Ez valóban legális?

Sziasztok. A kérdésem az lenne hogy valóban legális ez a forma CÉG számára? Cégünk szeretne office-t vásárolni, persze low budget módon. Tudom hogy nem legális ezek a rebushed vagy minek nevezett kulcsok. Hiába ad számlát tudtommal szart se érünk vele egy esetleges ellenőrzés során, de javítsatok ki, ezért kérdezem. Köszönöm előre is. https://hardverapro.hu/apro/cegek_ide_afa-s_szamla_uj_eredeti_szoftvere…

Hozzászólások

Legális. Én is vettem számlával. Eu-n belül ok a refurbished. Egy cég vehet használt pc-t, használt kulcsot is.

Szerkesztve: 2020. 11. 01., v – 17:50

Tőle veszem tucatszám a licenceket, eddig nem volt gondom. Nagyon rendes és segítőkész eladó.

Szerkesztve: 2020. 11. 01., v – 18:20

Windows 10 Enterprise-t is árul. Biztosan legális. LOL! Refurbished volume licenc :)

Az Education edition még jobb. Csak diákok (ingyen) és tanárok (~15 USD) használhatják/vásárolhatják, de itt meg lehet venni bárkinek 11'000 Ft-ért..

Csak érted fizetnek ilyen warez Pistikéknek, aki még Wixben sem volt képes összerakni egy oldalt és komolyan úgy gondolják hogy ez nem probléma. Jó hogy nem SMS webről töltik le a szoftvert..

A legjobb:

Hivatalos Partnertől kerül beszerzésre

LOL! Kinek a partnere? Nekik biztosan hivatalos partnerük :)

Elmegyek a Mao Ce Tung 2000 Export-Import Kft-hez, és veszek egy Levi's farmert. Megkapom a farmert, rajta van a márkajelzés. Kapok egy számlát, a termék megnevezése "Levi's farmer". Ezt a farmert utána a saját boltomban eladom, haszonért. Kiderül később, hogy a Mao Ce Tung 2000 bizony egy büdös rohadék banda, és hamis farmereket forgalmaznak.

Elítélhetnek-e engem orgazdaságért?

Némi segédanyag az ötleteléshez:

379. § (1) Aki a) költségvetési csalásból származó vámellenőrzés alól elvont nem közösségi árut, b) jövedéki adózás alól elvont terméket, vagy c) lopásból, sikkasztásból, csalásból, hűtlen kezelésből, rablásból, kifosztásból, zsarolásból, jogtalan elsajátításból vagy orgazdaságból származó dolgot vagyoni haszon végett megszerez, elrejt, vagy elidegenítésében közreműködik, orgazdaságot követ el.

4. § (1) Bűncselekmény az a szándékosan vagy - ha e törvény a gondatlan elkövetést is büntetni rendeli - gondatlanságból elkövetett cselekmény, amely veszélyes a társadalomra, és amelyre e törvény büntetés kiszabását rendeli. [megj.: orgazdaságnál a gondatlanságot nem rendeli büntetni a jogszabály]

7. § Szándékosan követi el a bűncselekményt, aki cselekményének következményeit kívánja, vagy e következményekbe belenyugszik.

Bár van egy elég konkrét elképzelésem a témáról, de nyitva hagynám a kérdést. Neked, mint Windows felhasználó milyen eszközeid vannak arra, hogy egy szoftver legitimitását ellenőrizd, ha az eladó cserkész becsületszavát adja, hogy márpedig ez kóser?

De ez így bullshit. :) 

Őrizze meg a szoftvervásárlások megrendelési oldalának, e-mailjeinek, blokkjainak és számláinak nyomtatott verzióját. Lehet, hogy később szüksége lesz ezekre a szoftver visszaküldéséhez, ha úgy gondolja, hogy az hamis, illetve hogy hamis szoftvert jelentsen a Microsoft cégnek.

Természetesen farmer-kereskedőként elteszem a számlákat. Ez is teljesen jogszerű áfás számla, a Mao Ce Tung 2000 Kft.-től, Levi's farmerokról. :)

Keresse fel az értékesítő Kapcsolattartó vagy Rólunk weboldalát. Ha nincsenek kapcsolattartó adatok, az gyakran arra utal, hogy a webhely mögött hamisítók rejtőzködnek, akik nem adják ki vállalati azonosságukat.

Telefonszám van, weboldal meg tudtommal nem kötelező. Én vettem már jogtiszta szoftvert (dobozos, matricás, tökömtudja, számlával) olyan számtech boltból, aminek nem volt honlapja.

Amikor digitális letöltésként vásárol Microsoft szoftvert, ajánlott elkerülni az aukciós webhelyeket és a közvetlen (peer-to-peer – P2P) fájlmegosztó webhelyeket.

Pipa. Bár imho aukciós site-on venni dolgokat nem illegális.

Jelenleg csak korlátozott számú webhelyen vásárolhatja meg törvényesen a Microsoft szoftverek digitális letöltéseit. Erre egy példa [...]

Nem-nem. Ha tökös akar lenni az MS, akkor ad egy kizárólagos whitelistet Excelben a jogosult kereskedőkről. Minden más csak bullshit, amíg neked, mint ügyfél nem elérhető az információ. Vagy ki kéne találnom, hogy a maocetung2000.hu kalózverziót ad, de a joebiden3000.hu már legit?

Ha tökös akarna lenni akkor nem a saját vásárlóit szopatná, hanem akik eladják. :D
Ugye SAM bácsi és a nem sales audit csak oda tud menni akiről tud (valamilyen szerződése van az MS-el), aki innen szerzi be arról tutira nem tud. Úgyhogy ellenőrizni a kutya se fogja, max a NAV de ugye nekik meg nincs hozzáférésük a KIT-hez (számla van pipa) :P

The KIT tool cannot be used outside of MSFT Corpnet, or outside of the Microsoft vendor/supplier location’s network.

Tehát legális? Nem. Csak annak az esélye, hogy ez kibukik közel nulla. :D

Amúgy valaki vett már innen Office-t ? Van regisztráld a termékkulcsot termékkulcsért játék? (mint a retail retail officenál :)) Tippre nincs :D

Ne keverjünk már össze mindent. :)

  1. Veszek egy szoftverlicencet valahonnan.
  2. Kapok róla a magyar jogszabályoknak megfelelő áfás számlát, létező cégtől.
  3. Kiderül, hogy a cég által eladott szoftverlicenc nem jogszerű.
  4. ???

Mi a következő lépés? Kell-e félnem valamitől?

Engedjük el a Microsoftot, meg az ilyen-olyan sérelmeket, hogy meghúztak benneteket egy eleve nem is kötelező auditon. :P

Nem húztak meg bennünket, csak nekem okoztak jónéhány álmatlan éjszakát. :) A nem kötelező pedig úgy indult csörgött a vendor (természetesen Microsoftként :)) a telefonon, hogy akkor most ellenőriznek, majd dobta az emailt amiben szintén egy szó sem volt opcionalitásról viszont az összes csatolmány NDA alatt volt (pedig a csatolt FAQ-ból szivesen idéznék :)). És külön Accordo-s training material volt a neten, hogy "how to handle customer objections". De engedjük el ezt és vessünk egy pillantást a topic címére.

"Ez valóban legális?"

Kiderül, hogy a cég által eladott szoftverlicenc nem jogszerű.

Ha kiderül (vagy ki se derül), hogy a szoftverlicenc nem jogszerű akkor legális? :D És ez teljesen független attól, hogy kell-e félned vagy nem kell-e félned. ;)

De engedjük el ezt és vessünk egy pillantást a topic címére.

Én a topik címét úgy értelmeztem, hogy a vásárló magatartása jogszerű-e. Lehet, hogy a Mao Ce Tung 2000 Kft. gyerekmunkát is alkalmaz, ami szintén nem legális, de nekem, mint vásárló, nincs ésszerű keretek között lehetőségem ezekről meggyőződnöm, tehát nem lehetek jogilag felelős érte.

De talán félreérthető voltam, én nem az elveket vonom kétségbe, szó szerint értendő a kérdésem: mi történik, a negyedik pontban? Felhív valami csávó egy unrelated, nem-Microsoft cégtől, hogy ő márpedig auditálná a licencgazdálkodásomat. Én javaslatot teszek neki, hogy ehelyett inkább vegye igénybe a saját édesanyja által nyújtott FEOR 5299 besorolású szolgáltatását vegye igénybe. Mi történik ilyenkor? Beperelnek? Mi lesz a keresetben? Tudomásom szerint nem tilos hülyének lenni, és hagyni, hogy átverjen a kereskedő hamis áruval.

Ezeket komolyan kérdezem, mert nekem is csak ötleteim vannak.

Mi történik, a negyedik pontban? Felhív valami csávó egy unrelated, nem-Microsoft cégtől, hogy ő márpedig auditálná a licencgazdálkodásomat

Ez, ahogy fentebb leírtam nem történhet meg ebben a helyzetben. Ez max akkor válik érdekessé ha a cégnél van például egy Office 365 előfizetés (ha jól tudom abban is van "Verifying compliance" clause. :))

(i) Right to verify compliance. Customer must keep records relating to all use and distribution of Products by Customer and its Affiliates. Microsoft has the right, at its expense, to verify compliance with the Products’ license terms. Customer must promptly provide any information reasonably requested by the independent auditors retained by Microsoft in furtherance of the verification, including access to systems running the Products and evidence of licenses for Products that Customer hosts, sublicenses, or distributes to third parties. Customer agrees to complete Microsoft’s self-audit process, which Microsoft may request as an alternative to a third party audit.

(ii) Remedies for non-compliance. If verification or self-audit reveals any unlicensed use of Products, then within 30 days (1) Customer must order sufficient licenses to cover its use, and (2) if unlicensed use is 5% or more, Customer must reimburse Microsoft for the costs Microsoft incurred in verification and acquire the necessary additional licenses at 125% of the price, based on the then-current price last and customer price level. The unlicensed use percentage is based on the total number of licenses purchased for current use compared to the actual installed base. If there is no unlicensed use, Microsoft will not subject Customer to another verification for at least one year. By exercising the rights and procedures described above, Microsoft does not waive its rights to enforce this agreement or to protect its intellectual property by any other legal means.

Ha nincs ilyened akkor SAM bácsi sem fog megtalálni mert nem a telefonkönyvet lapozgatva keresik meg a cégeket. (Meg ugye simán elhajthatják őket a picsába). De a van szerződésed senki nem fogja garantálni, hogy az elhajtás után legközelebb nem az opcionális változattal keresnek meg és ott bizony tesztelésre kerül az "olcsó" licenc is és szerintem az MS-t nem fogja érdekelni, hogy neked számlád van a szerintük unlicensed productról. ;)

Szerkesztve: 2020. 11. 04., sze – 01:59

Koszonom a hsz-eket, akkor ha jól értem vásárolhatunk tőle? Mert nekem is az a fura hogy hivatalos forrás beszerzés, egy weboldal sincs neki, meg írni aztán bármit lehet.. nyugtassam magam annyival hogy van számlánk róla és kész? Nem kérhetik számon yxy szerv hogy na honnan van kulcs? Én mint rendszergazda nem kerülhetek racs moge vagy ilyesmi?