xubuntu 20.04 hidpi + lodpi

Fórumok

Sziasztok, feltettem egy 4k kijelzos notebookra az uj xubuntu 20.04-et és némi szenvedés árán (nagyjából) sikerült beállítani használhatóra a saját kijelzőjén a rendszert, de amint rá dugok egy külső monitort ami csak full hd onnantól az a kijelző tök használhatatlan.

Használja valaki ilyen környezetben?

Esetleg van valami XFCE szerű egyszerű ablakkezelő (a unity-től kiráz a hideg)/akár másik nem ubuntu rendszer ami helyből jól kezeli ezeket, hogy ne kelljen heteket szívni még működésre bírom a dolgot?

Hozzászólások

kizarolag sajat tapasztalatom alapjan: felejtsd el

de vannak itt nalam joval nagyobb linux guruk. talan ok tobbet tudnak

4k tapasztalatom nincs, de a Mint Cinnamonnal tökéletesen tudok két eltérő felbontású kijelzőt használni, kiterjesztett asztal üzemmódban. Nyilván a képernyő klón üzemmódban nem tudsz egy 4k és egy FullHD eszközt használni, legalábbis 4k felbontással semmiképp.

Hát 16.04 alatt sem volt gond a 2 eltérő felbontással mikor nem volt nagy a méret beli eltérés. De a 4k és a hd között 4x méret különbség van és vagy a 4k-n olvashatatlanul kicsi minden, vagy pedig a HD-n használhatatlanul nagy.

Valami olyat olvastam valahol, hogy a wayland tud elvileg külön monitoronként kezelni más DPI-t. De eddig nem sikerült elindítanom. Feltettem egy wayland csomagot, de gőzöm nincs hogy lehetne xubuntu alatt elindítani.

Szerkesztve: 2020. 05. 19., k - 21:05

Ubuntu 20.04-en megnéztem, simán állítható külön a két monitor scaling-ja.

Bár nálam aktiválva van a fractional scaling.

Megnéztem én is állítható. Pontosabban a csúszkát tudod húzni csak épp nem történik semmi használható ha a fő monitor 4k a mellék HD... Nekem a fractional scaling nem okozott lassulást.

Na pontositok. Live cd modban nem sikerult mukodesre birni.

Telepites utan, jo parszor kellet huzni ide oda meg vegul nem allitotta at magatol a masikat. :)

De kozben talaltam egy olyat is, ami mukodott:

$ xrandr --output eDP-1 --auto --output DP-1 --auto --scale 2x2 --right-of eDP-1

Ez megcsinalta xfce-vel is. Bar a xubuntu 20.04 hidpi nem tul jo helybol es volt amit nem sikerult nagyra allitanom.