Linuxos programokat is futtatni lehet majd a Windows 10 rendszeren

Oriasi lesz, ennek a windows 10 nek leteznie sem kellene annyi szar egy rendszer. Minel jobban fejlodik a technologia, annal szarabb szarokat szulnek a tech oriasok. A nagy microfos, felti a poziciojat. :)

Hozzászólások

miért lenne szar? desktop célokra a hardver támogatása még mindig a linux előtt van bőven. az irány szerintem nagyon jó hogy a fejlesztők számára kényelmessé tegyék a windows alatti munkát, azonban még nagyon gyerekcipőben jár, mivel a fájlműveletek még lassabbak még a hyper v alatt futtatott docker konténerek sebességénél is.

de az hogy a sok éves thinkpad t470-emen még mindig nincs driver az ujjlenyomat olvasóhoz, az nem kicsit gáz.

Nem flame-nek raktam be a cikket, csak magamnak. Miert szar? Mert az mar nem windows amiben linux fut, ez olyan hybbrid valami, Amugy biztos ugy van ahogy mondod elhiszem neked, nem foglalkozok winfdowsal, igy nem vagyok ebben kompetens, sot azt sem vitatom hogy a fejlesztok szamara kenyelmes, nem fejleszto vagyok. Azert biztos vagyok benne hogy van valami workaround hogy mukodjon az olvasod. De az annal nagyobb gaz hogy az utobbi idokben amik kijottek frissitesek a 10hez legtobb esetben osszeomlott az egesz rendszer. Na az gaz. :)

hm, de a linux az virtuálisan fut benne, lényegében erről szól minden az elmúlt években, hogyan osztjuk fel úgy a vasat hogy szükség szerint mindent is lehessen futtatni rajta virtuálisan. fejleszteni nem jobb windows alatt (épp ezért is van szükség a linuxos támogatásra hogy jobb legyen), hanem maga a desktop élmény számomra jobb. sőt! az appok nagy része is stabilabb. mondom ezt úgy, hogy pont most tértem át linuxra és amellett hogy a linux ezerszer jobban hasznositja a hardvert (minden számitás gyorsabban fut le) pl az IDE-m amit fejlesztéshez használok már az első nap megadta magát és folyton fura szaggatásokat produkál amit windows alatt nem éreztem, de persze ez nem a linux hibája, hanem az adott szoftver fejlesztőié.

amit mondani akartam ezzel, hogy én úgy látom hogy még mindig a windows jön ki nyertesként desktop felhasználásra amiatt mert egész egyszerűen a driverek működnek és nem kell vele szivni mint linux-on (nekem stabilitással se volt gondom, pláne win 10 óta, szerintem egy ujjamon meg tudom számolni hányszor volt kék halál vagy bármi ilyesmi).

(igen, amúgy találtam valami fél megoldást, amit reverse engineering-elve írtak hozzá és tud egy pár dolgot - nem mindent, de valahogy úgy lehet felvenni ujjlenyomatot, hogy előtte windowsban fel volt véve - nem is értem ez hogy lehetséges, de nem is foglalkoztam vele annyit, csak meggugliztam és láttam hogy sok ember keresi folyamatosan ezt a driver-t)

Én rolling updatelem az archomat meg a manjaromat ~2013 óta folyamatosan. Ez folyamatosan használatban levő, munkára, megélhetésre használt laptopo(ka)t jelent(ett).

Egy kezemen meg tudom számolni a komolyabb issue -kat. Egyszer fordult elő, hogy a login manager -em frissítését elkuffantották, telepítettem egy másikat, aznap délután már javították, és visszatértem az eredetire.

13 évig macet használtam, és míg szinte minden verziónál tele volt az internet az így rossz, úgy rossz, amúgy rossz cikkekkel, nekem nem volt gondom. Igaz, a mac minim hajlamossá vált alvás helyett újraindulni, de érzésre a problléma a korral járt, el is pukkant szegény. Szóval másképpen megfogalmazva: az összes szoftver összes frissítésekor lesz olyan, akinek nem jó, stb. stb.

Nekem elegem lett a linuxból, hogy volt, hogy nem jegyezte meg az X a felbontást, vagy ilyesmi, minden reboot után elölről kellett beállítgatni (10 éve), volt, és 4 éve még nem volt képes rendesen két monitort kezelni a laptop kijelzőjén felül. Amikor meg fel akartam rakni a megfelelő kernelt (Archon éppen), akkor meg volt, hogy emiatt nem is működött semmiféle kijelző, talán SSH-n kellett megmenteni kolléga gépéről, vagy ilyesmi. De lásd fentebb: ami másnak nem megy, lehet, nekem gond nélkül, és fordítva.

ismétlem: szükség lenne downvote gombra mint pl redditen.

opengl/vulkan megy mar ?

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.