Windows Specialist (IBM) 2020

Fórumok

Sziasztok,

Allást keresek Microsoft témakörben, linkedinen az alábbi pozi(k)ba futottam bele :
https://careers.ibm.com/ShowJob/Id/886116/System-Administrator-Windows-Specialist-(Budapest-or-Sz%C3%A9kesfeh%C3%A9rv%C3%A1r)/?lang=en

Már rengeteget olvastam főleg negatívat ezzel multival kapcsolatban itt a hup-on, de azok elég régi topicok voltak(több mint 10 éves). Szeretném megkérdezni, hogy dolgozik-e ott valaki hasonló pozicióban? Milyen az IBM 2020-ban (iroda, munkakörülmények, vezetők, szalagmeló?, túlóra stb...)? Főleg az infopark érdekelne, mivel budapesti vagyok.

Köszönöm!

Hozzászólások

Én tudok neked friss infoval szolgálni.

Ha van konkrét kérdésed, akkor szívesen válaszolok rá.

Ami konkrétan érdekelne az a munkaidő. Jól halottam, hogy 8-tól 5-ig kell dolgozni? Ez mit jelent? 1 óra az ebédidő vagy mi?
Lehet home officeolni minden nap vagy meg van szabva heti hány nap vagy ez vezető függő?
Illetve én még nem jártam a D épületben, hogyan kell elképzelni az IBM-et? Open Officos tömeg nyomor 100 ember 150nm-en? Csak azért mert az ilyet nem nagyon bírom elviselni hosszabb távon.
Esetleg ezzel a pozival kapcsolatban milyen feladatokra lehet számítani ha van róla infod? Mélyebb szintű szakmai tudást igényel vagy csak jobb gomb new user ad-ban? Robot melót nem szeretnék csinálni, több éves tapasztalattal.
Nem tudom jobb-e ez mint egy (állami munkahely=semmittevés) fejlődés szemponjából.

Köszi előre is!

Először is minden attól függ, hogy hová (projekt/ügyfél/szervezeti egység) és kihez (menedzser) kerülsz. Óriási különbségek tudnak lenni. Ezek csak akkor derülnek ki, ha már bent vagy a cégnél és beszélgetsz kollégákkal. Így tudsz viszonyítani.

Én project servicesen vagyok. Ez sokkal izgalmasabb és jövedelmezőbb, mint a bau. Néha utazni is kell (kivéve covid-19 idején) - akár hetekre is.

A munkaidő nálam teljesen rugalmas. Senki se fog melletted állni és a blokkoló órát vizslatni. Igen, 1 óra az ebédidő. Van, aki már 3-kor lelépett.
Home office: vezető és projekt függő. Általában elfogadott a ho. Van, aki 3-4 havonta megy csak be az irodába, van, aki heti 1-2 napot tölt bent. Mostani helyzetben pedig mindenki ho-ból dolgozik.
Nem biztos, hogy a D-be kerülsz. Lehet, hogy az A-ban lesz helyed (ez is függ attól, hogy hová kerülsz). Én se a D-t, se az A-t nem láttam olyan vészesnek. 6-8 ember egy blokkban (ho miatt van, hogy csak 1-2 ember van bent ebből :)). Az oo-t én is rühellem.

Rengeteg féle meló van. A hirdetésből nem derül ki számomra, hogy hová is kerülnél - erre kérdezz rá mindenképp az interjún! Ami fontos még, hogy itt tanulhatsz ezt-azt. Van rá portál is. Továbbá jó esetben van lehetőség túlórára is (ügyfél / projekt függő). Ezt a cég rendesen kifizeti természetesen.

Az államinál miért jobb:
- Használhatod és fejlesztheted az angol tudásod (céges kommunikáció angol nyelvű). Én többet kommunikáltam itt angolul 1 hét alatt, mint az egész addigi életemben összesen.
- Vannak üresjáratok, amelyeket kitölthetsz tanulással, képzéssel. Sőt, van is elvárás az önképzésre.
- A munkához szükséges eszközöket megkapod - nem a saját laptopoddal kell bohóckodni.
- Ami a legszebb: ha valami nincs / nem kaptad meg / nem férsz hozzá, akkor szépen tudod eszkalálni a problémát, ami így előbb-utóbb megoldódik. Néha picit lassan indulnak a folyamatok.
- Alapvetően biztos munkahely. Itt a pártpolitika nem szól bele az életedbe. Sőt, mivel nemzetközi ügyfeleknek dolgozhatsz, így még kevésbé befolyásoló tényező az itteni politika.
- A szervezeti felépítésből adódóan rengeteg probléma nem a te fejedre hullik / el se jut hozzád. Ha mégis, akkor simán eszkalálhatod a pm-eknek, menedzsereknek, aztán ők majd megoldják. Nem kell emiatt álmatlan éjszakákra számítanod.
- Kérhetsz segítséget a kollégáktól. Tapasztalatom alapján elég segítőkész mindenki. Nem biztos, hogy elsőre megtalálod a megfelelő embert a cégben, azért idővel eljutsz hozzá.

Ami negatívum lehet:
- Meg kell szokni a sajátos multis munkatempót főleg az elején (nem mindenhez jutsz/férsz hozzá azonnal).
- Infopark parkolás rémálom. Reggel 8 körül már alig találsz helyet.
- Meeting dömpingek. Volt olyan nap, hogy reggel 9-től délután 3-ig csak megbeszéléseken voltam. Átlag napi 1-2 meetinggel számolhatsz. Ezt meg kell szokni.

A fizetéshez pedig: sok függ tőled, hogy mit tudsz kialkudni az interjún. Ez függ az ügyféltől és a területtől is, ahová kerülsz. Nyilván annyit kérj, amennyiért neked megéri váltani. Továbbá előfordulhat, hogy nem mindent tudsz aprópénzre váltani azonnal (pl: ingyenes képzések, tanfolyamok lehetősége vagy a kapcsolati háló).

Szívesen.

Most megnéztem a te pozíciód leírását. Ugyanaz, amire én is jelentkeztem még novemberben. A vicces: igazából nem is én jelentkeztem hozzájuk, hanem felhívtak telefonon, hogy valahol látták az önéletrajzom és kellenék nekik. Tehát volt egy előinterjú, majd jelentkeztem, majd megint egy interjú. Mindezt természetesen Skype/Webex etc. formában.
Én az A-ban vagyok. A vicces, hogy Szfv-ra vettek fel - mint többünket is. Persze Szfv-n sose voltam - egyszer ellátogattam oda körbenézni. Az csöppet másabb érzés, mint az Infopark.

Hát izé... Van egy olyan munkakör, hogy HR. Ők elég érdekes figurák. Ennél még érdekesebb, amikor ez pozíció kiírás 4-5-10 ember kezén megy át. "Picit" torzulnak az információk.
A legnagyobb bibi ez a mksysb - ez egy AIX parancs (https://www.ibm.com/support/knowledgecenter/en/ssw_aix_71/m_commands/mk…). Semmi köze Windowshoz.
Egyébként úgyis az interjún derülhet ki (rosszabb esetben a próbaidő alatt), hogy mit is kell konkrétan csinálni.

Én a Bp-i HAIS-nak dolgoztam be, miután átvette a Lufitól az üzemeltetés részt. Akkor iszonyat fejetlenség volt, illetve a dolgozók a Lufis mentalitáshoz voltak szokva nem az amerikai IBM-éhez. Sokan mentek el akkor és sok rosszat mondtak.

Szerkesztve: 2020. 04. 07., k – 09:17

Egy lengyel SSC-ből viszik az egyik ügyfelem L2-L3 Windows Server support-ját, nehéz szavakat találni a szolgáltatásra. 

Ha rövidtávon is fontos számodra a szakmai fejlődés, érdemes alaposan faggattni őket a feladatokról.

Hallomásból tudom hogy Szfehérváron a bérek az albérlet árakhoz képest kicsik voltak év elején. Budapesten relatíve jobb bért adnak de az IBM az IBM ahogy hallom, szóval a régebbi topicok bizonyos része még most is igaz. Én visszatekintve, ott kezdtem lassan 10 éve, kezdésnek jók , tanulni lehet, sajna hosszútávon kinövöd őket finoman fogalmazva. Engem x ideje egy recruiter olaszból keresett, kinyögte hogy IBM Szfehérvár L2-es szint, de majd így L3 meg stb.,beszéld meg a jövendőbeli főnököddel , hát mondom azt azért már mégse. Én is azt mondanám faggasd őket ezerrel és oszd kettővel amit mondanak mert ugye mig nekik is érdekük hogy odamenj addig mindig édesebb a pite mint valóban.Emberfüggő, volt aki hosszabb időre is ottragadt de az emberek egy része 1-2 év után offol.