Kedvenc online learning oldalak?

hátha felfedez az ember vmi jobb ár/érték arányút v. éppen ingyenest :)

 

mindegy a nyelv, a kor, a topic, csak oktatós oldalak legyenek, ahol tanulni lehet :)

Hozzászólások

goangol.hu az angol nyelvet tanulni akaróknak. Mondjuk ez fizetős... De, ha a véleményemre vagy kíváncsi, nagyon megéri.

Ha a fogyókúra témában akarsz kutakodni, elsősorban ami a carnivore diétát illeti (én erre tértem át azaz még sokkal inkább hardcore lettem mint korábban voltam) akkor ezt ajánlom:

https://www.kevinstock.io/health/high-protein-diets/

Igaz hogy a cikk nagyon hosszú, de nagyjából minden benne van, és egy rakás más oldalra is nyílik belőle hivatkozás, plusz forrásmegjelölések, stb.

Ez se rossz amúgy:

https://www.marksdailyapple.com/the-carnivore-diet-pros-cons-and-sugges…

Tudnék említeni könyveket is az üggyel kapcsolatban bőven de nem akarok spammelni mert online oldalakat kérdeztél.

https://www.tenyek-tevhitek.hu/

Ez a fenti link Szendi Gábor úr weboldala, ahol rengeteg hasznos infó található __magyarul__, és NEM CSAK a paleo diétáról hanem egy csomó minden másról is!

Én tényleg hasznosnak tartom az ottani infókat.

Annak meg csakis örülök ha te másképp vagy vele, mert az csak jó ha a trollok nem fogadják meg a bölcs életmódvezetési tanácsokat, legalább hamarabb végük lesz. Ez jó a világnak, de talán még a nejed is profitálhat a dologból, ha Darwin-díjat nyernél. Az esély rá kicsi, de matematikai értelemben akkor se nulla, szóval hajrá!

Boldog vagyok mióta áttértem a "carnivore" diétára. Nem kellenek gyógyszerek, nem vagyok depis, stb. Írhatnék többet is az előnyeiről, de nem teszem mert tudom hogy nem szereted a hosszú kommenteket. A lényeg hogy ez sokkal jobb a ketogénnél is, mert nem kell makrókat meg kalóriákat számolni. De te csak ne kövesd, a trolloknak a szénhidrát való hogy jó kövérek legyenek...

Az első héten volt alapos hasmenésem, szinte naponta, de aztán a dolog rendeződött és már semmi bajom.

A hasmenés teljesen általános tünet mindenkinél eleinte aki áttér erre a diétára. Az az oka hogy amíg gizgazt (növényeket) azaz rostot is eszel addig a rostok egy rakás folyadékot felszívnak, de miután nem eszel rostot, a belednek sokkal több folyadékot kell felszívnia, amihez eddig nem volt hozzászokva. Na de ehhez hozzászokik egy idő után...

Azóta csak ritkán van hasmenésem, akkor, ha akármi miatt is de __rendkívül__ sok __nagyon__ sós ételt eszem (ami amúgy nem is ajánlott e diétában, ez tehát nem a diéta hibája...) és ehhez akkor ugye nyilván még sokkal több vizet iszom... na ilyenkor előfordul néha hasmenés most is, valóban. De ez ritka és rövid ideig tart, Amúgy meg különben is igyekszem leszokni a sok sóról...

Nos erre az a válaszom hogy elvégeztem egy gondolatkísérletet. Tegyük fel, hirtelen
valami okból az emberek elkezdenének trágyalevet inni. Mert mittudomén
jön egy multi-cég aki elkezd ízesített trágyalevet árusítani, mondván
hogy az milyen egészséges mert tele van hasznos probiotikumokkal meg
tudomisén. És ez nem is olyan hülye ötlet mint hiszed, mert tudjuk
hogy a manapság agyondicsért növényi olajok meg a gabonapelyhek is
eredetileg HULLADÉK volt... Minden csak reklám kérdése! Miért is ne
adhatnák el jó pénzért az istállótakarítás közben keletkező szaros
vizet is... marketing kérdése az egész...

Tehát az emberek elkezdik ezt a trágyalevet rendszeresen fogyasztani.
Nyilván ettől alaposan átalakul a bélflóra összetétele! Na most ha
ekkor a tudósok elkezdik ezt a megváltozott bélflórát vizsgálni,
minden bizonnyal találnának benne jópár olyan baktériumot is, melyek
valami olyan vegyületet termelnek ami történetesen épp hasznos az
embernek valamennyire. Igaz? Logikus feltevés? Persze hogy az!
És akkor elkezdenék nagy hangon hirdetni, milyen hasznos a trágyalé
ivása, és megbélyegeznék azokat akik azt merik állítani, talán mégse
kéne trágyalevet innunk.

Remélem érted mire célzok ezzel. Az hogy a növények fogyasztása miatt
van egy bizonyos összetételű bélflóránk, s ebben vannak olyan bacik
amik termelnek valami hasznosat is nekünk, nem bizonyíték arra, hogy
csak emiatt a növények nélkülözhetetlenek nekünk!

A növények nem szeretik ha megeszik őket. Védekeznek. Elfutni nem
tudnak, emiatt vegyi anyagokkal védekeznek. És ebben NAGYON JÓK.
Legalább másfél milliárd éve ezt gyakorolják...

Az ősember persze valóban fogyasztott növényeket, ezt a tény EGYETLEN
carnivore-diétás se vitatja! Amikor fogyasztott, lényegében ugyanazokat fogyasztotta szerintünk is, amiket a paleo megenged. A kérdés csak az, MIKOR és MENNYIT fogyasztott ezekből!

A carnivore-sok nézete ezügyben az, hogy az ősember akkor fogyasztott
növényeket, AMIKOR MÁS NEM VOLT. Tehát éhínség esetén, végszükségben.
Ebből máris következik hogy rém kevés ilyesmit evett...
Mert miért is evett volna gizgazt, amikor volt hús is?! Arra hogy az
ősember elsősorban vadász volt, bizonyíték a megafauna kihalása.
Azokat a nagy, zsíros állatokat az őseink pusztították ki: megették
őket...

A rostok nem tisztítják különben se a belünket. Ellenben felsértik a bél nyálkahártyáját, s így az immunrendszerünk kénytelen aktiválódni, ami máris azt jelenti hogy kész a gyulladás, ami minden csak nem jó...

Tény amióta carnivore vagyok, azóta ritkábban látogatom a mellékhelyiséget, s amikor úgy érzem nagydolgoznom kéne, akkor is csak „kis dolog” lesz belőle mert alig jön ki belőlem valami... Ennek oka az hogy a fehérje majdnem teljesen megemésztődik. Ez azonban teljesen jó a beleimnek, mert van idejük PIHENNI és REGENERÁLÓDNI! Hogy csak egy dolgot mondjak: korábban aranyerem volt, és rendszeresen vérzett. Az aranyerem persze biztos megvan még most is, ellenben EGYÁLTALÁN NEM VÉRZIK, gyakorlatilag észre se veszem hogy nekem tulajdonképpen aranyerem van, olyan mintha nem is lenne, mert nincs megerőltetve az a terület a testemben, nem úgy mint amikor rengeteg az agyondicsért növényi rostok által termelt hulladékot kellett volna azon a helyen kiürítenem...

Azaz messze normálisabb szerintem a bélműködésem mint korábban bármikor.

Alulbecsülöd az időszükségletet, pár száz generáció kábé semmire se elég. Nem olyan szélvészsebes folyamat ám az evolúció, mint azt egyesek képzelik...

Csakhogy ez egyrészt nem ellenérv arra amit fent írtam, másrészt épp arra ÉRV amit írtam. Ugyanis:

Az evolúció a génkészlet összetételének változásáról szól, a bélflórának azonban ehhez semmi köze. Az ott élő baktériumok ÖNÁLLÓ és FÜGGETLEN lények, az Ő génkészletüknek semmi köze a mienkhez. Itt egyszerűen arról van szó, a mi általunk elfogyasztott tápanyag milyen fajú baktériumoknak biztosít előnyösebb életfeltételeket a bélcsatornánkban. Ezek jobban fognak elszaporodni mint az egyéb fajtájúak amelyek kevésbé kedvelik az általunk fogyasztott táplálékot. A génekhez ennek nem sok köze van, nagyjából semmi, ez csak olyasmi hogy ha teszemazt egy helyen kivágjuk az erdőt akkor azon a helyen más típusú életközösség él majd a jövőben mint ami az erdőben élt.

Tehát amit írtál emiatt nem ellenérv. Nem a gének megváltozásáról van szó csak egy mikroökoszisztéma faji összetételének változásáról.

Másrészt, érv arra amit én írtam: épp mert az evolúció lassú folyamat, ez azt jelenti a génkészletünk még most is lényegében ugyanaz mint sokszázezer évvel ezelőtt. Amennyiben tehát azt esszük amit akkor ettek őseink, az nekünk (is) jó lesz, jól járunk vele mert a génjeink azon táplálékbázishoz evolveálódtak. Én pedig (meg minden "carnivore") abban hiszek (hiszünk) hogy ez a táplálék szinte kizárólag hús volt. Gyakorlatilag nemcsak "szinte", hanem abszolút mindig, az esetleges éhínségeket kivéve amikor valamiért nem tudtak az ősök elég prédát ejteni.

Nyilván persze akármit is teszünk/eszünk ebben a modern világban az semmi esetre se lesz azonos azzal ahogy a paleolitikumi ősök éltek, mert már nem ugyanazon állatokat esszük, hanem olyat (többnyire) ami nem vad; ami agyonnemesített; ami szar táplálékon van tartva emiatt a húsa kevesebb vitamint, ásványi sót tartalmaz; ami néha hormonokkal van agyonkezelve; aminek a testében esetleg felhalmozódtak mindenféle mikroműanyagok meg más mérgek; ami kevésbé vagy épp jobban zsíros mint ami nekünk optimális lenne; stb.

Szóval a helyzet mindenképp szar akármit is teszünk. Mégis, a legjobb és legokosabb amit tehetünk hogy AMENNYIRE LEHET igyekezzünk a táplálkozásunkat a paleolitikumihoz közelíteni. Attól hogy valamiben nem lehet elérni az abszolút ideálisat, még törekedhetünk rá mert minden lépés amit afelé sikerül megtenni, csakis előnyös lehet számunkra!

Az biztos, a növények is temérdek kemikáliát tartalmaznak: permetezőszermaradványokat, meg minden vackot amivel befújjáők a leszedett termést hogy szebben csillogjon, tovább legyen eltartható, növekedésgyorsítókat, műtrágyát, gombaölőszereket, mittudomén. Ehhez adódik hozzá hogy a növény maga is termel egy rakás vegyületet amivel védekezik a ragadozói ellen, ilyen például az oxalát, de a lectin is, és még rengeteg más. Ehhez hozzájön hogy a növények többsége amit ma eszünk, nem is létezett a paleolitikumban, nem vagyunk hozzájuk szokva: például a karfiol, a kelbimbó, a brokkoli s egy rakás más növény egy vadmustár-féleségből lett kinemesítve. Ami a maga eredeti állapotában lényegében fogyaszthatatlan... A növények java része amit eszünk eleve nem is termett azon a helyen a világban ahol a paleolitikum zajlott, például ilyen az összes növény ami Amerikából származik, tehát az avokádó, a paprika, a krumpli, a kukorica, a paradicsom... Ezekhez se alkalmazkodtunk. Tudom, ezekre se az a jellemző hogy azonnal megölnének minket... de szép lassan, folyamatosan mérgeznek!

És akkor arról még nem is beszéltem, mi van ha GMO azaz genetikailag módosított növényeket eszünk...

Mindezt figyelembe véve, legokosabb ha maradunk a húsevésnél, még akkor is ha tudván tudjuk a hús minősége se olyan már mint aminek igazából lennie kellene.

Hülyeséget beszélsz. Az állatok teste LEBONTJA a beléjük kerülő mérgek egy részét, illetve kiválasztja (kipisilik például). Az igaz hogy nem minden fajta mérget de sokat. Ettől persze még tény ami tény, marad bennük is, ezt EL IS ISMERTEM FENTEBB, az előző hozzászólásomban!

De hát valamit mégiscsak muszáj enni, amíg nem vagyunk képesek a konnektorból feltölteni magunkat energiával... Akkor meg már mindenféle értelemben sokkal jobb húst enni mint növényeket. Különben is ehhez adaptálódtuk úgy legkevesebb 3 millió év óta, de ne hidd el nekem ha nem akarod, én aztán teszek rá...

Nekem mindenesetre ez nagyon bejött, azóta remekül érzem magamat. Különben az iménti percekben ettem meg kb 300 gramm nyers disznóhúst... Bár nem kizárólag nyerset eszem, de azt IS.

Igen, az én testem is le tudja bontani és kiválasztani a mérgek EGY RÉSZÉT.

Szerinted mikor járok jobban: ha a teljes méregmennyiséggel terhelem a testemet, vagy ha csak kevesebbel mert az állat amit eszem már elvégezte e kellemetlen munka egy részét?

Tegyük fel, egy rakás növényt megeszek, s ebben van 100 egység méreg, vegyszer, stb. Ha megeszem, mind a 100-zal az én testemnek kell foglalkoznia.

Ha az állat eszi meg, ő kiválasztja illetve átalakítja e mérgek - tegyük fel - felét. Máris az van ha megeszem az állatot, csak a mérgek 50 százaléka terheli az én testemet.

De különben meg elszakadhatnál már a mérgektől, mert az csak az egyik játékos a meccsen. A nagyobbik gond az amit többnyire nem tartanak méregnek de benne van a növényekben, mert a növény maga termeli őket, említettem is ezeket fentebb például az oxalátok... Na most ezek semlegesítésére a NÖVÉNYEVŐ állatoknak van egy jó, evolúciósan kialakult mechanizmusuk: baktériumokat hívnak hozzá segítségül a tápcsatornájukban! Még így is lassú folyamat, soká tart, és kérődzéssel jár... AZ EMBER NEM ILYEN. Ami tehát nem árt mondjuk a teheneknek, simán árthat nekünk!

De szólj ha te úgy érzed, neked bendőd van és kérődzni szoktál, vagy ha a jobb tápanyagfelhasználás miatt "külső kérődzést" folytatsz, azaz rendszeresen megeszed a saját ürülékedet ahogy a nyulak szokták...

Én biztos nem ilyen táplálkozást folytatok...

Én maradok annál, hogy "A növény, az nem étel hanem DEKORÁCIÓ!"

mar egyszer leirtam, de elengeded a fuled mellett..a husban levok mergek felhalmozodnak az allat eltete soran.

tehat amikor en megeszek mondjuk 1kg kukoricat es jol lakok vele, te megeszel 30dkg hust ahhoz az allat mondjuk 1honapnyi kukoricafogyasztasa van benne. (es akkor meg a sok antibiotikumot, novekedesfokozot nem is emlitettem)

 

kerodzes. :DDDD

a novenyevoknek nem tul nagy szazaleka kerodzo. viszont a belek hossza szamit. a ragadozoke rovid, a novenyevoke hosszabb. es az embernek is hosszabb a bele a ragadozokenal.
egyebkent az ember "kerodzese" a fozes es a kulonfele konyhai praktikak, persze a belbakteriumok es enzimeken kivul.

egyebkent multkor a legelso valaszodra elkezdtem irni egy valaszt csak olyan hosszu lett, hogy inkabb dobtam, mert ugy sem olvastad volna el. szoval a paleontologusok szerint az "osember" keptelen vadaszatra. sem az erzekszervei, sem a testfelepitese nem volt alkalmas arra hogy fegyver nelkul vadasszon..bogyokat es gyokereket evett. illetve a ragadozok altal meghagyott dogot fogyaszthattak..(ami akkor sem volt tul egeszseges)

 

szoval en meghagyon neked a doghusevest..valjek egeszsegdre (nem fog)

Ez úgy hangzik hogy eléggé sanszos miszerint egy vegán/vegetariánus írta... :)

Bocs de a szememben a vegánság csak egy ostoba és rém egészségtelen vallás. Látom ezt a főnökasszonyomon. Ő vegán, és bár fiatalabb nálam de szegénykém már lassan szélesebb mint amilyen magas...

Igen, az ember bélcsatornája hosszabb mint a ragadozóké, de nem sokkal. Ellenben JÓCSKÁN rövidebb mint a növényevőké... És nem is a bélcsatorna hossza számít elsősorban, hanem hogy a vékonybelünk SOKKAL hosszabb lett mint mondjuk a "vegán" gorilláé, ami azonban a vékonybél után következik az jelentősen lerövidült. Holott a gorilla esetén ott laknak azok a bacik amik segítenek neki megemészteni azt a rengeteg levelet... Nálunk ennek hossza egész csekély. Igen, mi is meg tudunk emészteni bizonyos mennyiségű növényi táplálékot, de rossz hatásfokkal és keveset. E képességünk alaposan leredukálódott. Nem tűnt el TELJESEN, ilyet én se állítok - nyilván azért maradt meg e képesség csökevényes formában mert hasznos volt azon esetekben amikor valamiért nem sikerült jól a vadászat...

Amit az őskori vadászokról írtál, az igaz, ha nagyon régi időket veszünk alapul. Igen, szerintünk is az ősember legkorábbi fajai inkább dögevők+növényevők voltak. Fokozatosan (ahogy az eszük és eszközeik fejlődtek) tértek át a vadászatra. A vadászat egyre nagyobb szerepet játszott élelmezésükben, s ezzel párhuzamosan növényevő képességeik egyre inkább redukálódtak. Szóval hiába jössz azzal hogy dögevők voltak - IGEN, azok voltak, csak kérdés mennyire régen! De volt idő amikor dögöt ettek főleg, ezt mi se tagadjuk, sőt, kifejezetten állítjuk, mert erre bizonyíték hogy a gyomrunk elképesztően savas, ami jó a húsban levő patogének semlegesítésére! A jobbára növényevő csimpánz gyomra századannyira savas csak mint a mienk (holott nagynéha még a csimpánzok is esznek húst).

És nincs igazad, én el szoktam olvasni a hosszú válaszokat is. Összekeversz talán egy NagyZ nevű minősített trollal aki dyslexiás lehet mert állandóan azért panaszkodik ha a hozzászólások átlépik egy twitter-bejegyzés hosszát, ő olyankor nem szokta elolvasni (állítólag). Én azonban nem vagyok azonos ővele.

Ja, és igen, senki se tagadja hogy bizonyos mérgek felhalmozódnak az állati húsban! De más mérgek meg a növényekben. Ellenben a húsban nincs olyan méreg amit az állat SAJÁT MAGA termel, a növényekben meg nagyonis! Ezt fejtegettem fentebb csak mintha nem értetted volna meg. Vagy lehet hogy megértetted, de az a véleményed jobban jársz mégis ha növényt eszel mint ha húst. Nos oké, ha így véled az a te saját döntésed, nekem azonban teljesen más a nézetem.

nem vagyok vegan..a veganizmus egy etikai alapu eletmod.

en tisztan novenyi etkezest folytatok..ez egeszsegugyi alapu eletmod.

egyebkent attol, hogy valaki csak novenyi alapokon etkezik meg nem lesz egeszseges.

tisztan novenyi alapu a margarinos kenyer vagy az olajban sult krumpli is.

 

a who nem olyan reg nyilvanitotta a voroshust rakkeltonek es gondolom a botulizmusrol sem hallottal.

ennyit a husban nincs mereg ervedrol.

holnap nemzeti unnep, szoval -22% kedvezmennyel lehetett ma a hentesnel venni husit. odamentem, nezelodtem, volt egy nagyon szep USDA Prime ribeye, kerdezte mizu, mondom csak nezelodok...

erre felrakta az egeszet a merlegre, azt mondja ~1.9kg, mit gondolok

raneztem az asszonyra aki azt mondta hogy mire varok, szeleteltessuk fel, es vigyuk

 

ugyhogy lett 7db szep steak a fagyasztoban :-D

Én épp most csinálok saját magam zsírt magamnak. Pontosabban faggyút. Összebarátkoztam egy hölggyel akinek saját főzicskélős vállalkozása van, s megkapom tőle a "fatty cut"-okat ingyen, ami nem kell neki úgyse... Ma kaptam jó húsz kilót hát még holnap is ezt fogom olvasztani de megéri, nagyon szeretem a faggyút, a legjobb zsír ami létezik!

De akkor miért ne lehetne arra fókuszálni amiben egyetértünk, és elkerülni hogy bántsuk a másikat azon területeken ahol más a nézetünk?

Ez nem azt jelenti hogy fojtsuk magunkba az ellenvéleményt (azt még én magam se akarnám, mert megölné a konstruktív vitát), de azt simán meg lehetne oldani hogy személyeskedés és a másik megalázására való törekvés nélkül mondjuk el a saját s a másikétól eltérő nézetünket!

Vagyis én nem a viták ellen vagyok, nem akarom én elfojtani a szólásszabadságot, épp csak a trollkodás a szememben nem része a szólásszabadságnak, mert a trollkodás a szólásszabadsággal történő visszaélés!

Amúgy ez a mondás hogy a steaket a halott ujjaid közül kell kiszedni, nagyon ismerős... Hm, nekem úgy tűnik csak kíváncsi lettél és nekikezdted elolvasni Shawn Baker úr híres könyvét, vagy ha mégse azt akkor talán a honlapját... Bár arra nem emlékszem ott szerepel-e, én a könyvében olvastam.

Úgy látszik mégis jók valamire a postjaim, egyeseket gondolkodásra és további keresgélésre ösztökélnek...

Konkrétan leszarom, a who mit nyilvánít rákkeltőnek. Ez hogy a vörös hús rákkeltő, egy MEGALOL! Épp az amit évmilliókon át ettünk?!

Figyelj már. Képzeld úgy hogy az élőlényekben egy „biológiai operációs rendszer” dolgozik. Az egyes ezimek ezen oprendszer „programjai”. Mondjuk az állatoké a „Linux”, a növényeké a Windows. Egy állat semmire se megy ha „letölti” magának a növények windowsos programját, jobb esetben csak feleslegesen foglalja a helyet, rosszabb esetben rendszerösszeomlást okoz, hiszen neki más oprendszere van. Ellenben tudja „futtatni” azon progikat amiket más állatoktól szed össze.

A növényevő állatok se tudják tulajdonképpen futtatni a növények programjait KÖZVETLENÜL, de ezt ügyesen megoldották úgy, hogy az ő oprendszerükre fel van telepítve a Wine emulátor... Így már tudják „futtatni” a növények programjainak NÉMELYIKÉT. De még ők se mindet, emiatt van hogy nem esznek meg minden növényt válogatás nélkül... ez a "Wine" az esetükben ha nem értenéd a hasonlatot, az a rengeteg baktérium ami a bendőjükben meg mittudoménméghol lakik bennük.

Tudom, egyetlen hasonlat se tökéletes de remélem legalább kissé ez szemléletes volt az infós lelkületűeknek.

bocs de most fogyott el a turelmem..faszsagokat beszelsz..

 

"nem esznek meg minden növényt válogatás nélkül" miert? ki eszik meg mindent valogatas nelkul?

te meg eszed az allatok csontjat is, kormet is, hogy emeszted meg oket?

2 uzenettel feljebb mar elismerted hogy az "osember" nem volt kepes sajat erobol vadaszni, max. a maradek doghusra ment..es akkor jossz ezzel a evmilliok ota hust eszel bullshittel..

Te tényleg hülye vagy, vagy csak teszed magadat?!

Nem ismertem el olyasmit hogy az ősember úgy ÁLTALÁBAN nem volt képes vadászni.

Volt egy idő, amikor jobbára növényeken élt, úgy, mint manapság a csimpánz - bár a csimpánz is eszik időnként húst, még VADÁSZIK IS kisebb majmokra csapatban! Nyilván így lehetett ez az őseinknél is.

Olyan tehát hogy az ősember egyáltalán nem tudott vadászni, nem volt soha.

NAGYTESTŰ ÁLLATOKRA feltehetően sokáig nem tudott vadászni hatékonyan, ez igaz. Amikor akármiért is de kiszorult az erdőből a sztyeppékre, ott bizony nagyon ügyetlen volt, így jobbára a nagyragadozók maradékán tengődött, azaz dögöt evett. De ettől még vadászott ő is, ha jó alkalom kínálkozott rá, például sebesült állatra lelt vagy ilyesmi.

E vadászatban egyre jobb lett, és így fokozatosan egyre több húst evett és egyre kevesebb növényt. Így vált az ember HÚSEVŐVÉ, azaz FOKOZATOSAN. Tehát EGYRE INKÁBB.

Azaz igen, évmilliók óta húst eszünk, csak nem mindig ugyanannyit. Ez azonban annál rosszabb a vegánok filozofistáinak, mert az hogy „nem mindig ugyanannyit”, az úgy értendő hogy kb 12000 évvel ezelőttig EGYRE TÖBBET, ahogy az idővonalon közelítünk a jelenkorhoz!

Aztán ez visszájára fordult a mezőgazdaság felfedezésekor, ami kész tragédia volt őseinknek... Mondd, tudod-e hogy az átlagos agyméret is szépen CSÖKKEN amióta beköszöntött a civilizáció, azaz épp a földművelés felfedezése óta?! Ez nekem nem úgy hangzik ám, mintha a húsevés ártalmas volna hanem épp ellenkezőleg: ahogy az emberiség egyre KEVESEBB húst eszik, úgy törpül az agya, ami csakis azt jelentheti hogy nagy átlagban BUTÁBBÁ VÁLIK!

Na erre varrjál gombot ecsém...

"ahogy az emberiség egyre KEVESEBB húst eszik, úgy törpül az agya"

 

kar hogy hazugsagokat allitasz...

 

egyreszt nem eszik kevesebb hust sajnos...

https://www.who.int/nutrition/topics/3_foodconsumption/en/index4.html

https://ourworldindata.org/meat-production

 

masreszt ha a folyamatos civilizacios fejlodes tekintem, akkor fingom sincs mire gondolsz "butabba valik" alatt.

Egy szót se szóltam holmi „civilizációs fejlődésről”. Konkrétan az agy FIZIKAI MÉRETÉRŐL beszéltem, arról, mekkora az agy térfogata mondjuk köbcentiméterben. Nézz csak utána ha nekem nem hiszel. Az elmúlt kb 30 ezer évben az agyunk mérete körülbelül egy teniszlabda méretével csökkent. A Neander-völgyiek agytérfogata is nagyobb volt mint a mienk, legalább 50 köbcentivel, bár olvastam már ennél jóval nagyobb számot is. A pontos érték különben tökmindegy, a TREND a lényeg: hogy az agyunk ZSUGORODIK. És érdekes módon épp azóta hogy a földművelés, a növénytermesztés elkezdett terjedni...

"úgy törpül az agya, ami csakis azt jelentheti hogy nagy átlagban BUTÁBBÁ VÁLIK!"

 

ugye ezt te irtad? vagy feltorte valaki a hupos accodat? :DDDD

meselj a neandervolgyiek tudomanyos munkassagarol legyszives!

 

te hozz linket arrol, hogy az ember (homo sapiens) agya zsugorodik! ne egy masik faj agyat hozd peldanak, hanem az emberet..

hiszen te folyamatos jelenidoben beszelsz.

A Neander-völgyiek is EMBEREK. Azaz, úgy értem hogy NEM másik faj!

Erre bizonyíték az, hogy a Neander-völgyiek KEVEREDTEK a Homo Sapienssel (vagy - mert nézőpont kérdése - a Homo Sapiens keveredett a neander-völgyiekkel), ha pedig ezen állításomra bizonyítékot akarsz, keress rá az Interneten, nem végzem el a te házi feladatodat, annyit nem érsz nekem! De mielőtt megvádolnál hogy bulvárhírekre alapozom a feltevésemet, javaslom nézz utána mondjuk a 23andme.com genetikai cégnél, azok is megállapították hogy a mai modern emberben VANNAK Neander-völgyi gének! Bennem is amúgy, mert végeztettem magamon genetikai tesztet...

Na most ha KERESZTEZŐDHETTEK, akkor UGYANAZON FAJ tagjairól beszélünk, hiszen definíció szerint annak ismérve hogy két populáció ugyanazon faj tagja-e épp az, hogy természetes életkörülmények közt termékeny utódokat képesek-e nemzeni!

Az meg hogy miféle tudományos eredményei voltak a neandervölgyieknek? Nos, SOK. Például amennyire tudjuk, ők voltak az első EMBEREK, akik eltemették a halottaikat, s ez fejlett gondolkodásmódra utal. Voltak pompás barlangrajzaik/festményeik, ISMERTÉK A TÜZET is, s mindezek olyan eredmények amiknek a SEMMIBŐL VALÓ FELTALÁLÁSA igencsak jelentős agymunkát igényel!

Te könnyen jössz a mai ember nagy tudományos eredményeivel, csak épp azt felejted el, ez nem egy hirtelen a semmiből jött tudás hanem HALMOZÓDÓ, temérdek ős apró erőfeszítéseire épül!

Amúgy meg ismétlem, nem a tudományos eredményekről beszélek hanem az AGY FIZIKAI CSÖKKENÉSÉRŐL. Ez egy TÉNY, ha beírod e szavakat a gugliba azonnal lesz aegy rakás találatod, nem kell hogy én adjak linkeket neked.

Nyilván az agy csökkenése nem vezet AZONNAL a civilizáció pusztulásához, sőt a tudományos eredmények fejlődésének megtorpanásához se. Hiszen egy TENDENCIÁRÓL van szó, s nagyok lehetnek az egyéni különbségek. Még jó sokáig lesz elég olyan egyed akinek az agya elég nagy ahhoz hogy folytathassa a tudományos munkát, akkor is ha az átlagos agyméret a populációban csökken.

Azonban IDŐVEL ennek kétségkívül káros hatásai lesznek a népesség egészére.

Miért kellett szétbarmolni ezt a témát?

Miért kellett korábban szétbarmolni az én témáimat? (nem direkt neked szól...)

De különben "Thy will be done": Íme a saját blogom! Akit érdekel a carnivore diéta, nézzen be ide, bár még nem sok minden van rajta:

https://carnivorous.blog.hu/

meselj a neandervolgyiek tudomanyos munkassagarol legyszives!

https://youtu.be/0uRCVyJ7-0c

te hozz linket arrol, hogy az ember (homo sapiens) agya zsugorodik!

https://www.pinterest.co.uk/pin/569001734140691680/

https://youtu.be/FJ3ogrvl1fk
https://youtu.be/yGx1r4LUyHo

His argument is based on the fact that for more than 99 per cent of human evolutionary history, we have lived as hunter-gatherer communities surviving on our wits, leading to big-brained humans. Since the invention of agriculture and cities, however, natural selection on our intellect has effective stopped and mutations have accumulated in the critical “intelligence” genes.

“I would wager that if an average citizen from Athens of 1000BC were to appear suddenly among us, he or she would be among the brightest and most intellectually alive of our colleagues and companions, with a good memory, a broad range of ideas and a clear-sighted view of important issues,” Professor Crabtree says in a provocative paper published in the journal Trends in Genetics.

Link

Minthogy látom nagyon érdekel téged e téma és nagyon aggódsz miattam, megosztom veletek pár olyan oldal linkjét amit felettébb hasznosnak tartok diétaügyben:

A carnivore diétát remekül összefoglaló angol cikk, hosszú de majdnem minden benne van:

https://www.kevinstock.io/health/high-protein-diets/

Ez is nagyon jó:

https://www.marksdailyapple.com/the-carnivore-diet-pros-cons-and-sugges…

A carnivore diéta egyik fő „apostolának” weboldala:

https://carnivoremd.com/blog/

Ez is hasonló:

https://mikhailapeterson.com/about

És természetesen az „oroszlán” weboldala aki az egészet elindította:

https://shawn-baker.com/

 Ez is tetszik nekem:

http://u-turn.us/

Ezeket nem akarom kitörölni, ezek sokkal rövidebb írások, igazából ezeket nem tartom holmi komoly „szellemi alkotásoknak”. Egy blogbejegyzés más, abba sokkal több energiát ölök.

Az általad linkelt cikket már réges-rég ismerem, olvastam. Tele van pontatlanságokkal, sőt hazugságokkal, például hogy székrekedést okozna. De sok mindent említhetnék még, csak ugye ez a topik nem arról szól, így a részletes cáfolatot ezúttal mellőzöm.

Nézd, én egyvalamit tudok: amikor a SAD diétát követtem ( Standard American Diet - hát igen, ez valóban egy roppantul sad azaz szomorú étkezési forma...) akkor elhíztam. És depis lettem meg minden. Aztán lefogytam a ketóval, de az a keto (mostani tudásommal megvizsgálva) lényegében egy "carnivore-ish" diéta volt, azaz NAGYON közel a carnivore diétához mert bár nem csak húst ettem, de ALIG ettem mást.

Aztán megpróbáltam a paleo szellemében több gizgazt bevinni az étkezésembe, és persze hogy az finom volt! Változatosabb kajálás, örömtelibb! Nem tagadom! Épp csak nem tett nekem jót. Elkezdtem hízni, na nem a sok zöldség miatt, hanem mert azok éhessé tettek s emiatt úgy általában többet ettem minden másból is. Szénhidrátot akkor se ettem, de sokkal többet zabáltam még húsból meg zsírból is, meg gyümölcsöket amiben sok a fruktóz. (na oké, a fruktóz is szénhidrát, csak legalább nem finomított). A depresszióm is visszatért, a hátfájásom is, meg lettek egyéb bajaim is. Kisebb mértékben mint a lefogyásom előtt, de lettek.

Amióta teljesen carnivore lettem, ezek megint elmúltak.

Most őszintén, minek kövessek más diétát ha tapasztalom hogy ez JÓT TESZ?!

Annyit felfogtam hogy ezt humornak szántad de bevallom nem esik le, mire célzol, mit akarsz mondani, mi benne a humor... Komolyan nem értem! Hogy jön ide a heroin?! Te komolyan azt hiszed képes lennék azzal élni, amikor az NÖVÉNYBŐL származik?! Vagy akkor most mi van...?!

haha..a shawn bakert meglattam es a tobbire mar nem is vagyok kivancsi.

igazi hujegyerek, akit meg az orvosok is kiloktek maguk kozul, de o meg mindig doktorozza magat. :DDD

szerencsetlen felrakja a laborleleteit es mindenki huledezett hogy ilyen szar ertekekkel, hogyhogy meg nem dobta fel a talpat..

 

az az igazsag, hogy rossz helyen kopogtatsz..ilyen szar propagandaval max. egy ertelmi fogyatekost tudsz meggyozni.

en tenyleg azt ajanlanam, hogy nezz korbe a masik oldalon, mert a problemakat ezek az influenszerbe oltott hamisprofetak nem fogjak leirni neked, mert artana a biznicuknek..

Hm, a hülyegyerek jelző inkább arra illene aki a hülyét is pontos j-vel írja mint te itt fentebb...

Igen, visszavonták a diplomáját vagy mi, bár ha jól értettem állítólag mégis visszakapta később. De ha mégse nekem az is mindegy. Szembefordult a mainstream nézetekkel. Az újítóknak többnyire üldöztetés a sorsuk, Szendi úrnak is az állásába került mert ki merte mondani hogy az antidepresszáns gyógyszerek hatástalanok, legfeljebb placebó-elven „gyógyítanak”, ugyanakkor viszont van egy rakás mellékhatásuk.

Te vagy a zakkant elme meg a többi troll, akik abban élitek ki a perverz hajlamotokat (nyilván a krónikus kisebbrendűségi érzéseteket kompenzálandó) hogy ALKOTÁS helyett másokat cseszegettek és bosszantotok az online felületeken, bántatlanságotok biztos tudatában.

Biztos vagy benne hogy az ONLINE ZAKLATÁS, tehát az a trollkodás amit te meg páran mások műveltetek a topikjaimban, az belefér az US törvényeibe (vagy akár Németország, Svájc vagy bármi normálisabb ország törvényeibe)?

Nézd: gonosz mag gonosz termést hoz. A gonosz magvat te meg a többi troll vetettétek el.

Az ember már csak olyan hogy gyűlöli azt aki neki rosszat tesz, s az ilyen illetőknek nem kíván semmi jót, sőt inkább a jó ellenkezőjét. Ez teljesen természetes emberi érzelem. MINDENKI ILYEN, nemcsak én. És igazából ezzel nincs is semmi baj amíg nem csap át a kívánságok tevőleges beteljesítésébe.

Félsz talán? Ne aggódj, nem tudom a lakcímedet, de különben se érnél meg annyit amibe akár csak az útiköltség kerülne.

Tudod, ha egy rusnya rovar kerül véletlen az ember szeme elé, lehet hogy gyorsan eltapossa, de az egészen más hogy direkt igyekezzünk rusnya férgeket keresni csak azért, hogy azután eliminálhassuk őket. Még akkor se ha amúgy meggyőződésünk hogy jobb lenne a világnak ha az a féregfajta teljesen kipusztulna.

Az ember már csak olyan hogy gyűlöli azt aki neki rosszat tesz, s az ilyen illetőknek nem kíván semmi jót, sőt inkább a jó ellenkezőjét. Ez teljesen természetes emberi érzelem. MINDENKI ILYEN, nemcsak én.

https://www.goodreads.com/book/show/18668059-the-obstacle-is-the-way

Szerintem elég érdekes könyv, ami érinti ezt a témát is - pontosabban azt, hogy az ember hogyan viszonyul az őt ért sérelmekhez, problémákhoz, nehézségekhez. Épp most olvasom, kicsit hatásvadász és anekdotikus, de van benne pár érdekes gondolat.

Udacity, Udemy, edx, Coursera. Én ezeket használtam. A kedvencem a Coursera Nand2Tetris kurzusa volt.

lynda.com

Röviden: próbáltam youtube-ot, rossz minőség, összeszedetlenség, de ingyen. Próbáltam a udemy.com-ot, rossz minőség, összeszedetlenség, de néha olcsón. Aztán próbáltam a lynda.com-ot, kegyetlen magas szinten összerakott anyagok (kiváló felvétel, teljes szövegkönyv leírásként, nem csak profi szakemberek, hanem profi előadók, nem vacak mikrofon és őőőőzés), és kb. annyi havonta, mint egy udemy.com képzés. IT területen néztem csak, nem tudom bővült-e tovább, a linkedin megvette, okkal.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

youtube-on a stanford / mit / harward komplett félévnyi anyagokat oszt meg, dokumentumokkal, hivatalos anyagként, profi felvételként

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Ilyen valamikor az iTunesban is volt (mármint egyetemi előadások, legalábbis a videó), jópár fasza előadást láttam ott (egy ideje nincs macem, így sajnos :) iTunesom se, az aktuális helyzetről nem tudok)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

fejlesztés, technikai skillek: pluralsight

Softskillek, management: linkedin learning (ez a lynda tulajdonképpen)

udemy-n is ki lehet fogni jó trainingeket, pl a PMI-ACP -ben sokkal jobbat találtam, mint ami a pluralsighton van.

Remélem tudod, milyen kurvafontos a számomra épp a te véleményed ezügyben, troll úr...

Pláne mert nem is tettem tönkre semmit. Az általam beírt linken tényleg hasznos információk vannak, az hogy valaki ezekkel nem ért egyet, az ő személyes egyéni szocproblémája amihez semmi közöm, mert attól még lehetnek olyanok is akik szellemileg nyitottabbak, s őket érdekelheti. Uff én beszéltem.

Szerkesztve: 2020. 07. 27., h – 08:33

Google ... és éppen ami érdekel. Az
   ami érdekel filetype:pdf
keresés különösképpen hatékony, mert az érintőleges újságcikkeket, blogbejegyzéseket és hasonlók nagy részét elkerülöd vele.

Ezek a leírások sokkal alaposabbak egy udemy és társai féle videónál.

Cloud témában acloud.guru bár nem olcsó, de ha aws vagy azure certekre hajt az ember megéri pár hónapra.

Tutorialsdojon is rengeteg aws infó van csak nagyon tömény tálalásban viszont ingyenes.

lynda-t vagyis a linkedin learninget is tudom ajánlani, red hat certekhez baromi jó anyagok vannak.

Youtube-n professormesser csatorna is sok jó infót tartalmaz bár ez is cert centrikus inkább.

"Everything fails, all the time."

Mélyebb szinten nézve a matematika is inkább gyűjtőfogalom, mint ahogy az informatika szó is. Tehát ne matamatika szóra keress, hanem arra a területére, ami éppen érdekel.
Igen jó könyveket találsz a megértéséhez. Persze a matematika tématerületei azok, amit szintén nem kizárólag olvasás által, hanem mellette megfelelő arányú gyakorlás által lehet jól elsajátítani.

Google: algebra filetype:pdf
Google: trigonometria filetype:pdf
Google: geomertria filetype:pdf
Google: gráfelmélet filetype:pdf
Google: valószínűségszámítás filetype:pdf
Google: kombinatorika filetype:pdf
Google: differenciálszámítás filetype:pdf
Google: integrálszámítás filetype:pdf
Google: differenciálegyenletek filetype:pdf
Google: ...

Bolyai könyvek sorozat is igen jó. Szintén megtalálható belőle a fenti témákban az interneten.
Videók: jók, bár a kritikám általában az velük szemben, hogy csak az alapokig juttatnak el és egy jó könyvhöz képest sokkal több időt lopnak el ezért az életemből.

Szerkesztve: 2020. 07. 30., cs – 08:22

Programozási trükkök, feladványok: https://www.codewars.com
Sok programozási nyelvet támogat. Az adott nyelv trükkös dolgait el tudod sajátítani.