Linux disztribúció telepítése zsír új számítógépre

Ez a blog is azért született, hogy óva intsen minden tapasztalatlan kezdőt és türelmetlen expertet a sok felesleges körtől. Ebbe a hibába nemcsak kezdő linuxosok esnek bele, de expert felhasználók is.

A legáltalánosabb hiba egy vadonat új gép első telepítésénél amit egy kezdő és egy expert ugyanúgy elkövet, a lehető legnagyobb hiba, hogy linuxot telepít.
Egy zsír új hardware-nél a legelső lépés a Windows 10 telepítése. Fel lehet horkanni ezen, de kezdőknél mindenképpen ez a normális út, haladóknál meg erősen javasolt. Jó, tekintsünk el a nagyon nagy kockáktól. Ők mindenben kivételek.
Hogy miért gondolom így? Vannak olyan alattomos hibák, amikkel meg lehet fogni egy tapasztalt gépszerelőt is, meg különben is. Ha én kifizetek többszázezer ft-ot, amire jár a jótállás, miért én analizáljam? Ki fizteti azt meg nekem? Lehet az analizálás annak jó móka, aki mondjuk hentes és szívesen szöszmötöl, de aki napi nyolc órában gépet szerel vagy akátmilyen IT supportot ad el nem hiszem, hogy ezzel is szívesen foglalkozik a maradék sszabadidejében. Ha meg vissza kell küldeni a feladónak, úgyis windowsszal tesztelik.
Ezen felül azért sem szerencsés linuxszal kezdeni a telepítést, mert nagyon leszivatja magát az ember. Mert tuti nem az az első gondolata, hogy a hardver hibás, hanem vagy a linux inkompatibilis, vagy bugos. Jópár órát elcsesz az analizálással, aztán esetleg rátesz egy régebbi/újabb kiadást vagy egy teljesen más disztrót, és végül csak rátesz egy windowst, ha nem biztos abban, hogy megtalálta a hibás hardvert.

Én az alábbi lépéseket javaslom.
1. Eldöntjük milyen gépet akarunk, ahol lehetőleg találkoznak az igények az anyagi lehetőségekkel. Hogy milyen alaplapot/laptopot válasszunk, érdemes linux fórumon rákérdezni, akár itt, biztos segítenek. Általános szabály, hogy érdemesebb régebbi modellt választani, pláne, ha debiant szeretnénk használni.
2. Windows 10-et telepítek és mondjuk egy aidával egypár óra stresszteszt, utána HDSentinel, esetleg gyártó honlapjáról leszedett merevlemez tesztelő. SSD-vel szintén gyártótól leszedett cucc. Aztán egy kis memória tesz Windows alól mondjuk a techpowerup memtest64-gyel. Persze lehet tesztet futtatni live rendszerről pl: Hiren's Boot-tal, de ne feledjük maga a telepítés is teszt. Előfordulhat olyan merevlemezvezérlő hiba, ami telepítés nélkül nem jön elő.
Ha sikeresen túlélte, akkor jöhet egy mainstream linux, amivel a kezdőknek itt véget is ért a blogom, de az experteknek csak most kezdődik. Ugyanis, ha lfs, gentoo, source mage vagy hasonló forrásalapú gyöngyszemet szeretnénk használni először nem árt mondjuk egy ubuntut vagy mintet, esetleg debiant feltenni. Ennek több előnye is van. Meggyőződhetünk a hardver egészségállapotán felül arról is, hogy minden hardver kompatibilis a linux kernellel.
Ez után kilistáztatom a betöltött linux kernel modulokat egy txtbe és átnézem, hogy felismerem-e mindegyiket, nehogy a kernel konfigurálásnál elakadjak.
Most jön az a pont, amivel a legtöbb expert kezdi - HELYTELENÜL! Kicsomagolja a pc-t, laptopot és nekiugrik egy gentoo/lfs/... stickel. Aztán majd vakarja a fejét, hogy mi a rákér megy a gcc állandóan cigányútra. Mert mondjuk fos a ram. Elcsesz vele több napot, mert nem szán rá időt, vagy csak mohó és türelmetlen. Gentoot akar, de azonnal. Már amikor megrendeli a gépet remeg és számolja a perceket, mikor hozza már a futár azt a kurva gépet. A biztonság kedvéért már megrendelés után azonnal letölti a telepítőt/staget és viszi magával a munkahelyre, edzőterembe. Sőt ott van vele a tecoba/discóba meg bútorvásárláskor.
Szörnyűek a gentoosok. Ők csak egy pöttyet elviselhetőbbek az LFS-eseknél. Na azok aztán az elmerottyantak!
Mára ennyi.

Hozzászólások

Végülis oké amit írtál, de a Windows telepítés a legtöbb esetben megspórolható - SAJNOS. Ugyanis ha az ember kicsit is komolyabb gépet akar venni, akkor alig-alig van esélye arra hogy azt szűzen kapja meg. Többnyire sajnos akár akarja akár nem, azon már úgyis ott lesz egy előtelepített Windows...

Ezzel a laptop vs. asztali dologgal nem vagyunk egy húron. Már nem mi ketten, hanem a hup közösség keményen ketté szakadna.

Én nem vagyok hajlandó azért többet fizetni egy erős laptopért, hogy ugyanazt a konfigot kapjam mobilban, ha csak nem erősen indokolt. Indokoltnak a pénzkeresést és a feltétlen hordozhatóságot értem. Mert elég nagy a különbség árban. Nyilván Nálad ez nem játszik, mert az USA-ban ész és még, ha szerényebb körülmények között is, a műszaki cikkek a fizetéshez képest nagyon olcsók az itthoni fizetésekhez mérten.

A zörgés meg meg van oldava a barebone pc-kben. Egyetlen decibellel sem hangosabbak a laptopnál.

Mentségemre szóljon, hogy kipróbáltam, de néhány óra, talán 1-2 nap után simán töröltem! Én jó hívő vagyok, de használni akarom a gépem és nem megtanulni egy másik szemléletet, hogy használhassam, így elhiszem mindenkinek ha azt állítja, hogy win kell neki. Itt fujjogtak rám, de kinek a pap...

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Pedig volt már hogy megtettem... Ember, tudod milyen REMEKÜL éreztem magamat utána?! Az a „tiszta és száraz érzés”, hogy nincs többé semmi szemét, semmi spyware, semmi bloatware fostalicska a gépemben, a virtuális életemben...!

Én amúgy annyira keményvonalas vagyok ilyen téren, hogy bár fentebb elismertem, abban amit írtál e blogba, VAN RÁCIÓ, de ENNEK ELLENÉRE én nem lennék képes megcsinálni, mert most én mondom hogy ahhoz „gyomor kell”... Ezalatt azt értem, ha én magam feltelepítenék egy Windowst akár csak tesztelési céllal is, azzal ELISMERNÉM, hogy én RÁSZORULOK a Windowsra! Elismerném hogy a Windowsnak van létjogosultsága! Hogy van amiben hasznos! Mármint, az ÉN SZÁMOMRA!

Erre képtelen vagyok lelkileg. Inkább bevállalom a kockázatokat amiket ecseteltél. Inkább „szopok”, vagy akármi.

Az belefér nálam, hogy amennyiben nem tudom kikerülni hogy legyen egy előtelepített Windows a laptopon amit megvettem, akkor azt bekapcsoljam, és megnézzem hogy rendesen bebootol-e, nem ír-e ki valami bhibaüzenetet vagy más furcsaságot. Megjegyzem, már ezt is undorodó pofával teszem, már ehhez is meg kell erőszakolnom a jóízlésemet...

De, ez azért még belefér, mert úgy fogom fel, ehhez jogom van, ha egyszer megvettem azt a bitszeméthalmot is a laptoppal együtt. Mert nem dőlök be annak hogy állítólag „ingyen van”... tuti hogy be van építve az árba, csak azért tálalják úgy mintha ingyen lenne hogy ne lehessen visszakérni az árát annak akinek nincs rá szüksége... Azaz ez csak egy ROHADT SZEMÉTSÉG, egy KIBASZOTT NAGY CSALÁS, amit gyűlölök és utálok halálosan!

És elkerülöm ha csak lehet.

Ha azonban nem lehet, és már úgyis ott van a gépemen, akkor oké, bekapcsolom egyszer, hiszen pénzt adtam érte ha nem is tudom pontosan mennyit (mert azt hazudják, igen, HAZUDJÁK hogy ingyen van...), szóval ez még elmegy. De azután az is biztos hogy olyan sebesen letörlöm ahogy az csak lehetséges! Méghozzá újraparticionálással, hogy még annyi nyoma se maradjon amennyi akkor volna ha legalább a régi partíciófelosztást megtartanám... pusztuljon az emléke is!

Én igazából messze boldogabb vagyok ha egy szűz laptopot vehetnék Windows nélkül, ennek minden kockázatával. Nem, nem telepítenék rá elsőként Windowst ahogy te írtad. Félre ne érts, ez nem ellened irányuló kritika most, hiszen elismertem, akadhatnak helyzetek amikor ez valóban jelent némi előnyt. Mégis, én messze boldogabb vagyok ha nem telepítem, ha semmiben nem szorulok rá a Windowsra és a Mikrofo$ra, inkább lesz ami lesz, kockáztatok és kész.

Én ilyen vagyok. Keményvonalas. Hardcore. Ez a jellemem része. Láthatod a diétáról szóló témákban is.

A Windows nincs ingyen. Lehet, hogy Amerikában ezt hazudják a pofádba, de itthon ugyanaz a laptop windowssal egy 20-assal többe kerül. Nem csodálkozom azon, hogy lekúrod róla, ahhoz lehet gyomrod, hisz a bogakarhoz is van, de! Hogy azért fizess többet egy laptopért, mert adják hozzá és úgy törlöd le nyugodt szívvel, na ahhoz kell gyomor. Vagy lehet Neked nem pénz húsz ezer ft.

Félre ne érts, ez nem ellened irányuló kritika most, hiszen elismertem

Tudom. Meg is hatódtam. Ahányszor megsértettelek, vagy csak próbáltalak én érzem kellemetlenül magam, hogy nem hordasz le.

Nézd, ha valakinek igaza van azt elismerem akkor is ha az ipse nem szimpatikus, vagy ha akár kifejezetten haragszom is rá. (de rád perpillanat még csak nem is haragszom - az más kérdés, annyira eltér a világképünk meg a... hogy is mondjam... ízlésünk, stílusunk stb, hogy nem igazán tudnám elképzelni hogy valaha is barátok legyünk...).

Hogy azért fizess többet egy laptopért, mert adják hozzá

Ezt nem tudom honnan szedted, ilyet én nem írtam. Te tényleg és komolyan azt hiszed RÓLAM, épp __RÓLAM!!!___ hogy képes vagyok CSAK azért kiadni több pénzt valamiért mert azon van egy fucked Windows?!

Remélem komolyan írtad mert viccnek rém durva volna...

Szóval nem ez a helyzet. Egyszerűen akárhányszor akarok is laptopot venni, nem kapok olyan laptopot amire MÁR rá ne volna telepítve ez a szenny, ráadásul úgy, hogy közben azt HAZUDJÁK, hogy én azt a Windowst ingyen kapom!

Legalábbis ez a helyzet azon laptopok esetében, amik nekem kellenek. Tudniillik arról fogalmam sincs, a gagyi kategóriában mi a helyzet ilyen téren. Mert ha egy laptop olcsóbb mint ezer dollár, akkor arra én még annyi időt se szánok hogy megnézzem a specifikációját, eleve abból indulok ki hogy az egy ótvar szutyok lehet az olcsójánosoknak. Ez nem azért van hogy a pénzemmel villogjak, hanem ahogy egy másik topikban már írtam, ritkán veszek gépet de akkor a legbikábbat hogy soká tartson. Tehát amikor veszek, az AKKOR amikor megveszem, a nagyonszuper-nagyonluxus-nagyonbika kategóriában van, ami épp emiatt a nagyondrága-kategória is.

Na és nem tudom Orbanisztánban mi a helyzet, de itt az USA-ban az ilyen csúcskategóriás gépek mind Windowssal vannak előtelepítve. Állítólagos ingyenwindowssal hogy az isten rogyassza rájuk az eget...

Nyilván abból a megfontolásból van így, hogy feltételezik, aki ennyi pénzt kiad egy csúcs laptopért azt már nem izgatja hogy valami pár tucat dollárt még kiad a Windowsért is, ellenben szeretné azonnal használni a gépét amint megkapja, hosszas telepítgetés nélkül.

És ebben a gondolatmenetben van is logika, épp csak az én esetem más. Én igenis sajnálom azt a kis összeget is kiadni a Windowsért. NEM IZGATNA hogy kiadom azt a pénzt, ha az az összeg mondjuk egy koldusnak lenne adva vagy egy állatmenhelynek vagy környezetvédelemre vagy akármi! De azt igenis rühellem hogy ezzel épp az általam annyira gyűlölt Microsoft profitját gazdagítom, értesz engem?!

It az USA-ban Windows nélküli gépeket szinte kizárólag csak akkor kaphatok ha használt gépet veszek. Egyszer megtettem amúgy, onnan tudom hogy ez lehetséges, de még úgy is csak nehezen volt lehetséges, mert a kereskedő halálnyugodtan felszámlázta a Windowst, még szerencse hogy elolvastam fizetés előtt mi az amit fizetnem kéne, és akkor visszaírtam neki emailban hogy ez így nem lesz jó, mert nekem nem kell a Winszar. Ő meg elkezdte tukmálni rám a válaszban hogy higgyem el anélkül nem lehet használni a gépet, és az jogtiszta Windows amit kapok majd...

Erre írtam neki egy hosszas levelet hogy álljon már le nem vagyok egy taknyos kezdő, Linuxot használok, még azt is magam építem LFS-ből, desőt már az LFS-t is személyre szabom közben... Mondtam neki ha el akar nekem adni valamit azért az összegért mindenáron, arról lehet szó, de az soha nem lesz a Windows, hanem inkább csapjon hozzá egy külső CD olvasót! És ha neki ez így nem tetszik nakkor felejtsen el, keresek másik kereskedőt.

Erre beadta a derekát, de óvatosságból új számlát küldött amin rajta volt hogy kifejezetten a vevő kérésére a gép operációs rendszer nélkül érkezik, emiatt tehát nem lehet majd reklamálnom...

Megvontam a vállam és így már kifizettem. Az USA egy nagyon jogászkodós ország...

Szóval itt így mennek a dolgok.

Vagy lehet Neked nem pénz húsz ezer ft.

Az körülbelül 60 dollár. Legyek őszinte, azt nem mondom hogy ez nekem nem pénz, mert smucig disznó vagyok, de azért ez tényleg az a kategória hogy nem izgatom magam miatta különösebben. Illetve akkor izgatom magam rajta ha kifejezetten az MS-nek kell adnom, mert kizsarolják belőlem árukapcsolással...

A minap ahogy említettem már valahol, vettem 2 újabb nagy fagyasztót. Kellett nekik a hely, átrendeztem a szobámat, de közben még így se találtam helyet a tavaly karácsonyra vett Yedi márkájú sütőnek. Gondolkoztam, mi legyen vele. Rájöttem, nekem ez nem kell, butaság volt megvenni, mert amióta megvan talán ha maximum 3 alkalommal használtam... De kidobni sajnáltam, hiszen lényegében tök új volt, mert mi az a 3 alkalommal való használat?! És mégis kábé háromszáz dollárt adtam ki érte annak idején... Megtehettem volna hogy besúvasztom valahová az ágy alá egy dobozba vagy ilyesmi, hogy hátha majd valamikor még használom, de most őszintén, MINEK?! Azért tartogassam hogy hátha majd még egyszer használom a következő fél évtizedben?!

Inkább megfogtam, és elvittem egy barátomnak ajándékba...

És kész, ennyi. Adott esetben tehát háromszáz dollár miatt se izgatom magamat. Csak tudod nem mindegy azért hova megy az a pénz... A Microsofttól egyetlen centet is sajnálnék...

ahhoz lehet gyomrod, hisz a bogakarhoz is van,

Miért épp a bogarakon vagy így kiakadva, az nem zavar hogy nyers májat eszem, nyers húst is... sőt, elárulom neked, a főtt halnak épp a fejét imádom a legjobban, mennyei élvezet amikor kiszürcsölöm a szemüket! De kár hogy egy halnak csak két szeme van!

Fogd fel úgy hogy igazi ősember vagyok és kész. Előző életem még valahol a mély, felderítetlen dzsungelben telt el oszt' ennyi.

Mindegyiknél lehet. A dell kész megoldást kínál. Szerintem fogyasztásban és helykihasználtságban nem lehet épített pc-vel űberelni, vagy csak nagyon nagy munka árán és komoly tudással.

 

Az h zörög, hangos, számomra nem érv, mivel megfelelően tervezett hűtéssel kiküszöbölhető.

Gondolom a fogyasztás már azért érv. Meg az ára is.

Én barebone pc-kbe mindig drágábban láttam ugyan azt a teljesítményt min az építettbe.

Akkor nem jól néztél körül, vagy nem jót hasonlítottál össze. Nemcsak teljesítmény, hanem minőség is van. Én jobbon a minőséget értem nem a teljesítményt.

A barebone gépeket ne az olcsó építettekkel hasonlítsd össze, ha tényleg minőségről beszélünk. Van csont üres ház táp nélkül 300 ezerért is meg kétszázért a táp. Ennyiért már kapsz kettő darab barebone-t is.

Oké, nem helyes az ilyen feleslegesen luxus alkatrészekkel hasonlítani, de ugyanolyan helytelen az alsó és alsó-középkategóriás cuccokkal is.

A minőségi összerakott gép igenis drágább a barebone-nál.

Szerintem ha nem felejtetted ott magadat a kétezres évek elején, akkor ez így néz ki: összerakod a gépet, másik gépen kiírod a kedvenc disztribed utolsó verziójának installerét egy pendrájvra, új rig bebootol róla, install lefut, postinstall szöszölés, kész. Nem írtál semmi olyat, amihez tényleg kell a Windows. Mondjuk az igaz, hogy hardvert venni tudni kell. Itt is, mint bárhol máshol. És mielőtt... Számos gépet raktam így össze, az utolsót a gyereknek vagy két hónapja. Eddig még föl sem merült, hogy kéne egy win install a processzbe, és nem győztél meg. 

Csaba

Jó, akkor Te azon kevés expert userek közé tartozol, aki tud hw vásárolni és nem futott bele gyárilag hibás hw-ba.

Ha jól emlékszem fedorás vagy. A blogomban a kezdőknek szóltam, és az olyan experteknek, akik valami borultabb, forrásalapú disztrót tolnak.

Hidd el van itt a hupon is olyan, aki 16 éve gentoozik és belefutott abba, hogy ráment egy hülye ramhiba miatt a hétvégéje. Egyszerűen nem fordult le neki a gentoo. Addig nem jutott el, hogy egy önerrőből bebootoló rendszert kapjon.

gépen kiírod a kedvenc disztribed utolsó verziójának installerét egy pendrájvra

Igen. Ez kb az összes disztrónál mőködik, kivéve az említett forrásalapúaknál nem, hacsak nem úgy van fordítva, hogy minden lehető proci képes futtatni. De aki ilyeneket használ általában a saját prociára fordítja és tuti nem fog elindulni egy új gépen.

Eddig még föl sem merült, hogy kéne egy win install a processzbe, és nem győztél meg.

Mert nem is esel bele a célközönségbe.

Rendben, értem az álláspontodat. Szerintem nagyon szűk az a közönség, aki gentooval kezdi a linuxozást, de lehet, nem jól látom, vagy félreértettem a felütést a blogod elején. Amúgy igen, alapvetően fedorázok, de azért volt már a kezem alatt desktopon is minden, uhutól és puppytól kezdve debianon át ubuntuig. (Fiatalabb koromban még LFSt is építettem magamnak.) Én kezdő linuxosnak valóban egy összecsiszolt, jól karbantartott rendszert teszek a keze alá, aztán ha érdekli jobban, majd vált amire akar, ha meg nem érdekli, akkor mindenkinek könnyebb az élete, ha nem kell saját konfigokat debuggolni neki. Eddig ez a megközelítés nekem bevált. (Ugyanakkor értékelem, hogy a kezdőknek adsz degítő szempontokat, még ha ezek nem is azok, amikkel azonosulni tudok.) Písz.

Csaba

Ha elolvasod a legelső mondatot, abból kiderül, hogy kezdőknek ÉS experteknek.

A blog további részben írtam, hogy kezdők mainstream disztrót tesznek.

Tehát kezdőknek a lépések menete: 1. Win 10, tesztelés. 2. Ubuntu/Mint vagy bármilyen felhasználóbarátibb. És  a kezdőknek szánt rész ezzel ér véget:

Ha sikeresen túlélte, akkor jöhet egy mainstream linux, amivel a kezdőknek itt véget is ért a blogom,...

Nem akartam külön írni az experteknek, mert ahhoz, hogy eljusson lfs-ig, célszerű azokat a lépéseket végigzongorázni, amit a kezdőknek is, tehát a sorrend:

1. Win 10, tesztelés. 2. Ubuntu/Mint vagy bármilyen divatosabb, teszt. 3. Extrém disztró

Ugyanakkor értékelem, hogy a kezdőknek adsz degítő szempontokat, még ha ezek nem is azok

De szerintem tuti azok. A blog közepéig azok.

A közepétől meg az experteknek, mert Ők bár hiába értenek hozzá, bele tudnak esni hibákba. A kapkodás meg türelmetlenkedés sehová nem vezet. Nem kell ahhoz tudatlan meg tapasztalatlannak lenni, hogy össze tudj borítani egy olyan rendszert, amin hosszú órákat dolgoztál.

A gyárilag végfelhasználóhoz kerülő hardverek hibaaránya a ramok között a legmagasabb, de még ott is 3% (szórás 3%) tehát max 6. 

Szerintem a helyes megoldás, hogy feltolja a gentoot ÉS ha nem működik, AKKOR kell a windows. Ne keressen gentoo alatt hibát, hanem nézzen egyből windowssal.

Szerintem a helyes megoldás, hogy feltolja a gentoot

Ha majd belefutsz Te is olyan hibába, mint egyik ismerősöm. hogy ráment a hétvégéje egy sikertelen gentoo telepítéssel, mert azt hitte, hogy vagy gentoo bugos, vagy csak elcseszett valamit, akkor nem így állsz neki.

Igen, csak az én módszeremmel ha hibás a hardver időt spórol az ember, minthogy gentooval szüttyög. Az tény, ha nincs hardverhiba, akkor időpocsékolás a windows telepítés, de valamit valamiért. Ilyen alapon lakásbiztosításra is felesleges költeni. Azon el lehet menni nyaralni, vagy valami mást venni. Ha nem ég le, tiszta pénzkidobás.

Szerintem a biztos út a jó út.

Mi az a varázslás ami esetedben azonnal jelzi winen, hogy hibás a hw? Eddig én csak olyanba futottam bele, hogy ugyanúgy random hibák jöttek elő winen, amiből csak tapasztalati úton lehetett sejteni, hogy mi a gebasz. Míg linuxon kernel logokból azért sokminden ki tud derülni hamar. Persze az "érdekes" kernel üzenetek sem feltétlen azt tudatják, hogy hopp, x hw halott, tapasztalat kell azért oda is.

Remélem csak vicceltél.

A saját szakmai blogomjaimban nem szoktam viccelni. Tudod mára a gentoosok felhigultak. Én gentoot a gépembre csak grafikusan tudok telepíteni (next, next, finish). Na jó, a legelső gépemre parancsorból, de ott kaptam segítséget nagymamámtól. Sajnos azóta már meghalt. Ha élne már pár gentoo telepítési tutoriallal gazdagabb lenne a hup.

Egyébként viccet félretéve nem tudom ismered-e gentoot, de azt tudod-e, hogy rohadtul nem logol, ha csak nem teszem fel/nem felejtem el/nem akarom büszkeségből, (hadd legyen még nehezebb dolgom), akkor nuku logolás és a windows is előbb megmondja a tutit. Simán előfordulhat, hogy elfelejtem feltenni, mert pont az lesz az utolsó, ami eszembe fog jutni. Szóval a windows sokkal jobb, mert az valamit azért naplóz, de gentoonál ez erősen felhasználófüggő.

Nyugi csak szopatlak. Vagyis csak félig.

Van grafikus telepítő gentoohoz. Pl sabayon vagy Red Core Linux install, aztán visszahackeled a portaget az eredetire és mehet a zupgrade gentoora. Sokkal melósabb, mint nulláról felhúzni egy friss staggel.

Kernel log addig van, amíg le nem gyilkolom. Systemlog nincs alapból, meg akkor sincs ha elfelejted feltenni.

Windows nem a logolásáról híres..

Mi az a varázslás ami esetedben azonnal jelzi winen, hogy hibás a hw

A rendellenes működés. Egy szűz windowsszon és a gyártó oldaláról feltett driverrel ha rendellenes működés tapasztalható, erősen lehet gyanakodni. Értem én, hogy egy driver is lehet hibás. De arra sokkal nagyobb esély van, hogy egy linux driver legyen hibás, vagy a felhasználó ront el valamit, mint windowsnál.

Hidd el van itt a hupon is olyan, aki 16 éve gentoozik és belefutott abba, hogy ráment egy hülye ramhiba miatt a hétvégéje. Egyszerűen nem fordult le neki a gentoo. Addig nem jutott el, hogy egy önerrőből bebootoló rendszert kapjon.

 

Szerintem ritka az olyan Linux, ami ha konzolon bebootolva random GCC elszállást produkál, az nem hardver hiba. Szóval ezen nem értem, mit diagnosztizált volna jobban a Windows.

"Egy zsír új hardware-nél a legelső lépés a Windows 10 telepítése."

A topiknyitó szerintem itt arról beszél, amikor egy olyan gépet veszel, aminek a hardver-elemeiről nagyon kevés információ van, vagy akár nincs is. Így nem tudod biztosra, hogy minden menni fog. Vagy hányan futottunk már bele abba, hogy megvettük a tuti Dell notebookot, aztán az ujjlenyomat-olvasó nem ment linux alatt? Ide helyettesítse be mindenki a saját márkáját a saját nem támogatott hardverével.

Elmosolyodtam, rögtön magamra ismertem. És akkor jöjjön az aktuális példám: "Már amikor megrendeli a gépet remeg és számolja a perceket, mikor hozza már a futár azt a kurva gépet." :-D

A napokban rendeltem új notebookot. Még nem érkezett meg, de már tervezgetem, hogyan fogok minél gyorsabban megbizonyosodni róla, hogy 100%-osan jó lesz nekem. És hogy miért merül ez fel problémaként?

  • Mivel online vásárlóként élhetek a 14 napos elállási jogommal, van 2 hetem, hogy kiderítsem azokat a hibákat, ami garanciába már nem fér bele. Az aktuális gép AMD apu-val és NVIDIA gpu-val jön. Ezzel kapcsolatban elsőként arra leszek kiváncsi, hogy tudok-e kényelmesen váltani a két videovezérlő között. Egyáltalán működik-e mindkettő tökéletesen linux alatt. Ha nem, már küldöm is vissza, és másikat választok.
  • A notebook nálam munkaeszköz, így nem tudok hetekig-hónapokig tesztelgetni, finomítani.
  • Ha bizonyos dolgokban (pl. webkamera, ami most nem annyira létszükséglet) csak tudom, hogy működni fog, de egyelőre halogatom a tökéletes beállítását, akkor könnyen lehet hogy 14 nap után veszem észre, hogy egyáltalán nem működik. Onnantól meg már a garanciális ügyintézést veszem a nyakamba.

Szóval teljes mértékben egyetértek gentoojedi-vel. És igen, leginkább azért, mert zsír új hardware-ről ír, és gentoo (vagy lfs) használatáról, aminél azért nem annyira gyorsak ezek a dolgok.

Nálam a sorrend a következő lesz:

  1. Fullos windows install. Minden komponensnek tökéletesen kell működnie, ezzel kizárom(?) a hardverhibákat.
  2. Ubuntu (vagy tetszés szerinti felhasználóbarát disztribúció), amivel a linux kompatibilitást tesztelem. Innen begyűjtök minden információt (lsmod, lsblk, hwinfo, /etc/ mappa).
  3. Jelenlegi gentoo kernelemet (megfelelően átkonfigurálva beüzemelem az ubuntu-n). Hosszú munka lesz, de kell tudnom saját kernel configot csinálnom az új géphez.
  4. Az új géphez legyártott kernelt visszateszem gentoo-ba, és az egész rendszer megy az új gépre. Ez esetben átklónozom a régi ssd-ről az újra.

A sorrend és a részletezés tökéletes, de nem minden helyzetben kivitelezhető.

Például nincs meg a régi gép. Mondjuk laptop. Mert ellopták, elvesztetted, beázott vagy legalábbis megdöglött a benne lévő SSD vagy HDD. Mert akkor a 3-as és 4-es pont kiesik.

Írok még egy gentoo telepítős tutorialt, amin az alábbi szempontokat és körülményeket veszem figyelembe:

Telepítés új gép régi/másik gép nélkül nagyon rövid idő alatt. Tehát nem lesz online puska, de csinálunk txtben checklistet, esetleg tutoriallal.

Szíved joga úgy telepíteni, ahogy neked praktikus, de abban nem értek egyet, hogy expert user esetén a lehető legnagyobb hiba, hogy linuxot telepít. Aki a linux (meg persze a hardware) működését nem ismeri annyira, hogy telepítés, fordítás során felbukkanó random hibák esetén ne gyanakodjon hw hibára egy hétvége után se, az nem annyira expert szerintem... :) Persze az első ilyen eset tanulópénz, de ettől még pont ugyanúgy elcseszhetett volna ugyanazon a vason egy hétvégét win telepítőkkel is - láttam már ilyet, oda épp linuxot telepíteni mentem, és így derült ki, hogy mi a baj. Szóval ezt így egyik oldalra sem általánosítanám.

fordítás során felbukkanó random hibák esetén ne gyanakodjon hw hibára egy hétvége után se, az nem annyira expert szerintem... :)

Ez igaz. De, hogy ki mennyire expert, erre nem tér ki a blogom. Egy gentoo, de még egy lfs-nél sem feltétel, hogy extrém kocka legyen valaki, hogy feltegye. Elvetemültség, kitartás, szorgalom. Ez kell hozzá.

Aki meg tényleg olyan magas szinten expert és nyilván nálam is sokkal magasabban, nem kell megfogadnia a tanácsom. De lesz, akin ez segít.

Szakadjunk el a ramhibától meg a merevlemez és vezérlőhibától. Mit csinálsz, ha mondjuk a win folyamatosan eldobálja a portokat. Egy hivatalos forrásból beszerzett szűz windows telepítés után máris lehet élni a hw hiba gyanújával. Linuxnál ugyanez már nem egyértelmű. Mi van, ha valami bugzik, vagy te csesztél el valamit (gentoo)?

Szerintem tisztázni kellene, hogy számodra ki is számít expert-nek és miben.

A kérdés nagyon jó. De bonyolultabb, mint hinnéd. Az experten belül is vannak szintek. Mint, ahogy bármilyen szakmában, vagy nyelvtudásban.

Számomra az az expert - ebben a blogban - aki:

Valami keményebb linuxhoz ért. Legalább egy gentoot fel tud tenni nem konfigurációmásolo copypaste robotként és van legalább öt év tapasztalata rendszerüzemeltetésben, hálózattervezésben. Nekem összességében nyolc év van, ha az egyik előző munkahelyemet is hozzászámítom a jelenlegihez.

Tehát aki képes megcsinálni a maga LFS disztróját, nem szolgaian másolva az LFS book-ot, saját maga írja meg a szükséges szkripteket a rendszeréhez, (gyakorlatilag a saját „csomagkezelőjét”),

DE UGYANAKKOR EGYETLEN ÉV TAPASZTALATA SINCS RENDSZERÜZEMELTETÉSBEN,

és ugyanakkor már nem képes feltenni egy Gentoot komolyabb előzetes ismerkedés nélkül, mert rohadtul régen használta utoljára a gentoot -

az szerinted nem expert?

Igen, ha arra gyanakszol hogy saját szentséges önmagamról van szó, édesanyám egyetlen de legszebb fiacskájáról, akkor nem tévedsz.

Szerintem nem expert. Nem azért, mert rólad van szó. Nálam az expert definíciója:

  • van gyakorlati tapasztalata hosszabb projektben, azaz nemcsak egyszer összekattintgatott valamit, és onnantól más szopott vele (vagy senki, mert kidobták a kukába) - nyilván területfüggő, hogy ezt hogy kell értelmezni
  • T-shaped kompetencia, azaz nem csak egy szűk területen vagy májer, hanem a környező dolgokról is van fogalmad.

Ha előbbi nincs meg, akkor elméleti "szakértő" vagy, ha utóbbi, akkor szakbarbár. De ofc ez egy szubjektív meghatározás, YMMV.

szerk: csak hogy pontos legyen, a felsorolásban szándékosan nincs olyan pont, hogy "fejből tud mindent" - az, hogy utána kell nézni dolgoknak, az juniortól az atyaúristen szintig is igaz lesz.

Szerkesztve: 2020. 11. 24., k – 12:56

Szerintem a Windows ide (is) pénz- és időpocsékolás. Ha én válogatom össze a gép alkatrészeit, akkor olyat válogatok, ami támogatott Linux alatt. Nagyon régen láttam olyan igazi, vérbő hardverhibát, amikor tényleg egy alkatrész volt rossz (régen volt ilyen, emlékszem még olyan esetre, amikor a nyomtatás nem akart működni sehogy, és végül a printerport egyik lábát nem vezérelte a kontroller, kellett tesztprogramot írni, és oszcilloszkóppal nézegetni a jelet, de ez elég régen volt), inkább valami valamivel nem kompatibilis (általában memória és alaplap) vagy nincs jól beállítva (nem sikerül olyan RAMot kapni, ami standard feszültségeket vár el). Ezekre az esetekre van teszt, általában a vadabb hibákat a memtest86 észreveszi, a finomabbakat pl.ez.

A másik, hogy egyre kevesebben vesznek összerakott asztali gépet. Egy normálisabb (business) laptopnál azért általában össze van rakva rendesen, és lehet tudni, hogy támogatott-e rajta a Linux.

Azért abban van némi igazság hogy a Linux nem támogatja mindig és azonnal a legfrissebb éppen megjelent hw-eket. Volt hogy a fél év kevés volt ahhoz hogy egy olyan Linux disztribet találjak ami hiba nélkül volt képes települni és futni adott új AMD lapon és processzoron. De ez meg nem a hibás vagy nem hibás hw-ről szól. A hibás hw szerintem Linux alatt is ugyanúgy kiszűrhető.

Szerkesztve: 2020. 11. 24., k – 12:59

Én nem tesztelgetnék. Ha most eltekintek attól hogy játszani szerintem Windows -on kell, ha vennék egy zsír új gépet biztos hogy izzítanám a Linuxot és go.

Azzal biztos nem tölteném az időmet hogy tesztelgessem a komponenseket spéci toolokkal, hiszen úgyis több évnyi garanciám van. Plusz tesztelni Windows nélkül is lehet.

Lehet hogy 2002 körül gondok voltak de most a legáltalánosabb az hogy megy minden ootb, ahogy kell. Nagyon ritka kivételekkel.

Én nem tesztelgetnék.

És mi van akkor, ha egy teljes nap után nulláról készre csiszolod a gentoodat minden progival együtt, majd akkor döglik meg az ssd-d. Megy a kukába az egész napod, mert nem vetted észre/nem derült ki, hogy nem épp.

Ha én bebootolok egy admincdvel gentoo telepítési szándékkal eszembe sem jutna hw analizálással kezdeni. Nem arra való az isoja.

Ha én bebootolok egy admincdvel gentoo telepítési szándékkal eszembe sem jutna hw analizálással kezdeni. Nem arra való az isoja.

Annak határozottan pozitív a valószínűsége, hogy egy új gép valamelyik hardver komponense valamikor tönkremegy.

DE

Hagyjuk már ezt a Windows és Gentoo becsípődést.

Van számos live linux disztró, amivel bármi telepítése nélkül (!)  lecsekkolható a hardver (memória, diszk, monitor, stb.)

Ha minden OK, azt teszel föl, amit akarsz.

Ha meg másnap valami tönkremegy, úgy jártál - bár még benne vagy a 3 napos ingyen visszavételes garanciában ;-)

Van számos live linux disztró, amivel bármi telepítése nélkül

Van hát. De én arról beszélek, hogy ezek a live disztrók is linux alapúak egypártól kivéve pl hiren's boot, amivel inkompatibilitási gondokból adódó hibák lehetnek. Olyan új eszköz meg nem létezik, ami ne lenne a win10-zel kompatibilis. Hiába kompatibilis a linux, ott mindig nagyobb a lehetőség a hibára. Tehát nem tudhatjuk, hogy ha linuxszal, vagy linux alapú live rendszerrel tesztelünk, akkor az valóban hardver hiba vagy inkompatibilitás csak. Az inkompabilitás windowszon kizárható.

Hagyjuk már ezt a Windows és Gentoo becsípődést.

Jó, hagyjuk. Akkor legyen lfs. Megnézném poliverzumot, ahogy büszkén hátradőlve nyugtázza három és fél átalvatlan nap után, hogy a GOBO linux ezt nem tudja űberelni, aztán reeccs.

Nem mennék át kocsival a homlokán, mert tuti annyira göröngyös lesz, hogy lengéscsillapítót meg csapágyat kell cserélnem.

 

Ha meg másnap valami tönkremegy, úgy jártál

Ha másnap megytönkre lesz idő lemezképet csinálni a rendszerről.

Most vertem el 500k-t egy gépre. Szét szopom magam és csak nézek, hogy mi a fasz van. A hibák nem konstansok így visszavinni sem tudom. Egyik nap egész nap nem kapcsolt be. Ma bekapcsolt és ezt a hozzászólást is erről írom, miközben több monitorprogram fut ontop layer, ha kifagyna lássam miért.  Én Kubuntuval indultam nem Windowszal és a hw elég új.

Nem laptop,desktop. Dzsunka*. :)

Az beszédes, hogy az alaplap idén jelent meg (itthon májustól kapható) F3 firmware-rel és már kint van az F6C. Tegnap megint elindult, az első dolgom az volt, hogy befrissítettem a bios-t.
Azóta minden megy.  (kopp-kopp) Volt kb 15 reboot tesztből, továbbá kínoztam memtester-rel és sysbench-csel.

*
Gigabyte Z-490 Gaming X
Intel 10700
4x32GB 3200 RAM
Viper 2tb NVME
Intel 500Gb NVME

Nálam hasonló menetek nem azon buktak vagy működtek éppen hogy milyen Linux-ot, vagy Win-t raktam rá. Egyszerűen egy idő után kiderült hogy a lap bios egy rakat kaki volt tele hibákkal, amíg nem javították úgy ahogy. Akadt ott minden aktuális első bios-al, a RAM kezeléstől az ACPI funkciókig.
Ez van. Kiadnak itt már mindent amiben hibás a sw, nem számít majd a felhasználók úgyis letesztelik. Sw-re amúgy sincs sehol semmi garancia.

Manapság egy hardver vásárlás során (legyen az PC, laptop vagy mobiltelefon) mindenki publikus béta tesztelővé válik...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Ez mi? Hallottál már live disztribucióról? pedig gentoobol is létezik valami hasonló. Leír USB drivera-> boot örül. Ha valami nem menne akkor lehet nézni mi lehet az oka

Tetszik az eredmény? Akkor kérsz installt belőle a diszkre, nem tudom hogy konstans szopatás vagy szeánsz hogy felraksz valamit amit nem fogsz használnia gépen soha többet?

Hallottál már live disztribucióról?

Légy szíves olvasd el a blogomat rendesen. Ez szokatlanul rövid 24 soros, ennél 10x nagyobb terjedelműt írok általában. Ott van a 14. sorban szó a live rendszerekről.

pedig gentoobol is létezik valami hasonló

Van is. Jó ropogós gofri. Csak az a baj, nem a frissességtől ropog, hanem a száradástól. Kábé már meg is romlott, mert lassan öt éves és nincs agyon pakolva hardware vizsgáló eszközökkel.

Tetszik az eredmény? Akkor kérsz installt belőle a diszkre

tájékozódj, mielőtt hülyeségeket írsz. Gentoo liveon nincs install gentoo to disc gomb.

nem tudom hogy konstans szopatás vagy szeánsz hogy felraksz valamit amit nem fogsz használnia gépen soha többet?

Nem. Ezzel a kisebb szopatással próbálom kikerülni a nagyobb szopatást, hogy kiderüljön nem gebaszos-e valami.

Nem írtam hogy legyen getoo, összevissza beszélsz belelátsz telepítési képességet valakibe, de azt nem hogy el tudja dönteni a disztribucio támogatja e a HW-t hanem telepítesz, tőlem azt csinálsz amit akarsz. A live direkt arra van hogy kipróbáld, nosza tölts egy ubuntu live-ot friss tetszeni fog. 

Itt nem sok mindenkinek sikerült megérteni blogon lényegét.

Azért célszerű első körben Windowst tenni rá, mert ezzel a kis plusz kitérővel nagyobb felesleges kitérőktől és szopatástól óvjuk meg magunkat.

Akkor leírom a lépéseket kommentálva mégegyszer mi szerintem a helyes.

1. Veszek egy komplett asztali AMD-s PC-t összerakva. Össze tudnám én is rakni, de nem teszem, még úgy sem, ha ezért 3-5000 Ft-ot fizetnem kell, akkor sem. Mert, ha előjön valami inkompatibilitási gond, akkor megkímélem magam, mellesleg plusz idő meg pénz visszapostázni. Mi van, ha nem indul a lap, mert frissíteni kell a proci miatt a biosát. Ott megcsinálják, ahonnan veszem. Aki szakember és józan paraszt esze van, az az AMD-s gépét bizony összerakatja és nem a saját gépén éli ki építési hajlamait. Az olyanok szokták, akik nem it vonalon dolgoznak pl hentes, azoknak van ilyen majd én összerakom magamnak hajlamuk. Aki naponta rak össze vagy javít gépet, nem biztos, hogy ilyenekre áldoz a szabadidejéből. Meg amúgy is. Egy olyan ember, aki naponta legalább tíz gépet összerak, az elég tapasztalt. Normál esetben szépen kábelez, pasztáz. Nem utolsó szempont egyik sem. Egy pcxnél ez alap.
2. Megjön a cucc, kicsomagol, windows telepít. Tiszta telepítés megbízható forrásból, legrisebb gyártói driverek. Ha valami szar, már csomagolom is vissza és megy vissza kompletten a feladónak. Miért? Ha linuxon jön elő valami és tegyük fel megállapítom a hardwerhibát, akkor is tehetem fel a windowst, mert mindenhol azzal tesztelik hivatalos helyen. Lehet az pcx vagy bármi más. Ha meg rá kell tenni a windowst, akkor miért ne én tegyem. Azzal is telik az idő, ha visszaküldöm és nekik kell telepíteni.

Azért elég morbid, hogy pont haroldking ért velem egyet, és egy csomóan meg nem.

A hentes egy példa volt. Azt akartam ezzel mondani, hogy a nem ájtí területen dolgozó tapasztalatlan önjelölt informatikusok vágnak bele ilyen öngyilkos műveletbe, hogy darabokban rendelik meg a gépet, aztán meg sírnak, ha nem működik.

Mert tegyük fel, tényleg ért hozzá, küröltekintő, megfontolt, de ezzel a biosgebasszal simán be lehet bukni. De mondok cifrábbat. A nem mocsokdrága cpuhűtők paraméterei nem pontosak. Előferdül, hogy pont az a fél centi hiányzik, hogy rá lehessen tenni a ház oldalát, vagy avalamelyik kábel rövidebb, de még sororlhatnám. Mi van, ha a választott M2Sata SSD mégsem kompatibilis z alaplappal. Vagy csak hibás. Nemrég pont itt olvastam, talán az iponról lett rendelve és megszívta a vásárló.

Egy sebész sem áll otthon a szobájában műteni, pedig kurvára ért hozzá, de tudja, hogy nincsenek meg a megfelelő feltételek. De ha tegyük fel minden eszköze megvan, akkor sem tanácsos, mert ha fellép egy komplikáció, akkor bizony rábaszott.

A lényeg, nem szakember, aki így áll hozzá.

Ha összeszerelésnél vagy telepítés után gond van akkor él a 14 napos elállással a szakember. 2 hét alatt tud tesztelni eleget és cserealkatrészt is szerezni esetleg, hogy megbizonyosodjon melyik komponenssel van gond. Gyorsabb is visszavinni egy pár memóriát és azonnal venni helyette másikat, mint a szervizre várni. Szerintem túlliheged a dolgot, messze nem sebészet ez.

Szerintem túlliheged a dolgot, messze nem sebészet ez.

És miért én magam legyek a szakember, amikor veszek magamnak egy garanciális készüléket. Miért én strapáljam vele magamat? Ki fizeti azt meg nekem?

Mellesleg vidéken körülményesebb ám. Én nem ülök kocsiba, hogy felfurikázzak Pestre. Kicsit drága lenne. Meg fél napom is elmenne.

Mellesleg nem teljesen egyről beszélünk. Én az azonnal jelentkező hibáról beszélek. Az kiderül, mert ahol összerakják azért normális helyen be is kapcsolják utána. Sőt úgy korrekt, ha csinálnak rajta egy teszttelepítést. Én ismerk ilyen vidéki boltot. Kér rá az ügyfél windows t vagy sem, tesztelepítést csinálnak.

Miért én strapáljam vele magamat? Ki fizeti azt meg nekem?

Biztos hihetetlen, de van aki szeret gépet összerakni. A Gentoo telepítést miért nem bízod másra? Miért strapálod vele magad? Ki fizeti azt meg neked?

Én nem ülök kocsiba, hogy felfurikázzak Pestre.

Ha a komplett gépet kell a szervizbe juttatni akkor hogyan jársz el? A futár elviszi ha messze a bolt, ne kelljen már evidens dolgokat leírni.

Biztos hihetetlen, de van aki szeret gépet összerakni.

Nem hihetetlen. Az szeret, akinek a munkaidejében ez nem dolga, tehát nem gépösszerakó szakember. És pont emiatt nincsen tisztában azokkal a kockázatokkal, ami miatt ha beüt a gebasz felesleges köröket fut.

A Gentoo telepítést miért nem bízod másra? Miért strapálod vele magad? Ki fizeti azt meg neked?

A gentoo telepítés koránt sem olyan tucatmunka, amit nagy tömegben csinálnak. Ráadásul ott fennáll az a választási lehetőség garmadája, hogy nem azt az eredményt kapnám, amit szeretnék. Ez egy olyan dolog, amit mindenki maga kell, hogy elvégezzen. Arról nem is beszélve, hogy ha valakivel elvégeztetném sokat kellene fizetnem érte és még nem is teljesen azt kapnám, ami az elképzeléseimnek megfelel.

Ha a komplett gépet kell a szervizbe juttatni akkor hogyan jársz el? A futár elviszi ha messze a bolt, ne kelljen már evidens dolgokat leírni.

Nem sikerült megértened a mondani valómat. Azért kell összerakatni a gépet, mert azonnal kiderül, ha valami gyárilag rossz. Tehát a bolt, ahol összerakják, már ki sem postázza. Ellenben ha magad rakod össze, mehet a szarakodás. Az olyan jellegű hiba, ami nem azonnal jön elő persze, akkor elkerülhetetlen a gép visszapostázás. Nem tudom mennyire divat még, de régebben sok bolt úgy vállalt garanciát, hogy leplombálta a gépházat. Szerintem ez lenne ma is a normális. Nagyon sok kókler belenyúl a gépbe és csak bajt csinál.

Az szeret, akinek a munkaidejében ez nem dolga

Ez nem igaz, egy motorépítő sem bízná másra a saját paripáját, a bútorszerelő is inkább lapra szerelt szekrényt fog rendelni, még ha tudja is, hogy mérethibásak lehetnek az elemek vagy lehet színeltérés, beletörhet a csavar, stb. szerintem ettől szakember.

A Gentooval próbáltam hasonlatot vonni, kár, hogy nem látod a hasonlóságot.

Nem sikerült megértened a mondani valómat.

De értem, hogy van minimális rizikó, ezt nálam ellensúlyozza a gyors alkatrészcsere lehetősége és a 14 napos elállás.

sok bolt úgy vállalt garanciát, hogy leplombálta a gépházat. Szerintem ez lenne ma is a normális. Nagyon sok kókler belenyúl a gépbe és csak bajt csinál.

Volt, hogy a villám elvitte a gépemet, elég bosszantó lett volna, ha nem nyithatom fel a házat, hogy a hdd-t egy másik gépben kipróbálhassam, hogy volt-e adatvesztés. (szerencsére csak az alaplap ment tönkre)

Mondjuk az AMD az eredeti posztban elkerülte a figyelmemet, és a Ctrl-F-ét is. De az általad említett hibákba nem futottam bele. Valahogy úgy szoktam gépet venni, hogy megnézem a kompatibilitási táblázatot (választok CPU-t, kiszemelek hozzá egy alaplapot, letöltöm a manualját, ha nem kompatibilis, goto 20. Ezután megnézem a kompatibilitási táblázatot, választok RAM-ot (nem feltétlen abból az 5-ből, ami benne van, de hasonló időzítésekkel). Nem veszek extrém videokártyát, 1-2 hete kapható alaplapot, eddig még mindig munkára (régebben egyetemi feladatokhoz) vettem gépet, ár/teljesítmény-arány szerint ezek már kiesnek előbb. Eddig az AMD is kimaradt (pár éve vettem gépet legutóbb, akkor lebegőpontos teljesítmény terén az általam kipróbált 1-2 AMD CPU nem szerepelt valami fényesen.)

Amikor megjön, szépen precízen összerakom (valahogy a boltban összerakott gépek sosincsenek olyan rendesen összerakva, ahogy én szeretném, a Dell/Lenovo/HP meg drága), a manualt követve. Általában gyári hűtővel, azon rajta van a paszta, de ha pasztázni kell, nem okoz gondot. A beállításokhoz is megnézem a manualt (ha valamiért nem ismerte volna fel a BIOS a RAM időzítését, feszültségét).

Ez után, a már leírt módokon tesztelek (memtest86, live rendszer, alaposabb memória teszt (dma lehet gyorsabb, mint a cpu). Ha valami van, garancia. Azon nem sprólok, hogy olyan helyen vegyem, ahol nem fognak vitatkozni (online rendelés esetén 14 napig indokolatlanul is visszaadhatom). A windows árából veszek még egy diszket (úgysem használnám).

Az tény, hogy nem gépek összerakásából élek, még csak hentes sem vagyok. De tudok olvasni, nem volt gond nem megbukni technikaórán, fog ez menni.

Amikor megjön, szépen precízen összerakom (valahogy a boltban összerakott gépek sosincsenek olyan rendesen összerakva

Dehogynem. Normális helyről kell venni. Pl. PCX.

Nagyon ügyes vagy. Ha veszel egy laplapot, nézegetheted milyen procikat támogat. Mi van abban az esetben, ha a kinézett procidat támogatja, de csak egy bizonyos biosverzió felett? Pl Gigabyte F7 biostól van a kinézett ryzen 5, de azon csak F3-as bios van. Honnan tudod megnézni az alaplapodon vásárlás előtt milyen bios verzió van? Ahhoz hogy megnézd el kell indítanod. De nem fog elindulni, mert nem támogatja az a procit az a bios. Ahhoz hogy frissíteni tudd a lap biosát, bele kell tenni egy régebbi vagy gyengébb cpu-t. Gondolom azt leveszed otthon a polcról. Na látod! Ha a boltban rakják össze, ott tényleg csak a polcról kell levenni azt a processzort, beletszik, biosupdate, proci vissza és kész. Ha Nálad derül ki ez a gebasz, postázhatod vissza, az is pénz, meg plusz idő, míg visszajön. Máris nem vagy előrébb.

Tudod egy szakember nem attól szakember, hogy maga rakja össze magának egy pc-t, mert meg van róla győződve, hogy azt jobban tudja bárkinél, hanem mérlegel és jól dönt. Kockázatot elemez. Akármilyen hiperszuper szaki lehetsz, ha nálad otthon nincsenek meg azok a körülmények, amik egy számítástechnikai szaküzletben, mert akkor bizony kockázat. Aki azt hiszi magáról, hogy mindent tud, vagy legalábbis jobban a másiknál az NEM TUD SEMMIT!

Én továbbra is fenntartom, hogy gépet összerakatva kell kérni normális boltból. Félre kell tenni az egót, meg az önérzetet. Aki nem így tesz, az lehet forrófejű, fiatal, haroldking, de NEM SZAKEMBER!

Mondtam, hogy nem vagyok gépösszeszerelő szakember. De én is kockázatot becsülök, és eddig bevált. A kérdésedre amúgy a válasz: eddig nem fordult elő ez a probléma. Gyanús, hogy ez is az optimális ár/teljesítmény arányúnál újabb CPU-val/alaplappal fordul inkább elő, valószínűleg valamelyikből mást választanék.

Természetesen nem hiszem magamról, hogy mindent tudok, de egy mezei asztali gép összerakása nem akkora feladat, ami szakembert igényel. Egy valamilyen célra (tudományos számolás, GPGPU, vagy gémer) nagyon kihegyezett gép az más kérdés, de olyanra eddig nem volt szükségem.

egy mezei asztali gép összerakása nem akkora feladat, ami szakembert igényel

Nem igényel akkora szaktudást, nem azt mondtam, hanem az otthon körülmények nem teszik lehetővé az azonnal felmerülő problémák zavartalan és gyors elhárítását.

Ettől függetlenül zavart érzek nálad:

Mondtam, hogy nem vagyok gépösszeszerelő szakember. + "...de egy mezei asztali gép összerakása nem akkora feladat, ami szakembert igényel"

Most akkor a gépösszeszerelő az szakember vagy nem az? Elárulom az. Ennyi erővel a festő sem szakember, mert minek ahhoz festőt hívni, hogy lefesse az ablakot meg az ajtót. Azt bárki letudja, csak festék kell hozzá meg ecset. Azért meg lehet nézni a különbséget mennyivel szarabb a laikusé. Persze a laikus azt nem látja...

Nincs zavar. Hamár építőipari analógia: a nappaliba felrakni az angol selyemtapétát inkább szakember dolga, a spejz falát fehérre festeni nem igényel szakembert. A spejz fala nem lesz rosszabb attól, hogy nem szakember csinálja.

A mezei asztali gép összerakása során nem (=elhanyagolható valószínűséggel) fog olyan probléma fellépni, aminek a megoldásához kell valami, ami nincs otthon. Selejt alkatrész előfordulhat, akkor meg kell várni a garanciális bevizsgálást, de azt komplett gép vásárlása esetén sem úszod meg.

Aki nem így tesz, az lehet forrófejű, fiatal, haroldking, de NEM SZAKEMBER!

Csak hogy tisztázzuk a tisztázandókat: van aki a hardware-ban szakember, van aki a software-ban, van aki mindkettőben, s van aki egyikben se.

Azt én sose titkoltam, hogy legalábbis ami a hardware-t illeti, ott én síkhülye vagyok. Azaz finoman fogalmazva is NEM szakember. Még csak nem is „power user”. Azaz, megnyugtatlak: eszem ágában se lenne soha NEM előre összerakott számítógépet venni!

Nálam a számítógépszerelés csúcsa abban merül ki, hogy ki tudom cserélni az akkut benne, vagy a gombelemet ha szükséges, vagy ki tudom szedni a CD írót a laptopból hogy berakhassak a helyére egy újabb HDD egységet vagy SSD-t, aztán kész, kifújt, ennyi, nem több.

Ez szép és jó. Azért merészeltelek betenni a felsorolásba, mert köztudottan önfejű vagy. Viszont, Te legalább beismered a korlátaidat.  EZ DICSÉRETRE MÉLTÓ! Tudod mihez értesz, és mit nem érdemes bevállalnod, vagy ha bevállalod, tisztában vagy vele, hogy lehet szopni fogsz, de vállalod a kockázatot. A különbség annyi, hogy Te tudod nem érdemes gépet összeraknod, mert nem menne annyira jól, de itt vannak olyanok, akik úgy raknak össze gépet, hogy nem szabadna. Szerintem a jó szakember ismérve az is, hogy tisztában van a saját képességeivel és hősködés helyett inkább biztosra megy úgy, ha a helyzet megkívánja külső segítséget kér.

Nálam te csillagos ötöst kaptál ebben a topicban. De félre ne érts, nem nyalok, amit szerinted szeretek. Eszem ágában sincs.

ki akar Gentoo-t barmilyen gepre ;) ? (bocsanat)

komolyan: a felig gepesz sogornom vidaman felrakta a vatta uj laptopjara az ubuntu-t amit azota is vigan hasznal. es nem kellett w$nf0ssal kinlodni, license-t venni vagy ilyesmi. ja, amugy ha mar felrakod a win-t akkor lenni kell license-nek nem? honnan is van? vagy megveszed, vagy diak/tanarkent van ingyen, de ott is kinlodni kell vele, nem? komolyan megeri azert amiket irtal? szerintem nem.

ha veletlen belefutsz valami hw hibaba azt a live distrok is tudjak detektalni, de fixme please.

valaki irta, hogy hw venni tudni kell - 1et ertek. ez kicsit autovetel kategoria szerintem (ha mar hw). ha nem akarod besz0pni akkor elotte keszulj fel, ha valamiert nem megy akkor vegyel vatta uj , turnkey konfigot (es persze fizesd ki az arat). ezzel sincs baj persze, csak oszinten kell latni hova pozicionalod magad.

ki akar Gentoo-t barmilyen gepre ;)

Most felsorolhatnám az összes disztróval ezt a kérdést.

komolyan: a felig gepesz sogornom vidaman felrakta a vatta uj laptopjara az ubuntu-t

A félig gépész sógornőd azért ubuntut tett fel, mert Ő és általában az ubuntusok nem értenek a linuxhoz és nincs nagyon más választásuk. Pont.

Győzz meg minket, miért tegyünk, vagy tegyen az expert userek mindegyike ubuntut arch linux helyett, debian helyett, slackware helyett, Fedora helyett, Centos helyett LFS helyett, gentoo helyett, vagy mondjuk FreeBSD helyett.

Vagy győzd meg a nem teljesen kezdőket miért használjanak ubuntut openSuSE Leap helyett, Mageia helyett, MXLinux helyett.

Ne magadból indulj ki.

Tudod a linux eredeti filozófiája nem az, amiért a mai felhigult tömeg használja. Nem menekülés a Windowssztól, vagy alternatív kevésbé rossz ingyenes valami. De Te ezt sohasem fogod megérteni.

 

Akkor mégegyszer:

ki akar Gentoo-t barmilyen gepre ;)

Benne van a válasz! A gentoot szinte bármilyen gépre fel lehet ám tenni, olyan architektúrákat is támogat, amit az uborka linuxod elvből nem vagy már nem. Arról nem is beszélve, hogy régebbi gépen meg vánszorog.

Ne akard, hogy más gentoosok beírjanak, de raynes se, mert Tőle olyan technikai pofont kapsz, hogy leszakad a fejed.

Elismerem a tudását bizonyos területeken. Az a baj, hogy sokszor beleszáll olyan témába is nagy mellénnyel, amiben még én is észreveszem, hogy vagy nincs teljesen képben, vagy egy téves hipotézisre alapozva megy tévútra. Mindezt kisregényben. Sokszor meg egyértelmű, senki által nem vitatott dologról ír egy regényt, nulla plusz információ tartalommal. Most ebben a témában sem igazán bízom abban, hogy akkora nagy technikai pofonokat tudna osztani, mert itt eleve nem valami nagy szakmai dologról van szó.

"mert Ő és általában az ubuntusok nem értenek a linuxhoz és nincs nagyon más választásuk."

Ez faszság. Nem azért használok Ubuntut, mert fogyatékos vagyok, hanem, mert kényelmes (még Debian után is) . Fasznak sincs már kedve minden szarral szopni. Továbbá, ha mégis van valami, akkor rákeresek és kb az első találat a megoldás.

 

BTW nekem aztán kurvára mindegy milyen Linux van egy gépen, mert bármelyiken megoldok bármit.  Max rá kell keresnem, mert nem megy fejből.

Ez faszság. Nem azért használok Ubuntut, mert fogyatékos vagyok, hanem, mert kényelmes

Trey erre az élő példa. Használhatna más disztrót is csak lusta.

(még Debian után is) . Fasznak sincs már kedve minden szarral szopni.

Pont aszért nem használok én meg egy rakat hozzám hasonló ember, mert nem akar szopni - a hibák miatt, mert ubuntun vannak.

Továbbá, ha mégis van valami, akkor rákeresek és kb az első találat a megoldás.

Ez igaz.

amugy ha mar felrakod a win-t akkor lenni kell license-nek nem? honnan is van? vagy megveszed, vagy diak/tanarkent van ingyen, de ott is kinlodni kell vele, nem? komolyan megeri azert amiket irtal? szerintem nem.

Harminc nap próbaidő van. Mégcsak licensz sem sértek. Ha mégis, akkor valaki szóljon! Ha meg eleve tilos használni aktiválás nélkül, miért nem lehetetleníti el a microsoft a használatát? Tudtomal Windows 8.1 volt az utolsó olyan Windows, ami ellehetetlenítette a telepítést sorozatszám nélkül.

ah, van trial windows 10  - koszi a tippet, nem tudtam ( az elmult~15 evben nem akartam win-t installalni)

de akkor sem ertem miert nem lehet valami live linux distroval tesztelni a vasat, ha mar annyira akarod tesztelni. ok, en nem epitgetek hetente uj gepeket, szoval valszeg mas szempontjaink vannak. masreszrol ha sokat kell hw-t tesztelni akkor tutti nem win installal toltenem az idot csak hogy a hw-t leteszteljem. azt gondonam egy live distro hamarabb betolt mint a win es az egyeb toolok felmennek az uj gepre, nem?

Egy mai modern gépen usb3-as pendirveról ssdre win10 telepítés 4 perc. De legyen hat. Nagyon sok idő.

Azért preferálom a windows tesztnek, mert sajnos olyan világban élünk, hogy ezt a szar operációs rendszert ismerik el hivatalosan hardwer tesztnek. Ha odamész egy forgalmazóhoz, infósbolthoz megreklamálni a gépedet, hogy ez és ez nem működik és azt mondod leteszteltet, meglátják/elmondod, hogy ilyen meg olyan linuxszal, még ki is röhögnek. Akkor foglalkoznak a problémával és akkor ismerik el, hogy a hardverod hibás, ha a windowsszal produkál/reprodukálja azt. Persze ettől még kötekedhetnek, hogy megvett windows, vagy aktivátorozott. Ettől függetlenül még ők is újratelepíthetik, mert ez a legelső lépés egy szakszervizben, hogy a felhasználói hibákat maximálisan kizárják.

ok , gyors az SSD/USB3 de legyszi egy videot hogy az ures pendrive-tol indulva mennyi ido amig elindulnak a win-en a tesztelo toolok. csak , hogy tenyekrol tudjunk beszelni.

+ a szubjektiv preferenciad, hogy a windows toolokban jobban bizol/szereted hardware tesztre , mint a linux alatt elerheto toolokat. ettol meg azok nem lesznek rosszabbak a hw teszt celjara es tok felesleges idot energiat pazarolni win-nel jatszani. foleg ha mar ugyis linux szakerto vagy. ha jo ertem;)

ok , gyors az SSD/USB3 de legyszi egy videot hogy az ures pendrive-tol indulva mennyi ido amig elindulnak a win-en a tesztelo toolok. csak , hogy tenyekrol tudjunk beszelni.

Mivel rendszerüzemeltető vagyok és klienseken Windows környezet van, a szervereken meg hibrid megoldás ezért mindig rendelkezésre áll egy pendrive a legfrissebb Win10 lemezképpel.

ugyis linux szakerto vagy. ha jo ertem;)

Annak ellenére, hogy gentoohoz jobban értek, mint Windows 10-hez én azért a windowsra szavazok ilyen téren, mert ezt ismerik el általánosságban.

Egy tizenéves történet, húgom egy fejlesztrővel kavart, akinek a laptopján csak fedora volt. Vettek egy telekomos sticket és valami gebasz volt vele. Húgom betelefonált az ügyfélszolgálatra, egy kedves középkorú néni vette fel a telefont, az volt az első kérdése milyen operációs rendszer. Tesóm rávágta fedora. A nő felemelt hangon kijelentette: OLYAN NINCS!!! Windows Xp!

De mondok durvábbat is. A munkahelyement xeros nyomtatóval gyűlt meg a bajon, mert kiderült, hogy fel kellene okosítani jópénzért, hogy lehessen nyomtatni linuxról. A nyomtatósupportos fiatal csávó rémisztően fogalmatlan volt linux terén volt. Nem részletezem, de a hosszú beszélgetésből annyi derült ki, hogy arról van fogalma, hogy van ubuntu meg mint ami ingyenes, meg van a nagyon menő redhat, ami drága.

Szóval, amíg a világon nem minden IT hardver értékesítő cég nem expert linuxos én nem tartom bölcs dolognak linuxszal telepített gépet vinni reklamálni. Asztali pc-re meg laptopokra értem. A szervereknél más a helyzet. Ott eleve van linux támogaottság.

Azért mert te frusztrált vagy attól, hogy nem értesz a hardverekhez más még lehet szakember. Vidékről is visszalehet küldeni egy alaplapot akár bios frissítésre is. Sőtt normális helyről rendelve kérheted is ezt előre, ha tartasz tőle, hogy gondot okoz egy esetlegesen régi verzió.

Azért mert te frusztrált vagy attól, hogy nem értesz a hardverekhez más még lehet szakember.

Nem attól szakember valaki, hogy ért adott témában valamihez, hanem a helyzetet felmérve dönt és cselekszik.

Hiába értesz a hardver építés minden csínjához, ha a körülmények nem teszik ugyanazt lehetővé, és egy váratlanul felmerülő probléma többletszopással jár, mintha eleve összerakatod.

De hogy másik példát mondjak.

Az a szülésorvos aki helyesli az otthonszülést az nem orvos. Simán meg lehet otthon is szülni egy gyereket, de ha felmerül valami probléma, akkor mi van? Jó, olyan szempontból rossz hasonlat, hogy a következmény súlya sokkal nagyobb, nem is érdemes a kettőt összehasonlítani, csak azt mondom, aki nem úgy gondolkodik rendszerépítés-üzemeltetés szinten, hogy az egóját és fétiseit félretéve ne összeszerelve kérje, az minden, de a szememben nem szakember.

Tele van az informatika kóklerekkel. Sajnos a hup is. Olyan emberek kötnek belém, akik valamilyen téren tapasztalatlanabbak nálam. Az ilyenek aztán kurvára szakemberek.

Ugyanúgy töbletszopás pl átkebelezni egy házat más gány munkája után. És igen a pcx-től kikerült gépet is láttam már úgy kábelezve, hogy sírás fogott el. Ha kel egyedileg gyártok kábelt adott ház és config tekintetében. Ha meg egy hardvert hibásnak vélek megy vissza futárral, üzlet/szerviz pedig bevizsgálja még akkor is, ha linuxon lett tesztelve. Ugyanis ha a gyártó szerint kompatibilis akkor ilyen esetben ha megpróbálnak elhajtani azzal, hogy teszteljem mással, akkor az volt az utolsó rendelésem tőlük és élek a 14 napos pénzvisszafizetési garanciával. Szerencsére igen nagy a választék így sok szempont alapján dönthetek mit és honnan rendelek meg. Még csak nem is kötelező egy helyről beszerezni az alkatrészeket.

Itt a kábelezés csak egy kiemelt példa volt. De vehettem volna példának akár a ház hűtés kialakítását is. Mert az sem mindegy, hogy mely részére milyen ventillátor kerül. Számít annak mérete, sebessége, légszállítási képessége, plusz sok esetben az sem mindegy mennyire hangos. Vagy épp mekkora határok között szabályozható. Ugyanis simán képesek akár egymás ellen is dolgozni. Nem mondom, hogy nap mint nap találkozom ilyen esettel, amikor is ez lenne a helyzet, de fordult már elő nem egyszer. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy az egyes "nagy hőtermelő" alkatrészekről hogyan és hova szeretnéd vezetni a hőt. 

És igen a pcx-től kikerült gépet is láttam már úgy kábelezve, hogy sírás fogott el.

Hmmm. Én felhívtam volna őket, hogy kárpótlásul vagy adnak ajándékba valamit ingyen, vagy megy az ellenkampányvideó. Mert marketingdumájuk meg videóik kurva jók vannak. Biztos nem tenne jót nekik egy negatív reklám.

A fusztrációról annyit, hogy azért vagyok frusztrált, mert olyan hobbiinformatikusok akarják nekem megmondani a tutit, akik nem rendszerüzemeltetőként vagy legalább számtechboltos számítógép építőként dolgoznak.

Félreértés ne essék. Nem vagyok elszállva magamtól, de ne vegye a bátorságot egy egyáltalán nem it területen dolgozó (hentes, fodrász, focista. bankár, kockázatelemző, nőgyógyász, traktoros, vízvezetékszerelő, elektroműszerész, szakács, karikásostorgyártó-pornószínész, gyógymasszőr), hogy engem kioktasson. Akár ért linuxhoz, akár bármi máshoz, az valamit azért jelent, hogy nem ezen a területen dolgozik.

Ennyi. Érdekes módon haroldking nagyjából egyet tud érteni az álláspontommal, pedig kurvára nem vagyok szimpatikus őfelségének. Simán rá is szarhatna a fejemre. Nehezen ismerem el nyíltan, mert neki sem sikerült a szívembe lopnia magát, de el kell ismernem, Neki több esze van, mint itt az összes velem egyet nem értőnek együtt. És nem azért, mert egyetért, hanem mert kurva jól megindokolta, miért nem követi a módszeremet. Beismerte a korlátait, és vállalva a kockázatokat nem tesz úgy. Na itt kezdődik az értelem.

Komolyan mondom, ha valaki egy hete azt mondta volna sokan belém kötnek, de haroldking egyetért, kiröhögtem volna.