[MEGOLDVA] Monitor felbontás beállítása

A problémám az hogy a monitor által adott felbontási adatok nem jutnak el a rendszerig. Egy igen régi KVM switchet használok (EQUIP 0403 C) és most nem szeretnék beruházni. Viszont így a monitor csak 1024x768 felbontással tud működni az 1280x1024 helyett.

A régi kernel beállítás VGA=ask, kiválasztom és ha jó rögzítem már nem működik, az új felállásról láttam valami doksit a netgen de eléggé zavaros.

A kernel beállítás, jó a kopasz konzolhoz, de az X window teljesen más alapon, működik, de lehet az új felállásban az xorg is a kernel adatot használja alapból, nem tudom.

Ami most a legfontosabb lenne most az az xorg. Régen ezt egy (ha jól emlékszem) /etc/X11/xorg.conf -ban lehetett megtenni, de manapság nincs "előgenerált" verzió. Eléggé zűrös úgy ilyet kreálni, hogy csak a monitort módosítsa.

Van valami egyszerű módszer az xorg.conf elkészítésének?

MEGOLDÁS: Nem az xorg, hanem egy kernel edid fájl. Lásd lejebb.

Hozzászólások

hyper-V ben futtatott gépnél hasonló zavar lépett fel, ez oldotta meg nekem: 

Hyper-V-ben a felbontás állítása:
2) Type: sudo nano /etc/default/grub
3) Find the line starting with GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT, and add video=hyperv_fb:[the resolution you want].
So my line ends up looking like this: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash video=hyperv_fb:1366x768"
4) Write the changes and quit nano
5) Run: sudo update-grub
6) Reboot the virtual machine

A virtualizációban teljesen zöldfülű vagyok. Ha jó értem a Hyper-V a windows 10 virtuális futtató környezete és te valamilyen Linux -ot futtatsz benne.

Viszont van külön hyperv frame buffer?
Miután így beállítottad, az xorg (x window) is ezt a felbontást használta?
(Vagy nagyon félre értem)

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

xrandr? Azzal bármit be lehet állítani.

Itt nem annyi a problemad konkretan, hogy az I2C/DDC kommunikacio el van vagva, igy az EDID informacio nem jut el a grafikus adapterhez? Az a legegyszerubb, ha radugod KVM nelkul valamire ezt a displayt, kimented az EDID infot, majd megkeresed, hogy annal a disztribucional, amit te hasznalsz, hogyan kell bootnal betolteni. (pl. arch eseteben: https://wiki.archlinux.org/index.php/kernel_mode_setting)

Köszönöm! Megoldotta.

OFF: Hasonlót csináltam a Debian 9 rendszeremmel is, de ott máshova került az edid fájl és ráadásul valami edid generátort töltöttem le hozzá, végül valahogy "szültem" egy xorg.conf -ot. A lényeg, hogy az Arch Linux leírásnak megfelelően működik és ez vélhetőleg minden kártyával fog működni.

OFF+OFF: Ha még a windows 10 -ben is megtudnám ezt oldani, ha váltok mindig elmegy a felbontás, aztán visszajön de "súlyos másodpercek" után, és kicsit összezavarodik az asztal.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.