Könyvklub: Gaia és Gaia halványuló arca

Fórumok

A kérdésem ha olvastad J. E. Lovelock: „Gaia” és „Gaia halványuló arca” című könyveit, hogy volt-e rád hatássál, változott-e a hozzáállásod a környezethez? Változtál-e a gyakorlatban?

Ha nem olvastad, egy rövid ajánló:

J. E. Lovelock egy feltaláló, kémikus, orvos, ökológiával foglalkozó szakember. A tudományos világból jelentős visszhangot kiváltó „újszerű” hozzáállással elemzi a bolygó ökológiai rendszerét, köztük elsősorban a klímát. A nézőpontja, hogy a klíma illetve a bolygó egy „élő” rendszer amiben az élőlények kb úgy alkotnak rendszert mint egy emberben a sejtek. Ez a nézőpont csak a tudósoknak „új”, Gaia a görög földistennő neve, de a még régebbi természeti vallások is így gondolkodtak, a magyar ősi pogányságban például Ukkó a földanya neve.

A könyv nem feszeget, vagy csak nagyon érintőlegesen teológia témát, tudományos magyarázatokat keres olyan jelenségekre amik ellentmondanak a jelenlegi fizikai törvényeknek. Véleménye szerint nem lehetett beavatkozás nélkül ennyire stabil a föd klímája. Ha például túl sok metán volt a levegőben a tengerekben olyan algák szaporodtak el amik ezt lebontották. A klímát eddig is az élet szabályozta és nem csak a „sima” fizika és kémia.

Az ember jelenleg ezt az egyensúlyt próbálja felborítani, aminek a leglátványosabb hatása a hőmérséklet emelkedése. Ha most azt gondold, hogy ez egy rúgás a „klímszekeptikusokba” akkor nagyot tévedsz. Lovelock nézőpontja teljesen más, szerinte a klímavédők pont akkora idióták mint a fosszilis energia erőltetői. Szerinte könnyű megoldás nincs (pl CO2 szint akárhány százalékkal csökkentése) sőt a zöldmozgalmakról lesújtó a véleménye, a marxista komcsi idolóliga leszármazottjainak tartja őket.

Véleménye szerint amit ma fenntartható zöld energiának neveztük, nem tud megoldani semmit. Ha átállnák rá, nemhogy jobb lenne, hanem rosszabb lesz.

A következtetése az hogy kétféle nézőpont van a rossz ami az embert helyezi a középpontba és az összes megoldást úgy keresi, hogy az embernek jó legyen. Jelenleg csak ilyen van a politikában pró és kontra is, és ez egyenes út a katasztrófába. A megoldás az lenne ha az ember nem saját magát hanem a földet helyezné központba és a megoldásai „Gaiát” szolgálnák és nem saját magát.