HTML, javascript alap kérdések

Sziasztok!

 

Valaki tudna segíteni pár kisebb kérdéssel kapcsolatban?

 

- SAP UI5 miatt muszáj lesz megbarátkoznom a netes technológiákkal. Mivel érdemes kezdeni? 

- Távoli webszerveren hogy szoktak manapság fejleszteni? Régi időkben még FTP-vel töltögettem fel a html fájlokat, de gondolom ennél van már szebb megoldás is.

 

- Javascript helyett belátható időn belül lehet más szkriptnyelv is a weben? Python, webassambly ilyesmi? 

Hozzászólások

Mivel érdemes kezdeni?

HTML5, CSS, majd JavaScript.

 

Távoli webszerveren hogy szoktak manapság fejleszteni? Régi időkben még FTP-vel töltögettem fel a html fájlokat, de gondolom ennél van már szebb megoldás is.

Ízléstől függően több megoldás lehet. A leginkább automatizált megoldás valami CI/CD rendszer, ami a verziókezelő eseményeit figyeli, pl. be tudod állítani, hogy ha a master ágba kerül egy commit, akkor futtassa le a teszteket, majd ha mind sikeres volt, akkor indítson el egy szkriptet a szerveren, ami frissíti az éles rendszert. Ennél egy fokkal egyszerűbb egy Ansible vagy Fabric szkript, amit kézzel elindítva elvégzi ugyanezt. De ha csak fájlokat kell frissíteni egy meghatározott helyen, és nincs szükség extra lépésekre, akkor egy rsync parancs is jó.

 

Javascript helyett belátható időn belül lehet más szkriptnyelv is a weben? Python, webassambly ilyesmi?

A WASM elég támogatott és egyre több nyelvből lehet rá fordítani. Van pár érdekes projekt, ami megpróbálja valahogy a Pythont is elérhetővé tenni a böngészőben, mivel natív támogatottsága sosem lesz. Pl. a Mozilla Pyodide WASM-be fordította le a Python runtime-ot pár népszerű csomaggal együtt, és már tud egy Jupyter notebookot futtatni a böngészőben. De ha rendes UI-t akarsz fejleszteni, akkor számít a sebesség és a letöltött fájlok mérete, így maradja a Javascriptnél (vagy valami olyannál ami arra fordul).

Én egyszerű SFTP-t használok, onnan egy script szinkronizálja a helyére, mivel az SFTP-nek nincs joga webrootba se írni, ahogy a webszerver sem léphet ki a helyéről. A script meg simán cron-ba be van rakva, és indul éjfélkor. Ha talál valamit integrálja, ha nem akkor csak mentést készít. Így egyszerre megvan oldva a mentés, frissítés is.

openSUSE Leap 15