Hőmérséklet / páratartalom / nedvességmérő szenzor

Fórumok

Sziasztok!

Szerverszobába keresek menedzselhető, távolról elérhető megoldást az alábbi három dolog mérésére:

  • hőmérséklet mérés
  • páratartalom mérés
  • nedvesség víz érzékelés

Mit javasolnátok?

Régebben a https://wirelesstag.net -es megoldást használtam, de hátha van újabb, jobb, olcsóbb.

Köszönöm.

Gábor

Hozzászólások

A páratartalom mérés meg a nedvesség mérés az nem ugyanaz? Milyen nedvesség lehet egy szerverszobában?

En a xiaomi aqara hub-ot es szenzorokat hasznalok - aqara leak detector es temp/humidit sensor... A szenzorok vagy 10 EUR darabja, a hub olyan 50. Megbizhatoan mukodik es jol illesztheto a tobbi infrstrukturaba. Van vagy 8 leak detectorom es kb 10 homerom. 

A "víz betörés" anélkül, hogy látnám a helyiséget nehéz ügy. Ráadásul, elvileg ha betör a víz emelkedni fog a páratartalom, tehát akár elég is lehet.
Linux esetén tinyUSB+BME280 (a Linux -nak kész drivere van, működik) ami hő, páratartalom és légnyomás. Ha BME680 akkor még levegő minőség is, de azt még zavaros.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Nem értem mi a "levegő minőség" definíciója, mit is mér ebből az érzékelő, milyen hőmérsékleti és páratartalom tartományban.
Neked sikerült az adatlapot értelmezned? Szerinted mit mér levegő minőség címszó alatt?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Nem levegőminőséget mér, hanem egy általános VOC szenzor, nyers ellenállásértéket lehet kiolvasni és van egy proprietary Bosch library (https://www.bosch-sensortec.com/software-tools/software/bsec/), amiben van egy magic formula, ami ad egy IAQ indexet ebből és a többi mért paraméterből.

Vannak community képletek, amelyek közelítőleg ugyanezt adják azokat érdemes használni. Én ezt használom: https://github.com/G6EJD/BME680-Example

Ez egyre érdekesebb, tetszik!
Mivel méred a szállópor szintjét?

OFF: "Én lakni belváros nyócker". A házunk mindkét oldalán építkeznek (2018 -ban többször előfordult, hogy az alap/pince betonozásakor valami általam ismeretlen keverőt használtak, amiből ck. 50m magasra lövelt fel a cementpor).

Amúgy sem pormentes a környezet, jó lenne tudni mennyire is az, különösen fűtési szezonban.  Mikor is kellene szellőztetni, esetleg eleve szűrővel? Tervben van a légkondicionálás, de mi lesz a légkondik sorsa ilyen körülmények között (hány naponta kellene tisztítani)?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Nem tudom ezzel a szenzorral mi a helyzet, de amikor én körbenéztem szálló por szenzorokat, azért kukáztam ezt a képességet, mert hozzáértő meteorológus fórumok alapján ha jól akarod mérni akkor kb fél évente kukázni kell a szenzort, mert elkoszolódik, és a mérés nem lesz pontos. Még ha nem is vagyunk ennyire pedánsak kb évente a pm szenzort kukázni kell szerintük, mert különben nem lesz pontos a mért érték. Persze amire te használod, hogy nő/csökken arra tovább jó lehet az én elképzelésem szerint (kérdés vajh meddig), de maga az abszolút érték már 6/12 hónap után felejtős. Neked mi a tapasztalatod?

A tűzjelzők füst érzékelőire hasonlít, különösen az olyan darabokra, amit pl. a szellőztető berendezésekbe építenek. A bennük felgyülemlő por miatt nem lesz határozott különbség a normál és a füsttel teli állapothoz képest. Évente, de akár többször is ki kell őket fújni, tisztítani. Így kitolható az élettartamuk.
De. Amennyire emlékszem ebben is van ventilátor, így a bennragadt port felkavarja. Mennyire is lehet ezeket megtisztítani? A tűzjelzőben nem az abszolut érték a fontos, hanem a különbség, olyan mint a zajszint.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Amennyire emlékszem ebben is van ventilátor, így a bennragadt port felkavarja. Mennyire is lehet ezeket megtisztítani?

Nem láttam még értelmét tisztogatni, valóban tiszta időben (kiadós eső utáni gyenge szél) közelíti a nullát a szálló por mennyisége, a felső határ meg gondolom annyi-amennyi. Van ventilátor, fél percig teker, utána mér, szóval lehet, hogy ebből a szempontból kitisztítja magát a mérés előtt.

Persze, mivel eléggé tiszta környezetben élsz. A belvárosban a forgalom által keltett és generált por + a folyamatos építkezések miatt minden ilyen eszköz porosodik. (Volt hogy az autóm ablakát letörölve olaj szerű bevonat volt rajta, képzeld el ha ez a sz@r belekerül egy ilyen finom érzékelőbe). Az ilyen leven működő füst érzékelők sok helyen használhatatlanok, pl. üzemcsarnokok (itt még olyat is használnak hogy a lézer fényét akár száz méter távolságban fogják fel és mérik az intenzitását, ha sok a por, aerosol akkor jelez).

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Én is gondolkodom ezen, hogy automatikusan szellőztetek, de hogyan méred ha valahol tüzelnek? Tehát nem igazán por, hanem szag. Mondjuk két, három házzal arrébb begyújt (mert abban a hitben él, hogy olcsóbb lesz úgy gáz helyett) és jó büdös van kint, mindent be kell zárni.

Én is gondolkodom ezen, hogy automatikusan szellőztetek, de hogyan méred ha valahol tüzelnek?

Nem mérem, akkor így jártam, valahonnan be kell engedni a friss levegőt.

Tehát nem igazán por, hanem szag. Mondjuk két, három házzal arrébb begyújt (mert abban a hitben él, hogy olcsóbb lesz úgy gáz helyett) és jó büdös van kint, mindent be kell zárni.

Én például most fával tüzelek, mert olcsóbb, mint a gáz. Ha jól csinálod, tehát száraz fával fűtesz, élére állítod a hasogatott fát, felül gyújtod meg és lefelé ég, akkor nincs jelentős füstje és kellemetlen szaga se, sőt, én kifejezetten szeretem a bükkfa füstjét (lásd füstölés). A baj akkor van, ha szeméttel tüzelnek, vagy pedig nedves fával, mert nem tudnak 2-3 évnyi tüzelőt felhalmozni, hogy rendesen kiszáradjon.

Kollega arra utal, hogy ennek úgy lenne értelme, ha ellenőriznéd, hogy jobb levegőt engedsz-e be kintről, mint ami bent van, mert különben csak rontod a helyzetet a nagy automata szellőztetéssel, és teljesen egyetértek vele. Persze ha valamilyen védett erdő melett vagytok, akkor nagyon jó eséllyel jobb levegő jön be kintről :)

Kollega arra utal, hogy ennek úgy lenne értelme, ha ellenőriznéd, hogy jobb levegőt engedsz-e be kintről, mint ami bent van, mert különben csak rontod a helyzetet a nagy automata szellőztetéssel, és teljesen egyetértek vele.

Teljesen mindegy, hogy mire utal, ha szellőztetni amúgy is szükséges, az elhasznált levegőt cserélni kell, óránként és személyenként minimum 30 köbmétert.

Persze ha valamilyen védett erdő melett vagytok, akkor nagyon jó eséllyel jobb levegő jön be kintről :)

Falu végén vagyunk, szemben erdő, kert végében erdő. Igen, van lószarszag is időnként.

Ja, nem ő találta fel a dolgot, pláne nem 2018-ban, csak vannak olyan hülyék, akik minden ilyen pár soros cuccokra ráteszik a copyright-ot. Van ezekből a képletekből mindenféle, az egyszerűtől a komplex matematikáig, ez a legegyszerűbb, azért linkeltem.

Off the shelf termekbol itt van par pelda: link

pl a Shelly-nek van sajat cloud megoldasa az adatok gyujtesere es megjelenitesere, de integralhato mashoz is (REST API, MQTT)-vel. Ha van olyan wifi halozat amire ra tudod/mered engedni az eszkozt akkor ez eleg egyszeru megoldas es viszonylag olcso is.

Ha sajat megoldast szeretnel, akkor rpi+ zigbee/ble + ehhez olcso szenzorok iranyba(pl1, pl2) is el lehet indulni, de ott a szoftveres reszevel kell foglalkozni. En mqtt->telegraf->influxDB->Grafana komboval jatszottam. Eleg jol mukodik, de egyszer ossze kell rakni rendesen, utana pedig maintainelni is kell ha eles kornyezetben hasznalod.

Szünetmentesek vezérlő kártyáihoz elő szokott fordulni, hogy illeszthető páratartalom és hőmérséklet érzékelő szenzor. Bár nem ez a lehetőség lenne a legolcsóbb, az biztos.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Szerkesztve: 2020. 11. 06., p – 13:57

Ha van WiFi a szobában, a SHELLY FLOOD jó lehet rá. Nálunk ez van a szerver mellett, telefonra kapok értesítést, ha valami gond lenne. Emellett az elmúlt év hőmérséklete visszanézhető grafikonon. Nem erre találták ki eredetileg, de szépen teszi a dolgát. 

Ilyesmi a felülete.

Páratartalmat viszont nem mér, arra a Shelly H&T való. Az viszont vizet nem jelez, így ha egyszerre kell páratartalom, és betörő víz is, akkor a kettő együtt kell.

A Shelly Flood elemmel működik (egy elem kb. 2 évet bír benne), a H&T viszont tud USB portról is működni, 

Nagy Péter

A gyári shelly cloud jogosultság kezelése (a leírtak alapján, használni nem használom) még a sima lakossági igényeket sem elégíti ki, talán mostanra jutottak oda (vagy fognak a közeljövőben), hogy meg lehet osztani két acc között deviceot, szóval talán meg lehet oldani, de szinte biztos, hogy kicsit sajtreszelő- Cserébe nagyjából olyan central hubra kötöd az eszközeiket, amilyenre akarod. Persze ez munka, pár szenzorért nem biztos, hogy csinál ilyet az ember.

Ez friss fejlesztés náluk, most már megengedi, hogy egy eszköz több account között is meg legyen osztva. Jogosultságkezelés nincs igazából, vagy látja egy account az eszközt, vagy nem. Akivel meg van osztva, nála az eszköz kb. minden beállítása read-only, ez céges környezetben hasznos is lehet.

Ezen felül tud e-mailt küldeni riasztásokról (az account e-mail címére), és push értesítést mindegyik telefonra, ami be van jelentkezve az accounttal. Ahogy nézem, most újdonságként belekerült, hogy ha van Alexa okoshangszóród, akkor arra is tud értesítést. Ilyesmi felületen lehet tetszőleges számú riasztást felvenni hozzá.

Nagy Péter

Tiny Lan Controller nem lenne jo neked?

Szerkesztve: 2020. 11. 06., p – 14:40

Hm. Sonoff TH10/TH16 és Tasmota kombóval mi a gond? Ok, be kell cinezni pár tüskét és aztán lefuttatni a Tasmotizert (ide kell még egy 2 eurós CH340).

/off egyébként kösz a tippeket az vízszenzorokhoz

SUB. (valamit én is keresek itthonra)

hát maximum sejteni :D

olyankor ugyanis a kinti hőmérséklet lefelé, és a páratartalom pedig (erősen) felfelé ível.

De nyilván nem erre való.

(de cserébe ezt a locsoló rendszerem eső szenzora elárulja)

 

a fényérzékelő pedig nekem is jól jönne...

 

(egyébként mivel teljesen -  a hardwer és a firmware egyaránt - 'open source', szóval megfelelő elszántsággal akár lehet belőle módosított/bővített verziót is készíteni - hákolni! - is)

Az itthoni igényeimnek azonban ezen hiányosság ellenére is messze ez felel meg legjobban.

Azt nyilván éreztem, hogy páratartalomból csak megsejteni lehet, csak én még most tartok ott, hogy az ilyen redőny meg majd locsoló meg ilyesmihez jó volna valami, mert ugyan tulajdonképp az internet elárulja, de a tapasztalat az, hogy itt a lokális mikroklíma azért erős kihívásokkal teljes, uh még lassan térképezem fel agyban, hogy mi kellene, hogy elfogadható képem legyen arról, hogy kint esik-e, meg mennyi a nap.

Szóval még nincs locsolásvezérlő, ahonnan le lehet lopni az adat, és amíg egy ratyiszar tekergetős 40, miközben 4 kört egy darab 9k forintos rgb shellyvel megoldok (vagy valami wemossal gondolom még feléből), automatizálni meg a HA remekül tud, addig ilyenre feltétlen nem is költenék pluszban.

(Hákolni meg hw oldalon nem agyon akarok)

Az ugrott be, hogy ilyen és hasonló érzékelők a tűzjelzőkhöz és a behatolás jelzőkhöz (értsd riasztó) is szokott lenni. Ha ott van ilyesmi érdemes erre felé szét nézni.
Ha nincs akkor esetleg beszerezni egy kis riasztó központot és a megfelelő szenzorokat, akár távfelügyelethez is beköthető. A modern és drágább daraboknak eleve van ethernet vagy akár WiFi csatlakozási lehetőségük, de RS232/RS485 tuti.

Ami még mindig zavar a topicban a "víz érzékelés".

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Szerkesztve: 2020. 11. 10., k – 12:37

Régen a Tinycontrol ethernet controlleréből raktam össze ilyeneket: https://tinycontrol.pl/en/
De nemrég találtam kicsit kompaktabbat a Procontrol-nál: https://www.procontrol.hu/hu/category/details/id/161059-IPThermo_SBC-30… (mondjuk, ezen nedvességérzékelő, vagy ahhoz plusz bemenet éppen nincsen, de lehet, hogy találsz náluk olyat is)

Otthon meg én is Xiaomi-t használok ilyemi célokra, de azt szerverterembe én nem tenném.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Mi Poseidon2 4002-t használunk minden szerverszobánkban  SMS modullal, így önmagában is működőképes, de Zabbix-ba is be van drótozva SNMP-n ahol van template sensor LLD-vel.

Gyakorlatilag minden ilyen környezetben szükséges. Hő, pára, fali csepp, álpadló alatti folyadék érzékelővel.

A cucc tökéletesen stabil, támogatott, stb.

Ha olcsóbb és kisebb kellene akkor STE2. Lejebb nem adnám. Ebből kb 20 van sokfelé szétszorva de SMS Gateway nélkül.