Windows a gyereknek

Fórumok

Sziasztok!

Miután egy másik fórumtémában említettem, gyermekem éppen az iskolában használt Logo-val nyüstöl, ami Windows-only szoftver és Wine alatt nem 100%-os. Ezért lehet hogy kénytelen leszek Linux fölé Virtualboxba Windows-t feltenni számára.
Kérdésem: ehhez hol kell kérnem Windows aktiváló kódot számára? Iskolában vagy valami központi helyről?

Esetleg létezik valami egyéb megoldás Logo futtatására?

Hozzászólások

ReactOS, nem tökéletes rendszer, de ha esetleg pont ezt az 1 szoftvert jól futtatja, akkor miért ne?

“Any book worth banning is a book worth reading.”

ReactOS pozitív dolgok:
  - 140 MB-os ISO VirtualBox-ra szépen Yes-Yes-Yes módon felment.
  - Integrációs szolgáltatások telepítése - Virtualbox-win32 simán felment
  - 16 millió szín + nagyobb felbontás oké
  - Osztott mappák (Linux host egyik mappája ide) oké,
  - Logo install ... kicsomagolt állomány csak helyi diszkre áthúzás után vált telepíthetővé (osztott mappáról hibával elszállt az install ... de áthidalva)

Meglepően jó elsőre, de a lányom majd megmondja.
Ami még hiányzik: magyar ékezet nem megy át teljesen. ó,é oké, ü,á nem.
 

Szia! A magyar billentyűzetkiosztást kijavítottam, a nemsokára megjelenő 0.4.13-mas verzióban már jó:

0.4.13-RC53:

https://sourceforge.net/projects/reactos/files/ReactOS/0.4.13/ReactOS-0…

Illetve van még a nightly build, ebben a magyar fordítás is sokkal jobb állapotban van:

https://reactos.org/getbuilds/

Szerkesztve: 2020. 03. 29., v – 18:44

[Flame]

 Miért nem jó egy tört win? Kutya nem fog odamenni, hogy a gyerek mit használ (akár vboxban)

szerk: amúgy a win10et aktiválás nélkül is lehet használni, csak lesz egy vízjel a windowsba és pár személyre szabás nem fog menni

[/Flame]

Részvétem. Megint tipikus oktatási p5scopóság, hogy Windows only szoftverre tanítják a gyereket. Ez nem csak azért gáz, mert a HUP-os linuxos kockáknak elvi síkon nem tetszik, de elég sok olyan háztartás van, ahol nincs is semmilyen windows PC, vagy Mac van, vagy valami androidos táblagép vagy okostelefon.

Azt sem értem, hogy Logo-t minek tanítani, semmire nem jó. Gyerekeknek szerintem épp úgy bonyolult, mint a többi programnyelv, aki meg komolyabban programozik, annak meg primitív. Na, de legyen Logo, arra is vannak platformfüggetlen megoldások, nem kéne ehhez az regisztrációhoz kötött, Windows only Imagine akármihez ragaszkodni.

Még csak feltelepíteni sem kell semmit az adott platformra, mint ucblogo, pylogo, kturtle, online vannak azonnal használható Logo interpreterek. Gondolom nem nyomatják a Logo-t annyira professzionális, hardcore szinten, hogy egy ilyen megoldás ne legyen elég.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerintem a BASIC nem annyira rossz nyelv teljesen kezdőknek és gyerekeknek. Valóban nagyon egyszerű, és minden gépen és platformon elérhető. A gond vele az, hogy nincs szabványosított dialektusa, így minden implementáció teljesen szájíz és adott korszak szerinti, nagyok az eltérések, a különböző dialektusok egymással sem kompatibilisek. A másik, hogy általában a legtöbb implementáció nem támogat nem hogy OOP-t, de még strukturált programozást sem, meg modulkezelést, stb.. Van, amelyik igen, de megint: nincs szabványosított dialektus belőle, de olyan elemi szinten sem, hogy most interpretált vagy fordított nyelvnek kéne-e lennie. Teljes a káosz vele kapcsolatban. Már nem is nagyon használja senki, egyedül Visual Basic tartja magát, de az is csak a .NET meg az MS Office makrók miatt, egyébként azt sem használná a kutya sem.

Egyes nézetek szerint a de facto standard belőle a MS féle BASIC, a legtöbb gép, platform ezt vette át, a Commodore gépektől a DOS PC-kig, de még itt sem egyértelmű, mert a MS még PC-re is készített több verziót, ROM BASIC (primitív, interpretált, nem strukturált), BASICA/GW-BASIC (interpretált, nem strukturált), QuickBasic (fordított, strukturált), QBasic (interpretált, strukturált), Visual Basic. Így meg elég nehéz azt eldönteni, ha mégis valaki BASIC tanítására adná a fejét, akkor melyiket is tanítsa. Mert a Visual Basic a legmodernebb, de az meg ugye MS only, és akkor nem lettünk előrébb a Windows only Logo változathoz képest, bár legalább MS Office-ban hasznosítható makrók írására.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

De, ha két évet tanítják akkor eléggé beleássák magukat az Imagine-be. Van benne egy csomó minden ami a többiben nincs meg. 

Nálunk is használták, jelenleg Scratch van helyette, legalábbis ötödikben. Nem vagyok benne biztos, hogy jobb ez az út, elég nagy a távolság a blokkok húzigálásától a pötyögésig.

A boltból ;) Amúgy 90 day zenterprise trial? 

Trial felíratú windowst azért nem érdemes telepíteni, mert az TÉNYLEG megáll 90 nappal a telepítés után, mint a szög. Akkor már inkább a feljebb írt megoldás egy bármilyen (Home v. Pro) teljes értékű windows telepítő futtatása, és kulcs nélkül használva hosszabb ideig.

Én beleuntam a win only programok kalapálásába, a lizengo -ról vettem wint, aktiválásnál sem volt gond. Office-t pedig eleinor fórumtárs által javasolt helyről igényeltem. Így a paint-tel sem kellett kínlódni és lett Horizon go is. Majd meglátom egyl év múlva, hogy jó döntés volt-e.

ebay, amazon vagy goodoffer24 és társai. 10Euro körül, számlával kapsz egy kulcsot. Erre tökéletes.

A géphez nem járt bármilyen microsoft oprendszer? win7-8-8.1 kulcsokat elfogadja a 10 is, megy vele.

Hupszi, most találtam: http://szabadszoftver.kormany.hu/wp-content/uploads/librelogo_oktatasi_…

De elsőre nem találod meg, mert:

$ sudo apt install libreoffice-librelogo

Writer: Nézet -> Eszköztárak -> Logo

ABC ikonra kattintva majd a jobboldali képrészbe ékezettel
előre 100
majd futtatóikon és láss csodát!

Ha ez nektek jó, hogy illegális licenceket vesztek és ezzel támogatjátok ezt a közösséget.. Akkor már inkább publikus KMS vagy hwidgen. Vagy nem is kell aktiválni és úgy is működik, csak kint lesz a felirat + néhány beállítás talán nem módosítható gui-ból (olyan jelentéktelen dolog, mint a háttér).

Szerintem ne kezdjük előlről, hogy illegális használt win license-t venni. Volt erről egy nagyon hosszú topic. Az EU szerint legális, ezt az MS is elfogadta (egy szép bírsággal együtt), szóval számlával igazolt vásárlással legalábbis nem illegális (főleg magánemberként magánhasználatra). Ha ezzel nem értesz egyett, ne ide szemeteljünk, hanem írd kérlek a jelzett topic-ba.

Ok, én honnan tudom, hogy ez mennyiségi digitális licenc? Én azt gondolom, hogy egy cég, aki számálval alátámasztja a vásárlásom tényét, használt licenc-et ad. Ezt kell feltételezzem egy EU-ban legálisan működő cégről. Te honnan tudod, hogy melyik cég nem így viselkedik? Kérlek add meg a cégek nevét és az összes ismerősömnek elmondom, hogy ne vásároljanak tőlük, mert (adó és egyéb) csalók. 

Pl. a Goodoffer24 csaló?

https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-win_licens…

Igen, Goodoffer24 is ugyanúgy illegális volume / MSDN, Technet retail licenceket árul. Nagyon egyszerűen lehet ellenőrizni, szimplán aktiválás után nézd meg a licenc típusát: https://www.windowscentral.com/how-determine-if-license-oem-retail-volu…

Ha volume, akkor biztosan illegális.

Ha retail, akkor még lehet MSDN vagy Technet kulcs, ami szintén illegális, de lehet legális is,. Azonban ki adna egy új licencet ennyiért? Microsoft-tól telefonon megkérdezheted, hogy MSDN vagy Technetes kulcs-e.

Ha OEM, akkor EU miatt legális (ha leválasztották gépről és csak 1 embernek adják oda a kulcsot).

Egyébként van egy jó utility: ShowKeyPlus

https://www.trustpilot.com/review/goodoffer24.com

Ezt olvasd el! 

Keress rá a kulcsaidra neten, megtalálod-e..

Ha MSDN / Technet kulcs, akkor simán tudod másik gépre is telepíteni vele, mert van egy aktiválási limit. Ha ezt túllépi a kulcs, akkor tiltják csak. Addig szokták ezeket árulni, amíg nem kezdenek rá panaszkodni a vevők.