Visszhang szűrés hw vagy sw...

Fórumok

Sziasztok,

Mostanában elég felkapott téma a home office aminek általában velejárója a videokonferenciázás. Mindenki számára ismerősek szerintem a kínos csendek amikor mindkét fél beszélne és ugye csak a tátogás, aztán meg a várakozás egymásra. A jelenség oka ugye a visszhang.  Az alkalmazások lecsapják a hangszóróját annak aki éppen beszél(ne), hogy ne gerjedjen.

Tud-e valaki bevált szoftveres vagy hardveres megoldást amelyik képes a visszhangszűrésre? (Fülhallgatós mikrofon most nem játszik!!) ;-)

Néhány konferencia eszközt gyártó cégnél láttam ilyen hardveres megoldást, de ami igazán izgalmas lenne számomra, hogy mondjuk egy RPi-vel kiváltható lenne-e egy ilyen cucc? Szoftverese megoldás jobban érdekelne. A RPi azért jutott eszembe, mert azt oda lehetne tenni a nagytévé mellé aztán lehetne videokonferenciázni...

Minden ötletet, tapasztalatot köszönök előre is!

rR

Hozzászólások

Pulseaudio, module-echo-cancel. Elég jól működik.

Szerkesztve: 2020. 07. 23., cs – 11:50

A "visszhangszűrés" (vagy inkább a visszacsatolás-elnyomás) lényege, hogy egyrészt legyen egy noise gate, ami megakadályozza, hogy bizonyos jelszint alatt a mikrofon "éljen", mert ez megnehezíti a jel utófeldolgozását (a hasznos jelen kívüli tartományt (zajküszöb alatt lévő jelet némítani kell.) másrészt pedig azt meg kell gátolni, hogy a mikrofon jele visszajusson a hangszóróba (a " monitoring"-funkciót tiltani kell.) Ha mégis szükséges, hogy a beszélő hallja magát, akkor zárt rendszerű fejhallgatót kell használni. Előbbire is van szoftveres megoldás, de a legjobb, ha mindenkinek van egy kis dobozkája az asztalon, ami hardveresen megoldja a problémákat (benne noise gate, fejhallgató erősítő, esetleg plusz egy bemenet, ha be kell inzertálni valami egyéb jelet, esetleg másik mikrofont.)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szerkesztve: 2020. 07. 23., cs – 12:25

Nekem amúgy úgy tűnik, hogy programról programra változik. Egyik videokonferencia program elég jól elbírja, ha valaki nem fülessel csatlakozik be és nincs nagy visszhang. Más programnál meg a legkisebb neszt is visszahallani. Azt nem tudom, hogy a program vagy az oprendszer esetleg a szolgáltatás szerver oldalán van-e valami visszhangkezelés, még akár ez is változó lehet.

Például Teams (ami kb skype mutáció) és Zoom esetén nem nagyon volt gondunk. A Google Meet so-so. A Jitsi Meet volt közülük talán a legvisszhangosabb.

A másik hülyeség, amit régebben némelyik program csinált, hogy ha csend van, akkor elkezdi feltolni a mikrofon érzékenységét és suhogás, elektronikus zaj, minden bejátszik. Ilyesmi miatt a programban szoktunk walky-talky-zni, hogy aki nem akar beszélni, az a szoftverben némítja magát. A kisebb 5-10 fős meetingeken ez alapból megy. A nagy 100-200 fősnél viszont a házigazda adja meg a szót, akár letiltva mindenki más hangját, mert mindig akad egy-két ember, aki nem tudja, hogy behallatszik a meeting közbeni gyereknevelés. :D A program meg tud olyat, hogy jelentkezik valaki vagy akár a hívás szöveges csetjébe beírhatja bárki a bánatát.

Köszönöm a hardveres tisztábatételt! Tényleg csak a a felszínt kapargattam a témában!

Mivel a klasszikus olcsó videokonferenciázás (egy teremben néhányan körbeülnek egy monitort és egy mikrofont, a többiek meg jönnek egyesével) minőségének javítása lenne a célom, így pulseaudio-t megnézem egy RPi-n.  Köszönöm!

Látom, a hardveres lehetne az igazi megoldás, de lássuk mit varázsol a linux!! ;-)

Lenne még egy konkrét kérdésem: Esetleg valami megfizethető mikrofonra lenne javaslatotok? (Amit mondjuk kicsit távolabb tudnék húzni a géptől...)

"Esetleg valami megfizethető mikrofonra lenne javaslatotok? (Amit mondjuk kicsit távolabb tudnék húzni a géptől...)"

- ne ülj távol a mikrofontól, mert minél távolabbról beszélsz bele, annál jobban fogja begyűjteni a hasznos jel mellett a terem hangokat, hátterzajokat, visszaverődéseket, amit aztán gate-elni kell, de növeli a visszhangosságot. Ha mindenképpen kényelmes pozíciót akarsz, akkor headset (gégemikrofon). Végső esetben erősen irányérzékeny mikrofon (és hangfogó a mikrofon köré), de ennél pedig szintén figyelni kell a pozícióra.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szerkesztve: 2020. 07. 24., p – 07:23

Nekünk a Jabra SPEAK 410 bevált erre a feladatra.