[ Megoldva ] Digi gigabit csak router függvénye?

Digi üvegszálas gigabites kapcsolatom van (PPPoE), amihez nemrég vettem végre egy olcsó belépő szintű gigabites routert, ami természetesen nem gigabites. Típusa: MERCUSYS MR50G.

Bár nem gigabites, azért láttam videót, ahol 692Mbps sebességet mértek vele telefonon.

Nálam azonban 88-98Mbps a maximum, amit tudok mérni (fel és le is), függetlenül, milyen laptopon vagy telefonon nézem. Természetesen az 5Ghz-es Wifire csatlakozva. A laptopom ugyan csak i5-ös, a telefon is csak egy samu A41-es, de azért talán 100Mbps-nál azért többet kellene tudniuk. Nem?

A környéken nincs sok WIFI, én néha ha látok egyet ( signal -88 körül, és erősen más csatornán ).

Mitől lehet ennyire lassú - ami persze még így is sokkal gyorsabb, mint eddig - a gigabites háló? Hogy tudom tesztelni, mi fogja meg a forgalmat?

Hozzászólások

Nem lehet, hogy a DIGI-s modem 100mbites portjaba dugtad a routeredet? Digi kepes olyan router adni, amin van GE es FE...... 

Igen, írta, hogy mindvégig 5 GHz-es Wi-Fi-n mérte. Erre viszont szerintem a gigabites net overkill, hacsak nem 4+ eszközön nyomja egyszerre a nagyipari letöltést, ami nem életszerű. Még ha pár eszköz pl. 4K streamelésben vesz is részt, akkor se lesz kihasználva. Főleg, hogy erősen függeni fog a Wi-Fi jelerősségétől is (főleg falak, interferencia). De ez a gigabit mindig is olyan volt, hogy az átlag polgárnak marketingelünk kategória, mert egy csomó szűk keresztmetszet lehet, router, kábel, Wi-Fi, nem párhuzamos letöltésnél a public letöltőszerverek által biztosított sávszél (hacsak nem sok seederes torrentet tölt valaki), stb. mind-mind abba az irányba mutat, hogy java része kihasználatlan marad.

Margószélen jegyzem meg, hogy én már 100 Mbittel is ’ggem verném a földhöz örömömben, mert ahol lakok, ott a tizede elérhető nekem most egyelőre (és a Wi-Fi is ront rajta, mert ergya, távolság is nagy), de ez nem a „balkán” meg a „exszoci” hely, hanem a nyugat, ahol elvileg a fű is zöldebb...

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerintem Diginél nem is kaphatsz kisebb sebességet. Nálunk legalábbis így van FTTH területen. Lehet drágább korlátozni a sebességet, mint adni ami a csövön kifér :)
Nálunk is még csiga ADSL lenne mindenütt (mint gondolom nálad nyugaton), ha nem jött volna be más szolgáltató az országba, csak maradt volna a Matáv/MT, aki egy állami pénzből felépített hálózatot és egy monopóliumot kapott az ölébe. Emellett persze mi fizettük itthon a DT nyugati előfizetőinek kedvezményes előfizetéseit is (mert ott már verseny volt). 

Szerkesztve: 2021. 01. 15., p – 15:33

És a "végre vettem gigabit" nélkül, a digi dobozával mekkora a mekkora?

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

és a kábel is tudja a gigát a Digi doboz és a routered közt? ;)

A helyzet távolról sem olyan rossz mint közelről...

Nálam ugyan kábelcsatornában megy az UTP, és közel húsz éves (Corning FutureCom FTP300/24), és tökéletesen teszi a dolgát Gigabiten, úgyhogy eszembe nem jutna lecserélni. Patchkábelem is van sok-sok-sok évvel ezelőtti gyártásból, és azzal sincs gond, még csigabiten sem.

Hát legalább Cat6-os kábelt használj. GB-s porton kersztül a DiGi-s cuccról. Meg az se árt, ha a mérőgépben/laptopban Gigás hálóinterfész van.

Nálam a Digi-s ZTE cucc mögötti saját routeren/switchen keresztül madzagon 930/330 szinte mindig megvan. (A Digis ZTE routeren van Wifi is (azazhogy volt, míg le nem kapcsoltam), aztán meg bridge módba kértem, hogy állítsák).

Így most egy EdgeRouter6p kapcsolódik pppoe-vel a Digiékhez.

Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years - o.k. Yamazaki is playing as well :)

Azt inkább sima Cat6-ra mondják, de mivel Cat5e esetén is meet or exceed volt szabványra, ezért mondjuk úgy, hogy jobb Cat5e kábeleken rövid távon elfuthat 10 Gbit/s. Ez azonban egyáltalán nem garantált. Autóknál is voltak olyan motorok, amelyek teljesíteni tudták újabb Euro szabványt is, mikor még nem is tudták mi lesz az (esetleg ECU-n állítani kellett + katalizátor rendszer változott).

Én azt mondom a puding próbája az evés, dugják be, futtassanak rajta egy terheléstesztet és ellenőrizzék a hibák számát. Azért mert Fluke mondhat bármit, a kábel két végén lévő eszköz chipszetének toleranciája határozza meg, hogy mi lesz. Apám régen - szükségből - még fúrógépet is meghajtott Cat5-ös kábelről, pedig az igazán out of spec.

Ha a szabványnak az elvárt tűréssel megfelel a kábel, akkor a rádugott eszköznek kutya kötelessége (lenne) megfelelő sebességgel működni. Ha az is szabványos.
 

A fúrógépes sztori akár hihető is - a 24AWG-s kábel egy vezetéke emlékeim szerint olyan 0.2négyzetmilliméter keresztmetszetet jelent, abból négy az 0.8, amin azért visítva elmegy egy kisebb fúrógép :)

Ha nem lesz elég a gigabit, és nem akarsz kábelt cserélni, még mindíg használhatod ezt:
https://i.mt.lv/cdn/product_files/sfp_splusrj10_190212.pdf

aszondja, hogy Cat5e kábelen 100m-re elviszi az 5Gbps-t úgy is, h másik gyártó van szemben.
Azonos típussal szembekötve 1G-t 200m-ig tudja, a 2.5G-t 
UTP-n 170m-ig
STP-n 200m-ig

Most tervezem a DIGI modem lecserélését egy EdgeRouter 4-re. Kell-e valami plusz boszorkányság a PPPoE beállításához? Elég kimásolni a login / pwd adatokat belőle és megadni az új routerben?
Még egy csavar: optikai port opcionálisan az eth3 SFP portjára megy egy adapterrel. Nekem újdonságként hatott, hogy kéféle adaptert is kaptam a dobozban és azt kell használni, amelyik jól tudja a kimenő/bemenő optikai frekvenciát (kék vagy sárga jelölésű az adapter ennek megfelelően). Erre van tipped?
Köszönöm a segítséget!

Kinek nem inge, ne vegye gatyára

Kell. A szolgáltató üfsz.-át felhívod, hogy az eszközüket kapcsolják át bridge módba, ekkor a routeredet az eszköz megfelelő portjába dugva kapod rezes gigabiten az uplinklet, azaz médiakonverterként ott marad a Digi eszköze, azt sajáttal nem fogod tudni kiváltani. (A szolgáltatás-átadási pont az a Digi-s eszköz ethernet interfésze (illetve az általa nyújtott wifi), nem pedig a bejövő optikai kábel vége.)

Köszi a gyors választ. A bridge mode már megvan (azt én is át tudtam kapcsolni a modemen) és jön is a Zinternet a rézkábelen. De ahogy sugallod, a modemet már nem fogom tudni kihagyni, hiába raktam optikai interfészt a routeremre..?

Kinek nem inge, ne vegye gatyára