más részben: egyedül lakó ember nem lehet beteg? Tünetek nélkül honnan tudhatná, hogy beteg?
7.: 1.
8.: 1. A közlemények nem egyértelműek, mert van ahol vakcináról beszélnek (hány darab vakcina érkezett), van ahol hány emberre elegendő az a vakcina. Az EU tudtommal heti 50k emberre elegendő anyagot küld (100k vakcina, mivel 2 oltásos)
9.: 1.
10.: Kórházi napi adatközlés, ahogy covid nélkül is.
11.: Ilyen statisztikát nem vezetnek, nem is lehet. Manci néni 83 éves, több krónikus betegséggel. Az élet és halál mezsgyéjén táncol, jön a covid belelöki -> nem bírja a szíve. Akkor most covidban halt meg, vagy a gyenge szíve miatt? Na ugye.... Továbbá nem biztos, hogy vannak boncolások ilyen esetekben fixme.
12.: A jelenlegi metódus az, hogyha kimutatják a szervezetében a covidot akkor az covid halálnak lesz elkönyvelve. Akadnak persze érdekes bejegyzések a halálozási listán (pl traumás fejsérülés), viszont ezek százaléka elenyésző. Csámcsogni jó, másra nem.
13.: 1.
14.: Az influenza nem öl olyan gyorsan (lásd bevezető írásom)
15.: Ezzel arra akarsz utalni, hogy MS = USA, Pfizer = USA, tehát csak szar lehet?
16.: 11.
17.: 1.
18.: 12.
19.: 1.
20.: FYI Európában lakunk, nem igazán érdekli a regular eu lakost, hogy Mexikóban, Peruban, Mozambikban milyen helyzet van. Ha érdekel, használd a Google-t (bár az is USA, szóval szar).
 

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

> Havonta 1-2 halottat kellett "becsomagolnia" (180 órányi műszakban, sidenote: most 300 órákat dolgozik havonta), most naponta minimum 3.

Ez azt sugallhatná, hogy a halálozás 45-90-szeresére növekedett, miközben ennek a töredéke azért. Nem irigylem, akinek ott kell dolgoznia, de azért be kell látni, hogy ez egy erősen mintavételi bias-es nézőpont.

Mondjuk ha választani kellene, hogy amikor majd meghalok, akkor a bekerüléskor haljak meg, vagy pedig majd később az osztályon: én azt választanám, hogy haljak inkább meg előbb! Persze eleve nem is kórházban tervezek meghalni, de ha már, akkor inkább előbb mint több szenvedés után.

szó nincs konteós csoportról. egyszerűen csak szembe jöttek ezek a képek, videók meg felvetések, igaz nem a híradóból...

azért is kértem, hogy csak olyan írjon válaszokat, aki képes elfogadható és értelmes magyarázatot adni a feltett kérdésekre (faszságokat meg "szerintem" dolgokat mindenki tud írni. engem a határozott, egyenes, hazudozás- és terelésmentes magyarázatok érdekelnek ezekben a kérdésekben. miután ilyet még nem kaptam 6-8 hónap alatt, ezért kénytelen vagyok azt feltételezni, hogy aki meg tudja válaszolni, az a válaszaiban elárulja az egész hisztéria mögötti tömeges hazudozást.

nem azt állítom hogy nincs ilyen vírus. de azt igen, hogy nem kaszabol annyira, mint amennyire itthon lezárták a kurva anyjukat is, kijárási tilalommal együtt (lásd éjszaka szomorúan kullog a covid az utcákon, nincs kit megbasszon. nappalra meg elfárad, ezért nem ugrik rád).

Mivel nincsenek források megjelölve a hozzászólásodban, így nem lehet érdemben reagálni rá (látod milyen sokan tülekednek). Hivatkozol arra, hogy nem akarsz jogi következményeket rémhírterjesztés miatt,  ezért nem linkelsz semmit. Az állításaid szerinted nem számítanak annak?

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Kérdéseim és felvetéseim vannak/voltak. Ebből rémhírterjesztést farigcsálni kemény feladat. Ahogyan ezek szembe jöttek velem, ugyanúgy másokkal is. Az pedig egyéni szocprobléma, ki hogyan tálalja vagy hogyan sem.

hogy senki nem tülekedik? Mert senkinek nincs magyarázata! Akinek volna, annak meg érdeke fűződik a hallgatáshoz. Ilyen kurva egyszerű ez.

Az FFP maszkokhoz: én is túlzásnak érezném. Tippre inkább az lehet mögötte, hogy az FFP-ket nehezebb lehúzni az orr alá úgy, hogy ne álljon csálén és ne legyen kényelmetlen. Sokkal inkább a normál maszk helyes viselését szorgalmaznám: ne lógjon ki az orrod. (Mindezt úgy, hogy szemüveges vagyok, de hogy-hogynem, mégse szokott párásodni a szemüvegem a normál sebészi maszkban.)

A másik: emlékeim szerint sofőrök közül csak a buszvezetőknek és a taxisoknak kötelező a maszk (sok ismeretlennel érintkeznek). A saját autódat és teherautót vezetve nem.

Ugye az a megvan, hogy a kormányunk helyi hatáskörbe tolta, hogy mely közterületen kötelező a maszk. Itt Szegeden a polgármester megmondta: mindenhol. A vicc az, hogy ha maszk nélkül vinném le a szemetet, akkor a lépcsőház ajtaja és a konténer közti 5 méter miatt simán jöhetne a bünti.

Azt mondjuk én se értem, hogy a kijárási tilalom miatti rövidebb nyitva tartás (= nagyobb tömeg) alatti bevásárlás miért kevésbé veszélyes, mint egy - akár limitált létszámú - étterem?

látok itt szhelyen több buszvezetőt, aki az állán hordja, vagy éppen nem hordja a maszkot. egyrészt respect (mert közülük még nem temettünk el a dögvész miatt senkit), másrészt ha nekik nem sikerült dögvészre kerülni mondjuk hat hónap alatt, akkor ugye felvetődik a kérdés: hogyazistenbeee'...?
ezen felül ha megfigyeled, a legtöbb helyijáratos buszban a gépkocsivezető el vagyon szeparálva (ablakos falakkal vagy ilyesmivel) az utasoktól. r-go ha bármelyik tüsszent az utastérben, abból lófasz nem jut el a cockpitbe...

valóban kurva veszélyes mindenkire ez a vírus. faszér' nem ismerik be hogy bebaszott a válság mert a nyomorék milliárdosoknak a kurva anyja se elég. lenne egy pár hetes gyújtogatás világszerte, aztán megunják a népek és elmennek haza.

Biztosan segít valamennyit.
Ismerősöm buszt vezet Angliában, nem túl rég mesélte, hogy kb. opcionális, hogy ki visel maszkot a buszon és ki nem, nagyon sokan tesznek rá.
Sokaknak van papírja is arról, hogy neki nem kell maszkot viselni - asztma, tudom is én, milyen indokkal -, ezt "lobogtatja" felszálláskor...

...viszont buszvezetőkből nagyon sokan megfertőződtek koronavírussal, többek között valami rajta is átment.

egy szösszenet a hét elejéről a fb-ről:
"Annak idején az Inkák és a Maják egy járvány kitörésekor feláldozták isteneiknek a vezetőiket. Szép szokás volt." <- lehet gyakorolni kéne ezt a feláldozást. vagy a bankokból kivenni az ott tartott pénzecskét, hátha két nap után újraindul a világ, hogy-hogysem vírusmentesen...

egy újabb gyöngyszem:
egy fb post alatt volt olvasható, hogy a delikvens ismerőse nyomdában dolgozik, ő mesélte hogy már készül a plakát, miszerint együtt legyőztük a koronavírust. február közepe környéki dátummal.

5. A maszk nem a viselőjét védi, nem arra van kitalálva. A maszk tőled véd, mert lehet tünetmentes vagy és fertőzől másokat, de ha maszkot hordasz jóval kisebb az esélye, hogy fertőzz. Azaz, ha van egy tünetmentes covidos maszk nélkül, akkor jó eséllyel lefertőzhet többeket, hiába van rajtuk maszk. Most az egyszerű maszkokról beszélek, amit az emberek 99 %-a  hord, persze vannak olyanok, amik a viselőjét is megvédik.

Vettem a fáradtságot, hogy elolvassam és megpróbáljak reagálni a jelenegi információim és a tudomány jelenlegi állása alapján (csak, hogy 1-3-5 év múlva ne nézzen ki hülyén)

Kezdjük azzal, hogy szerintem jelen esetben kissé gáz a stílusod. Tiszteletlen vagy annak fényében, hogy az itt jelenlévők közül valószínűleg többen is érintettek a témában engem is beleértve több nézőpontból is. Egyrészt a feleségem egészségügyben dolgozik. Ha kamu a betegség akkor miért vannak tele a kórházak meg az intenzívek tüdőgyulladásos élőhalottakkal? Ha nincs vírus és eddig sem volt, akkor eddig hol voltak ezek a betegek?
Másrészt belehalt a családból is valaki. Igen, elképzelhető, ha influenzát szed össze, akkor is belehal de a tudomány jelenlegi állása szerint ennek jócskán kisebb lett volna az esélye.
Harmadrészt akinek hónapok óta maradandó tüdőkárosodása van, annak te itt nem fogod megmagyarázni, hogy a vírus nincs vagy nem is veszélyes.

1. nem tudom miről beszélsz, hullákat imitálni nem igazán szoktak. Ha mégis, annak általában oka van (pl. elrettentés balesetmegelőzés gyanánt)
2. van ahol van fóliabuborék, van ahol nincs. A buborákba egyébként oxigénnel dúsított levegőt tolnak. Ha az kevésnek mutatkozik akkor leveszik a buborékot és megy a lélegeztetőgépre a páciens
3. üzletek nyitvatartásáról a politikusok döntenek. Ők nem szakemberek. Legjobb esetben is csak meghallgatják a szakembereket és hoznak valamilyen döntést ezután.
4. nem értem miről beszélsz
5. nem tudom ki keztde ezt az ostobaságot terjeszteni de látom én is a különböző mintás szövetmaszkokat. Próbáltam használni, sokkal kényelmetlenebb mint bármely más ami erre a célra lett kitalálva. Nyugaton el is kezdték bevezetni a minimum FFP2 maszkokat.
6. mert ilyenek az emberek. Legalábbis Magyarországon jellemzően. 2 fillérért az veséjét eladná. Kevés a táppénz, presztízsveszteség ha ő beteg a többiek pedig nem, kirúgással fenyegetik ha táppénzre megy, betegen is dolgoznia kell, nem kap táppénzt csak szabadságot de az másra kell, stb... sokminden állhat a háttérben kis országunkban
7. valószínáleg nem jó helyen nézed vagy nem jól értelmezed a statisztikát. De simán elképzelhető az is, hogy hibáznak vagy egyszerűen úgy kamu az egész ahogy van, bár utóbbit nem tartom valószínűnek mert a WHO felé is jelentünk bár az is elképzelhető számomra, hogy mások a hivatalosan jelentett adatok és más amit publikálnak. Ezek a számok a helyzeten semmit nem változtatnak, teljesen lényegtelen az átlag ember számára.
8. Honnan ez az infó? Úgy gondolom, hogy valamit félreértettél vagy a tájékoztatás nem volt teljeskörű.
9. Ha a szűrt vízre gondolsz ami visszakerül az ivóvízbe, akkor van egy rossz hírem: a hormonkészítményeket sem lehet kiszűrni, amiknek káros hatása van az emberi szervezetre. Hosszú távon biztosan. Az örökítőanyag egyébként a szennyvíztisztító telepeken valószínűleg lebomlik mivel organikus anyag és az ott élő baktériumok szinte mindent megesznek. Ha mégis visszakerülne az ivóvízbe, valószínűleg már semmilyen problémát nem okozna - báár nem tudom, hogy voltak-e ezirányban alaposabb vizsgálatok.
10. első körben a kezelőorvosuk vagy a kórboncnok
11. hogy érted, hogy csak és kizárólag a korona miatt? Egy mikroorganizmus jellemzően nem azért veszélyes mert bekerül a szervezetbe. Ez a kérdés súlyos tájékozatlanságról árulkodik részedről. A bélrendszer tele van baktériumokkal. Vannak "jó" vírusok. pl. sok bakteriofág. Semmi bajod nem lesz tőle, észre sem veszed, hogy a szervezetedbe jut. Herpesz vírus... csúnya, de általában nem veszélyes de ez is egyénfüggő. HIV. Mocskos, aljas egy dög, szép lassan bontja le az életed. Persze az agyevő amőba sokkal látványosabbn pusztít, de az teljesen más kategória. És a baktérium is, mert önállóan képesek létezni, anyagcseréjük van míg a vírusok ezzel szemben csak géndarabok amik önállóan életképtelenek tehát ha megfertőznek egy szövetet, akkor nagyon nagy mértékben függ a fertőzés helyétől, mennyiségétől, az immunrendszer működésétől, hogy milyen hatással lesz a szervezetre. Ha bekapsz egy nagy adagot közvetlen a tüdődbe és ott gyulladást okoz, amit nem képes a szervezet kezelni, akkor véged van valószínűleg. Ha kissebb dózist kapsz be és nincs rá felkészülve a szervezeted vagy épp más gyulladásos folymaatok zajlanak pl. chron betegség, vagy épp meg vagy fázva, szívizom gyulladás, stb.. akkor kissebb az esélyed a túlélésre. Éppen ezért a gyengéket dönti le a lábáról és ezért van az, hogy szinte mindenkinek van ismert alapbetegsége. Van akinek odaírják, hogy nem volt ismert alapbetegség, de ez nem jelenti azt, hogy nem volt neki csak nem ismert. Simán lehetett immunhiányos betegsége is, amit utólag kb. lehetetlen kimutatni. Nem akarok mélyen belemenni a virolgiába de heteket bújtam a szakkönyveket és sokat konzultáltam orvos ismerősökkel. A virológia egy rettentő mély tutományág csak abból kiindulva is, hogy több vírus létezik a Földön, mint az összes többi élőlény együtt az emberekkel és az összes baktériummal, gombával, férgekkel, bogarakkal stb.. jó irány hogy elkezdték alkalmazni a fágokat a baktáriumokkal szemben valószínűleg azért mert az antibiotikumok egyre kevésbé hatékonyak és sok a nem kívánt mellékhatás. Vannak videók a neten is, lehet találni elektronmikroszkópos felvételt, amin jól látszik és elmagyarázzák, hogy a vírus a fertőzött sejtet arra kényszeríti, hogy az örökítőanyagát másolja folyamatosan de annyira durván, hogy az eredeti sejtnek még az anyagcseréjét is gátolja tehát lényegében addig másolja a vírust míg bele nem döglik. A vírus 3 részben kerül "legyártásra" és összerakja magát a rohadék. Ijesztő ezt látni, hogy ilyen van. Rosszabb mint a Terminátor :) De ezalapján egyébként elgondolkodtató az egész létezésünk elmélete, a darwinizmus, stb... visszatérve a kérdésedre, csak és kizárólag a korona miatt nem hal meg senki akit egészségesnek tekintünk. Ha valakinek nincs ismert alapbetegsége az attól még előfordulhat, hogy volt neki egy szívelégtelensége, egy veseelégtelensége, okozott egy tüdőembóliát amit utólag nem találtak meg, vagy csak simán tüdőgyulladást okozott és a citokinvihar következtében ráment a vesére és a szívre - lényegében a keringés összeomlik akár egészséges emberekben is, ha az immunrendszer nem képes kezelni a kórt. Én egyébként nem tartom egészségesnek azt, akinek nincs ismert alapbetegsége mégis belehalt. Az immunrendszer "erejét" nem igazán mérik vagy nem igazán mérhető még. Szerintem a későbbiek során lesz erre módszer, nagyjából úgy tudom elképzelni mint a számítógépes benchmarkokat, hogy különböző feladatokat adunk neki és megnézzük mennyi idő alatt végez velük. 
12. én ilyet nem láttam de sajnos benne van a pakliban, ha közlekedési balesetben (vagy épp szekerce által) súlyosan megsérülsz, simán felépülhetnél ha még mellé nem kapnád el a koronát is mondjuk a kórházban mert ez így együttvéve már sok a szervezetnek
13. nem ismerem a konkrét esetet de sajnos elég sok ilyen van és lesz is még. Ennek valószínűleg egyrészt az üzlet, a profit az oka, másrészt a tudatlanság és a felelőtlenség. További probléma, hogy szinte soha nincsenek felelősök - ha meg vannak is, nem hozzák vissza az életbe az érintettet
14. a) influenza szezonban is látogatási tilalom van sok intézményben. b) nem érdemes összehasonlítani, mert influenza ellen van oltás, többféle is. c) melyik influenza szezonban voltak tömve a kórházak meg az intenzív osztályok és a hullaházak? Ezek a dolgok nem tűnnek fel amúgy? Persze aki nem jár ilyen helyeken meg nem ott dolgozik az éehet, hogy nem látja de nyugodtan elhiheted, hogy VALAMI MIATT tömve vannak ezek a helyek és az ott dolgozók a véglettekig kimerültek. Ha nem a korona, akkor mi az oka ennek és eddig miért nem volt ilyen?
15. mivan?
16. Csúnya lesz amit írok de csak feltételezem. Valószínűleg azért ők, mert még nem igazán ismert a hosszabb távú hatás. Értük nem kár ha gáz lenne. Másik nézőpontból ők (szép összetett szó következik) veszélyeztetettebbek, ők vagy legalábbis nagy részük a szavazótábor, az engedelmes nyáj, meg kell őket tartani.
17. ha ez most komoly amit írsz, akkor nulla értelme volt annak amit fent írtam. vissza kellett törölnöm innen pár dolgot.. ne haragudj, de most jutottam el arra pontra amikor a Hold Föld körüli keringését magyarázod a laposföld hívőnek. Tényleg nem akarlak bántani de egy egyszerű Google kereséssel választ kaphattál volna. Léteznek olyan oltóanyagok (nálam is szokott lenni adrenalin injekció, hasonlóképp működik) amiknek rugós mechanikája van. Maga a cső része kint marad, de a benne lévő tűt egy rugó beléd lövi az oltóanyaggal együtt. Azért van így kitalálva, hogy nehezebb legyen elrontani. Sok inzulin injekció is így működik.
18. nem sorolták oda csak egy részét, akik még élhettek volna X évet ha nem kapják el a vírust
19. többféle teszt létezik különböző elven működnek, én ebbe nem mennék itt bele. Tájékozódj! Röviden annyit, hogy a megfelelő teszt a megfelelő kórtörténeti státuszban megfelelő módon alkamazva megbízható és ezek kombinálhatók így még hatékonyabb. Ha valaki balf.sz vagy nincs pénz/idő/ember a normális tesztelésre, arról nem a rendelkezésre álló technológia tehet.

20. Van közös nevező. Mesterséges intelligenciát tesztelték és már alkalmazzák is sok helyen. A CT vagy röntgenkép alapján képesek majdnem 100%-ban elkülönítani a koronavírusos és más türőbetegséggel rendelkező betegeket. Jobb a hatásfokuk mint a legtapasztaltabb orvosoknak együttvéve. A betegség által kirajzolt ábrázatokat megtanulták és az alapján mérlegelnek. Lényegében ez alapján döntenek az orvosok is sokszor, csak ők képesek többet hibázni, mint egy gép. Az a baj, ha a tüdőt támadja és nem haltál bele, akkor is úgy tűnik, hogy maradandó a légzéskapacitás csökkenése vagy nagyon hosszú időre lesz szükség a regenerációhoz mert hegesedik a tüdő a gyógyulás során és azok a részek már "használhatatlanok". Vannak rá terápiás kísérletek, hogy hogyan előzzék meg a hegesedést de inább a cél a vírus időben történő elpusztítása ugye most kísérleteznek a remdesivirrel és társaival. Úgy vettem észre, hogy azok szerint akik szerint hatástalan, ők nem is almalmazták a szert szélesebb körben soha, Magyarország alkalmazza és állítólag megmentett már jónéhány életet. Látszik hogy erőlködnek a dolgon. Azt mondta egy orvos ismerősöm, hogy ha a rákkutatásba öltek volna ennyi pénzt és energiát akkor már valószínűleg megoldottuk volna a dolgot.

Végképp nem értem hogy keverted ide a délszláv, stb.. állapotokat

FFP maszkot viselek lassan egy éve és jelentem, még élek. Annyi a kulcs, hogy nem árt szellőztetni gyakran és ha egyedül vagy (mondjuk egy nehézgép kezelőfüljékében) akkor nem szükséges a használata.
 

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Én ffp3-at használok ott, ahol kockázatot mondanak (több ember zárt térben: tipikus példa: bevásárlóközpont)

És sima műtős maszkot ott, ahol én sem látom semmiféle értelmét, de a szabály az szabály (pl. egyedül sétálok az utcán).

Az ffp3-at azért hordom szelektiven mert nálam következményei vannak ha sokat van fent, száritja a számat, torkomat, furcsa szájizt ad, stb. Komoly cuccok vannak azért benne (pl. gumi) amiknek van egy önálló kigőzölgése is. Persze inkább ez, mint a virus.

Hasonlóképp használom őket én is, mondjuk nekem az a bajom az ffp3-al, hogy drága. Egy idő után büdös lesz persze mert tele lihegem és utána szerintem már egészségtelenebb, ezért van mindig 1-2 tartalék. Az igazi ász a 3M-es dupla szűrős maszk vagy a teljes maszk de olyanban nem igazán látni embereket az utcán :D

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

3M Aura non reusable -t vettem, 5 darab 15 ezer forint. Drága persze, de legalább simán bemegyek az Auchanba ha úgy gondolom, mert nagyob védettséget feltételezek tőle.

Egy ideig használom, aztán kuka. A nejem sajnos elszakitott egyet újkorában, én meg már kb a harmadiknál járok. Talán 1 db bontatlan maradt.

Gondolkoztam rajta hogy 1-el komolyabbat veszek, amiben cserélhető a szűrőbetét, igy legalább csak betétet kell vásárolgatni, komplett maszkokat nem.

16-hoz még annyit, hogy mivel még nem áll rendelkezésre a széleskörű oltásokhoz szükséges mennyiségű oltóanyag, így valahol el kellett kezdeni. Konteót félretéve valószínűleg azért ott (+ az eü dolgozók) mert ők a legveszélyeztetettebbek.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Én csak erre az egyre kívánok válaszolni:

11. konkrétan hányan vannak azok, akik csak és kizárólag a korona miatt dobták fel a pacskert tavaly február és idén január között?

A halottak 6% alattira teszik ezt a számot a világban.

Nálunk pár napja jött a hivatalos adat:

Müller Cecília beszélt arról is, hogy a halottak mindössze 4 százalékánál tehető meg a halál okául csak a koronavírus, ők jellemzően tüdőgyulladásban vagy többszervi elégtelenségben haltak meg.

aki 10+ eve el egyutt magasvernyomas/cukorbetegseg/keringeszavarral, es miutan elkapta a kovidot meghal, nyilvan az alapbetegsege vitte el, de attol meg ez kovid halottak szamolnam: ha nem kapja el a kovidot meg mindig elelhetne akar tovabbi 5+ evig.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Szerkesztve: 2021. 01. 24., v – 19:40

Egyébként az FFP2-esről nem kell félni - Február óta csak ilyeneket hordok, (szelepmentest!) van 20-30 darabom és mosógépben rendszeresen kimossuk ezeket. Minden hivatalos vélemény ellenére semmi bajuk nem lesz ettől. (De legalább is, százszor jobban védenek ötvenedik mosás után is mint a "zöldek". - Leginkább azért, mert jól felfeküdnek az arcra. Lehet benne lélegezni, több órát vagyok benne naponta. (Ami kicsit "keményebb" volt, azaz FFP3-as, na az fogja a levegőt rendesen. - Az első két hónapban még csak olyanom volt...) - Valakinek mosni támadna kedve, csak kispárnahuzatba gombolva kell 40 fokos mosásra a gépbe tenni.

Vagyok ezekben a maszkokban mindenütt, Lidl, Aldi, fodrász, orvosi rendelő, stb. több bajom azóta nem lett, mint az első pár hónapban. (Leszámítva ezt a vírusra azóta is "emlékező" felszántott tüdőt és immunrendszert... :) )

Nagy, bizony! :)

Próbáltam már párszor (pl. beton-flexeléshez) pormaszkot felvenni, de sosem bírtam megérteni, hogy bírják ki az emberek az FFP2 maszkot 20 másodpercnél tovább. Aztán rájöttem...

Akinek az FFP2 maszk jól illeszkedik az arcára, annak a pormaszkon belül egy relatíve kicsi légtér van, így kilégzéskor kifújja a levegőt a maszkon keresztül a szabadba, belégzéskor pedig friss levegőt szív be a külvilágból a maszkon keresztül. A maszkon belüli levegő tehát nagyrészt minden ki/belégzés alkalmával átcserélődik.

Ezzel szemben, nekem a maszkba nem fér bele az orrom és az állam úgy, hogy a maszk normálisan álljon. Gyakorlatilag olyan lesz, mint a szipusoknak a zacskó - az orrom és a szám _előtt_ van, ami elég nagy levegő-térfogatot jelent. Kilégzéskor, valójában csak a maszkot fújom fel, mint egy zacskót, a belégzéskor pedig a maszkon belüli, korábban kilégzett meleg, áporodott levegőt szívom vissza. A maszkon kívülre alig történik légcsere, ezért pár másodperc után fulladni kezdek, a szakállam pedig átázik a meleg, párás levegőtől.

Erre teljesen véletlenül jöttem rá, amikor a maszk zsákként előreálló részét egy próba elejéig félbehajtottam, ezzel a benne lévő légteret lecsökkentettem. Egyből hűvösebb és frissebb lett a beszívott levegő, és a kilégzett levegőtől sem dunsztolódott be az arcom.

Látom azokat a - főként FFP3-as - maszkokat, amik kifejezetten kacsacsőrként néznek ki. Azok vajon hogyan működnek azzal a nagy légtérrel bennük? Annyival nagyobb a felületük, hogy az azzal járó kisebb légellenállás miatt át tudnak szellőzni?

Szerkesztve: 2021. 01. 25., h – 10:16

Budapest, tegnap séta a parkban Budapesten, az emberek legalább felén nem volt maszk, vagy állra letolva, egyik fülön lóg, etc. Nem azokról beszélek, akik "sportoltak"... akkora harmadik hullám lesz, hogy csak na, mert az embereknek idő előtt elfogyott a türelme. Tökmindegy, hogy ffpx vagy vászonmaszk. Ez meg az én véleményem.

Egyúttal a települési önkormányzatok polgármesterei felhatalmazást kapnak, hogy meghatározzák azokat a helyeket (10 ezer főnél nagyobb lakosságszám esetében), ahol kötelező maszkot hordani. Fontos kiemelni, hogy a szigorító szabályok értelmében sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületen a maszkviselés továbbra sem kötelező.

btw, nemtudom azóta változott-e valami. Mert ugye önko hatáskörbe adták meghatározni a történetet, az hogy most egy adott polgármester előírhatja-e a parkokban is a maszkviselést azt passzolom.

Nem tudom melyik "rendelet" az erősebb, tippre a kiadott krm. rendelet amit elvileg önkormányzatilag nem írhat felül az adott polgi.

forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201111/maszkviseles-szabalyai-vesze…

A vírust szerintem nem érdekli, hogy parkban van vagy a járdán. Az meg, hogy a sportolást kivétellé tették egyenesen röhejes, mert 1 sportolás közben a ki-belégzés intenzívebb, így a terjesztés víruskibocsájtás és nagyobb távolságba, nagyobb intenzitással történik 2 a sportolás célja pont az lenne, hogy megdolgoztatjuk a szervezetet, ami maszkban eleve könnyebben menne, vannak is erre légzésnehezítő maszkok egyes sportágakban, de hát ilyen az, amikor humán szakik szabályoznak józan paraszti ésszel...

Az embereknek meg tele van a törpjuk a maszkviseléssel és szó szerint csődülnek a városi parkokba mert ott nem kell hordani, és ott lihegnek egymás nyakába, most vasárnap legalábbis elég nagy csődület volt, amikor kimentünk a parkba picit. Magam részéről nem értem miért olyan megterhelő ezt a maszkot hordani, akár parkban és akár sportolás közben is. Katonaságban itt már senki nem futott gázmaszkban?

Kültérben - ha csak nem közvetlenül a egymás nyakába lihegtek, (például egy csoportos rendezvényen, vagy buszmegállóban, stb.) akkor azért óriási pech kellhet ahhoz, hogy érdemben azt a levegőt szívd be, amit más kifújt. Egy parkban, sok méterre a többiektől, mondjuk úgy, hogy valószínűbb, hogy a fejedre esik egy meteorit, mintsem az, hogy megfertőződj.

Szabad levegőn történő maszkhordásnak egyébként sincs szinte semmiféle értelme. Csak azért hozták meg ezt a szabályt, mert bonyolult és nehézkes lenne megmondani, hogy az aluljáróban meg a bolt előtt kigyózó sorban meg a megállóban a tömegben vedd fel. Egyszerűbb azt mondani hogy vedd fel mindenhol.

Ebből a konkrét dologból én nem vonnék le olyan nagy következtetést.

mikozben kotelezove akarjak tenni ezt a csoda maszkokat, a kocsmak/ettermek meg elkezdtek partizankodni, hogy kinyitnak. pont azok a helyek ahol kb semmit nem lehet csinalni maszkban...

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Szerkesztve: 2021. 01. 25., h – 13:06

Nem rémisztgetésből mondom, akár ki is lehet érte nevetni, hogy nesztek már megint egy hülye konteós, de azért nem árt tudnotok, ha túl leszünk a covid-19-sars2-n, ha nem, ez az egész valami nagyon rossz előszele.

Olyan szörnyűség fog történni tíz éven belül, hogy nem az lesz a legnagyobb bajotok, nem lehet nyaralni, strandolni meg moziba menni.

1. Túl sokan vagyunk a földön.

2. Túl sokan vagyunk magyarok. Ötmillió magyar elég. Annyi ki tudja szolgálni a zsidókat. A többi mehet a darálóba.

Akik beoltatják magukat, jelentős részük néhány éven belül fog meghalni és nem az öregség meg baleset miatt. A túlélők közül sokan nemzőképtelenné válnak.

Az oltásellenes különcködőket nemcsak a rendszer fogja elnyomni, de az oltáshívő lázadókból képződő horda is terrorizálják majd.

Az oltásellenesek be nem oltása miatt nem tűnik el a járvány, továbbra is korlátozások maradnak érvényben, emiatt a bulizni vágyó és egyéb milliomos sznobok meg cigányok balhézásai miatt rendszeresek lesznek az utcai bántalmazások, amit a rendfenntartók ugyan szétvernek, de mindig úgy teszik, hogy legyenek oltásellenes civil áldozatok.

A walking dead világvége jön el persze átvitt értelemben lévő zombikkal.

Zombikon a gyárban dolgozó (nem etnikai alapon, hanem értelmileg) alsó réteget értem. Ha a hupon kell példa rá, mert olyan is van, akkor kisbetu.

Ahogyan nézem erre előbb Amerikában, Beneluxokban, Olaszoknál, esetleg Franciahonban van nagyobb esély, mi le vagyunk maradva legalább 50-100 évvel. (Addig még nyugodtan lélegezhetünk pár "tüskést", mire ez nálunk is bekövetkezik.)

Ezt kivételesen nem trollkodásból írtam. Két dolog motivált. Egyrészt hajlok a konteóra, már rég fogalmazódott bennem, csak nem tudtam melyik bloghoz vagy fórumszálba írjam. Trey sikerblogját meg kívántam óvni, de nem olyan sokon múlt, hogy ne oda kerüljön. De ennek itt a helye.

A másik meg az, hogy a tököm tele van, hogy folyamatosan ez a téma. Azok az emberek meg egyenesen irritálnak, akiknek legnagyobb bajuk, hogy nem mehetnek mulatni, azok, akik pont.

De megírom inkább versben

méghozzá ölég nyersben!

Hé sznob, Te covid tagadó,

melled keményen dagadó!

Vagy inkább TI, nem Te.

Kik covidot messziről hallottak,

Köztetek is legyenek halottak!

Azt majd megtudjátok,

utolér titeket is az átok.

Légyszíves nekem ne gratulálj!

Ínkább magyarból újra maturálj.

Gyuszk egyszer biza megverlek,

Gyurexszel folyamatosan keverlek.

Gyurex engem imád,

Gyuszk ez a Te hibád!

Most egy picit a komolyság reményében. Nem értitek a problémát. Hiába csak egy nagyon parányi szeletét tesszük ki magyarok az emberiségnek, az a 15 millió, akkor is sok. A földrajzi elhelyezkedés miatt sokan pályáznak a helyünkre. Ha  csak hárommillió magyar élne Magyarországon, több nemzetiség jöhetne ide. De hidd el, sok helyen nem szeretik a magyarokat. Ahol nem utálnak minket, ott kinevetnem meg megvetnek. A németek bohócoknak neveznek bennünket - Nem miattam!

Mint az közismert, az elődeink a Hunok azt a küldetést kapták, hogy a felsőbb tudást elterjesszék az egész világban. Atillát sajnos meggyilkolták mielőtt teljesíthette volna a küldetését, ezért mi örököltük tőle.

A baj csak az, hogy a többségnek már fogalma sincsen erről a tudásról, amit át kellene adnunk: előbb újra rá kellene jönniük. Itt tartunk most. Innen szép nyerni.

Közben megérkezett az ötödik engedélyes vakcina is Magyarországra (Sinopharm).

Elvi sikon a Sputnikból és ebből közel 2 millió embert fognak tudni beoltani a közeljövőben. Hát meglátjuk...