Proxmox: fizikai hw független VM beállítás

Fórumok

Sziasztok

Adott egy windowsos licenszelt program, ami alatt a vas sokat változott már, mindig új licenszet kellett igényelni.

Ezt megelégelve, virtualizálni szeretnénk és proxmoxra esett a választás.

Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy mi az az elégséges beállítás, amivel nem változnak a windows által látott hw id-k, ha az alatta lévő fizikai vas cserére kerül illetve a proxmox frissül?

Addig megvan, hogy a CPU KVM64 legyen.

Felmerült, hogy engedjem el a virtio drivereket, mert noha QEMU-t ír mindenhol, de átadhat fizikai hw specifikus azonosítókat?

És legyen helyette intel1000 hálókártya, valami LSI vezérlő, stb? Vagy ez felesleges, mert a virtioval ugyanúgy állandó QEMU hw-t mutat mindig, mint egy behazudott intel1000 hálókártya esetében?

Annyit lehet sejteni, hogy a licensz a következőkből mixel egy nagy hw id-t: cpu, hálókártya, alaplap(?) hw id, windows nyelvi beállítások. Ami ha változik, ugrott a licensz. HDD cserére viszont nem problémázik.

Hozzászólások

A választ sajna nem tudom, de engem is nagyon érdekelne, mert mi is üzemeltetünk egy "remek" beléptető rendszert, ami pont ugyan úgy licenc hisztit csinál, ha változik a (megöregedett/tönkrement) HW alatta, és ezt tetézi, hogy úgy kell kérlelni a forgalmazót/gyártót, hogy élesítse újra a rendszert ilyen esetben (persze nem kevés pénzért).

Engem egyébként felháborít ez a gyakorlat. Nem létezik, hogy nem tudják valami olyan módon megoldani a jogosultság ellenőrzést, hogy ne kelljen minden alkalomal megrendelni, kifizetni a szállítónak (pl. egyik gépen deaktiválás, másikon akctiválás, vagy online jogosultség ellenőrzés, stb.). Arra a kérdésre, hogy ha van egy virtualizációs HA klaszterem, és mozgatom a VM-et hardver hiba esetén, mi lesz, azt a választ kaptam, hogy valószínű (!) licenc kulcs csere szükséges majd, nem fog működni hoszt változás után. Ez nonszensz szerintem, ahogy az is, hogy nem tudják biztosan a választ.

technikailag: Egy kamera sw-vel van hasonló tapasztalat - igaz linuxos - ami ellenőriz minden ilyesmit - mac address, DMI infok, stb - és az működik kvm64 + virtio-val. Az "alaplap(?) hw id" szerintem  az DMI / SMBIOS információ lesz, alapból csak az uuid (a machine type /i440fx/ is, de ha azt nem módosítod akkor nem fog) ami változhat, de azt az Options / SMBIOS alatt tudod ellenőrizni/állítani.

jogilag: Engedik-e virtualizálni, cluster esetén le kell-e fedni a többi hw-t is, stb, ezeket a gyártó tudja megmondani.

En is pont egy kamera program licenszet telepitettem/vettem a minap. Ott azt mondtak, pont az ilyenek miatt (amit a kerdezo ir) elegeltek meg a fajl alapu licenszelest es mar csak a hardverkulcs alaput engedik. Siman bedugod a hwkulcsot (usb passthrough ha VM van), erzekeli a progi, legeneralod az aktivalashoz szukseges fajlt, elkuldod nekik, kuldik a serialt es kesz. Ezek utan ugy cserelsz hardvert ahogy akarsz a hwkulcs lesz a lenyeg. 

 

Azt mondta a forgalmazo, elotte heti tobb alkalommal is jelentkeztek naluk a costumerek, h hardvercsere volt es ugrott a licensz, aztan csak a macera volt a visszaallitassal (meg ugye a bizalom, h lehet epp atqurjak oket)....