IMAP prefix

Fórumok

Sziasztok,

Lehet nem is jó helyre teszem fel a kérdést, de nem találom a miértjét a neten hogy az IMAP prefix-ek például devcotban miért vannak alapértelmezetten beállítva (INBOX.akarmi) egyáltalán?

Ez miért kell vagy miért lett kitalálva (miért kell az INBOX-ban lennie a többi mappának) és miért maradt a mai napig alapértelmezett beállítás vagy mi az oka hogy ezzel szenvedni kelljen, mert ugye "ki lehet kapcsolni", de több helyen van alapértelmezetten mint ahol nincs.

Előre is köszönöm a segítséget!

Hozzászólások

Úgy rémlik, az Outlookot kellett ilyen miatt buzergálni, nem a Thunderbird-öt, a Microsoft meg szeret, ha nem is széllel, de a többiekkel szemben pisálni...

Az IMAP kiszolgálókon szokás egynél több namespace-t használni (személyes mappák, megosztott mappák, publikus mappák), amik elkülönítéséhez szükséges a prefix használata. Ha csak egyetlen namespace-t használsz, akkor nincs szükség prefixre.

A Dovecot felhasználók jelentős része Courier-ről migrált, az "INBOX.akarmi" a Courier-kompatibilis beállítás.

Szenvedni nem kellene vele, mert minden normális IMAP levelezőkliensnek fel kellene ismerni a prefixet és az utóbbi 5-10 évben már a speciális mappák nevét is.

Köszönöm, így már érthető :)

Android beépített levelező pl tök hülye, csak úgy lehet elérni hogy például a kimenő levelezés egy helyen látszódjon hogy a többi levelezőben azt a mappát kell megadni kineőnek amit az android hoz létre, de a korábbi androidokon például akkor működött minden ha nem volt megadva prefix ha meg volt adva akkor teljesen meghülyült, illetve azért outlook is furán viselkedik (felismerni felismeri ugyan nem százas) ha nincs megadva manuálisan az IMAP beállításoknál.

Thunderbirdnél meg az sem tejesen logikus megjelenítési mód (informatikailag teljesen okés de a felhasználók nem értik) hogy miért van legfelül a beérkezett levelek és mért abból a mappából nyílik az elküldött levelek és a többi (szóval a program működik rendesen, de a megjelenítés fura, mármint felhasználói szemmel ha nem írjuk be manuálisan a prefixet).

Ezeket nem akarják egységesíteni úgy rendesen? Csak mert kb 10 éve állítgatom ezeket már kisujjból, de soha nem értettem hogy minek és igazából most már értem hogy miért van így, de azt még mindig nem hogy ez így is kell hogy maradjon az idők végezetéig? Vagy csak én vagyok ennyire két bites hogy csak az én szemem szúrja hogy lehetne egyszerűbb is? :)

Az IMAP Special-Use Extension (RFC 6154) szolgál arra, hogy az IMAP szerver meg tudja mondani a kliensnek, hogy a szerver melyik mappákat használja speciális célokra. (Elküldött elemek, Piszkozatok, Kuka, stb.)

Ha a levelezőkliens támogatja az RFC 6154-et, akkor onnantól kliens oldalon a felhasználónak semmit nem kell állítania. Az újabb Outlook verziók évek óta támogatják, a Thunderbird baromi rég óta támogatja, az Android Gmail app támogatja, stb.

Szerver oldalon pedig, pl. a Dovecot remekül támogatja.

Hát a semmit sem kell bállítania az pl ezt eredményezi:

Útvonal ha nincs megadva:

Mappalista

Beállítás

És ha meg van adva.

Mappalista

Beállítás

Szóval az tény hogy működik csak nem valami elegáns és az igazat megvallva kicsit értelmetlen/logikátlan is.