Az ismeretlen hívóknak is kiírja a számot. Valami adatbázis?

Fórumok

Sziasztok!

Egy új ismerősöm megadta a számát, megcsörgettem, és a telefonom azonosította a nevét valami SMART nevű kiegészítővel, Ez kellemetlenül hatott az ismerősömre, akinek iPhone-ja van. Ő hol tudná tiltani, elérhető legyen a neve az idegeneknek?

Hozzászólások

Gondolom a szolgáltatónál. Megkérdezik hogy szeretnél-e bekerülni publik adatbázisokba.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Attól, hogy letiltod a Hiyát a telefonodon, attól még náluk meglesz a számod, ha a szolgáltatónál publikusnak hagytad meg, csak te nem fogod látni az ismeretlen számokhoz tartozó neveket. (Állításuk szerint telefonról nem gyűjtenek adatot.)

Ha töröltetni akarod, azt a Hiyánál lehet közvetlenül.

Akkor nem volt érthető: ennek semmi köze az égadta világon a készülékhez. Ha szerepel a számod nyilvános adatbázisban (pl. a szolgáltatódnál nem tiltottad le a telefonkönyvből/tudakozóból), amiből a Hiya dolgozik, akkor mások (akik rendelkeznek Hiya klienssel, pl. a Samsung telók többsége alapból) látni fogják a számodat.

"valami SMART nevű kiegészítővel": neked van ilyen kiegészítőd? Android vagy szolgálató telepítette? Ez egy app?

Szerintem megpróbálják eladni a langyos vizet. Megjelenik a neved a hiya-n keresztül, erre vérben forgó szemekkel megoldást keresel, és megtalálod az appot, amiben letiltod. Kb, mint a windows frissítést. Szóval minden marad a régiben, egy kicsit elfedik előled, majd újra és több helyen is kereskednek továbbra az adatoddal. Ahogy lentebb is írtam, ugyanez a felhasználó beregesztrál pl. a facebookba, felteszi a messengert, ami a vércsoportodhoz is hozzáférést kér, ha nem kap akkor pedig lehet nem is akar működni. 
De úgyis ezek az emberek mondják, hogy miért ne adhatná meg az adatait, meg őt nem zavarja ha figyelk, mert nem csinál semmi rosszat.

Sokmindent el lehet adni újra és újraárazva, a piacot követve. Próbálj meg mostanában venni plexi lapot. :)

Gondolom (de ez csak az én tippem):
- Ha az iPhone írná így ki fordítva, akkor ez nagyon is tetszene neki
- facebook, gmail, viber, whatsapp, tiktok regisztrált felhasználója
- nem olvasta el a 628 oldalas szerződést a "100 lábu iPad"-ról
- regisztrált vele sok oldalon, webáruházban
- nem olvasta el annak az adatkezelési tájékoztatóját
- külföldi lapon (nem EU) is regisztrálva van erre, arra, valamerre

Maguktól nem találták ki, hogy mi a neve, hanem Ő mondta meg valahol valamikor, hogy mi a neve és száma.

Elfogadás. Jelenleg még a Düh fázisában vagytok, de hamarosan eljutsz majd az elfogadáshoz. Először én is meglepődtem amikor az android kiirta a cégnevet mint hívó fél, de utána rájöttem hogy hasznos. Persze az én számom sose volt benne publikus listákban, amikor megvettem még divat volt direkt bekerülni a publik telefonkönyvbe, én viszont a "kösz nem"-et válaszottam.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Leszogezem eddig nem tudtam errol az approl vagy adatbazisrol, azt se tudom hogy benne van-e telegonszamom mert hirtelenjeben nem talaltam meg lehet-e ellenorizni valahol. De miert kene elfogadni hogy kiadjak a szemelyes adataidat annak ellenere hogy te ehhez nem jarultal hozza?

Hirtelenjeben megnezve kinek az adatait gyujtik https://hiya.com/hiya-data-policy

We may process personal data relating to you if:

  • You use our products or services, especially our Apps.
  • Your personal data has been provided to us by one of our users. This means that our user granted us access to your personal data, for example data that was stored or otherwise available on his/her device.
  • Your personal data has been provided to us by third party sources, including affiliated entities, surveys or questionnaires, marketing companies, data licensors, public records. In such cases, we rely on the guarantees given by these third parties that they have first obtained your consent to providing us with the information, or that there is some other lawful basis for giving us the information.  
  • You are someone (or you work for someone) to whom we want to advertise or market our services. In this case, we may have obtained your details directly from you (for example, via our website) or from another source.

Szoval nem csak akkor ha te hozzajarultal, hasznalod az appjukat vagy valami 3rd party kiadta nekik, hanem akkor is ha valaki akinek meg van a szamod, hasznalja az appjukat hozzajarul hogy kiadja a te adataidat ?!?!?

Amennyiben úgy gondolod hogy jogtalanul adták ki az adataidat megvan rá a megfelelő fórum ahol panaszt tehetsz

http://nmhh.hu/cikk/4078/A_Nemzeti_Adatvedelmi_es_Informacioszabadsag_H…

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Személyesen neki nem is kell, elég ha valakinek a partnerlistáján szerepel, aki viszont ezt publikussá teszi azzal, hogy  telepít valami  adatlopó alkalmazást (facebook, google, whatsapp, viber, skype,stb...)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Eszembe jutott erről egy vicces story, legalábbis meglepő volt.

 

Szóval egyszer csak a telefonom csörgött és kiirta az android, hogy épp a "Greek council of refugees" hív. Felvettem, aztán kiderült, hogy MS 2FA volt :D

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Amúgy a technológia szerint (telefon jelzésrendszer) a kimenő hívásnál az un. 'A' szám (ami a hívást indította) átírható bármire. Pl elvileg, ha én hívlak ismeretlenül (és küldöm a hívó azonosítót), akkor abban mehet neked olyan szöveg is, hogy 'Malacpersely'. Ugyanez vonatkozik az SMS/MMS-re is. Egy időben a Tesco marketingelt úgy, még a buta telefonok korában, hogy az SMS feladója nem egy mobilszám volt, hanem hogy 'Tesco'.

Viszont a hazai (és feltételezem más országoké is, de a hazai biztosan) távközlési törvényei tiltják ezt egy részt, ugyanis okozhat az 'A' szám átírása rendszer szintű hibákat egy-egy szolgáltató hálózatában.

Más részt egy marék funkció nem működik, ha így hívhatnál. (alapból a visszahívás, hangposta, hívásértesítők esetleg)

na, azért ez nem teljesen így van.
fixme, de a TDM rendszerek csak hívószámot vittek (visznek) át (kivéve, ahol speciális társközponti jelzésrendszer van).
Az IP alapú összekapcsolódásnál lehet hívószámot ÉS nevet is átvinni - de ezek külön mezőben utaznak, pl:
"hivó neve" <telefonszám@peer_ipcíme>

Próbáld ki, hogy VoIP szolgáltatónál lévő telefonszámodat felhívod Telekom "vezetékes" számról.

SMS: a szabvány lehetőséget ad numerikus feladó helyett alfanumerikus feladó megjelenítésére - amit viszont bizonyos szolgáltatók nem végződtetnek, hanem bannolnak. (pl T-Mobil)

A hazai távközlési törvény emlékeim szerint arról rendelkezik, hogy kimenő hívást csak úgy küldhetsz (saját hálózatból), hogy a hívószám valid és saját hálózatodból ered.
Tranzitált hívás esetén is jó, ha így van - ellenkező esetben - bár hosszas nyomozás után, de ki lehet deríteni honnan ered a hívás.

Ennek oka, hogy felderíthetők legyenek a segélyhívások, vicces bombariadók, telefonos zaklatás, etc.

a TDM rendszerek csak hívószámot vittek (visznek) át (kivéve, ahol speciális társközponti jelzésrendszer van)

Gyakorlatilag igen. És így is működik. De nem a szabvány miatt, hanem mert így működtetik a szolgáltatók. A mező bármilyen stringet átvisz.

 szabvány lehetőséget ad numerikus feladó helyett alfanumerikus feladó megjelenítésére - amit viszont bizonyos szolgáltatók nem végződtetnek, hanem bannolnak. (pl T-Mobil)

Nem "szabad akaratából" bannol. Az SMSC akkor is tudja, hogy honnan jött az üzenet (a forrást), ha a feladónak egy alfanumerikus stringet látsz. 

A hazai távközlési törvény emlékeim szerint arról rendelkezik, hogy kimenő hívást csak úgy küldhetsz (saját hálózatból), hogy a hívószám valid és saját hálózatodból ered.

Kb pont ezt írtam. Külföldről kaphatsz TXT feladótól (és nem is lesz bannolva). Amit írtam a hazai szolgáltatókra vonatkozik (mint tv is), ezért nem kapsz lehetőséget pl a tömeges SMS szolgáltatáson sem arra, hogy a feladót átírd.

Az IP alapú szolgáltatást nem keverném ide, még ha a T (de a többi szolgáltató is) nagy %-ban IP alapon ad hang szolgáltatást dróton is. Jogos az idézőjel a vezetékes szó körül, de az ok a PSTN kompatibilitás.

És valóban nem mellékes, hogy a szolgáltató kihagyásával is felderíthető így a segélyhívó (meg a spam) vagy a "vicces" bombariadó. Ám ettől még a működés szokás, kompatibilitás és jogi mizéria miatt olyan, amilyen, de nem a technológiai szabványok miatt. 

Szép 21. század. mondjuk problémaként azt tudom elképzelni, hogy valami építési vállalkozó valami pejoratív bejegyzéssel menti el a telefonszámát a kliensnek, ez bekerül ebbe a csoda adatbázisba, és onnantól azt látják az ismerősei amikor őt hívják, vagy új contactok, akiknek még nincs meg a száma csak épp meg akarja adni. Amúgy igen, nem sokat lehet tenni ellene. Ez ellen csak a cég helpdeskje és az ügyrendjük számít...

Nálam úgy működik ez, hogy a telefon (Samsung) a hiya adatbázisát használja, hogy azokról információt írjon ki, akik megcsöngetnek. Ahol engedélyezem ezt, mellette van egy másik checkbox, ahol azt lehetne mondani, hogy az én információmat is tegye elérhetővé az adatbázisban, így ha azt kipipálnám, akkor másoknál a nevemet jelenítené meg a számom helyett (már persze ha ugyanezt az adatbázist használja a másik ember telefonja)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerintem nagy számok törvénye.

Ha X ember Kovács János,, kovacs janos, Keresztnév: János Családnév: Kovács, stb módon menti és egy ember pedig K0cs0g Hajotorott néven, akkor abból bizony a Kovács János fog előbb-utóbb bekerülni az adatbázisba.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol