Ű billentyű módosítása

Fórumok

Sziasztok!

Egy Speedlink billentyűzetre tettem szert, ami nekem ergonomikus, kivéve, hogy az enterrel egy ű betűt is rendszeresen leütök. IM-nél nagyon zavaró. Ill. ott is, de ott aztán kifejezetten.

Még életemben nem foglalkoztam a billentyűzetkiosztás megváltoztatásával, de szeretném, ha a funkcióbillenytűk nélküli ű lenyomásárára nem történne semmi, a ctrl+ű kicsi és a shift+ctrl nagy ű betűket eredményezne.

Hogyan, merre induljak el?

Köszönöm a válaszokat.

Hozzászólások

Az "Ű" jelenléte honosított kiosztásra utal. Ez nálam az /usr/share/X11/xkb/symbols/hu néven/helyen van, de valami ilyent kell keresni. Ha ebben a fájlban rákeresel az udoubleacute sztringre, azt a hozzá tartozó billentyű sorában kellene megtalálni. Ebben a sorban négy érték szerepl(het), az első a sima lenyomáshoz tartozó szimbólumot adja meg, a második a Shift-es változatét. A harmadik a „másik” módosító billentyűvel való lenyomást, a negyedik meg a Shift + „másik” módosítóval együtt lenyomott verziót. A „másik” módosító az valószínűleg az AltGr lesz, ha nem ragaszkodsz a Ctrl billentyűhöz, akkor innentől egyszerűnek tűnik a dolog.

Ez a fenti verzió természetesen az xorg alatt érvényes, sima karakteres terminálnál jó kérdés, hogy merre indulnék... :)

Egy rövid megoldást találsz az alábbi linken levő kommentemben, és egy sokkal sokkal hosszabb, szerintem feleslegesen bonyolult és hibákat tartalmazó megoldást a kommentem felett a cikkben, feltéve hogy balagesz kolléga fenti kommentje nem elegendő (a CTRL kezelése pl. az én megoldásomban benne van):

https://hup.hu/index.php/comment/2435615#comment-2435615

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Én a Ctrl-t nem akartam, de „nem is mertem volna” módosítóként használni, hátha inkompatibilitási problémák jönnének elő. Mondjuk a jobb / bal Ctrl-t is külön lehet szedni, mint ahogy a két Alt-tal is történt. Az tuti, hogy „agyon lehet konfigurálni” ezt a részét (is) a rendszernek.

Azt is megcsinálhatod, hogy a sima Ű lenyomása ENTER-t érjen, ha már annyira hiányzik. ;)

Azzal nincs tapasztalatom, hogy ha mondjuk a bal Ctrl-t kinevezed módosító billentyűnek, akkor azt a programok később meg fogják-e kapni sima billentyűként is. (Azaz pl. egy szerkesztőben a bal Ctrl + Ű beírja az „ű” betűt, de a bal Ctrl + F csinálja-e a programban szokott funkcióját?) De ha ragaszkodsz a Ctrl billentyűhöz, kipróbálhatod! :)

Azt is megcsinálhatod, hogy a sima Ű lenyomása ENTER-t érjen, ha már annyira hiányzik. ;)

Gondolkodtam rajta, de akkor esetleg két entert ütök, na nem IM-ben, ott ezt nem lehet többnyire, de szövegszerkesztésben, igen. Úgy, akkor megint törölhetek.

Nagyon speciális programnak kell lennie annak, ami a hosszú ű-nket funkcionálná, nem?

Nézem a ctrl-re a megoldásokat. Még meg kell értenem a nyelvezetet. Remélem, menni fog.

Nagyon speciális programnak kell lennie annak, ami a hosszú ű-nket funkcionálná, nem?

Nem az Ű-vel van a gond. (Gond? Azt se tudom, valós-e az, amin gondolkozok... :) ) Ha a (z egyik) Ctrl-t kinevezed módosító billentyűnek, akkor nem csak az Ű billentyűhöz tudsz majd másodlagos (harmadlagos, ...) funkciót rendelni, hanem mindegyikhez. A kérdésem itt az, hogy ha „elhasználod” azt a Ctrl-t módosítónak, akkor az egyéb programok majd „látják-e” a Ctrl lenyomását külön is? Ez ahhoz kell, hogy a Ctrl + egyéb billentyűkombinációkkal előhívható funkciók megmaradjanak.

De pont ezt a Ctrl témát a kolléga emlegette itt feljebb, erről neki biztos több tapasztalata van.

Nagyjából igen.

Az xkb inkább trial and why it this happenning, mint egy jól dokumentált, stabil rendszer. Sok default van, amit nem annyira kötnek az orrodra, a linkelt layout fájl több ősz hajszálamba került.

Hadd közelítsek máshonnan: van-e más billentyűd, ami használaton kívüli, pl. caps lock, windows key, context menu key (lehet más a neve, de ebből remélem érthető melyikre gondolok)? Ha van, azt könnyebben újradefiniálhatod, mint egy már sok helyen használatban levő gombot. Az én saját layout-om, ami használ capslock-ot és altgr-t és windows gombot éés már nem is emlékszem még mit próbálta elkerülni ezeket, de még így se tökéletes.

(A linkelt kommentem feletti blogbejegyzés tartalmaz egy másik megoldást, és haroldking szerintem minden csak nem lényegretörő, egyelőre nem javasolnám, kivéve ha nagyon ráérsz.)

Amit javasolnék: mentsd ki az alábbi paranccsal a jelenlegi layout-od, és azt kezd el hackelni. Ne a rendszerszintű fájlokat, hanem ahogy fentebb írtam, módosítsd és importáld. Ha valamit elcsesztél és van GUI-d, akkor a layout-ot váltsd az adott "vezérlőpultban" másikra, és az felülírja a hibákat (kivéve ha valami olyat csináltál, ami bug-ot okoz, pl. nekem rendszeresen nem sikerült új scancode-ot beolvastatnom, de ez mindegy most :) ).

    xkbcomp $DISPLAY xkb.dump

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Amit leírtál nagyon rideg. :-) Azt gondoltam, "csak" egy db. billentyű módosításáról van szó, emiatt  1 db. fájlban módosítok néhány sort, és mivel tényleg nem foglalkoztam vele korábban: esetleg néhány parancsot lefuttatok, hogy elkészüljön el leírófájlból valami "binárisszerűség". Ám ez így horror. Jó, hogy az ember fia megtanulja ezt is, ha már 20+ linuxos éve nem volt dolga vele, de kb. megrekedek: van-e értelme ezzel kínlódni, vagy inkább keresek egy olyan billentyűzetet, ahol egy billentyű méretű az ű, és az enter L alakú, de változatlanul rövid útja van a billentyűknek.

Ha jól értem, nekem valahogyan ki kellene nyernem a teljes jelenlegi ctrl-es, ctrl+shiftes összes billentyűdefiníciót (ha tudom, mert még neked sem sikerült), aztán az így kapott állományban megkeresem az ű-re vonatkozó részeket, módosítom, és a jelenleg érvényes hu kiosztási leíró állományba behelyezem, majd egy parancsot lefuttatok.

Az a szép benne, hogy durva, de zavar, hogy jelenleg ez fehér folt, így megpróbálom.

Haroldking már megint a krónikus öntömjénezésével a lényegről eltereli a figyelmet, így abból a katyvaszból nem lehet normálisan értelmezni semmit. Sosem úgy írja le, hogy a célközönség megértse, hanem, hogy előbb ő legyen magasztos.

- Az xkb tényleg nem egy kellemesen módosítható rendszer, illetve van amit lehet, de korlátosan, a másik kolléga, az első kommentben amit leírt, az a gyors megoldás.

- A kinyerés régen ment, most nem megy, nem kizárt, hogy azért, mert én saját layout-ot töltöttem be, amiben ez-az nincs meg, nem standard formájú, ezért nem tudja export-álni, próbáld ki a parancsot nálad is, hátha. Nincs most gép közelben amin megnézhetném, ha elakadsz akkor viszont szólj, és megnézem. Az én xkb fájlomból tudsz ellesni ezt azt, de ahogy írtam, ha nem akarod mindenképp a control-t, akkor lehet sokat egyszerűsíteni. Happy hacking!

- Haroldking leírása tartalmaz hasznos dolgokat, nem rövid, ellenben hosszú, ha valaki élvezi a stílusát, akkor szórakoztató, de nekem az xmodmap-el bajon van, korlátos, bug-os, amennyire emlékszem ő is szívott vele, az én irányom jóval kevesebb korlátot és hibalehetőséget tartalmaz. De egyébként nem kis dolog, hogy ő is megoldást tudott adni, mert az xkb az tényleg agyrémnek tűnő rendszer, és kevés a dokumentáció.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Nem mintha pepo megérdemelné... De a cikkem ami arról szól hogyan hozzunk létre saját billentyűzetkiosztást, s amit fentebb egy kolléga leszólt hogy szerinte feleslegesen bonyolult és hibáktól hemzsegő (nekem évek óta így működik a gépem, minden baj nélkül, gyakorlatilag kábé egy évtizede, mindenféle disztrók alatt és semmi bajom vele...) az ezt a ctrl-kérdést teljesen megoldja. Mert egyedül a bal ctrl van e ctrl funkcióban használva, míg a jobb egy módosítóbillentyűként funkcionál. És a programoknak semmi baja ettől. Természetesen amelyik programban olyan funkció van amihez a ctrl billentyűt is le kell nyomni, az csak akkor működik ha éppen pontosan a bal ctrl billentyűt nyomom le. A jobbra nem reagálnak, mert hisz az már egy módosító billentyű. Illetve még csak nem is módosítóbillentyű hanem valami F22 ha jól emlékszem. De meg lehetne oldani azt is hogy módosítóbillentyű maradjon, de másfajta, nem Ctrl. Sőt még azt is meg lehet oldani, hogy a pepót zavaró ű betűt teljesen kiiktatjuk, egyáltalán semmi se történne a lenyomására, ellenben az ű betűt szépen átmappeljük éppen pontosan a jobb ctrl gombra, hehehe,,,

Mennyire beszólogatott nekem abban a cikkben pepo, teljesen ocsmány, alpári stílusban, aztán a végén kiderül, mégis az a cikk oldja meg a baját...

Persze biztos meg lehet oldani sok másféleképp is, de a más utakhoz nem értek. Amit a cikkben leírtam, úgy tuti megoldható e dolog. Igaz kissé még nekem is olyan érzésem van, egyetlen gomb lecserélgetéséhez akármire ez a cikkben írt komplexitás kissé az „atombombával verébre” módszer lenne neki... de, az tuti hogy működne.

Na persze ehhez vennie kéne a fáradságot és alaposan áttanulmányozni amit ott leírtam...

Ha már akkor régen is az elolvasására és megértésére használta volna az idejét nem arra hogy engem bosszantson, megalázzon és velem gúnyolódjon, ma meg se kellett volna írnia e topikot, mert rég megoldotta volna a kérdést magától is.

Ok, én kérek elnézést a saját rossz megfogalmazásomért, nem azt a képet akartam kelteni, hogy "hibáktól hemzsegő" amit publikáltál, csak egyrészt szerintem a megközelítéssel (xmodmap) és a leírásmóddal nem jó irányt választottál, előbbi nagyon korlátos, utóbbi pedig tényleg stílustól függetlenül is nem rövid. Azzal semmi gondom nincs, ahogy írsz, csak nem az a dokumentum született meg, ami 5 perc alatt megoldja a problémát. De ez nem hiba-hiba, hanem hibás-megközelítés, pontosabb ha úgy írom, hogy nem jó megközelítés erre az esetre.

A másik, hogy ott abban a topic-ban is írtam, hogy amit csináltál hasznos, hiánypótló, ha anno pár éve belefutok egy hasonlóba kb. 2 napot spórolhatott volna nekem (bár az xmodmap-et hosszútávon nem tudtam volna használni, de legalább termelőképes állapotig eljuttattam volna a billentyűzetem).

Peace?

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Peace?
Persze. Veled semmi bajom. Nekem pepóval van bajom. Ha érdekel miért, olvasd el az ahhoz a cikkhez írt kommentjeit, mit művelt ott.
Veled miért legyen bajom... Legfeljebb amiatt haragudhatnék hogy olyasmit írtál hogy szerinted hibás vagy mi. De ezt betudhatom annak, hogy a cikkben magam is bevallottam, azt nem sikerült kitalálnom, miként érhetnénk el az xmodmap táblázat hetedik és nyolcadik oszlopát. Ha ez hibának tekinthető, akkor oké, vállalom hogy a megoldás hibás. Bár szerintem egzaktabb állítás, hogy „nem teljes” megoldás.
Ez a nem teljesség azonban csak jelentéktelen szépséghiba, .mert így is eszméletlenül rugalmas és rengeteg variációt biztosít.
Aztán meg van bennem olyan érzés is, minthogy te egy másik megoldási irányba indultál el, eleve elfogult vagy a saját megoldásod iránt, de ez tök normális mert én meg a magam megoldása iránt vagyok elfogult, ezzel mindenki így van, emberi tulajdonság... Én például ránéztem arra az xkb-s részre s egy pillanat alatt az élettől is elment a kedvem, mert nekem meg az tűnt rém bonyolultnak... kinek a pap, kinek a papné ugye.
A stílusomért már sokszor megkaptam hogy „nem szakmai”. Erre mindig azt válaszolom, hogy DE, nagyonis szakmai, csakhogy az én szakmám nem a számítástechnika, hanem a regényírás. Író vagyok, több mint 50 kész regénnyel, ehhez szoktam hozzá, így írok... Ez van.
Különben meg ez az xmodmapos téma valóban nagyon bonyolult, ha úgy akarom leírni hogy meg is értse valaki nulla előzetes tudással, és lehetőleg úgy-amennyire teljes ismertetést adjak róla, akkor az nem megy 2 bekezdésben mindössze.
Pepo mérhetetlen bunkóságára és undokságára meg már az is bizonyíték hogy még most se bocsánatot kért tőlem hanem fokozza a szemétkedést. Erre az én kultúrköreimben azt a szót használják, hogy tahó, kivéve ha ennél is durvábbat amit nem akarok leírni ide.
De veled nincs bajom.