Keresek DB9F/DB25F nullmodem kábelt

Van esetleg valakinek elfekvőben ilyen kábele?
https://www.amazon.com/Monoprice-6-Feet-Modem-Molded-100483/dp/B009GULSFQ
A hazai boltokban hiába kerestem, csak DB9F/DB25M van.

Hozzászólások

Ennek a kábelnek a leírása kicsit zavaros, de nem csodálom, a forgalmazó ritkán tudja, hogy mit árul :).

 

A NULL MODEM SERIAL CABLE enables two DTE or DCE devices to communicate with no conflict in data transmission

Ez hülyeség, mert a csatlakozókból az látszik, hogy ez két DTE összekötésére való.

 

Connects two PC serial ports

Tehát e szerint is két DTE összekötésére való, más kérdés, hogy ma már ritka, ha egy PC-n van soros port, az meg főleg, hogy az 25 pólusú legyen, de ettől még lehet, nekem is van még XT-m a 80-as évekből :)

 

The transmit and receive signals are crossed to ensure proper data transmission

És mi van a handshake jelekkel? Mi van a DCD-vel?

 

Legjobb, ha veszel sokeres kábelt (8 ér + az árnyék elég, mert RI nem kell, ha nincs modem a kapcsolatban; akár egy 4 érpáras UTP is jó lehet, vagy STP, FTP, SFTP, ha ragaszkodsz az árnyékoláshoz), két csatlakozót, két házat, és nekiállsz legyártani azt, amire szükséged van, így biztosan olyan lesz, amilyen kell.

Amúgy mit szeretnél mivel összekötni? Szabványosan vannak bekötve a portok? Használnak handshake jeleket?

Ha nincs leírás, akkor is megállapítható sok esetben egyszerű jelszintméréssel, hogy DTE vagy DCE felületről van-e szó (van, amikor DTE-hez nem apa, DCE-hez meg nem anya a csatlakozófelület, hanem fordítva, időnként trükköznek a gyártók), meg az is, hogy hol vannak a kimenetek és bemenetek, szoftveresen meg könnyű vezérelni az RTS-t és a CTS-t, így azok hamar kibökhetők, egyedül a bemenetekkel lehet probléma, ha nagyon nem szabványos a bekötés.

Feltételezem, hogy az Amigáknál is DTE a felület, ahogy a PC-knél, így egy DSUB-9 anya-anya soros keresztkábelhez kellett tenned egy 9/25-ös átalakítót, ha jól gondolom.

Jól gondolod, az Amigák soros portja ugyanúgy működik, mint PC-s, csak van rajta pár extra láb, amiknek a soros kommunikációban nincs szerepük. Mérni itt sajnos nem volt mit és nem volt mivel, mert az adapterkábelt most építettem, szkópom meg nincs.