Írásvédett partició törlése pendrive-ról

Fórumok

A pendrive-omon van egy 2MB-os írásvédett partició, amit nem tudok letörölni. Próbáltam diskpart-tal, EaseUS Partition Master-rel, a Windows beépített lemezkezelőjével. A másik partició normálisan kezelhető, de mivel az írásvédett partició van elől, nem tudok bootolni a pendrive-ról. Dobjam el?

Hozzászólások

Ne dobd el.

Hordozz rajta adatokat.

Normális ember már nem kommentel sehol.

Mar miert ne tudnal bootolni rola? Ha MBR particiod van, akkor jelold meg a masik particiot aktivnak, 'sztannyi. 

Amugy Linux alatt egy "dd if=/dev/zero of=/dev/sdX bs=8M count=1" csodakra kepes. 

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Alapból azt mondanám, ha ilyen partíciót nem lehet törölni, akkor a pendrive kuka. De mint írod, a mögötte lévő partíciót lehet használni. Ez furcsa. Mert amikor ilyen 2-8-32 MB-os méreten reked a pendrive, és nem lehet róla törölni, az kukázást szokott jelenteni. Egy sudo dd if=/dev/zero-val menj rajta végig, sudo cfdisk-kel újraparticionálod, mindezt Linux alatt (!). Nem Nyílászárók, nem Lémzeusz alatt, ez fontos, és nem is GParted és egyéb grafikus bloat segítségével. Terminálból csináld, CLI alapú toolokkal, azok biztosan nem cseszik el, ha menthető a pendrive, akkor tuti normálisan megcsinálják, amit kell!!!

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Nem feltetlen furcsa. Van par pendrive ami ha letoltod a hozza valo sw-t ott tarolja el a titkosito algoritmust, hogy ne kelljen minden gepen telepiteni, es ha nem a hozza valo sw-vel probalod irni az adott particiot a vezerlo egyszeruen nem foglalkozik vele. Sandisk-nek volt az U3 regen ami konretan egy USB-hubkent jelentkezett be rajta egy 1Gb flash drive + cd-rom komboval.

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Hát, ez elég gáz. Jó is, hogy írod, akkor ezt a típust és modellt kerülni fogom. Nekem a gyártó ne tegyen rá semmilyen cd-rom emulációt, meg törölhetetlen partíciót. Ha titkosítás kell, megoldom LUKS vagy truecrypt-kompatibilis konténerrel, nem kell gyártói mókolás.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Diskpart clean (előtte persze mentés minden partíciójáról) a barátod, vagy bármi nem Win-es cucc (gondolom GPT és bootolhatónak jelölt drive, Win azokat nem szereti törölni)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Minden javaslatot végigpróbáltam, egyik sem vált be. Még ez tűnt a legígéretesebbnek:

 

sudo mkdir /pendrive

sudo mount -o uid=1000 /dev/sdb1 /pendrive

sudo hdparm -r0 /dev/sdb1

sudo mount -o remount,rw /dev/sdb1

dd if=/dev/zero of=/dev/sdb1

 

Mindent hiba nélkül megcsinált, de mégis írásvédett maradt a partició. Úgy látszik, van ilyen.

Rosszul csinálod, nem kell ennyi parancs. Mindenféle mount és hdparm nélkül csak add ki rá ezeket a parancsokat:
lsblk
sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sdb bs=4M status=progress
sudo cfdisk /dev/sdb

Fontos, hogy az sdb után ne legyen semmilyen szám, tehát nem sdb1, nem sdb2, hanem csak simán sdb!!! dd-zés előtt 10× győződj meg lsblk kiadásával, hogy valóban a pendrive kapta a /dev/sdb azonosítót, néha bootoláskor megkeverednek ezek az azonosítók, és ha rossz meghajtóra adod ki a dd-parancsot, minden adat visszaállíthatatlanul elveszik egy másik meghajtóról!!!!!! Nagyon vigyázz, ezek a low level CLI toolok nem felhasználóbarátak, véletlenül elgépelsz egy parancsot, vagy rossz paramétert adsz meg, és nagyon csúnya bőgés lesz a vége. Ezek nem ilyen színes ikonos, 10 körben visszavonható, hülyebiztos megoldások, amikben lehet felelőtlenül kattintgatni, Ok-Ok-Next-Finish alapon. Itt nincs olyan, hogy ó bocs, BT-os billentyűzet, mellément egy karakter, jól van, na, mással is előfordul, de milyen már ez.

Ha így sem tudod lepucolni az írásvédett partíciót, akkor az nem lehetséges, és gyaníthatóan kuka az egész pendrive, vagy csak így tudod használni, írásvédett partícióval az elején, nem windowsos rendszereken.

Ha mégis sikerülne törölni, és már a particionálásnál tartasz, akkor arra kell figyelni, hogy az fdisk, gdisk, cfdisk, sfdisk, parted, stb. a partíciós táblát először memóriában csinálja meg, és ha csak simán kilépsz a programból, akkor a változásokat csak eldobja a memóriából és nem írja ki a lemezre. Tehát nem elég megcsinálni a partíciókat, hanem kilépés előtt a lemezre felírás opciót kell választani, általában biztonságból megkövetelik ezek a programok, hogy begépeld a yes vagy YES szót, annak bizonyítására, hogy nem véletlen nyomtál rá a kiírásra, legyen esélyed meggondolni magad. Aki nem szokott ehhez hozzá, annak nagyon könnyű efölött elsiklani, és nem fogja érteni, hogy miért nem jelennek meg a partíciók a drive-on, amit ő létrehozott már 100-adszorra.

Pendrive-nál a partíciós tábla mindegy, az MBR/dos partíciós tábla több mindennel kompatibilis. De ha csak modern Windowszal és Linuxszal lesz használva, akkor ugyanolyan jó a GPT partíciós tábla is.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

diskpart -> clean, én minden új lemezt így veszek birtokba 

https://digx.hu

Elvileg ennek is elégnek kéne, hogy legyen, meg a cfdisk -z parancsnak, ami ugyanezt csinálja, vagy fdisk-ben a „g” vagy „o” parancs. Viszont a dd-vel biztosra lehet menni, ha az sem gyalulja le, akkor felesleges bármi mással próbálkozni.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Köszönöm, sokat tanultam. De a partició a pendrive-on makacsul tartja magát.

Valami hibaüzenet esetleg? Csak kiírt rá valamit az egyik tool, még ha nem is csinálta meg. De ha ennyire törölhetetlen partíció, akkor arra nincs megoldás. Ez valami low level hardveres/fw mókolós szint, amit szoftverből sose tudsz felülbírálni.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Szerkesztve: 2020. 06. 29., h - 20:34

Gondolom ajándéktárgy volt. Szét kell szedni, megnézni milyen chip van benne és sok esetben letölthető a kód amivel unlockolni tudod.

Létrehozzák a particiókat, majd megadnak egy memória régiót amit lockolni lehet (particiós tábla + a partició amin a cucc van). A vezérlő ezeket az írásokat elnyeli, ezért van az hogy se törölni nem tudod, sem arra a particióra írni és nem jó a dd sem, csak a mögötte lévő területre, a megadott región kívűlre tudsz

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)