DDR4 memória gondok

Fórumok

Üdv mindenkinek!

 

Kérlek segítsetek, mert elvesztem itt az adatokban!

Van egy Gigabyte c246 chipset-es alaplapom (s1151), van hozzá egy Intel Core i3-8100T proci és memóriát igyekszem választani hozzá.

Ki is választottam egy Hyperx HX426C16FB2K2/16 DDR4 Ram-ot. A Ram az alaplap támogatási listájában szerepel, 2666Mhz-es, viszont a proci csak 2400Mhz-en kezeli a Ramokat.

Nem tudom, hogy a proci így fog-e működni a Rammal. Az, hogy az SPD chipben mi van azt megint nem tudom. Visszont ha később kicserélem a a procit mondjuk egy Xeon-ra akkor jó lenne ha a memóriát már nem kéne cserélni. Hogyan tudom eldönteni, hogy egy RAM együttmüködik-e egy procival vagy sem?

Segítségeteket előre is köszönöm!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 04. 07., k - 19:35

Szerintem 'lassabban' simán tud menni egy memória.. Meg nem az alaplapon állítod a szorzókat.? A prociét is..

God bless you, Captain Hindsight..

Szerkesztve: 2020. 04. 08., sze - 11:30

A RAM-ot visszább tudod venni, ha nem bírná, de fogja. A támogatási lista az kb. az jelenti, hogy ezekkel teszteltük, gyorsabbal nem biztos hogy fog menni. Itt van a saját gépem, benne egy Ryzen 2400G, papíron 2933MHz a memória teteje, én 3200MHz-es RAM-ot használok, és tuti van, aki még ennél nagyobb frekvencián hajtja :)

Papíron legfeljebb 2933 MHz-es memóriamodulokat támogat a processzor, de a gyakorlatban teljesen stabilan működik 3200 MHz-en is, feszültségemelés nélkül. Feszültségemeléssel valószínűleg még tovább lehetne tornáztatni.

És milyen gyorsak ebben az elrendezésben a RAM-ok? Mert most arról beszélsz, hogy a CPU-t hajtod - helytelenül - specifikáció fölött.

Az ütemezés a CPU dolga. A RAM meg tud valamilyen sebességet, amely mellett stabil. Ha a RAM nagyobb sebességet tud, mint amilyen gyorsan hajtod, abból nincs baj. Persze hagyjuk a szélsőséges eseteket, hogy megállítjuk az órajelet, hiszen DRAM, tehát egy MOSFET csatorna-gate kapacitása tárolja az információt, ezért is kell frissíteni. Néhány ms-onként körbe kell érni a frissítéssel az egész RAM-on, hogy ne felejtsen, ezért nyilván van a sebességnek alsó határa is, de ez a probléma nem ott jelentkezik, amikor valaki 20 %-kal lassabban hajtja annál, mint amire legfeljebb képes.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

3000Mhz a JEDEC-szerinti maximális hivatalos órajel (legalábbis 2019-ben még ez volt a teteje), ahhoz pedig elég a 1,2V. A 3200Mhz már hivatalosan overclock-nak számít és XMP kategóriába esik. Oda már tényleg kell az 1,35V, de ezt még bírnia kell az erre hitelesített memóriáknak gond nélkül.

Alacsonyabb órajelen simán hajthatod a memóriát. Akkor esetleg szigorúbb időzítéseket be tudsz állítani neki.

Szerkesztve: 2020. 04. 09., cs - 19:10

Menni fog az! Nekem egy b250-es alaplapban van i3-6100, én is 2666-os memóriát vettem, mert akkor épp olcsóbb volt, mint a 2400-es. Nekem jelenleg 2133-as órajelen megy a proci miatt, de ha egy 7. generációst tennék bele, akkor is csak 2400-on menne.

Végül is KSM24ES8/8ME 2db meória modul került bele és jól működik!

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Leginkább az benne a meglepő, hogy ez 2020-ban még embereknek nem köztudott, hogy a DDR4 RAM frekire visszafelé kompatibilis kisebb órajelekre. A 2666 MHz-es RAM-okra írt érték nem azt jelenti, hogy 2666 MHz-en mennek, hanem hogy a hivatalos maximum annyi. Az irónia ebben az, hogy valóságban általában még többel is mennek, de az már nem hivatalosan támogatott, szavatolt, garantált, hanem tuning, ajándék, mázli. Ha nem is szokott menni nagyobb órajelen, általában akkor sem a memóriamodul hibája, hanem a sz*r lap a bűnös olyankor, régi chipset, vagy CPU-ba integrált memóvezérlő, vagy BIOS, vagy akármi. Nagyon-nagyon ritka az, mikor a memória annyira ergya, hogy a gyári maximum érték tényleg a maximum.

De ebben semmi új nincs, így van rendre már 20+ éve, az SD, RD, DDR1-2-3 RAM-okkal is ez volt. Nekem szinte az összes gépem olyan volt, amiben nem volt kihajtva frekire a RAM, utoljára a Northwood P4-en volt olyan, hogy a 400 MHz-es DDR1 RAM valóban 400-on ment. Azóta az összes többi gépemen nem volt kihajtva, DDR2-es Fusi notiban a 800 MHz-es modulok 533-on mentek, a DDR3-as ThinkPadben az 1600 MHz-es RAM jelenleg 1333 MHz-en megy, a B450-es Ryzen 2600-as asztali gépben a 3200 MHz-es RAM pedig 2933 MHz-en, általában a proci miatt van, a memóriavezérlő ennyit támogat hivatalosan. Hajthatnám ezeket jobban, de egyrészt nem szoktam tuningolni, másrészt csak pár % nyereséget hozna, ami miatt inkább nem szenvedek vele.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Leginkább az benne a meglepő, hogy ez 2020-ban még embereknek nem köztudott, hogy a DDR4 RAM frekire visszafelé kompatibilis kisebb órajelekre.

Igen, mert az embereknek elavult az ismerete. Sokszor 15-20 éves történetekre alapoznak, holott néhány év alatt gyökeresen meg szoktak változni itt a dolgok. (és általában a rossz dolgok jobban megragadnak az emlékezetekben, mint a jó dolgok.)

Én sem tudom mennyivel mennek a ramok a gépeimben. (arra sem emlékszem pontosan, milyet vettem. Az megvan, hogy hyper-x. :) )

Biztos másoknak ez nagy dilemma, meg válogatás a tunning miatt, meg mi van írva a listában mit támogat a lap. (aztán egy betű vagy szám eltérés miatt teljes kétségbeesés, hogy akkor most jajj mi lesz...).

Elmúltak már azok az idők, amikor betettél két különböző gyártótól származó azonos paraméterekkel rendelkező modult a gépbe és nem indult el, de külön-külön meg igen.

(az EDO ramos korszakban sem volt ez szerintem probléma.)

A proci 2400 asnál gyorsabb memóriát nem kezel. A memória teljesítménye nem csak a frekvenciától függ hanem más paraméterektől is. A segítséget pedig megköszöntem.

Így van, nem csak a frekvenciától függ, hanem az időzítésektől is. De a magasabb frekis RAM alacsonyabb frekis üzemeltetésen általában alacsonyabb időzítéseket tud. A másik, ami az alacsony frekis RAM ellen szól, hogy nem szokott túl nagy árkülönbség lenni egy középáras 3200 MHz-es DDR4 RAM-hoz képest.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

de RGB-s DDR4?! Mer lehet az a baj!!!44411 :)