Sok pedagógus nem él az ingyenes teszteléssel, mert ...

Fórumok

Kiemelés tőlem:

Végül az 54 dolgozóból 38-an mentek el a szűrésre, ketten pozitív tesztet produkáltak. [...] A Pedagógusok Demokratikus Szervezete (PDSZ) szerint azért nem élnek sokan az ingyenes tesztelés lehetőségével, mert a pedagógusok csak akkor kapnak 100 százalékos táppénzt, ha bizonyítható, hogy a munkahelyükön fertőződtek meg – ennek hiányában csak 60 százalék jár. 

Link: https://index.hu/belfold/2020/11/24/pedagogusok_teszteles_koronavirus_tappenz/

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 11. 25., sze – 09:37

Mit lehet erre mondani, kedves teszteléssel nem élő pedagógusok (és állandóan mellébeszélő PDSZ)? Gratulálok!

Ha nincs tesztelés az a baaaaj,

Ha van tesztelés, az a baaaaj,

...

trey @ gépház

Ha bezarjak a kocsmakat az a baj,

Ha nem zarjak be a kocsmakat az a baj.

Ha nincs vedooltas az a baj,

ha van vedooltas az a baj,

ha elfogy az influenzaoltas az a baj,

mert el fog fogyni a Covid oltas is az a baj.

Ha honapokat kell varni ra az a baj,

ha a kinaira csak heteket, az is baj,

mert mi van ha hamisan dokumentaltak az a baj,

az orosz meg rakot okoz az a baj.

Ha ezt elhiszed a medianak az a baj,

ha ezt nem hiszed el a medianak az a baj,

fosodratu oltasellenes mernokur vagy az a baj,

mas szerinted a tudomanyos konszenzus, az a baj.

Ha van teszteles, az a baj,

ha nincs teszteles, az a baj,

ha kotelezo, az a baj,

ha nem kotelezo, az a baj.

Ha nagy a halalozasi arany, az a baj,

ha kicsi a halalozasi arany, az a baj,

mert akkor miert zarnak be mindent, az a baj,

mas latszik ket statisztikan, az a baj.

Lássuk be, sokra nem futotta a részedről. Még csak a topik témájának közelébe sem tudtál lőni. Mondjuk a szándékos tereléseden nem csodálkozom, mert elég nehéz érvet találni arra, hogy valaki néhány 10 ezer forintnyi* bevételelesés miatt miért kockáztatja mások életét.

* bértáblahuszárok majd mondanak egy pontos számot, de mivel állandóan azért sírnak, hogy milyen kevés a lóvé, túl sok nem lehet

trey @ gépház

a témához szóltam. Te kezdtel el a vinnyogást, az volt a téma, arra reagáltam azzal hogy az indexet pont az ilyen fideszeseknek találták ki, mint te, aki felületesek de lelkesen tolják a propagandát kevés gondolkozással és kétellyel

Itt te vagy, aki vinnyog. Mindezt felsőbbrendűséged teljes (vélt) tudatában teszed. Leszólsz bárkit, aki nem keres milliókat, és fél attól, hogy a teszelés miatt kiderülő fertőzöttsége anyagilag fogja tönkretenni. Pedagógusfizetésből kissé nehezebb olyan tartalkékot összeszedni, ami megoldja a táppénzes időszakot. Tudom, szerinted oldják meg, na ez a hozzáállás, amivel nem érdemes vitatkozni, hanem egyből megállapítható, hogy az ilyen vélemény helyből jelzi az érzéketlen tuskó hozzáállást.

Nem kell érvelni, felesleges, úgyse válaszolok. Ez ugyanolyan sommás vélemény, mint a tied szokott lenni, és ugyanannyira megváltoztathatatlan. Csak azért szólok, hogy a felesleges köröket ne fusd le. Bár ha akarod, nyugodtan, én leszarom

Lehet hogy amikor nyakig ér a szar akkor nem lesznek olyan finnyásak. Olaszokról egyik Kötöttfogás-ban mondta Csintalan Sándor, nagyot könnyítettek sőt fejvadászcégeket bíztak meg, hogy fogdossanak személyzetet. Ha váltani akar valaki, szerintem most kell. 

Az meg se fordult a fejedben egy pillanatra sem, hogy a 40% különbség a táppénzben sokak számára lehet jelentős? Miért kell a tanárokat ezzel is csesztetni? Nem lehetett volna automatikusan teljes táppénzt kapniuk? Így többen vállalták volna a tesztelést, hamarabb meglettek volna a tünetmentes terjesztők is. Ez olyan jelentéktelen apróságnak tűnik a kormány részéről mégis sikerült ezt is szarul megoldani.

Az meg se fordult a fejedben egy pillanatra sem, hogy a 40% különbség a táppénzben sokak számára lehet jelentős?

Nem. 

Miért kell a tanárokat ezzel is csesztetni?

Mert kurva unalmas már az állandó rinyálásuk. 

Nem lehetett volna automatikusan teljes táppénzt kapniuk?

Minden bizonnyal megint lehet mutogatni, de hol menti ez a viselkedésüket? Sehol. 

Értem én, hogy egyesek igyekeznek a tanárokból valamiféle szenteket csinálni (pl. az Indexen külön hír, ha egy exitál, amit nem értek, mert a pl. kőművesekről nem lesz hír ilyen esetben), de miért is?

trey @ gépház

Nem.

Sejtettem. Egyébként vicces, hogy te, mint akiben bevallottan nem létezik semennyi empátia, rendre olyan cikkeket linkelsz be, aminek megértéséhez szükség lenne empátiára. Így mindig ugyanez fog történni ezekben a topikokban: akikben van empátia, azok azt fogják mondani, hogy nincs igazad, akikben meg nincs, azok támogatni fognak és azt mondják, hogy megint megy csak a "hiszti".

 

Minden bizonnyal megint lehet mutogatni, de hol menti ez a viselkedésüket? Sehol. 

Azokét valamennyire felmenti, akiknél tényleg létszükség az a 40% különbség a táppénzben. Ha 100% lenne alapból és így se vállalnák a tesztet, akkor szerintem se mentené őket fel semmi.

Azokét valamennyire felmenti, akiknél tényleg létszükség az a 40% különbség a táppénzben. Ha 100% lenne alapból és így se vállalnák a tesztet, akkor szerintem se mentené őket fel semmi.

Az megvan neked, hogy voltak/vannak, akik nem 60%-ot kaptak/kapnak, hanem fizetés nélkülire küldték őket?

Azért kell másokat veszélyeztetni, mert nekik 60% jár mondjuk fél hónapra? Ráadásul az sem igazolt, hogy ez a feltételezésük igaz? Kérlek, ne!

trey @ gépház

Az megvan neked, hogy voltak/vannak, akik nem 60%-ot kaptak/kapnak, hanem fizetés nélkülire küldték őket?

Igen, tavasszal én is megtapasztaltam személyesen. De ettől még nem kezdtem el a "szomszéd tehene is dögöljön meg" filozófiát vallani. Miért ne lehetett volna azt mondani pl, hogy aki vállalja a rendszeres tesztelést, annál 100% a táppénz (ami amúgy is indokolt lett volna a gyorsteszt pontossága miatt)? Ez annyira kicsinyes hozzáállás a kormány részéről. Főleg úgy, hogy állandóan mondogatták, hogy "MO-nak működnie kell!" amihez hozzátartozik az oktatás is.

hat ha a megelhetesem mulik rajta, akkor en is szarnek bele hogy kit fertozok meg... a boltban nem adnak kenyert azert mert azt mondom "megvedtem a gyerekeket". bar valakik szerint 47k-bol is meg lehet elni... :D

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Indulj ki magadból ami neked jó az jó ami rossz az rossz.

Hát ők is igy tesznek mi ezzel a gondod?

Kit érdekel Győrben lehet lélegeztető gépet vettek volna a garázsadóból, nem szedik ez jó, érdekelt téged mire nem jutott? nem, ennyi. 

Mikor lettél te ennyire kollektivista, egyébként ezen tanárok jó NER- esek gyűjtenek mottó "akinek nincs semmije, az annyit is ér".

"Az meg se fordult a fejedben egy pillanatra sem, hogy a 40% különbség a táppénzben sokak számára lehet jelentős?"

Nekem megfordult a fejemben. Es tudod miert nem erdekel? Mert az altalanos alsosokat tanito tanarok is elvartak volna, hogy a tarsadalom kisgyerekes tagjai menjenek fizetetlen szabadsagra (leven a fizetett mar tavasszal elfogyott). Tul nagy pofaval mondtak, hogy "az iskola nem gyermekmegorzo", es kozben nem erdekelte oket a kisgyermekes szulok jovedelemvesztesege. Ezutan a tarsadalmat miert erdekelje, hogy 100% helyett 2 hetig 60%-ot (azaz a honapra 80%-ot, pont mint Nyugaton tavasz ota minden vendeglatos minden honapban) kap? En annyit latok, hogy a pedagogusok leghangosabb resze verte mas faszaval a csalant, de egyetlen honapban akar csak 20%-rol o maga lemondani? Az fel sem merulhet akkor se, ha fertoz.

10 nap táppénzbe nem döglött bele még senki. Nekem talán 100% jár?

Egyébként pedig: ez most tény, hogy bizonyítani kell nekik a 100% táppénzhez, hogy a munkahelyen kapták el, vagy megint valami PDSZ-féle politikai hangulatkeltésről van szó? Van már rá példa, hogy valaki állította: munkahelyen kapta el és elutasították a 100%-ra való igényét? Kérem, én ezt kétlem.

trey @ gépház

Tudjaafaszom, de engem tenyleg nem erdekel. Ok is elvartak, hogy mas mondjon le a jovedelmerol. A "we are all in this together" itt tobb szempontbol fel sem merult.

Pedig a Puklis fele tanitanek mozgalom az elmult 10 ev 2 olyan tuntetessorozataba tartozott, amivel egyetertettem (a masik az internetados). De itt most megsem tudom a pedagogusokat, ovoneniket sajnalni, egy alom a helyzetuk igy is a vendeglatosokhoz kepest.

Mert a jovo generacio a kezukben van, es evtizedek ota nincsenek agyonfizetve. Ezzel szemben a munkaoraik nottek, es munkaidon kivul is van boven dolguk (dolgozatjavitas, etc.). Altalaban egyutterzo szoktam veluk lenni. De itt most nem megy ebben az ugyben az egyutterzes. Semennyire.

ez most tény, hogy bizonyítani kell nekik a 100% táppénzhez, hogy a munkahelyen kapták el, vagy megint valami PDSZ-féle politikai hangulatkeltésről van szó?

Úgy tűnik, igen: https://merce.hu/2020/11/05/sokszor-nem-ismerik-el-munkahelyi-balesetne… - Maruzsa elismerte, Gulyás Leves természetesen tagadja (és még egy ízes Sorosozásra sem találta méltónak :( )

A mérce sajnos hülyén ragadt ki egy idézetet, nincs benne, hogy mi a kérés. Ez:

A kormányzati nyilatkozatok ellenére sok panasz érkezett a Pedagógusok Szakszervezetéhez, ami azt bizonyítja: az oktatásban dolgozók, a pedagógusok sikertelenül kezdeményezték, hogy a koronavírus-fertőzést a háziorvos foglalkozási megbetegedésnek (munkahelyi balesetnek) ismerje el, ezzel jogosultak legyetek a 100 százalékos táppénzre! (kiemelés tőlem, forrás: https://mfor.hu/cikkek/makro/pedagogusok-szakszervezete-a-fertozott-tan…)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Jaaaa,

szoval annyira minosithetetlen volt egy pedagogus stilusa, hogy meg a haziorvos, aki szinten az allamtol kap fizetest es alapesetben sok ponton egyutterzo lenne, az is ugy dontott, hogy nem fog vele egyutterezni, es nem irja ra, hogy "foglalkozasi megbetegedes"?

Es aztan ebbol ugyet csinalt, mindenki mas elhitte, aztan azota senki nem mer teszteltetni?

Vagy szerinted nem ez tortent? Szerinted nem a haziorvose volt a vegso dontes? Szerinted a haziorvos, ha nem jatszak el az egyutterzeset, nem irta volna ra?

Vagy mondj egy racionalis okot: miert nem irja ra a haziorvos?

Mert ahhoz, hogy ráírja, PCR teszt kell, mert csak az igazolja a diagnózist a jelenlegi eljárásrend szerint. Azt pedig nem csinálnak – hiszen a 99%-os specificitás miatt, és a PCR-tesztek nehezebb elérhetősége miatt gyakorlatilag értelmetlen lenne –, ha az antigénteszt pozitív.

Szóval a racionális ok az a törvényi szabályozás, amiről a törvényalkotó „elfeledkezik”. (Lófaszt feledkezik el, így spórol újabb stadionokra.)

https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce…

Amíg nincs PCR-teszt, addig nem igazolt a fertőzés. Viszont karanténba rakhatnak gyanú alapján is (ilyen pl. a pozitív antigénteszt).

Szóval trey is fröcsöghet baromságokat, ez az eljárásrend, nem szívesség/bemondás alapján megy.

"Amíg nincs PCR-teszt, addig nem igazolt a fertőzés. Viszont karanténba rakhatnak gyanú alapján is (ilyen pl. a pozitív antigénteszt). Szóval trey is fröcsöghet baromságokat, ez az eljárásrend, nem szívesség/bemondás alapján megy."

Amit idéztél még a régi, az újban már benne van az antigén teszt is. A pozitív gyors teszt olyan mint a PCR pozitív viszont a negatívot meg kell erősíteni PCR tesztel. Azért van ez, mert ha antigént tesz + lesz, akkor a PCR is, viszont 3 PCR+ tesztből csak 2 lesz pozitív gyorstesztnél és 1 negatív. A negatív gyors teszt eredménye nem megbízható, csak a pozitív:

https://www.nnk.gov.hu/attachments/article/567/Aktualiz%C3%A1lt%20elj%C3%A1r%C3%A1srend%2011.07.pdf

SARS-CoV-2 Ag teszt alkalmazása esetén:

"Amennyiben a teszt eredménye negatív, a másik orrnyílásból és a gartból SARS-CoV-2 PCR mintát kell venni és be kell küldeni a kitöltött beküldő lap kíséretében a területileg illetékes laboratóriumba. A beküldő lapon rögzíteni szükséges a gyorsteszt típusát és a leolvasott eredményt."

"Akkor viszont nem értem, miért nem kapják meg a 100%-os táppénzt."

Csak tippelni tudok: ha iskolában kapja el, akkor az munkahelyi baleset, ha Tesco-ban akkor nem. Az előbbire jár a 100%, utóbbira a csökkentett. Ez eddig így volt, ha iskolában esik egy lámpa a fejére, akkor 100%-jár, ha otthon meg 60%.

Itt az a baj, hogy nem lehet mindig tudni hol fertőzödött meg. Ilyenkor vagy vélelmezik az iskolát vagy nem. Gondolom ez miatt kell papírozni és nem automatikus.

Szerintem ugyan ez az eljárás, ha Tesco pénztáros lesz fertőzött, ha vásárlótól kapta el, akkor 100%, ha a szomszédtól akkor meg a 60% jár neki.

"Mellesleg azért nem tudtam, mi az aktuális, mert az általam linkelt szerepelt utolsóként a tájékozódás céljából hivatalosnak kikiáltott koronavirus.gov.hu oldalon…"

Régebben olvastam valahol, én is onnan tudom. Egyébként a google talált rá :)

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményben reagált. A tárca azt írja, hogy „amennyiben a pedagógus a megbetegedését megelőző időben a feladatait ellátta, tehát vélelmezhető, hogy munkavégzés közben kapta el a fertőzést, akkor esete foglalkozási megbetegedésnek minősül, számára 100 százalékos táppénz jár. A munkáltató ebben az esetben jogosult arra, hogy a teljes táppénz biztosításához szükséges lépéseket megtegye az illetékes munkavédelmi hatóság felé. Annak a pedagógusnak, aki hatósági karanténban van, de tünetmentes, ha lehetősége van otthonról munkát végezni és vállalja is azt, otthoni munkavégzést rendelhet el a munkáltató. Ebben az esetben természetesen nem kell táppénzre mennie, hiszen munkát végez, így a teljes fizetését megkapja.”

https://infostart.hu/belfold/2020/10/16/megsem-kapnak-szazszazalekos-ta…

Tehát, ha nem éppen szabadságon volt két hétig a pozitív teszt előtt (ami ugyebár elég valószínűtlen), akkor vélelmezhető. Csak hát ki is vélelmezi?

hogy a tarsadalom kisgyerekes tagjai menjenek fizetetlen szabadsagra (leven a fizetett mar tavasszal elfogyott)

Itt azért annyit szeretnék hozzátenni, hogy egyébként a nagy büdös lófaszt. A tavaszi teljes bezárás nem a pedagógusok ötlete volt (mert köppontosítóéknál istentelen ötlet lenne a helyi problémákat helyi szinten kezelni, a végén még jogosultságokat is kéne adni a felelősségek mellé, ami lássuk be, undorító komcsi trükk...), az őszinél is végig azt javasolták, hogy a felsőbb évfolyamokban álljanak át online oktatásra, és azoknak, akik nem tudják a gyereket elhelyezni, legyen felügyelet (-> https://nedolgozzingyen.hu/2020/09/17/covid-a-rendszerszintu-problemak-… 6-os pont).

En annyit latok, hogy a pedagogusok leghangosabb resze verte mas faszaval a csalant

Nem, te annyit látsz, hogy a propaganda azt állította a pedagógusokról, hogy más faszával... (egyébként nézd meg a lezárás bejelentésre előtti napok eseményeit, amikor egyetemek/egyetemi karok sorban jelentették be, hogy saját hatáskörben átállnak online, középiskolák meg igazgatói hatáskörben döntöttek erről [kíváncsi vagyok, meddig maradnak azok az igazgatók], mert már tarthatatlan volt... a környezetemben van veszélyeztetett korú egyetemi oktató, aki végignézte, ahogy a háromszor negyvenöt perces előadása második felének a közepén az egyik hallgató feláll és kisétál a teremből, hogy - még véletlenül sem hivatalos úton - három nappal később megtudja, hogy a hallgató akkor kapta meg a pozitív SMS-t... szóval a ki kinek a mijével mit csinál kérdés kicsit bonyolultabb ennél, ők teljesen feleslegesen ültek egy szobában, dehát a gazdaságot látszatot fenn kell tartani, nem lehet teljesen online-ra állni)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Nem allami propogandabol, de nem is PDSZ dokumentumbol, hanem tanarok nyilvanos velemenyeibol indultam ki.

"Az altalanos iskolai tanar meg dogoljon meg, igaz?"

"Az ovoda/iskola nem gyermekmegorzo!"

Ezeket pedagogus es ovodapedagogus kommentelok hoztak ossze pl. a Facebookon is. Rajuk ertettem a "leghangosabb" jelzot. Es rajuk ertettem, hogy elvesztettek az egyutterzesemet, annyira mindenkeppen, hogy sajnaljam oket, hogy egyetlen honapra 20%-kal kevesebbet kapnak egy poz teszt eseten.

A legnagyobb baj, hogy a teszteles nem teljeskoru, egy oktatasi intezmenyben nem csak a pedagogusok dolgoznak. Masreszt igazan lehetne kotelezo a teszteles, de ugye a kormany a szokasos modon haritja a felelosseget, igy mutatva ki megbecsuleset a tanarok irant, ezek utan a 60%-os tappenz mar csak hab a tortan.

#worksforyou

Hatassal vannak a velemenyemre, mert elsokezbol olyan emberektol kapok beszamolot, akikben megbizok ES hitelesnek tartom oket. Hat en ezt nem neveznem elfogultsagnak, dehat nem vagyunk egyformak. Nade visszakanyarodva a temahoz: miert nem kotelezo teszteles zajlik szerinted? Az allam szerinted miert nem becsuli meg azzal a dolgozoit, hogy biztositja szamukra a teljes tappenzellatast? Miert nem teszteli a kormany szerinted azokat az embereket, akik ugyanugy az oktatasban dolgoznak, de nem tanarkent (pl konyhasok, takaritok, karbantartok)?

"Ez valtoztat azon barmit is, amit leirtam? "

Igen, több az infód, valószinűleg többet tudsz a tanárok munkájáról, nem csak egy random benyögés. Szerintem ez pozitív.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

"csak akkor kapnak 100 százalékos táppénzt, ha bizonyítható, hogy a munkahelyükön fertőződtek meg"

Szerintem ilyet bizonyítani lehetetlen. Akkor ez a 100% csak egy jól hangzó ígéret de semmi haszna a gyakorlatban?

Engedd is el ezt a részt. Mellébeszélés. Inkább azt az oldalát boncolgassuk, hogy mit gondolnak erről azok a szülők, akik rábízzák egy ilyen felelőtlen emberre a kölküket. Majd ha gyerek megfertőződik és hazaviszi a prikezsiát a nagymamának, aki feldobja a patkót, akkor mi lesz.

"Szegény, nem kapott 100% táppénzt."

trey @ gépház

Egy teszt nem teszt, ha valaki nem veti alá magát, nem veszítünk semmit, ha meg aláveti, nem nyerünk semmit. Nekem pl. fogalmam sincs, hogy az óvónénik milyen sűrűn tesztelik magukat, szerintem tünetek híján semennyire, de ettől nem gondolom felelőtlennek se őket, se magam. Nagyszülő itt nincs, de szerintem úgy általában kisgyereket nem kellene nagyszülő közelébe rakni, tünetektől és tesztektől függetlenül.

Nekem amúgy az egész mizériával az a bajom, hogy nincs elég megbízható adat. Egyrészt nem látok statisztikákat arról, hogy ki hogyan fertőződött meg. Pl. 43% azért, mert maszk nélkül talizott a haverjaival, vagy 27% azért, mert gyerek és nem viselt maszkot, és pl. csak 3% volt olyan, aki rendszeresen maszkot hordott. A másik gond a tesztelés, egyrészt a gyorstesztek kb. használhatatlan szarok, a PCR meg olyan érzékeny, hogy teljesen minimális jellegű vírus molekulát is kimutat, és a kimenete nem pl. egy százalék, hanem 0 vagy 1, és (többnyire?) ezért van olyan sok pozitív de tünetmentes és akár nem is fertőző ember.

Most ebből az jön ki, hogy kb. mindenki a sötétben tapogatózik. A maszkot pl. inkább viselem, mint nem, mert állítólag segít, de csak kicsit, és inkább jó, mint rossz. De ha az a gyanú, hogy segít, akkor legyen következetesen és egységesen kötelező. Ugyanez a tesztelésre, ha a tudósok kellőképpen meggyőződtek, akkor legyen úgy. Így önkéntes alapon tényleg nincs sok értelme. Az oltásra is azt kellene mondani, hogy mittudomén 70 év fölött kötelező, vagy hagyjuk a francba.

Nálunk az oviban egyébként kötelező maszkviselés van a tanároknak és az ovi területére lépő szülőknek is, a gyereket sajnálom emiatt, de együtt élünk vele. Ha tanárnak vagy szülőnek tünete van, teszt - karantén - stb. Meg nem bulizgatunk felelőtlenül. Szerintem ha mindenki ennyit megtenne, már közel nem lenne ekkora gond. De ugye ld. fent, nem tudjuk a statisztikákat.

Az megvan, hogy 60%-os a pontosságga a tesztnek? Mármint amit az iskolákban alkalmaznak. (Maga egy tszetelő modnta el az iskolában)
Tehát akármit is mutat ki 6:4 az esélye, hogy az eredmény jó.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

"A false positive aranyrol amugy en sem tudok adatot ..."

99 és valahány 9 százalék. Tudotommal az ellenőzése során minden + eredményt megerősített a PCR. A PCR pozitívok küzül viszont 3-ból 1-re negatív eredményt adott.

A pozitív gyors tesztet úgy fogadják el, mint a +PCR-t. A negatív gyorstesztet meg kell erősíteni PCR-el, mert 1/3 arányban valóban álnegatív.

Függetlenül az alapkérdéstől: Ennek így mi értelme?

Van egy tesztelendő létszám, legyen az egyszerűség kedvéért 100. Tudtommal a jelenelgi helyzetben a tesztek kb. 17 százaléka pozitív. Vagyis első körben letesztelnek 100 embert mondjuk kb. 6000 Ft-ért, találnak kb 10-11 pozitívot (figyelembe véve az 1/3 fals negatívot, így aztán kb. fejenként 20eFt-ért letesztelik a maradék 90-et.

A 100 ember tesztelése antigén teszttel 100x6 ezer, azaz 600 ezer Ft, ehhez hozzájön a 90 PCR teszt, 20 ezerrel, ami 1M800e, tehát összesen kijön 2M400e Ft-ra. A 100 ember PCR tesztje meg kijön 2M Ft-ra, tehát nagyjából ugyanarra az eredményre jutnának, ha mindenkit egyből PCR teszttel tesztelnének, csak 400ezer Ft-tal kevesebbért.

"Van egy tesztelendő létszám, legyen az egyszerűség kedvéért 100. Tudtommal a jelenelgi helyzetben a tesztek kb. 17 százaléka pozitív. Vagyis első körben letesztelnek 100 embert mondjuk kb. 6000 Ft-ért, találnak kb 10-11 pozitívot (figyelembe véve az 1/3 fals negatívot, így aztán kb. fejenként 20eFt-ért letesztelik a maradék 90-et."

Az az értelme, hogy nem szűrésre használják. Ha valakinek tünetei vannak és viszi a mentő kórházba, akkor megcsinálják a gyors tesztet. Ha poztív, akkor mehet covid osztályra. Ha negatív akkor csak gyanús, nem lehet kornások közé tenni, de nem koronások közé sem. Mindkettő csoporttól el kell különíteni, amíg nem jön meg a PCR eredménye. Az meg jobb esetben is csak a következő nap.

Szűrésre továbbra is PCR-t használnak, amíg nincs eredménye addig a gyanúsak otthon karaténban várnak.

Illetve most már van ahol igen, de ott nem gyanú igazolására, csak "random" teszthez. A tanárokat csak gyors tesztel nézik, ott a pozitív pozitívot jelent, a negatív meg vagy fertőzött vagy nem.

Az az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a negatív PCR sem zárja ki a fertőzést, mert csak a megfertőződés után 5 naptól megbízható. Akinek viszont vannak tünetei annál már eltelt az 5 nap, vagyis mérvadó a PCR.

Én nem látok semmi ellentmodást.

- a fertőződés után PCR 5 nap után nagy biztonsággal megmondja valaki fertőzött vagy sem, viszont csak ~1 nap alatt van meg az eredmény
- az antigén fél óra alatt ad eredmény, amely ha pozitív akkor biztos* fertőzött
- az antigén negatív eredménye azt jelenti, hogy nem tudunk semmit
- tesztelés során jóval kevesebb** a fertőzött, mint aki nem

Ezekből következik, hogy antigén nem helyettesíti a PCR, csak gyorsan ad eredmény. Ott érdemes használni, ahol már eleve PCR-t kell használni. Ez miatt spórolni sem lehet vele, mert nem lesz olcsóbb.

Szűrésre az antigén alkalmatlan: nem lehet vele fertőzöttekre és nem fertőzöttekre csoportosítani az embereket.

Persze más volna a helyzet, ha 1/3 lenne a hamis pozitív és nem lenne hamis negatív. Akkor akár mindenkit érdemes volna letesztelni - mint ahogy a szlovákok csinálták - és utána csak azokat a lassabb PCR-el, akiknek + lett az eredménye. Ez hatékony és költségkímélő is lenne, csak épp nem így működik.

Szűrésre önmagában a PCR sem alkalmas, mert 5 napig benne van a pakliban, hogy akinek negatív az eredménye az ennek ellenére fertőzött. Viszont jelenleg nincs ennél jobb módszer. Csak úgy lehetne használni erre, ha előtte 5 napig izoláljuk az embereket, hogy biztosak legyünk benne, ha megfertőződött az régebben történt.

* PCR hamis pozitív aránya 0,01%-nál alacsonyabb
** Akik gyanúsak ott 20-30% fertőzött, teljes népességre ez az átfertőzöttségi szintet jelenti, ami sacc/kb 1-5% körül lehet.

Nem megy tesztelésre, nehogy kiderüljön, hogy kovidos. Vagyis NEM akarja tudni, hogy megfertőzhet-e másokat. Bravó! Egyébként karanénból nyugodtan lehet távoktatni, amennyiben munkaképes. Ha meg nem munkaképes, akkor AMÚGYSEM megy be az iskolába, táppénz = teszt hiányában kizárja a 100 % táppénz lehetőségét. (Margiiit! Nooomális?)

Nagyon szomorú, hogy vannak akik propagandaszinten előkészítették ezt a gondolkodásmódot. A PDSz felelőssége nem hanyagolható el ebben a kérdésben!

> Sol omnibus lucet.

Sértegess nyugodtan. Azon szórakozom, hogy még a papok is rájöttek, hogy hogyan tartsanak istentiszteletet egy telefon segítségével, de most ott tartunk, hogy tanárok (ezek tanítanának elvileg más embereket :), nem tudtak kidolgozni egy eljárást arra, hogy egy tanár az otthonából hogyan tanítson tanulókat.

Ezt az ócska személyeskedésed sem menti.

trey @ gépház

Akkor légy szíves, konkrétan válaszolj:

Egy otthoni karanténra kötelezett technikatanár hogyan tartsa meg az óráját egy 23 fős elsős osztálynak az iskolában.

Ha sikerül, elismerem, hogy személyeskedtem az „idióta fasz” kifejezéssel. Ha nem, csak jön a mellébeszélés, akkor jogos ténymegállapítás volt az eddigi reakcióid alapján.

Nem kell elismerned semmit, hiszen a tények magukért beszélnek. Olyan hangot engedsz meg magadnak, amiért IRL már lerúgtam volna a fejed. :D

A tanítási technikákról pedig keresd a PDSZ-t, hátha van valami értelme is a politizáláson kívül és hátha körül tud nézni az országban, hogy valahol sikerült-e megugrani ezt a nem túl bonyolult feladatot.

trey @ gépház

megugrani ezt a nem túl bonyolult feladatot.

Mármint arra gondolsz, hogy karanténból hogyan lehet valaki személyesen jelen, hogy pl. eszközhasználatot tanítson?

Erre rájöttek még a minisztériumban is, hogy nem lehet, ezért pl. a szakképzések gyakorlati óráit bizony meg kell tartani offline, nem lehet távoktatni.

De az is egy fogós ravasz kérdés, hogy mit gondolsz, mit csinál egy csoport hétéves, ha a tanár csak egy képernyő.

Elárulom, nem lehet távolról oktatni az iskolában ülőket. (A személyes felügyeletet egyébként a köznevelési törvény is előírja, tudom, leszarod, „oldják meg az interneten”.)

De hidd magadat kurva okosnak nyugodtan! Attól még nem vagy az.

Tehát, a fórumtárs által tett kijelentés még egyszer:

Egyébként karanénból nyugodtan lehet távoktatni, amennyiben munkaképes.

PS: nem én nem voltam diák, sosem volt olyan, hogy tanár helyett kistanár tanított a tanár felügyelete alatt :D (ja, de!)

Ahogy az orvosok mellett be lehetett vetni az orvostanhallgatókat, pont úgy be lehetne vetni a tanító/tanárképzősőket, a mandragógia (sic!), könyvtár és büfészakosokat. Majd szólj, ha kellek még segítségnek.

trey @ gépház

Természetesen el tudja látni a munkáját, össze tudja állítani a tananyagot, le tudja adni interneten keresztül, megírathatja a dolgozatot, ki is javíthatja, az órán jelen lehet a technika segítségével, feleltethet stb. Megkaphatja a pénzét. A felügyeletet meg meg lehet oldani nem szakképzett erővel. Példát is írtam.

A nem akarásnak nyögés csak a vége.

trey @ gépház

A felügyeletet meg meg lehet oldani nem szakképzett erővel.

Mindezt a 6-10 éves korosztálynál, ahol koruknál fogva nehezebben kezelhetőek... de bízzuk rá őket nem szakképzettekre és tapasztalattal nem rendelkezőkre. Értem.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

LOL

Az megvan, hogy egy olyan esemény közepén ülünk, amire nem volt példa az elmúlt 80 évben? A biciklibelsőből ki kéne nézni. A rendkívüli helyzet rendkívüli megoldásokat kíván.

Egyébként, amikor én voltam alsós, simán tanítottak a tanítóképzőből, sőt nem csak helyettesítettek, hanem tanmenetük része volt a szakmai gyakorlat. Ne csináljunk már úgy, mintha rakétatudósokat kéne 6-10 éves gyerekek mellé állítani!

trey @ gépház

Én is gyakorló általánosba jártam, nálunk is voltak hallgatók. DE: még felső tagozatban is egész félévben ott ültek az órákon azok, akik később órát tartottak, mindenkiről kulcsrakész "profiljuk" volt, név szerint ismertek mindenkit, és még így is csak közvetlen felügyelettel tarthattak órát.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

 

Az megvan, hogy egy olyan esemény közepén ülünk, amire nem volt példa az elmúlt 80 évben?

 

https://hvg.hu/plazs/20090612_harom_legnagyobb_vilagjarvany_20_szazad

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/virus-betegseg-jravany.706216.h…

Leadhatja otthonról a tanító néni az iskola nem létező technikai eszközeivel, hogyan kell kis j betűt írni. Sőt, dolgozatot is írathat belőle. Közben meg a takarítónő vigyáz a gyerekekre.

Tiszta sor. Nem trey egy kötekedő fasz, hanem mi vagyunk a hülyék, hogy még ezt sem értjük, hogy így kellene csinálni…

Kissé átköltötted amit írtam, nemde? Ilyenkor a tanárnak nincs semmi eszköze, de Facebookot érdekes mód mindegyik eléri azért, ha a privátban internetezhetnékje támad. Vicces egy brigád ez.

Kis "j" betűt az is megtanulja, aki magántanuló. Megmutatja neki az anyja abban az 10 napban, amíg a tanár éppen otthon van. Komolyan hasba akarsz akasztani olyasmivel, hogy egy tanár nem tudja megoldani a 10 napi otthonról tanítást? Emiatt fog kimaradni minden gyereknek a kis j az életéből?

trey @ gépház

mandragógia

Szopás, hogy a kurmány megszüntette az akkreditációjukat, úgyhogy nem indulhattak (már csak mesterképzés van belőle), pedig most bevethetők lennének... ja, meg hogy a könyvtár és büfészakosok nem tanulnak pedagógiát, úgyhogy ők meg pont nem (pontosabban pont annyira, mint egy kémia szakos...)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Érdekesnek tartom, hogy élsportolók felkészülését el tudták intézni és számon tudták kérni edzők interneten keresztül, de ezt alsó tagozatos Ödönkék esetén nem lehetne megoldani úgy, hogy a helyszínen van egy felügyelő, a tanár meg interneten mondja, hogy "most törpejárás, most békaügetés, most indiánszökdelés".
 

LE-HE-TET-LEN!

trey @ gépház

Arról beszélünk, hogy egy pozitív tesztet produkáló tünetmentes tanár kiesése miként oldható meg. Az a kérdés, hogy, ha otthon marad 10-14 napra és próbálja karbantartani távolról az osztályát vagy a tantárgyát az jobb-e, mintha 2 oldali tüdőgyuszival gépre teszik és meg kell oldani az iskolában a helyettesítést.

Ha nem lehet csökkenteni a kockázatot, mert egy-két virológus vénával rendelkező látnok megtagadja a tesztet, akkor őket egyszerűen NEM SZBAD beengedni az iskolába a többiek védelme érdekében, különben előbb utóbb MINDEN osztály távoktatáson lesz. Vagyis a teszt értelme az, hogy ahol lehet, ott normális mederben folyjon az oktatás.

> Sol omnibus lucet.

A feleségem 1-4-en tanít. Szépen kiadta az utasítást, hogy milyen témában milyen anyagból kell készíteni ezt azt (technika). Fényképen bekérte a végeredményt. Elképesztően kreatívak voltak a gyerekek! A szülők megértették, hogy kell önállóan hagyni dolgozni a gyereket, ne segítsenek nekik. Ez is egy nagyon pozitív tapasztalat volt. (A tavaszi iskolabezáráskor történt mindez, most ősszel az 1-4 teljes gőzzel üzemel, a felsősök digitálison vannak.)

> Sol omnibus lucet.

“..azert nem elnek sokan..”

vs

Megtagadjak. Egyenesen megtagadjak bazz. Ott a papiron a hozzajarulok / nem jarulok hozza: ala kell huzni. Ha nem, no problem. Gz.

 

Igen sok pedagogus kiverezne a versenyszferaban. Bantas nelkul, de egyenesen ki tudom mondani. Ott nincs tul sok valasztas, meg egyszerubb helyzetben sem. 

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Az utóbbi. Nem teljesen. Viszont, ha a munkaadó van annyira beszari, hogy esetleg épp a privacy miatt perre viszi a munkavállaló az ügyet, s ennek élét a tesztelésen való önkéntességgel veszi el, akkor meg ne fanyalogjon, ha a munkavállaló él a lehetőséggel. Különösképp, ha van az a helyzet, amikor tényleges hátrány éri a munkavállalót. 60 %-os táppénz, ugye.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Csak óvatosan az ítélkezéssel. Az a baj, hogy a dohányzás, meg a dízelautó vezetése is egészségkárosodást okoz másokban, mégis mindenki sírna, ha betiltaná. A nátha- és influenzaterjesztésre igény van. Nem triviális belőni, meddig okés és mettől nem okés megfertőzni valakit. Azt meg főleg nem könnyű bizonyítani, kitől kaptad el. Amúgy avval nincs baj, ha védőintézkedéseket tesznek kötelezővé.

Azt a testi sértést bizonyítani is kell. Az, hogy élek azzal a felkínált lehetőséggel, hogy nem teszteltetem magam, semmiképp sem bizonyítja, hogy bárkit megfertőztem volna. Nem mellesleg az nem is volna rendben, hogy a jogkövetkezmények alóli kibújásként kínálja a munkáltató fel a tesztelés önkéntességét, másfelől, ha valaki él vele, máris feljelentené.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Onnan indultunk, hogy nehany pedagogus megtagadta a tesztelest vilagjarvany idejen. Rohadt artatlanok, egyem a szivuket :/ nem lesz valamikor gyogyszerlabor rombolas esetleg? Az megiscsak biztosabbnak tunik. Jelenleg van miert rettegniuk, ha nem lenne teszt azt sokkal jobban lajkolhatnak.

 

Ui aki engedte a tesztet, az elott kalapot emelek. Aki pedig nem engedte, az el ne felejtse. En pl. nem fogom elfeledni nekik, az tuti!

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Az, hogy élek azzal a felkínált lehetőséggel, hogy nem teszteltetem magam, semmiképp sem bizonyítja, hogy bárkit megfertőztem volna. (locsemege)

Magyarázkodni majd a delikvensnek feltételezem a hatóság előtt kell majd. (trey)

Én pedig továbbra is: lófaszt, előbb nem árt bizonyítani az átadott fertőzést (sok sikert kategória) és az esetleges szándékosságot/gondatlanságot.

(de azzal egyetértek, hogy tahó dolog a tesztet nem megcsinálni, ha már van)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

(de azzal egyetértek, hogy tahó dolog a tesztet nem megcsinálni, ha már van)

Ez itt a lényeg. Örülök, hogy azért a végén egyetértesz. Egy ember, akinek a gondjaira van bízva adott esrtben 10-20-30  gyerek, annak szakmából adódó kutya kötelessége gondoskodnia arról, hogy mindent megtegyen, hogy senki életet ne veszélyeztesse. Ez szakmai és erkölcsi kötelessége is. Ezt nem lehet felülírni azzal, hogy 10 napra esetleg csak a bére 40%-át kapja. Ez egy rossz duma.

Azért húzzák a picsájukat, mert jön a karácsony és nem akarják, hogy karácsony előtt 10 nap karanténba basszák őket pozitív minta esetén, mert akkor mi lesz a karácsonyi bevásárlással. Egy valami lenne jó: a társadalmat ne nézzék hülyének. És ne veszélyeztessenek olyanokat, akik nem tehetnek arról, ha esetleg vitájuk van a munkáltatójukkal, az állammal vagy akárkivel. Mert ez görénység.

De megpendíteném még itt a Btk. 165. § Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést is:

165. § (1) Aki foglalkozási szabály megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, vagy testi sértést okoz, vétség: 1 év.

(2) A büntetés

a) 3 év: maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget,

b) 1-5 év: halált,

c) 2-8 év: 2-nél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

(3) Ha az elkövető a közvetlen veszélyt szándékosan idézi elő: (1): 3 év, (2): 1-5 év, 2-8 év, 5-10 év.

trey @ gépház

foglalkozási szabály

Kérném a foglalkozási szabályt, ami szerint kötelező. 2/3-addal öt perc lenne. Kormányrendeletként még annyi sem. Facebook-posztban (ami ugye nálunk jogforrás újabban) meg különösen...

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Szerintem ezt nem itt kell leboxolnod. Ezt adott esetben majd annak a tanerőnek kell leboxolnia, amelyikről kiderül, hogy fertőzött, körülötte egy csomó rábízott gyerek is az ÉS EGYBEN bizonyítható, hogy kivonta magát az ingyenes tesztelés alól ÉS van olyan szülő, amelyik ezért feljelenti (biztos vagyok benne, hogy lenne). Abban az esetben, ha nem áll meg a BTK-s ügy, még mindig indíthatna akármelyik szülő ellene polgári pert is.

Innentől kezdve el lehet dönteni, hogy megéri-e ez a jogi herce-hurca, adott esetben egy nyilvános meghurcolás, vagy hajlandó beleköpni a petri-csészébe és aláveti magát a vizsgálatnak.

Azt az oldalt meg nem feszegetem, hogy vannak olyan helyek és "szülői közösségek", ahol ha kiderülne, hogy a tanár nem teszteltetett, de a gyereküknek valami baja lett - és tök mindegy hogy a tanártól kapta vagy sem - a lincseléstől sem riadnak vissza. Megéri?

trey @ gépház

Jelen pillanatban ott tartunk, hogy az EMMI állításával szemben még a „munkahelyi baleset” sem egyszerűen bizonyítható, akkor képzeld el, hogy hogyan bizonyítaná bárki, hogy a tesztelési lehetőség időpontjában már fertőzött volt a tanár, akitől a gyerek utána elvileg elkapta.

Az ugye megvan, hogy a tanár-gyerek kapcsolat fő szabály szerint még csak nem is számít szoros kontaktnak?

(Függetlenül a fentiektől, a tesztet kötelezően kellett volna előírni.)

A cél nem a megoldás csak a feleőség eltolása. Járvány elleni védekezés felelőse az állam. Mivel elbaszták kellenek a bűnbakok.

Kijelöltek még egy célpontot akiket lehet hibáztatni.  (Sor hosszú nyugdíjas, a fiatal, a maszkot nem hordó, az orvosok, nem tudom kihagytam valakiket akkor bocsánat)

ui. az állam rendkívül együttműködő bebasz a karanténba azt függjek a pizzafutár jóindulatától kösz nem. Szerencsére az állam erős és jól szervezett, a karantén elrendelését pl megkaphatod a karantén utolsó napján délután 4 kor, hogy most aztán éjfélig sehova :D

Nálatok még a karantén ideje alatt kiér? Mázlisták.

(nekem a kedvencem az, hogy egy nappal azelőtt, hogy lejárt volna kollégánál a karantén [-> a gyerekek hetek óta az iskola közelében sem voltak!], az iskolában a tanáron elvégzett teszt miatt minden gyereket karanténba küldtek... úgyhogy újabb tíz nap, mert a gyerek, aki már garantáltan átesett rajta, olyan helyen nem volt az elmúlt két hétben, ahol volt aktív fertőzött tanár :) )

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Bizonyítani is kell, nem elég vélelmezni. Mellesleg lehet, hogy a tanerő diáktól szedte össze a kórt, ráadásul a tanár idősebb, rá jelent nagyobb veszélyt. Akkor ez már nem is érdekes, mert kiskorú, nem büntethető?

Téged bántottak a tanáraid, hogy ilyen ellenségesen beszélsz róluk? OK, hogy tanár, de amúgy ember, hasonlóképpen az informatikushoz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Akkor most egy életre megjegyzem: a pápa az áldást osztja, te meg a lófaszt. Ha van még lófasz a zsebedben akkor most add elő, mert lassan adagolva kissé uncsi lesz.

Én arról beszéltem, hogy itt egy világjárvány, rettegni kell meg borzongani. Jáájááj hányan halnak meg, meg rendőrség meg katonaság ajjajaj. Mindenki szopatva van, egyedül fhifhikét hostolva érezhetsz némi lazítást, nomeg ha 70 éves vagy (egy rakat betegséggel) akkor te vagy a középpontban. Ezen kívül mindenki torokra kapja a brét.. lassan már akkor is, ha merészel nem remegni, mint a nyárfalevél.

A tanárok egy átlag iskolában 300 emberrel vannak egy légtérben, periodikusan 20-40 felnőttel ill. gyerekkel közvetlen közelben. Ment a sírás, hogy minek vannak kitéve. Biztos nem hallottak róla, hogy az egészségügyben milyen terhelésben + körülmények között harcolnak a dolgozók. Mindegy. Nomost itt a lehetőség, lehet tesztelni, fékezzünk a rémhalálos víruson. Erre valaki ezt megtagadja. Hogy' a háta legyen elöl! Nyilván azért tagadja meg, mert van valami tünete, és fosik. Így ha esetleg fertőz, akkor a periodikusan 20-40es tömeg előbb utóbb csak hazaviszi a szeretetcsomagot. Király! A lényeg a 20% fizu hiányát kivédendő - még az sincs, hogy valamit hazudtak volna. Bele a pofádba: szarunk az életedre, nem adunk 20%-ot. Illetve nem adjuk a -20% esélyét, mert még ez a 20 sem biztos. Mondjuk ha valaki hazaviszi vagy bekerül az érintett kontaktok körébe, neki talán kiesik a fizu 100%-a + a közelében lehet meghal valaki. Megáll az ember esze, nekem az elutasítás hidegzuhany volt: ezt nem gondoltam volna, színpadias stílus nélkül írom.

Érintett vagyok, volt akim meghalt. Érintett vagyok, feleségem tanít és tanul is: tesztre ő jelentkezett elsőként, nagyon helyesen. Érintett vagyok, mert nem vagyok vírusrettegő. Érintett vagyok, a munkahelyemen nincs választási lehetőség: aki ki van írva, megy tesztelni ha tetszik ha nem. De ezeket mérlegre pakolva a faszomat érdekli nyitásra a bizonyítás meg a többi szarság. Előbb tegyünk valami ellen, ha már ezért szív mindenki.. aztán ha valaki nagyon ráér, majd perelget meg bizonyít. A média úgyis ugrik erre, lesz neki táptalaj nyugi: főoldalon lesznek a szegény megtagadó pedagógusok, mert a zorbán, vagy mittudomén.

Ui ha tudomásomra jutna, hogy a gyerekem iskolájában valamely tanár elutasította volna tesztet, akkor abból biztosan nagy cirkuszt csinálnék. Szerencsére a gondolatig sem kell eljussak, mert mind ment szorgalmasan. A kalapom meg is emelem előttük, és a "gesztust" jó értelemben feljegyeztem, lehet egy életre.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Cool, megoldást lásd fenn: kötelezővé kell tenni, egyébként csak online tarthasson órát. Egy facebook-bejegyzés kérdése az egész.

(egyébként azt még mindig nem tudjuk, hogy az 54/38 az hogy néz ki, az 54 pedagógus k... soknak tűnik egy óvodába (három évfolyam, évfolyamonként legyen három csoport, csoportonként legyen három [délelőtt/délután/beugró] pedagógus... ráadásul az indexen "dolgozóként" hivatkoznak rájuk, amibe általában a nem-pedagógusokat is beleértik, akikre nem vonatkozik az ingyenes teszt... lehet, hogy tévedek, de nem lennék meglepve, ha megint kezdődne a hangolás egy társadalmi csoport / szakma ellen [jéé, kistelek pógárjenője pont fidesznyik, akik előszeretettel használják a félinformációkra és hazug statiszikákra építő dezinformációt a hangolásra...])

Szerk.: egyébként most bezzeg a 70% az "alig több mint fele", máskor meg a 49% már kétharmad ;)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

"általában a nem-pedagógusokat is beleértik, akikre nem vonatkozik az ingyenes teszt"

Ha nem-pedagógus a ped. assztisztens, a laboráns, meg a fene tudja ki.. akkor a fenti idézeted nem igaz, rizsa. Mind megkapta az "Adatlap a SARS-CoV-2 gyorsteszt módszerrel történő vizsgálatához" papírját és élhettek vele. A "vizsgálat elvégzéséhez önként hozzájárult" mező alatt kellett aláhúzni. Vastaggal volt kiemelve. Rajta volt alatta 5 centivel, hogy pozitív teszt-eredmény estén haladéktalanul értesítenie kell a háziorvosát, aki az OSZIRben bejegyzi amit az adott eljárásrendben kell. Gondolom ez utóbbi lehetett a rettegés tárgyának gyökere.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

b) a nevelési, oktatási, valamint szakképző intézményekben, nevelési, oktatási tevékenységet végző személy 
(kivéve, ha a foglalkoztató intézményben rendkívüli szünet vagy tantermen kívüli digitális munkarend került 
elrendelésre),

Innen van

Ez az az adatlap? (itt is végig tesztelésben érintett munkatársakról beszél)

A jelentsd ide oda meg amodáról nem beszélve. Még jó , hogy van sokmilliárdos EESZT-nk. :)

Ha nem-pedagógus a ped. assztisztens, a laboráns, meg a fene tudja ki.. akkor a fenti idézeted nem igaz, rizsa.

Nem-pedagógus a konyhásnéni, a takarító, az igazgatóság, az ügyintézők, ...

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Értem.

A laboráns "ügyintéző", és sokszor ped. végzettséghez kötik a betöltését: alkalomadtán pedagógus is. De "sima" laboránsokat is teszteltek tegnap, csak hozzá kellett járulni.
Taxi néni, udvaros, műszaki személyzet jogosan írod, ok.
Igazgatóság: kevéssé jogos, hiszen az intézményvezető szórhat magának, helyettesének is stb - bár ők maguk is sokszor pedagógusok.
Konyhásnéni: ő egy teljesen más intézmény alkalmazottja. Miért nem teszteli a munkáltatója hetente, vagy akár kétszer hetente?

Más: iskolánként is nagyon változó a helyzet. Komolyabb iskolában már szept 2-től hőmérőznek és mehetsz haza 37.2-vel is. Onnan már csak orvosi igazolással viheted a gyereket megint. Nálunk megtoldották azzal, hogy maszk kötelező (sőt, ezt fenyegetéssel túl is tolták), vagy pl. nincs váratlan hiányzás: ha mégis van, reggel 8-ra köteles vagy telefonálni az iskolába. Ezen felül ekkor már csak orvosi igazolással teheti be a lábát a gyerek. Amíg nincs igazolás oda nemigen megy be. Kb ez igaz a pedagógusokra is. Ennek megfelelően ilyen helyen eddig nem találtak fertőzöttet. Annyi volt a titok, hogy nem vártak az állami vízfejre, saját hatáskörben megoldották. Ezért is csúnya, hogy immár általános és ingyenes állami finanszírozású, helybe hozott lehetőséggel nem élnek egyes érintettek. Tényleg hihetetlen.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Az első felére lentebb már trey is hivatkozta, hogy Gulyás Leves reggel beismerte, hogy elbaszták, de most már tényleg mindenkire is.

Annyi volt a titok, hogy nem vártak az állami vízfejre, saját hatáskörben megoldották.

Erre +1, bár ha tippelnem kéne, egyházi fenntartású intézmény lehet (vagy marha nagy respect az igazgatónak)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

b) a nevelési, oktatási, valamint szakképző intézményekben, nevelési, oktatási tevékenységet végző személy (kivéve, ha a foglalkoztató intézményben rendkívüli szünet vagy tantermen kívüli digitális munkarend került elrendelésre),

Forrás: A Kormány 509/2020. (XI. 19.) Korm. rendelete

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Nem értem. Hol volt ilyen állításom? Belinkeltem, hogy mit mondott Gulyás. Ott tudod megnézni. Vitatkozhatsz vele, megpróbálhatod cáfolni amit állított, de miért velem erőlködsz?

El nem hiszem egyébként, hogy ha a legtöbb helyen mindenkit tesztelnek, akkor ez utasítás formájában ne hangzott volna el. Különben miért tennék a legtöbb helyen?

trey @ gépház

Ha a kormányhivatalok utasították a tesztelőket, hogy mindenkit le kell tesztelni, aki kéri és ezzel az utasítással mentek ki a helyszínre, akkor egyetlen dolgot tudok elképzelni: az intézmény vezetője vagy az érintettek húzták ki magukat a tesztelés alól.

trey @ gépház

Ha a kormányhivatalok utasították a tesztelőket, akkor mindegyiket fel kell jelenteni hűtlen kezelésért, mert állami erőforrásokat használtak nem a vonatkozó jogszabályoknak és a tesztelési protokolloknak megfelelően.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Azt csinálják, ami a rendeletben van

Kik? Ha kimegy egy iskolába egy tesztelőcsoport, hogy "kérem, lehet jönni, minden felnőtt munkavállalót letesztelünk a kormányhivatal utasítása szerint, aki kéri", akkor ki fogja lengetni a közlönyt, hogy márpedig nem az van ideírva?

:D

trey @ gépház

Fent linkelték az adatlapot, egyértelmű hogy kivel kell kitöltetni: „oktatási intézményekben nevelési, oktatási tevékenységet végző dolgozók”.

A tesztelőcsoport pedig kimegy, fogja az adatlapokat, és behívja az alapján embereket tesztre. A többieket nem.

Mi az, hogy lehet jönni?

A magyar jogszabályi hierarchia:

   -1) Viktor Facebook-videója
    0) Viktor Facebook-posztja,
    1) Viktor a Kossuth-rádióban szigorúan csak pénteken,
   tó) Gulyás Leves a kurmányinfón
  hal) alaptörvény
    a) az Országgyűlés által hozott törvény,
    b) a kormányrendelet,
    c) a miniszterelnök és a miniszterek rendelete,
    d) a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendelete,
    e) az önálló szabályozó szerv vezetőjének rendelete,
    f) az önkormányzat rendelete, valamint
    g) a Honvédelmi Tanács rendkívüli állapot idején és a köztársasági elnök szükségállapot idején kiadott rendelete.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Mérget vehetsz rá, hogy ő marad. Miért ne maradna, nem is értem igazán.

Amúgy minket szülőket is lehet simogatni a szép szavakkal, sok ötletünk van benne nekünk is. Nagy pofával nekem is. További trükkök: alsósok-felsősök külön bejáraton mennek-jönnek. A szülők az iskola kerítésén belül csak maszkban lehetnek, hogy az ügyeleteseknek ne leheljenek az arcába. Bemondja a szülő a gyerek nevét, az ügyeletes érteszalad. A szülő ahogyan bemondta a nevet, kitakarodik a kerítésen kívülre, így nem lesz a 0. ajtóban tumultus. Eme 0. ajtó mindkét szárnya nyílik, így az érkező szülők nem zsúfolódnak másodpercekre sem. A szokásosnál több ügyeletes dolgozik 1/2 4-től (akár 4-6 egyszerre), hogy minél kevesebbet várjanak a szülők a gyerekekre. Stb stb.

Az iskola hozzátette, hogy az osztályok nem keveredhetnek szünetben sem, hogy ha egy osztállyal gáz van az ne rántsa magával a másik osztályt. A szülők első naptól kezdve nem mehetnek be az iskola épületébe, csak külön engedéllyel. Szóval valóban csak a bejáratig maszkban, majd takarodó kerítésen kívülre. Az ügyeletesek ügyesek és azonnal felhajtják akiért jöttek. Minden gyerek maszkban. Stb stb. A hőmérőzés is egy falon történik, nem ember tartja a hőmérőt.

Szigor, idegesítő szigor - de legalább a gyereket nyugodtan tudom beadni az iskolába \o/. És köszönöm még egyszer a pedagógusoknak, hogy bevállalták a tesztet, önként. És azért is köszi, amiért az ötleteinket nyitottan fogadták, hiszen ők sem akartak idejekorán bezárt iskolát.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Mérget vehetsz rá, hogy ő marad. Miért ne maradna, nem is értem igazán.

Tapasztalataim szerint az alkalmas vezetők kevéssé maradnak az oktatási intézmények élén, mióta kizárólagos joggal ez kormányzati döntés. És még csak legfelsőbb szintig sem kell eljutni, amint híre megy valami pozitív dolognak, ami kicsit is megfogható (miazhogysajáthatáskör... a tankerület ezt nem engedte meg!!!négy!), valahol lesz egy viselkedészavaros csinovnyik, aki visszaél a képzelt hatalmával. (gondolj csak a vasalódeszkás tesitanárra, ott mintha a sajtóvisszhang után bele is bukott volna a tankerület vezetője, aki túlbuzgóan el akarta törölni az önállóságnak még ezt a formáját is)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

+1 Pontosan ez megy. Látszatintézkedések, mint az este 8 utáni kijárási tilalom. Vagy mint az idősek bevásárlási sávja, amikor persze üresek lesznek az üzletek, mert az időseket érdeklik legkevésbé a szabályok és úgysem akkor fognak menni (ráadásul már jogi alapjuk is van, mert csak opcionális számukra és csak a fiataloknak kötelező). Már a kötelező időszakban is mondták a boltok üzemeltetői, hogy kongottak az üzletek. Ráadásul legtöbb kerületben időseknek van bevásárló szolgáltatás az önkormányzatnál. Most azokat a szerencsétlen (fiatal) állami dolgozókat szivatták meg, akik nekik vásárolnak, mert (a hiedelmekkel ellentétben) az idősek későn kelnek, ezért egész napjuk rámegy így a bevásárlásra. Egyedüli intézkedés, ami nem csak látszat és talán segít a járvány féken tartásában, hogy közterületen maszkot kell viselni.

Egyébként én is több helyről hallom, hogy nem fogják a pedagógusok engedni többet tesztelni magukat. Egy helyről első kézből tudok nyilatkozni: igazoltan koronás emberek dolgoznak az állami intézményben maszk nélkül és senkit nem érdekel. Jogosan háborodnak fel azok a pedagógus dolgozók, akiket most tesztelnek ott, hogy mi értelme van ennek miközben az egyéb alkalmazottak szabadon végigfertőzhetnek mindenkit, még egy maszkot sem kényszerítenek rájuk. Persze szóban volt jelezve az intézmény vezetőjének, de írásban senki sem meri, mert félti az állását. Kevés az ember, ha nem kötelező a teszt, akkor el sem küldenek senkit tesztre intézményben (nem is tudnak, mert vagy 2 hét a várólista), akkor sem ha köhög és az élettársa igazoltan koronás.

Másik információ szintén állami intézményből: egy teljes osztályt hazaküldték több koronavírusos eset miatt, de az iskolát nem zárták be, miközben az osztály felsős volt, tehát egy rakás tanárral voltak kapcsolatban. Azt nem tudom, hogy a tanároknak volt-e már tesztje azóta.

"Látszatintézkedések"

Igazából bármely intézkedéssel teli van az ember töke, az enyém meg főleg. Ezért sem tudom már elítélni a Bolsonaro-megoldást, vagy azt ami erre hajaz. De ettől még bárhol & a legtöbb intézkedésre rámondható, amit idéztem tőled. Nemigen volt még a modern társadalomban ilyen helyzet, és így tényleg el jutunk oda, hogy

Ha van intézkedés az a baj,
Ha nincs intézkedés az a baj.
Ha kötelező az a baj,
Ha szabadon választható az a baj.
Ha látszatintézkedés az a baj,
Ha nem látszatintézkedés az a baj.
Ha csak téged tesztelnek az a baj,
Ha mást is tesztelnek az a baj.
Ha bezárnak valamit az a baj,
Ha nyitva marad az a baj.

A fasz üsse ki a fogát, akinek köszönhetjük ezt a koronaszart! Ezt a végén nem elfelejteni ám..

Más: Debrecenben az ?Árpád Vezért? bezárták, mert első teszten találtak ?9-11? fertőző tanárt. Nincs iskola.
Más iskolában egyszerre 4(!) osztály volt karanténban, mert érintkeztek néhány (1-2) fertőző tanárral.
Nem igaz, hogy az iskolákban nincs eredménye a tesztelésnek, rizsa.

Megint más: nem engedik többet tesztelni magukat, mert.. mert.. xyz helyen nem kell tesztelni? A felháborodás jogos jaja, de a "nem engedem" már komoly komoly recept basszameg, dühi autósbuziskák után mindjárt lesznek dühi pedagógusok is :/
 

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Mondok egy nem túl szép hasonlatot: amikor én évekig tömegközlekedéssel jártam, akkor is csak a fehér utasoknak kellett jegy. És bár nagyon visszatetsző volt a dolog számomra, azért megvettem a bérletet és csendben tűrtem. De nem mindenki van ezzel így és megértem az ő felháborodásukat. USA-ban egyszer láttam megpróbálta ugyanezt egy "fiatal", de a busz addig nem indult míg az illető le nem szállt, a buszsofőrt pedig eszébe nem jutott inzultálni. Azóta nem tudom hogy van, mert autóval járok.

USA-ban egyszer láttam megpróbálta ugyanezt egy "fiatal", de a busz addig nem indult míg az illető le nem szállt, a buszsofőrt pedig eszébe nem jutott inzultálni.

Tegyük hozzá, az USA-ban (#define állam) bliccelésért akár több ezer dolláros bünti is járhat, <=30 nap elzárással. Itthon meg ingyen buszozhatsz, ha havonta egyszer elkapnak, még mindig olcsóbb mint a bérlet. :)

Egyébként nem csak nálunk vannak látszatintézkedések:
https://444.hu/2020/11/24/oldjak-a-korlatozasokat-franciaorszagban-nyit…
Franciaországban is szabadságra megy a vírus időnként..

Közben az árak az egekben, a nagy cégek hatalmas profitokat termelnek (elég megnézni a fő indexeket USA-ban mondjuk 5 évre visszamenőleg), a kisebb vállalkozások pedig mennek csődbe. Talán a célját már kezdi elérni a vírus.. 

Mit kellet tűrnöd?

Amit látok fehér utasok is ugrálnak le a buszról amikor feltűnik az ellenőr, vajon miért vágnak olyan rémült képet és miért lesz hirtelen olyan sürgős a leszálás, Metron meg megindulnak szépen az ellenkező irányba? Vajon miért ők lehet, csak fehérnek néznek ki? 

Nem tudom most hogy van, de az én időmben el se kérték a jegyet/bérletet, ha nem voltál fehér. Ha egy-egy ellenőr megpróbálta, akkor jött a ricsaj és inkább hagyták. Persze akkor is ugráltak fehérek le, mert tőlük kérték a jegyet és velük már mertek keménykedni az ellenőrök.

Mi is az a Bolsonaro megoldás és mire is megoldás?

Amit én látok hallok, hogy a korházak vannak ki.

Lefordítom programozót felvesznek x nyelve (írd ide a kedvenced) majd közlik vele a egy másik nyelven kell debugolnia (ez lehet a leggyűlöltebb is). Közben átrakják másik csoportba esetleg városba össze vissza osszák be ügyeltbe, sikerélmény kevés (itt halnak a betegek). Fizetésedben nem lehetsz biztos vagy nő vagy csökken (hol van már a tavaszi jutalom ígéret). Ja igen van olyan ismerős akinek a havi beosztása nem tartalmaz üres napot, elleneben 12-24 órás munkanapot igen. Te vallanád? Hát ha nem tetszenek a korlátozások lehet menni önkéntesnek a korházba. 

Szóval mi erre a Bolsonaro megoldás?

"Lefordítom programozót felvesznek x nyelve (írd ide a kedvenced) majd közlik vele a egy másik nyelven kell debugolnia (ez lehet a leggyűlöltebb is). Közben átrakják másik csoportba esetleg városba össze vissza osszák be ügyeltbe, sikerélmény kevés (itt halnak a betegek)."

Az össze-vissza ügyeletet kivéve nincs ebben semmi különleges.

Ha ég a ház, nem ördögtől való gondolat, hogy embereket csoportosítsanak át a "ráérünk" project-ről arra, amivel gondok vannak.

Az sem, hogy esetleg teljesen más nyelven kellene dolgozni, mint amit megszoktál. Ekkor persze nem várhatják el ugyan azt a teljesítményt, de ha van valaki aki fogja a kezed (ismeri a nyelv nyűgeit, mint te a kedvencedet) akkor egy programozónak más nyelven, más szintaxissal azért legalább alap szinten el kell boldogulnia. Legroszabb esetben megtalálja a hiba helyét csak hozzáértőnek kell tanácsot adni, hogyan javítsa meg.

Ha ügyfeleknél kell tesztelni/javítani/integrálni/módosítani, akkor bizony az is benne lehet a pakliban, hogy szólnak a következő két hét nem a megszokott asztalodnál dolgozol, hanem "kiküldetésben" más címe, más városban vagy akár más országban.

Az össze vissza munkaidő beosztás, különösen ha nincs mellette anyagi kompenzáció az viszont gáz.

Legroszabb esetben megtalálja a hiba helyét csak hozzáértőnek kell tanácsot adni, hogyan javítsa meg.

Végülis a kórboncnok is meg tudja mondani, mi a gond, csak kicsit más módszereket használ. Jó lesz az az intenzíves COVID-osztályon.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Gyere rá a hiba okára, Van 5 perced rá. (ebbe benne van az új nyelv dokumentációjának elolvasása is)

Tegyük hozzá néha 1 x futtatod le a tesztet utána bejön egy hatalmas főnök és beleüvölti az arcodba elbasztad. Azaz a beteg meghalt.

Ugye megvan hogy némelyik nővér előtte nem is nagyon lát olyat aki meghal most egy éjszaka mondjuk kettőt, és igen nem szépen elalszik hanem megfullad. 

Megvan hogy orvostan hallgatókat is bevetnek és van aki lefagy, megy a kétségbeesett nővér várja a csodát de a csoda elmarad. Persze tudják és van vele valaki, de ha két beteg kezd el egyszerre összeomlani hát akkor baj van. (igazság szerint fordítva így le lehet papírozni 2 orvos van )

Aneszteziológia tudod mit jelent az összevissza eszközpark? Kell egy csatlakozó "nem tudom old meg faragj szappanból". 

Könnyebb azért némelyik programozónak olyan áru székből az észt osztani, mint amennyit némelyik nővér egy hónapban keres. 

"Gyere rá a hiba okára, Van 5 perced rá. (ebbe benne van az új nyelv dokumentációjának elolvasása is)
Tegyük hozzá néha 1 x futtatod le a tesztet utána bejön egy hatalmas főnök és beleüvölti az arcodba elbasztad. Azaz a beteg meghalt.
"

Épp ezért írtam:

"Ekkor persze nem várhatják el ugyan azt a teljesítményt ..."

Egy gyakorlati kérdés, egy profi C# programozónak mennyi időre van szüksége, hogy egy meglévő pl. python osztályba egy új függvényt irjon?

"Ugye megvan hogy némelyik nővér előtte nem is nagyon lát olyat aki meghal most egy éjszaka mondjuk kettőt, és igen nem szépen elalszik hanem megfullad."

Tudnál olyan kórházi osztályt mondani, ahol soha sem hal meg beteg? Még a szülészeten is előfordulhat haláleset, pedig a terhesség nem is betegség. Nem azt mondom, hogy lelkileg nem lenne leterhelő, de ez nem covid specifikus.

"Megvan hogy orvostan hallgatókat is bevetnek és van aki lefagy ..."

Egyszer mindenki volt kezdő, a profikat sem a fáról szedik. Nem bölcsészeket vontak be, hanem leendő orvosokat. Előbb utóbb találkozni fognak betegekkel. Nekik ez lesz a munkájuk/hivatásuk.

"Aneszteziológia tudod mit jelent az összevissza eszközpark? Kell egy csatlakozó "nem tudom old meg faragj szappanból". "

Persze vannak olyan tevékenységek amik specifikusak. Nyilván nem egy belgyógyászatól átvezényelt nővér fog intubálni, de egy infúziót ugyan úgy beköthet, gyógyszerezhet, mint a ITO-s. Ez akkor hatékony, ha a betegellátás közös területeit (pl. injekció beadása) más területekről áthelyezettekre bízzuk, hogy a intenzíves szakápolók ez helyett azt csinálják amihez speciális tudásuk van.

Egyébként, már az is tehermentesítés, ha pl. az adminisztrációt, gyógyszerek összekészítést, stb. háttérmunkákat veszik át.

Látszatintézkedések, mint az este 8 utáni kijárási tilalom.

amikor a kocsmaban a kinti kiulos reszen folytak ki az emberek, mert meccset vetitettek, vagy amikor november elsejen a tizeneves taknyok bandaztak keso este ahelyett, hogy a masnapi orakra keszultek volna, akkor elejtettem egy kurvaanyatokat

Egy jól megállapított probléma félig megoldott probléma.
- Charles Kettering

Ha a kocsmákat meg a boltokat bezárják rögtön nem lesznek annyian. 

A "gyerek" rendszeresen este ment le futni, nem mellesleg el sem tudná kapni a Covidot akkor ugyan már mi az értelme, hogy be van zárva?

Miért a gyerekét, miért nem a szülőét 18 éves koráig ő felel érte. 

csoportosan futott (ha jol emlekszem, erre is van rendelkezes), vagy csak mentek a plazabol a kocsmaba, vagy egyedul volt?

a gyereket is meg a szulot is tarkon kell baszni, mert mindketto hibas (vagy ertelmi fogyatekos)

szerk: na meg ez:
el sem tudná kapni a Covidot
mond a varazsszert, kurva sokan kivancsiak lennenek ra

Egy jól megállapított probléma félig megoldott probléma.
- Charles Kettering

Nem lejár futni. Néha csoportosan pl maraton.

Titok el kell kapni. Utána állítólag védet leszel. De ez nem titok. Épp mit szeretnének bizonygatni úgy változik az a szám mennyien kaphatták el. Azaz annyi ember elvileg már védett. 

Amióta bejött ez a karantén azóta kb szoba lakó lett ki sem mozdul. Nekem szerencse 3 haverja is átesett már a Covidon szóval velük már mer találkozni. 

nem az van, hogy az _egyeni_ szabadteri sportok engedelyezettek?

baszottul nem akarom elkapni, semmilyen allitolagos alapon sem. link

lehet, hogy nem karantent, hanem koncentracios tabort kellene bevezetni

szerk: na meg ez: link

Egy jól megállapított probléma félig megoldott probléma.
- Charles Kettering

Szerkesztve: 2020. 11. 26., cs – 11:34

Most már nem lesz kibúvó szöveg. Gulyás @ kormányinfó:

  • utasítás volt, hogy minden oktatásiban dolgozó felnőttet tesztelni kell, ha kéri, tehát mostantól legyen tiszta: minden felnőttnek ott a lehetőség
  • meg fogják kapni a 100% lóvét (megnézték, eddig is megkapták túlnyomó részben, de most indítványozzák, hogy megkapja mindenki)

Felkészül következő kibúvó keresésére (mert, hát nem gondolják, hogy karácsony előtt ők karanténba mennek ...)

trey @ gépház

Rohadtul nem értem a vitát. Van egy tesztlehetőség, ami segít. Önkéntes. Megcsinálják MINDEN iskolai dolgozóra (tudom, látom). Vannak akik kihagyjákl ilyen-olyan megfontolásból. Na, ezek az emberek antiszociálisak (kivéve, ha éppen COVIDOSAK vagy átestek a fertőzésen, vagy van néhány napos tesztük, vagyis van valami jól artikulált egészségügyi indokuk). Vagyis a teszt két dolgot mér: kisebb pontossággal a COVIDot és nagyobb pontossággal a szakami alkalmasságot.

Az iskolai dolgozók tesztelésével egy gond van: hogy nem kötelező.

Eddig ez egyszerű mint a faék. A bonyolultabb dolog a politikai vetület: egész eddig azt hallgattuk, hogy teszteljük le még a nyérceket is, most azonnal. Erre ugyanazok, akik ezt követelték, most kórusban renanszot üvöltenek. Na, ez az, ami nagyon nehezen tolerálható.

Ami a táppénzt illeti: Aki nem csináltat tesztet, annak semmiféle jogalapja nincs arra, hogy 100 % táppénzt igényeljen. Ha egy iskolában EGYETLEN pozitív eset van - bárkié! -, akkor az megfelelő jogalap a 100 %-os táppénzre - feltéve, hogy minden szabályt betartott az iskola, illetve az érintett dolgozó nem sértette meg a korlátozásokat.

Fogalmam sincs miért kell ennyi fals példát idekeverni.

> Sol omnibus lucet.

Nekem: a nagynéném, az egyik nővérem, az egyik unokahugom és a feleségem pedagógus különféle szinteken. Ebből kifolyólag a baráti és ismeretségi kör jó része is. Vagyis testközeliek az információk, igaz Budapesthez közeli kisebb-nagyobb településekről van szó, vagyis nem tudom mi van Baranyában és Borsodban.

> Sol omnibus lucet.

A legnagyobb baj az az, hogy a politika nem vallalja fel a felelosseget, es nem kotelezo tesztet ir elo. Ez csak akarat kerdese, masra haritani a felelosseget eleg rohejes: egy rendeletbe kerul az egesz. Gondolom nem a kritikus hangok tartjak oket vissza ettol, mert hogy az eddig sem erdekelte oket, szoval talan nem toketlenkedni kellene, hanem valoban tenni is valamit, pl kotelezoen minden dolgozot letesztelni. Minden heten arrol szol a fama, hogy milyen kivaloan kezeljuk a helyzetet, most akkor pl a gyakorlatban is lehetne ez bizonyitani. Szerintem. 

egy rendeletbe kerul az egesz.

Nem, ehhez pont nem kellett volna semmit csinálniuk, a fentebb emlegetett rendeletbe írták bele expliciten, hogy egyéni hozzájárulás alapján megy. Ha azt a mondatot nem teszik bele (tehát kevesebbet "dolgoznak"), akkor mindenki jobban járt volna.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Ó, jaj, ez pont te mondod, amikor egy olyan rétegről van szó, aki MINDENÉRT IS sír? Majd pont nekik írják elő, hogy valami kötelező? Mi lett volna belőle? Újabb tanártüntetés? Sztrájkkal fenyegetőzés? Civil össszefogás a emberi jogokért, a vert nőkét, az LMBTQ+, a fogyatékkal élőkért és egyéb random, a témához nem tartozó szervezetekkel karöltve?

:D

Lazán kapcsolódik:

Az is megérne egy misét, hogy kisírták egyesek, az ütődötteknek ne kelljen maszkot hordaniuk. Mert hát, egy értelmi fogyatékos, amelyiknek habzik a szája és fröcsög, az nem terjeszt koronát! Sikerült egy olyan csoportot kivonatni a vinnyogással a kötelező szabály alól, amelyikre kurván pont, hogy rá kéne adatni. :/ Gratulálok egyébként ehhez is.

trey @ gépház

Már bocs, de eléggé rövidlátás. Láttál már down-kórost közelről? Lényegében bármilyen változástól bepánikol, attól is, ha nem este 7-kor fürdetik meg. Még én is elég rosszul tűröm a szájkosarat munkahelyen egész nap, egy fogyatékkal élő nem fogja ennek szükségességét megérteni, a gondozónak meg szélmalomharc lesz. Lényegében szabálysértőt csinálsz a gondozóból, mert feladják a fogyatékkal élőre a maszkot, aki azonnal hisztizni kezd, majd letépi azt magáról. Tehát akkor sem lesz rajta maszk, ha az kötelező, viszont a gondozott ellenségnek tekinti az ápolóját, így olyan dolgokban sem lesz kooperatív, amelyekben eddig az volt.

Igen, a kór ott jobban fog terjedni. A vírustagadók körében is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem érdekelnek a kifogások. Ha nem tudják megteremteni a rájuk bízott egyénnél a többiekre vonatkozó szabályok betartását, akkor tegyék őket karanténba. Az nem megoldás, hogy akkor veszélyeztessenek másokat. Őket is potenciálisan fertőzőnek kell tekinteni, ráadásul fokozottabban, mert a személyes higiéniájuk sem üti meg sok esetben a normális emberekét.

trey @ gépház

Nem is volt olyan állítás, hogy te vagy én döntöm el. Leírtam a véleményem. Te akaszkodtál bele. Nem volt kötelező hozzászólni.

a jogalkotó nem igényli a mi segítségünket. Szerencsére. :)

Jaja, hozott. Szerintem rosszat. Egyébként, itt is látszik, hogy kurvára nem értek egyet minden egyes kormányintézkedéssel. Tessék ezt itt feljegyezni. 

trey @ gépház

Ráadásul hoztak erről szabályt, a jogalkotó nem igényli a mi segítségünket.

vicces volt, amikor a neves orszaggyulesi kepviselo megkerdezte mellettem a zoldsegest, hogy ez miert csak masodosztalyu petrezselyem, ez teljesen jo. A zoldseges meg valaszolt, hogy jogszabaly irta elo. En meg emlekeztem, hogy a kepvielo megszavazta a jogszabalyt.

Egy jól megállapított probléma félig megoldott probléma.
- Charles Kettering

valszeg nem talalkoztal olyan akarmilyen szindromassal, aki a felig megragott kenyeret kopdoste szet az aktualis helyisegben.

En meg hajnal 2-kor akarok tankolni, akkor most mennyit kell vergodnom? Vagy hozzak letre magam korul valamilyen szervezetet, aki majd lobbizik? Ugy tunik, ez megoldashoz vezethet.

Egy jól megállapított probléma félig megoldott probléma.
- Charles Kettering