A kormány nem adja meg a Lánchíd felújításához hiányzó 20 milliárd forintot, de nem is...

Fórumok

A kormány nem adja meg a híd felújításához hiányzó 20 milliárd forintot, de nem is szól bele, hogy gyaloghíd legyen-e

 

Egész véletlen nem az egyik legfőbb dolguk a nagy népnemzeti tudat és magyarság örökségének védelme ?

Tudom, hogy ez a lánchíd nem az a lánchíd, de ez a magyar sem az a magyar már...

Disszonanciát érzek az erőben, hallgasuk mit mond, figyeljük mit cselekszik ? Hmmm.... Tornaóra, meg lövészet legyen azért, meg etikatudomány vagy mi a rák.

Flame tehát lehet szidni Orbánt személyesen, Kormányt, Gyurcsány miatt van, sőt FIDESZ, de leginkább Brüsszel meg Soros gyurka!

Ki mit gondol. Szabadon.

ps: de csak amennyire trey engedi. Mert főnök biztos jobban tudja.

Hozzászólások

ÖNkormányzatiság van nemde?

> Sol omnibus lucet.

Ehhez jönnek hozzá a további kötelező közszolgáltatások – mint az úthálózat fenntartása, a szemétszállítás -, valamint a főpolgármesteri hivatal működtetése,

 

https://g7.hu/kozelet/20190827/nem-sok-mindenrol-donthet-mar-a-fopolgar…

 

Miért kell 5 helyettes?

Parasztvakítás is van.

Ilyen területen állam/kormány felelőssége.

Budapest egyik legmeghatározóbb jelképe. Fotója a Budapestről vagy Magyarországról szóló bemutató anyagok szinte nélkülözhetetlen eleme. Innentől kezdve ez nem kizárólag, sőt inkább nem csak az önkormányzat dolga, hanem főként az országé, aka. állam/parlament/kormány dolga lenne rálépni a felcsüti bütykire, hogy hello...

20 milliárd nem tétel költségvetésben éves szinten.

Ez itt a bukás miatti szánalmas pitiánerkedés egyik újabb eleme.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Szerkesztve: 2020. 01. 11., szo – 15:45

Remelem soha nagyobb bajod nem lesz egy politikussal, minthogy nem ad penzt a kedvenc hidad felujitasara.

Pont leszarom, csinaljon mas dolgokat jol, pl. ne fel napot varjak egy hivatalban alapdolgokra, egyszerubb legyen adobevallast irni, tehetseges gyerekeknek nojon, de legalabb ne csokkenjen az eselye a legrosszabb sorsu iskolakban sem, stb.

Ez csak addig igaz, amig kepes vagy kifizetni a maganszfera arat. En pl, meg ha valoszinuleg kepes is lennek kifizetni a maganszulesz 4-500e-s tarifajat, eszembe sem jut, szoval vehetjuk ugy, hogy keptelen vagyok. Ekkor csak a TB marad, igy maris nem mindegy, hogy mennyire alacsony a szinvonal.

Az sokkal jobb volt mikor sportpályákat bontottak le hogy helyére bevásárlóközpont épüljön... Egyébként az egy ostoba elképzelés hogy mindenhol legyen kórház ami mindennel is fel van szerelve. Jól lehet a népet ezzel etetni de nem ez a jó út. Nem kell tudni minden kórházban szülni vagy minden kórházban agyműtétet végezni. 

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Azert az egeszsegugy minden demokraciaban egy feneketlen kut. Nem lehet eleg penzt beletenni ahhoz, hogy tetszoleges orszag tetszoleges ellenzeke ne talaljon hibat benne valasztasok elott. Nem lattam meg altalanosan ingyenes egeszsegugyet elcsuszott varolistak nelkul, egy orszagban sem. De ha masba nem, belekotnek abba, hogy eggyel modernebb CT gep kene ami 0.01%-kal kisebb esellyel hibazik. 2009-ben Mikola is eroltetetten kereste az osszes metrikat, ami alapjan lehet az egeszsegugyet fikazni.

Tovabbi nehezseg, hogy egesz Nyugat Europaban evtizedek ota orvoshiany volt - es ennek megfeleloen alakultak az igenyek az orvosok fizetesenek az emelkedesere. Sajnalni egy percig sem sajnaltam az orvosoktol a beremelest, de olyan mertekben kellett a kivandorlas es annak veszelye miatt, hogy azt az egeszsegugy mas teruletei megsinylettek

Szokott, de szerintem nem azert nincs, mert nincs ra a kormanynak 30 Ft per gurigaja, hanem mert nincs olyan alvallalkozo Magyarorszagon, aki nem 3000 Ft per gurigaert akarja kiszallitani. Ez meg nem Fidesz specifikus. Altalanosban es gimiben is csak akkor volt nekunk WC papir az iskolaban, ha a diakok szulei osszedobtak ra. Szappan meg soha. Es ebbol a 12 evembol csak 4 volt Fideszes.

Melyik zavarna jobban?

a) nincs wc papir es szappan a korhazban

b) van wc papir es szappan, de a Meszaros Toiletry Zrt-nek 100x-os haszonkulcsa van rajta

Ez elég hamis dilemma, mert van egy relatíve egyszerű 3. megoldás: van papír, brutális haszonkulcs nélkül. Egyszerűen nem hiszem el, hogy ilyen dolog beszerezhetetlen. (pl. a magánrendelőkben meg tudják oldani... valahogy... nem tudom hogy sikerülhet nekik...)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Többszörös a probléma. Van ahol sosem volt papír. De van, ahol volt, de:

  • az intézmény szerez be WC papírt, de a takarító/karbantartó/gondnok személyzet hazalopja
  • az intézmény szerez be WC papírt, a személyzet nem lopja (mindet) el, de a látogatók igen

Van, ahol a csaptelepet is ellopják. Szóval, amikor külföldezünk, akkor azt is meg kell említeni, hogy egyes polgártársaink nem csak TB-t csalják el, nem csak az adót csalják el, de lopnak is.

A magánrendelőkbe általában jól vagy jobban szituált pacientúra jár, amelyik nem nagyon lop.

trey @ gépház

nem az kérdeztem hogy mennyit, hanem hogy mit?

azt a látszatot keltitek, hogy máshol minden 100%ig hibamentesen van, stokirahajtogatott minden. egy szót nem szólnak az emberek. ami nyilván nem igaz. pl németországban is orvoshiány van, lébecoló migránsok, 90% liberális médiatúlsúly, és azért kurvadrága az áram, mert támogatják a napelemeket. wtf????

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Es arra nem gondoltal, hogy lehet, hogy szerzodesben vannak a korhazak egy ilyen 100x-os haszonkulcsos ceggel es csak draga kotberrel lephetnek ki? Es tfh 3 opciojuk van:

a) felbontjak a szerozdest a tularazott WC papir forgalmazoval draga kotberert aztan vehetnek Tesco-s kiszallitassal olcson

b) mivel ez egy jogallam, beperli oket az amugyis jogaszok altal alapitott ceg, aki szerzodesben van veluk, ha a Tesco-bol rendelnek olcso WC papirt

c) nem vesznek WC papirt

(Disclaimer: nem tudom, hogy van-e ilyen, csak probalok rajonni, hogy miert nincs 20-30 eve semmilyen iskolaban es korhazban WC papir, es ez tunik a leglogikusabb magyarazatnak)

ahogyan a gazda írta: a suliba lehogyuztuk a wc papírt, meg azzal dobáltuk a csírákat, a korházba meg hazalopja a gyöngyöspatai...

így mindek pótolgassa. viszel be, és azzal törlöd a segged. én amugyse törölném vele, ki tudja milyen kézzel nyultak hozzá...

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Az a helyzet, hogy meglepődnél, hogy nem csak bizonyos kisebbség lop itt. Sőt. Emlékszünk még, amikor az Orbánt cigányozó Settenkedő ellopta a rúd téliszalámit a boltból? Ez még a kádári kommunizmusból ered, amikor nemzeti sport volt a "szerzés". Mindenki a munkahelyről "szerzett" és minél nagyobb "szerző" voltál, annal nagyobb volt a büszkeség! Amíg ez a generáció el nem tűnik, addig ez meg is marad.

trey @ gépház

Amikor ipari kamerák azon kapnak jól szituált öregasszonyokat, hogy sírok közt kommandózva virágot, mécsest, koszorút stb. lopnak sírokról, mert vagy kleptósok vagy csak gyökerek, akkor valóban nem. De lopnak itt nyuggerek kávéfőzőt is. Érted. Nem tejet és kenyeret, mert csórók. Kávéfőzőt.

trey @ gépház

" de olyan mertekben kellett a kivandorlas es annak veszelye miatt, hogy azt az egeszsegugy mas teruletei megsinylettek"

korábban is lehetett volna budapest plázs helyett orvosokra, meg tanárokra (& intézményekre) költeni, ahogyan most is lehetne stadionok helyett kórházakat építeni ne légy olyan szűk látókörű, hogy az egy területen dolgozókat ugrasztanád egymásnak: most az orvos fizetését a béka segge alól a béka segge környékére emeled és azt mondod, hogy emiatt szar az ápolók fizetése meg esnek szét a kórházak épületei? nem.

a probléma ott van, hogy az értékeket (pl antsz és társai laborhálózatai stb) mind kiprivatizáláták a faszfejek a saját mutyijaikba gyakorlatilag 0 áron...

Szerkesztve: 2020. 01. 11., szo – 18:40

Ki mit gondol. Szabadon.

 

A pénzt már elköltötték...

- makkábira - http://www.atv.hu/belfold/20170620-maccabi-ezert-koltenek-30-milliardot…

- a hitközösségre - https://index.hu/kultur/2019/12/15/kultur-tao_tamogatas_eloado-muveszet…

- az emberölésért bebörtönzött cigányokra (liberálisok: na most lehet rasszistázni) mer nem vótak jók a tartási körülmények. - https://pestisracok.hu/ma-kisetal-a-bortonbol-szogi-lajos-egyik-gyilkos…

- cigyánypurdék kárpótlására, akiket a közveszélyes magaviseletük miatt az iskola elkülönített a normálisaktól, (civilszervezet veszély! gyuribácsi támogatásával: http://www.cfcf.hu/r%C3%B3lunk/t%C3%A1mogat%C3%B3ink) - https://24.hu/belfold/2019/09/18/gyongyospata-karterites/

meg egyéb "magyarság örökségre"...

(Nem találtam meg a módját, hogyan kell hivatkozásokat belerakni egy hozzászólásba, ezért ilyen vidékiesen lett hozzáadva. A régi hup jobb vót.)

 

Szerkesztve: 2020. 01. 12., v – 09:35

Tehát, akkor a helyzet:

Volt egy ígéret, amit Tarlósnak tettek. Ezt továbbra is tartják:

„állja a szavát és betartja mindazt, amit Tarlós Istvánnak ígért és szerződésben vállalt 2018 októberében, a Lánchíd és a Budai Váralagút felújításához hatmilliárd forint támogatást nyújt.”

Nézzük hogy gazdálkodik a ballib:

Karácsony Gergely legalábbis megválasztása után azt nyilatkozta, a Lánchíd rekonstrukciója az eredetileg ismert összeg csaknem kétszeresébe fog kerülni, szóval a hatmilliárd forintos kormányzati támogatás aligha lesz elég.

Jééé, már a duplája? Nocsak! Most akkor lehet a ballib oldalon feltenni a kérdést, hogy minek ugattak, amikor valami többe került, mészárosozni, garancsizni, aztán felütni a "ballib jó káderek" telefonkönyvüket és felhívni a holdudvarba tartozó jó káder vállalkozóikat, hogy ennyiből kell megcsinálni a felújítást. Ja, hogy most nem lehet? Most nincs senki aki Lölöke helyett beugorjon a balszélről?

trey @ gépház

annyi kulonbséggel, hogy amire én írtam ott van egy csomo bizonyíték, itt meg sose talált senki semmit. sose ment a kereplés, hogy a pénztáros lőrinc nem fizetett ki valakit.

https://index.hu/gazdasag/magyar/hid090123/

http://www.atv.hu/belfold/20100811_megyeri_hid_1500_kisemmizett_alkalma…

„Alkalmazottakkal együtt körülbelül 1500 embert érint és sokak életét jelentősen befolyásolja. Több cég kényszerült felszámolni a vállalkozását, sokan kerültek az utcára és szó szerint hajléktalanná váltak. De ami ennél is megrázóbb, hogy nem egy ember követett el öngyilkosságot.”

Ha lesz ilyen szoljál...

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Az ügy pikantériája, hogy a két cég közös érdekeltségbe tartozik. A Hídépítő-csoport Apáthy Endre korábbi vezérigazgatóé, míg a Ganz Acél a Hídépítő-csoporthoz tartozó Hídtechnika Kft. – amely a súlyos likviditási nehézségekkel küszködő Középületépítőben is több mint negyven százalékos tulajdonrésszel rendelkezik –, valamint a Vegyépszer Zrt. közös tulajdonában áll, derül ki az Opten cégtárának adataiból.

Házi feladat, kihez áll közel a fent említett úr? :)

http://nol.hu/archivum/archiv-489238-289148

https://www.origo.hu/gazdasag/20080321-tulajdonos-valtas-tortent-a-hide… (ekkor még nem volt kormánypropaganda)

Megvált magyarországi hídépítő cégétől a francia Vinci Construction S.A.S.

tehát külföldi volt.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Beszéljünk a Puskás Korrupció Stadionról is.

Nem, ne beszéljünk. A téma, amit ide nyitottak, a Lánchíd. 

3-an jelentleztek rá, ebből 1 mészáros lölö.

Na, akkor most itt a lehetőség, jöhet a baloldali Lölö és megcsinálhatja olcsón. Karácsony meg ne a kibúvókat keresse, oldja meg a problémát. Hiszen e problémák ismeretében indult a választáson, ezekre ígért megoldást. Pont annyi pénzt kap erre a projektre, mint amennyit Tarlós kapott volna. Duma helyett itt az ideje a cselekvésnek. 

trey @ gépház

Karácsony meg ne a kibúvókat keresse, oldja meg a problémát.

Tarlós sem tudta megoldani.

Karácsony a tarlós-féle tenderre hivatkozik, amit Tarlsó visszadobott a drága árak miatt.

Ez meg a választás elött pár héttel volt.

Azt mondta Tarlós, áralkut kér majd a cégektől, és ha nyeni fog, a KORMÁNNYAL újratárgyalja a 6 milliárd ft támogatást.

Tehát kért volna még plusz pénzeket Orbántól.

A dátum alapján arra következtetek, ezek az ajánlatok ismertek voltak Karácsony megválasztásának napján. Karácsony arra gondolhatott, hogy a főváros által előzetesen becsült összeg (20 milliárd körül volt talán) csaknem kétszerese a 35 (25+10) milliárd? De a cikkben "eredetileg ismert összeg" szerepel. Milyen ismert összeg? A becslés nem nevezhető ismert összegnek.

:)

Legalább nálatok nem gyilkolnak meg fiatal oknyomozó újságírót. Amibe nem mellesleg a helyi bal-liberális magyar párt a Most nyakig benne van. Még nem kezdték el a cigányok átvenni a városok falvak vezetését mint itt a felvidéken.

https://korkep.sk/cikkek/regio/2018/12/07/ciganyok-atvettek-hatalmat-nagymagyaron-felallt-szintiszta-roma-testulet/

A felvidékhez képest nagyon jó dolgoktok van, felvidéken élek Pesten dolgozom látom a különbséget minden nap.

Amit itt műveltek az csak panaszkodás.

Szerkesztve: 2020. 01. 12., v – 10:12

Nagy pofával belengetett, választási ígéret Tiborcz-adóval mi a helyzet? Szedjék be abból a hiányzó zsetont.

trey @ gépház

"Itt az ideje, hogy a budapestiek megtörjék azt a tabut, hogy nem lehet őszintén beszélni arról, hogy nagyon sok ember Magyarországon és Budapesten méltatlanul, a közpénz ellopásából meggazdadogott," mondta Karácsony Gergely kedd délben Tiborcz István virányosi házának kapuja előtt. 

Gerike problémája az, hogy keveri a dolgokat. Ha valaki közpénz ellopásából gazdagodott meg és erre bizonyítékai is vannak, annak nem csekket kell küldenie, hanem feljelentést kellene ellene tennie. Nekem úgy tűnik, hogy amióta rájött, hogy a főpolgármesterség nem csak játék és kacagás, azóta kisebb mellénnyel osztja kritikát. De, várom, hogy elkezdődjön a pénzbeszedés. Javaslom, nem 500 millió legyen a szint, hanem 100. 

trey @ gépház

Ha valaki közpénz ellopásából gazdagodott meg és erre bizonyítékai is vannak, annak nem csekket kell küldenie, hanem feljelentést kellene ellene tennie.

Minek?

Az ügyben tehát minden bizonnyal gőzerővel nyomoz a NAV. Az eljárás immár négy éve tart, és a jelek szerint nem sok eredménnyel, mert gyanúsítotti kihallgatás még nem történt. És ismét széttárják a kezüket a magyar hatóságok, míg az Európai Csalás Elleni Hivatal két év alatt meg tudta állapítani, hogy mi történt, miként tüntették el súlyos szabálytalanságok elkövetésével az uniós támogatást.

https://atlatszo.hu/2019/05/14/olaf-jelzesek-4-eve-nem-talalja-a-nav-a-…

Ennél súlyosabban esik latba, hogy legalább öt érintett várossal kapcsolatban semmilyen nyomozási cselekmény nem történt: „Az országos rendőr-főkapitányságtól, megyei rendőr-főkapitányságtól sem kerestek meg bennünket.” – ezt Gyál polgármestere mondta tavaly a nyomozás lezárása után tartott közmeghallgatáson. Gyálon kívül még legalább három olyan városról tudunk – Hódmezővásárhely, Siófok, és Hatvan-, ahonnét még az iratokat sem kérték be a nyomozók.

https://atlatszo.hu/2019/05/06/tobb-mint-hiba/

az átlátszónál az egyéb bevételek adja a legnagyobb számot, 2018ban ha jól értelmezem 107 millió ft. ebből amit bevall a nyilt társadalom alapitványnak az 14 millió ft. hát mi a faszom ez ha nem soros által támogatott sóhivatal? közhasznú... melyik köz?

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Én a Tiborcz-adóról beszéltem.  Szerintem olvasd el mit írok. A Tiborcz-adó pedig úgy jött a képbe, hogy abból javasoltam finanszírozni a Lánchíd felújítását. Abból a sok pénzből, ami a kampányfogásból befolyt.

trey @ gépház

Most akkor csekket írjon vagy jelentsen fel? Válassz!

Ja, hogy már választottál:

Gerike problémája az, hogy keveri a dolgokat. Ha valaki közpénz ellopásából gazdagodott meg és erre bizonyítékai is vannak, annak nem csekket kell küldenie, hanem feljelentést kellene ellene tennie. 

Akkor térjünk vissza: mire is jó egy feljelentés, ha aztán nincs nyomozás?

kizárt dolog, hogy ide belinkeljem neked. sőt, javaslom, hogy ne is keresd, mert még a kommentekkel is szembetalálkozol, ahol a lelkes nyugdíjasok bicskanyitogató cukiságáradattal istenítik a mestert...

saját felelősségre keress rá...

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Szerkesztve: 2020. 01. 12., v – 12:12

nem ide

Viszont ad a nagyváradi sportakadémiára 2.7 milliárd ft összeget.

Évvégén kiszórtak faszságokra, többségében haveroknak, kb. 320 milliárd ft-ot.

ÁHT hiánya több mint 1000 milliárd ft lett 2019-ban.

Nem mondta el, mert az államháztartási hiány terven felüli 20 %-os növekedésének az oka az, hogy a követeléskezelő idő előtt vásárolt vissza még nem lejárt államkötvényt 800 millió dollár értékben. A visszavásárlás feltételei kedvezőbbek voltak mint, ha azt lejáratkor tették volna meg.

Helyette kölcsönt nem vett föl.

Remélem segítettem a tisztánlátásban.

> Sol omnibus lucet.

Nem mert itt nem a 20 millerrel van a baj, hanem a kinek megy.

Margit is ugy indult, hogy 5 aztan 32 vagy mennyi lett a vege.

Itt 20 indulorol meglett volna 115 bol, csak az a baj, hogy nem oda menne ahova a fonok szeretne, vagyis szerteszet nagyreszt haverokhoz.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Viszont ad a nagyváradi sportakadémiára 2.7 milliárd ft összeget.

Aprópénz. Itt nálunk XVII. kerületben most épül 10,5 milliárdért stadion sportcsarnok, Mészáros Lőrinc ZÁÉV Építőipari Zrt-je építi.
(a ZÁÉV a Pannon Speed-é, a Pannon Speed a Talentis-é, a Talentis 4 igazgatója közül 3 Mészáros Lőrinc gyermeke: Lőrinc, Ágnes és Beatrix)

Elég nagy felháborodás volt belőle a lakossági fórumon, mert az új polgármester egyik első nagyobb bejelentése volt (nem leváltották a korábbi polgármestert, hanem rákban meghalt). A XVII. kerületnek közlekedésfejlesztésre lenne szüksége, ám úgy látszik ez nem volt annyira fontos, mint egy sportcsarnokot építeni egy amúgy is dugókkal terhelt útvonal mentén. Egyébként nem sok hír volt róla, lehet ekkora összeg már nem is éri el az emberek ingerküszöbét, pedig Te aki ezt a kommentet olvasod is valószínűleg beleadtál 2333 Ft-ot, ugyanis ennyi jön ki ha leosztod az összeget a 4,5 millió munkavállalóval Magyarországon. 

(egyébként talán egy számomra pozitív oldala van az építkezésnek, hogy az íjászok elmennek onnan, ugyanis nagyon veszélyes közelségben lőttek pont a patak felé felállított céltáblákra, ami mögött többször sétáltam és sosem értettem, hogyan engedélyezhették)

Én tudok egy megoldást, legyen sétálóhíd a Lánchíd, akkor lehet (nem értek hozzá) elég lenne csak lemosni meg átfesteni, mert nehéz járművek többé nem haladnának rajta. Mint a Puzsér Sétáló Budapest ötletében.

Ami nem is akkora baromság ha belegondolunk, lásd: 50 hektáros park lesz az Eiffel-torony körül

alapvetően ez egy fajta újjáépítés amire szükség van tologatják is már jópár éve. láttad a Margit hídnál is az történt, hogy nem lehetett tovább halasztani. és lett 32mrd körül a végén(?) /gyors google keresés első 5 találat rövid leírásai alapján, lehet még több is/. Megcsinálták és szerintem olyan remek élmény volt, hogy nem vágnak bele ilyesmibe pláne rizikós konstrukcióban (adják ők a pénzt, az ötleteket meg a megvalósítást meg majd a karácsonyfa; 20mrd-ról induló költségvetéssel :D, amire gyakorlatilag nincs semmi ráhatásuk.. nem valószínű..)

Ebből a kopóréteg cseréje szerintem kb csak a hab a tortán, /lehetne rajta füves sáv is, annak a víz el & levezetése a kérdés, meg, hogy egy ilyen forgalmas helyen ahol a csúszásgátlós réteg is viszonylag gyorsan lekopik mennyi időnként kell újrafüvesíteni, hogy ne csak egy sártenger legyen../; viszont magát a szerkezetet kell kb újjáépíteni - cserélni..

Prágában is van egy Károly-híd, a Lánchidat én nem tartom kisebb jelentőségűnek.

Nyugodtan lehetne gyalogoshíd, de a felújítást nem ezen kellene megspórolni.

Én úgy tudom hogy szakmai elképzelések szerint alapvetően gyalogoshíd, de buszok és kerékpárosok közlekedhettek volna rajta.

Azt gondolom, hogy gyaloghidat csinálni a Lánchídból kurva vagy faszság. Egy újabb sötétzöld agyhalott gondolat. Ausztráliában hatalmas tüzeket sikerült okozniuk a turbó-zöldeknek. Budapesten azért ez nem fenyeget, de még nagyobb dugók egy autóforgalom elől elzárt fontos híd miatt igen. És több dugó több légszennyezés. 

Ott van kiépítve híd, utána alagút ... persze legyen csak gyaloghíd. Barmok! 

Újonnan kell gyaloghidat építeni mint Londonban. 

De ahhoz kellene a 20 milcsi, amit fonok nem kamel odaadni.

Szoval akkor Barmok ? vagy Barom ?

Nagyobb dugo mar nem lenne mint most, akinek esze van, az nem megy arra mar evek ota a kitalacio es megoldas is ami ott van egy eleg nagy kikurt szar. Mert nem ?

Alapvetoen engem nem zavar itt a zoldben, a belvarosbol meg nagyon hulye aki meg nem koltozott el es tolja a rbinbt mint marci hevesen.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Nem, az nem volt normális. Budapest a GDP 36-40 százalékát adja, annyi lenne a normális. De mivel nem hagyhatjuk a vidékieket egy sárkupacban, minden infrastruktúra nélkül, ezért kifizetjük nekik az adónkból, mert a saját adóik soha nem tudnák fedezni a költségeiket. Számold ki hány év alatt épülhetnének utak, közművek, intézmények a faluk között az ott keletkezett adókból! Vannak olyan községek, ahol még az önkormányzat személyi állományát sem tudnák fizetni, nem hogy fejleszteni. Ezért kell támogatni a vidéket, ami egy darabig rendben is van mondjuk a Budapestről származó adó fele mehetne vidéki fejlesztésekre, így minden budapesti "örökbe fogadna egy vidékit", de azért ne essünk át a ló túloldalára, hogy lassan már semmi sem marad itt és mindent elvonnak.

Ráadásul valaki könnyen hihetné, hogy na igen, de a maradék 60 százalék az ott termelődik. De sajnos ez sem olyan egyszerű: a maradék maroknyi apró helyen termelődik, a nagy nyugati gyárakban. Ha a GDP egy hőtérkép lenne, akkor Budapest egy nagy folt lenne, az ország többi részén néhány ritka erős pöttyel.

Ez nem újdonság és nem a Karácsony miatt van.

Budapesti egyetemek sem pályázhatnak jó ideje szinte semmire, mert minden vidékre van kiírva (így hiába lenne egy rakás EU pénz kutatásra/fejlesztésre, ha nem lehet direkten EU-nál pályázni). Hallottam elég kreatív megoldásokról, hogy mégis hogyan lehet néha "megkerülni" ezt a dolgot..

Lássunk azért tisztán ebben a kérdésben:

1. A főváros KÖZVETLENÜL az EUtól nem kaphat forrást két okból sem

   (a) Az EU-s kifizetések módja az alapszerződésben rögzített és eszerint az EU a kormányoknak fizet.

   (b) Budapest fejlesztési pénzt azért sem kaphat, mert nem elmaradott régió.

2. Vegyük azt az elméleti lehetőséget, hogy Budapest közvetlenül kap pénzt az EU-tól. Ugyebár ennek a másik lába az, hogy Budapest közvetlenül fizet be az EU kasszájába, másként nem megy.

> Sol omnibus lucet.

Ez semmi másról nem szól, csak az ellenzék lejáratásáról, ellehetetlenítéséröl.

Senki nem gondolhatta komolyan, hogy a Fidesz uralkodása mellett labdába rúghat más is?

El kellene dönteni, hogy a Fidesz elvtelen köpönyegforgató párt vagy sem. El kellene dönteni, Orbán ~bármire képes-e a hatalomért, vagy sem. Egyesek szerint mindkettőre igen a válasz. Ha igazuk van, az azt jelenti, hogy ha mindenképpen szükséges, a Fidesz a 2022-es választáson a DK-Momentum-MSZP programjával indul. ;)

:)

Azt mondom tehát, hogy a fejedelem által öröklött országokat, ahol már hozzászoktak a fejedelmi vérhez, nem oly nehéz megtartani, mert elégséges az ősök által létrehozott rendet meg nem bolygatni, és a viszonyokhoz illeszkedni. Ilyenformán a fejedelem, ha okosan gazdálkodik, élete végéig birodalmának ura marad, hacsak valami rendkívüli erőszak meg nem fosztja attól. Különösen aljas szenvedélyek nem teszik gyűlöletessé, alattvalói természetszerűleg szeretik. Az uralkodás hagyományossága, az uralom folytonossága teszi, hogy a változtatás vágya kialszik és megszűnik.  A baj az, hogy az emberek sorsuk jobbrafordultában bizakodva szívesen cserélnének uralkodót. Több ügyetlen hibát követte el: megsemmisítette a kisebb hatalmasságokat, megnövelte egy erős uralkodó tekintélyét, egy igen erős idegent hívott be. Azon országokban, amelyeket az uralkodó és szolgái igazgatnak, az uralkodónak nagyobb a tekintélye; mert egész államában nem ismernek nálánál nagyobb urat, és ha bárki másnak alávetik magukat, az csak megbízott és tisztviselő, akit különösképpen nem szívelnek.

Három módja van azon birodalmak megtartásának, amelyek, mint mondottuk, maguk szerezte törvények alatt, szabadságban élnek, amikor meghódítják őket. Elsőbben is, elpusztítani, másodsorban közöttük lakni, harmadsorban saját törvényeikkel élni hagyni és adófizetésre kötelezni őket; ugyanott kevesek uralmát létrehozni, és barátságukat így biztosítani.

Akik magánszemélyből csak szerencse által válnak fejedelemmé, szinte semmi fáradságukba nem kerül, hogy azzá váljanak, de annál többe, hogy megmaradjanak; közben nem ütköznek akadályba, mert szinte repülnek odáig, és minden nehézség akkor keletkezik, mikor már célhoz értek.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

"nem hagyják mellébeszélni" - aggresszív bunkó stílusban mantrázták az előre megírt kérdéseiket. egy normális interjúban szokás valamennyi teret engedi a beszélgetésnek, itt megvolt a cikk mondanivalója előre, látszik is, hogy több helyen töltelék átvezető szövegben kinyilatkoztatnak, ahelyett hogy a "beszélgetést" előre vivő kérdéseket tennének fel..

az ilyen stílusú interjúk után egyáltalán nem meglepő, ha nem rohan mindenki interjút adni.. lehet fair módon is kérdezni úgy, hogy a másikat közben nem akarod földbe döngölni. és simán fel lehet tenni a kellemetlen kérdéseket is olyan módon, hogy ne azt érezze a másik, hogy a következő pillanatban ki akarod belezni. Aztán meg megy a sírás, hogy miért nem fogadják őket {szívesen/egyáltalán}..

Tarlóssal -számomra- a legnagyobb probléma az volt, hogy alapvetően mindenáron kizárólag autó párti, valami kretén tanácsadója(/ex?/Veke) személyes ellentétből kicsinálta Vitézy-t..

De azért szakmai szempontokkal lehetett korrigálni az esetleges marhaságokat: pl Bartók Béla Tarlós-szoros és hasonlók.. hibázni meg mindenki hibázik, kérdés, hogy milyen esetleges károkat okoz, meg közben mit tesz le az asztalra...

Szokatlan lehet, de teljesen hiányzik amúgy errefelé az, amikor olyan kérdéseket tesznek fel, amire a vendégnek nem akaródzik válaszolni. Nyugatabbra jobban működik ez, a brit közszolgálati TV-ben lazán lebassza a konzervatív műsorvezető a konzervatív vendéget, ha az mellébeszél.

Magyarországon ez két okból nincs, egyrészt a kormánypártiak túl gyávák interjút adni nem csicskáknak, másrészt meg a közmédiába, ahol meg elméletileg az ellenzéket lehetne megfogni nem nagyon hívnak senkit, nehogy beszélelhessen (meg amúgy is, ahhoz értelmes riporter kellene, az meg nagyon nincs, még a kevés kivétel közé számító Karácsony-interjút is egy féhülye véglénnyel csináltatták meg)

Közben meg nem csak a politikusok nem tudatosítják, hogy kötelességük (= a munkájuk része) informálni az embereket olyan kérdésekben is, amelyekről nem szivesen beszélnek, interjúkra járni, és válaszolni minden kérdésre, és igazából a válaszatók jó része is túl nagy birka ahhoz, hogy ezt számonkérje.

Tarlós kap egy fél pontot azért, mert bevállalta ezt az interjút, de azért csak felet, mert a közepén már menekült volna.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Szokatlan lehet, de teljesen hiányzik amúgy errefelé az, amikor olyan kérdéseket tesznek fel, amire a vendégnek nem akaródzik válaszolni.

igen. nincs igény vitára.

A cikkhez hasonló látvány-hörgés és előre várható fröcsögés meg unalmas. Ahhoz, hogy érdemben vitatkozz valakivel fel kellene készülni az anyagból. Persze akkor nem lehet mindenről is beszélni, hanem mondjuk kb 2-3 témát tud valaki alaposan körüljárni..

Nyugatabbra jobban működik ez, a brit közszolgálati TV-ben lazán lebassza a konzervatív műsorvezető a konzervatív vendéget, ha az mellébeszél.

Hát amit emlegetsz ugyanolyan károsnak tartom mint a másik végletet amikor nem kérdeznek rá érdemi dolgokra csak azért mert kényelmetlen. Ha érdemben akarunk valós dolgokról beszélni akkor nem annak kéne a fókuszban lennie, hogyan *bassza le* a másikat, hanem korrektül kellene moderálni és jelezni, hogy eltért a tárgytól, a kérdés nem erről szólt. Ennek azért lehet kereteket szabni: figyelmeztetni, hogy zárja rövidre a kitekintőt és utána válaszolja meg az eredeti kérdést. Persze ehhez értelmes riporterekre is szükség van akik nem vonódnak bele adok-kapokba és nem az az egyetlen céljuk, hogy ráhúzzák a vizes lepedőt.

Az iszap bírkózás mint műfaj baromi látványos. Biztos van belőle példányszám / olvasók / nézők etc. Ezért csinálják. Csak épp nem mozdít előre semmit. Nem ér el új eredményt. Talán esetleg felhergel egy adag embert..

azt hiszem, hogy amúgy értem, hogy mire gondolsz. csak -szerintem- nem az a módja, ahogyan itt eljártak.

" de azért csak felet, mert a közepén már menekült volna "

figyelj, erősen túlozva ahhoz tudnám hasonlítani a szitut, mintha beszéd közben időnként leköpne valaki (kb ez volt a tisztelet megadott mértéke). Az a minimum amit ilyenkor visszajelezel, hogy: stop, ez nem oké. Ha ezt csinálod velem akkor én ezt nem vagyok hajlandó eltűrni, és mivel nincs más mód folytatni a beszélgetést..

 - Te személy szerint, hogyan reagálnál ilyen helyeztben?

 - És persze add hozzá azt, hogy Tarlós konkrétan 72éves, kicsit máshol van talán az a stílus amit egy akármilyen hasonló korú emberrel szemben megengedek magamnak. Legyen az szerencsétlen hajléktalan vagy épp az ex főpolgi.

"Ha érdemben akarunk valós dolgokról beszélni akkor nem annak kéne a fókuszban lennie, hogyan *bassza le* a másikat, hanem korrektül kellene moderálni és jelezni, hogy eltért a tárgytól, a kérdés nem erről szólt. "

Elméletileg tényleg. De ez már tényleg nagyon ritkán működik.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Egyébként marha egyszerű az ügy. Minden kormány, állami entitás ez csinálja.

Kiírok valamit, amire jönnek ajánlatok. Megvan persze kinek kell nyernie, ezért három eset lehetséges:
1. Úgy írom ki a pályázatot, hogy csak 1-2 cég feleljen meg rá Magyarországon. Ha 2 cég is megfelel, akkor egyik a másik alvállalkozója lesz a kivitelezéskor. Ezt már sokan ismerik, kevésbé alkalmazzák ma már.
2. Nagyon rövid határidőt adok a pályázatra, haver már jó előre tud mindent, meg van írva a beadandó és már akár ünnepnap(!) beadja. Ez is nagyon átlátszó már, rengeteg cikk volt róla.
3. A legolcsóbb pályázat biztosan a haveré lesz, így ő nyeri. Ezt sok módon érik el:
a) Legpancserebb mód: irreálisan alacsony árat ad
b) Közepesen rafinált mód: átadják havernak a többiek ajánlatát, ő pedig éppen alá megy. Jól hangzik, de technikailag nem mindig lehetséges megcsinálni.
c) Nagyon rafinált mód: más-más dokumentációt kapnak haver és a többiek. Például haver sokkal részletesebb dokumentációt kap a körülményekről, így az árral jobban tud kalkulálni, míg a többieknek jól meg kell húzni a ceruzát, mert gyakorlatilag egy black box-ot vállalnak be.
És most jön a lényeg! Teljesen mindegy mennyiért vállalja be a haver, mert utána úgyis megnövelik a keretét, akár triplájára is..

Na most megmondták előző ciklusban, hogy ennyiért meg lehet csinálni. Egészen biztos, hogy lett volna (haver) aki ennyiért el is vállalja, hiszen tudja hogy úgyis korlátlan pénz áll rendelkezésére, ha túlfut ezen. Azonban most váltás volt: Tarlós -> Karácsony. Karácsony hiába keres ennyiért bárkit, nem fog találni. Hiszen jól tudják, hogy ez esetben nem mehetnek a költségek a tervezett fölé, mert most nem baloldali kormány van hatalmon, miközben a megrendelő baloldali. Ha túlmegy a bevállalt kereten, akkor kormány nem fogja kisegíteni.

Ráadásul az sem megoldás, ha Karácsony megkérdezi, hogy mégis melyik havernak kellene nyernie és nekiadná a munkát. Ugyanis a Fidesznek ez az állapot politikailag jó.

Ezért nem szerencsés ha a polgármester más oldalon van, mint az éppen kormányzó párt.

Ez nagyon igy van. Most is leszoltak, hogy nem bovithetik a palyazok koret, mert akkor a haveri cegeken kivul mas is megfelelne.

Egyebkent tenyleg ez megy.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem kell leszólni. Vannak olyan területek amikben ha életben akarsz maradni, inkább nem indítasz vállalkozást. Pl iskolai étkeztetés BP-n. :).

Ilyen giga tendereken induláshoz is olyan mennyiségű pénzt kell lekötnöd évekre (és beláthatatlan, hogy mikor kapod meg a végén a $-t), hogy azt nem engedheti meg magának akárki.

A konkrét híd tender kapcsán: ha jól értettem ezen a tenderen minden cég aki a kikötéseknek megfelel indulhat akárhonnan az EU-ból.

A 10 éves limit arról szólt volna, hogy valami haveri cég is indulhasson volna -akár- saját zászló alatt. így majd kénytelenek lesznek valaki mással konzorciumba tömörülni.. Húha biztosan elesnek a profit valamekkora visszacsorgatható részétől ezen most sír a szájuk.. nincs új a nap alatt.

"A közbeszerzés a hatályos szabályok szerint akkor tud megjelenni, ha azt egy kormányzati szerv, a Közbeszerzési Hatóság is jóváhagyja. A kormányzati hatóság azonban az igazi versenyt szolgáló 10 éves (120 hónapos) referenciaidőszakot soknak tartotta, előírta annak 8 évre (96 hónapra) való csökkentését."
Innen: https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/3467161113316710

Nanana..ne csúsztassunk kérem. a 8 éves referenciaidőszak egy 2015-ös jogszbály, a K.H. csak alkalmazta a jogszabályt. Nem kellett volna?

 

Ha ez a tökorrú januárban kiírja a közbeszerzést és nem azon vitáztak volna, hogy mit hagyjanak el a projectből,hogy maradjon pénz a 2022-es kampányra, akkor a 8 éves limitbe belefértek volna a Strabag demokraták, de így sajnos lemaradtak. KamuGeri még ahhoz is hülye, hogy egy kész tenderanyagot átdátumozzon.

> Sol omnibus lucet.

Úgy érted, hogy nekünk az a jó, ha nem lesz igazi verseny a pályázók között és emiatt drágább illetve gyengébb minőségű lesz a végeredmény? Talán az lenne a legjobb, ha nem is lenne semmiféle verseny és kérdés nélkül odaadnánk a Mészáros Ltd-nek a melót úgy, hogy majd az árat és a tartalmat is ő határozza meg.

Ne legyünk kicsinyesek. Legyen inkább 20 év, hogy még élénkebb legyen a verseny. BÁRMILYEN időpont korlátoz, ha nem esett volna le ezzel kapcsolatban a tantusz. a 10 év ugyanúgy kizár valakiket, mint a 8.

B+, van a jogszabály. El kell olvasni. Ha pedig be akarja vonni a haverokat, akkor írja ki 2019. decemberében, de legkésőbb 2020 januárjában a tendert, hogy a Margit-hídi haverokat involválni lehessen. Ennyi...

A 8 évről meg az a véleményem, hogy aki Európában az elmúlt 8 évben bármilyen hidat épített, az indulhat a tenderen. Vannak egy páran.

Ne akard megmagyarázni, hogy KamuGeri ezt nem cseszte el, mert elcseszte. Két tendert írtak eddig ki, az egyiket a K.H. dobta vissza FORMAI(!!) hiba miatt, a másik az EU.

 

Szebb Nyomentumot!

> Sol omnibus lucet.

Nanana, ne csúsztassunk, kérem!

Tessék azt a paragrafust tovább is olvasni:

Ha a megfelelő szintű verseny biztosítása érdekében szükségesnek ítéli, az ajánlatkérő a (2a) bekezdés a)-b) pontjaiban foglaltaknál korábban megkezdett építési beruházásokat is figyelembe vehet, feltéve, hogy ezt az eljárást megindító felhívásban jelezte. Ebben az esetben az ajánlatkérő az eljárást megindító felhívásban megjelöli, hogy hány éven belül megkezdett építési beruházásokat vesz figyelembe.

Ízlelgessük csak ezt a "megkezdett" szót. És különböztessük meg a "befejezett" szótól.

 

"Hangsúlyozták, hogy az előírható referencia-követelmény időbeli korlátait jogszabály határozza meg. A főváros ennek értelmében legfeljebb 11 éven belül megkezdett, de 8 éven belül befejezett referenciát követelhet meg. A jogszabály mindössze annyi eltérést enged, hogy a kezdés ideje indokolt esetben 11 évnél korábbi is lehet - írták a közleményben. A kiírás kifogásolt része 8 év helyett 10 éves referenciaidőszakot írt volna elő."

> Sol omnibus lucet.

Biztos az is a Karácsony hibája, hogy az elmúlt 10 évben taplós nem csinált lófaszt se. Orrba-szája gáncsolja ez a tetvedék fideszes csőcselék, de csak az jön le, hogy nincs kész a lánchíd. Hát nincs. Mert a nagyrabecsült elődje mi a lófaszt csinált? Talán csak nem azon rinyált 3 évig, hogy nincs pénz arra, hogy egyszerre újítsák az alagúttal? 

openSUSE Leap 15

Már a stílusod is tele van szubjektív mocskolódással. Pont Tarlós az a politikus, aki végig inkább megmaradt mérnöki karakternek és nem volt soha világnézeti erőtérben kardoskodó politikus. Hatalmasat fejlődött Tarlós alatt Budapest. Még a külföldiek is észreveszik. 180 milliárdos többlettel adta át a fővárost Tarlós Karácsonynak. Még 2010-ben 250 milliárdos hiánnyal vette át Demszkijtől. Előtte csak pangás volt és lassú lepusztulás. Ha a Demszkij korszak eredményeinek manifesztációját akarom látni, elmegyek az Óbudai sziget északi csúcsához és megcsodálom az el nem készült Aquincumi híd hűlt helyét. 

  1. A Demszky hogy jön ide?
  2. "Hatalmasat fejlődött Tarlós alatt Budapest"
    hát igen, bizonyára, de ez azért elég légbőlkapottnak tűnik, adatot, elemzést még nem láttam erről, olyat meg semmiképpen, ami figyelembe veszi, a pénzügyi, gazdasági környezetet és főleg, hogy ő nem ellenszélben volt.
    Nekem az jött le Tarlósból, hogy mint ember nem rossz, de nagyon erőteljesen a régi beidegződéseket képviseli, olyan házmester típus, az innovációt nem szereti, megragadt a múlt században, Orbánnal szemben nagyon meghajlott és gátat akart a rómaira és nem zavarta volna, ha kivágják a fákat budapesten. Volt már rosszabb főpolgármester is (na vajon melyik??? :-) ), de majd meglátjuk, hogy a Karácsony mit produkál.

Menő lett Budapest Tarlós alatt. Csinálhatnánk statisztikát azokból a mainstream filmekből sorozatokból ahol Budapest mint "menő hely" szerepel, Mr. Robot-tól a Vörös Verébig. 

Korábban ha egyáltalán nevesítve szerepelt Budapest egy filmen, akkor csak mint valami lepukkant szegény kelet-európai város jelent meg. 

Természetesen nem csak ezért fejlődött Budapest Tarlós alatt, csak egy mérhető szempont.

Szerintem a budapestiek életminőségét számtalan más dolog jobban befolyásolja és a fejlődést jobban mutatja, mint a Vörös Veréb(?)-ben egy esetleges mondat. Intő jel, hogy ekkora kormányzati propaganda mellett sem volt képes Tarlós megőrizni a főpolgármesteri posztot.

Tarlós azért nem tudta megőrizni a főpolgármesteri posztot mert a Fidesz úgy gondolta annyira fontos a jó barátság Izraellel, hogy a szoci romhalmazba ágyúzta bele a Jobbikot. Az idő majd eldönti megérte-e. 

Ha külön indult volna Jobbik Tarlós megőrzi a főpolgármesterségét és még több kerületet szerez a Fidesz mint 5 évvel korábban. Országosan összesítve újra 2/3-ot kapott volna Fidesz ha parlamenti választás lett volna ráadásul több képviselővel mint 2018-ban. Ez alapján indokolt is lehet a Jobbik elleni stratégia. Budapestnek viszont semmiképpen sem jó, hogy egymással marakodó dilettánsok vezetik a várost. Már most gyepálja egymást a Momentum és a gyurcsány-szekta. És a Jobbik robbanása csak rontani fog a már most is töredező frankensteini politikai koalíción. 

Ami a budapestiek életminőségét illeti, kérdezz meg valakit a 8ker-ben, hogy milyen volt 10 éve ott lakni és milyen most ott élni. Természetesen nem csak ott javult az életminőség, csak ott a leglátványosabb a változás. 

"Negatív" oldalon a bulinegyedet lehetne említeni. Ott viszont ennek következményeként akkorát ugrott az ingatlanok értéke, hogy bármikor átköltözhetek a budai hegyekbe az ott lakok. Így összességében csak jól jártak. Egyébként pedig a bulinegyed jól néz ki és nemzetközileg is divatos hely lett. 

Mernoki nezopont 1950 evekbol. Igy legyunk pontosak. A masik, hogy nem a lofaszt nem volt vilagnezeti, csak jo politikushoz huen ezt jol el tudta rejteni. Kulfoldiek, mar amelyik en kornyezetemben talalhato volt, az ket dolgot biztos eszrevett, de a fejlodes na az nem volt a listan. Hiany meg a tobblet viszonylagos, ha irsz egy mailt a fonoknek es tol at egyik zsebbol a masikba. Szubjektiv vagyok lehet sot tuti biztos, de ez abbol fakad, hogy vilag eletben gyuloltem ezt a tarlos figurat, egyszeruen mar a megjelenesevel is a huuuu de szivesen agyonvernem kategoria szamomra. Fingom nincs miert. Ez part es ideologiailag fuggetlenul igy van reszemrol.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Ja neki sem vagyok rajongoja, politikuskent annyira balfasz, hogy meg en is porgok a szeken es meg az is meglehet jobban is csinalnam szerintem. Kivetel ha a fonok ezert fizeti, mert a csavo nem is tudna jobban hazhoz jarni a lofaszert mint ahogy most teszi. Egyszeruen leolvad az agyam mennyire teszi a magas labdakat amit mar szerintem meg is unt a fonok lebaszni, mert neztem es latom, hogy erre is lehetne ugrani, arra is lehetne es nem. Jol csinalja a felcsuti focista, szelektalja a labdakat. Hiaba van erzeke hozza, ezt sosem tagadtam. Politikuskent en nagyra tartom, az hogy minden masban egy kalap szarert lecserelnem az egyertelmu.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

A hazhoz megyunk a szelektiv hulladekert, na erre nem lennek nagyon buszke.

Konkretan nincs hova kidobnom az ures uvegeket 1 km sugaru korben.

Kb. az osszes utcai szelektiv meg lett szuntetve.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Jók az ilyen listák de szerintem Demszkynek hosszabb listája lenne, aztán mire mentünk vele...

 

meg hát azért tényleg, mik vannak már ezen? "Feneketlen-tavi játszótér fejlesztése;" meg "repülőtéri zajprobléma megoldása (ez utóbbi még folyamatban van)". Most akkor megoldotta vagy folyamatban van? :-) Na mindegy, hagyjuk, úgy sincs értelme

 

Tarlós vaskalapos volt, a 80-as évek embere és stílusa. Nem baj, ha kipróbálunk mást.

Jaja, el kell végezni.. csak ha már egyedül ő indulhat, arany áron csinálja, akkor legalább alkalmazzon egy olvasni/írni tudót is, nehogy a híd is összébb menjen néhány métert! Meg aztán az sem árt, ha nem vesznek ki néhány részletet a műszaki tartalomból (például olyan apróságokat, mint mondjuk autóval áthaladás lehetősége).

https://24.hu/belfold/2020/07/22/meszaros-lorinc-vasutfelujitas-vasut-pusztaszabolcs-atjaro/

Szerkesztve: 2020. 12. 19., szo – 20:16

Trükközik

sajnos abból a hangnemből amit a Tarlóstól átvételkor megütött semmi sem maradt. Pedig -pl nekem személy szerint- nagyon szimpatikus volt, hogy olyasmiket emlegetett mint

  • a fővárost érintő ügyeket fog képviselni mindenek előtt a budapestiek érdekében, ezért
    • ha kell megegyezik a kormánnyal
    • ha kell szembe helyezkedik a kormánnyal
    • ahogyan ezt Tarlós is tette :)

Na most ehelyett agyatlan -1*kormány álláspontja üzemmód megy; felelősséghárítás, mutogatás + balfaszkodás viszonylag kevés érdemi saját eredménnyel.

Ezen balfaszkodások közül egy kifejezetten undorító pont a Lánchíd, amit kvázi zsarolási pontként használ(t). Dolgozni kellett volna azon, hogy legyen kiírva a kib*.. tender és minél hamarabb rövidre zárni, mert az árak nem csökkennek.

Oké, elszúrták az időt mert nem ezzel foglalkoztak: csöndben megcsinálják kicsitvalamivel drágábban hát ez van.

De az a tempó, hogy elbalfaszkodják, majd a kockavilágból is ismert kifejezésmóddal élve "csökkentett/vágott" "szkóppal"(=kiherélt, minden érdemi logika szerint összetartozó funkciót kizárólag értékcsökkentés miatt szétvágott) és ~5mrd-al növelt becsült költségű(és az ilyen giga projektek megvalósítás alatt mindig túlfutnak valamennyit) projekt kapcsán nekiállsz arról magyarázni, hogy mekkora király vagy, mert az eredeti funkcióra jóval korábban becsült összegnél kisebbre hoztad ki a csökkentett funkció megvalósítását..

hát kb olyan tré, mint demszky elvtárs magyarázkodásai...

én továbbra sem írom le teljesen a figurát, mert egyenlőre úgy tűnik hagy élni néhány tőle tökéletesen független, de értelmes kezdeményezést.. ..politikusoknál már az is számít, ha semmit sem tesznek hozzá valamihez, de legalább nem akadályozzák meg :).. ..mindenesetre a Lánchíd kezelése kapcsán jegyzett egy újabb rossz  pontot nálam...

2010-ben az ország majdnem fizetésképtelen volt.

 

Erről leginkább Gyurcsány tehetett, az Oszkó-Bajnai páros 2009-től valamelyest javított a helyzeten.

 

Örültek, ha a nyugdíjakat fizetni tudták, nem azon értekeztek, hogy mikor újítják fel a Lánchidat.

Nem tudom neked 5 sorban elmagyarázni a pénzügy alapjait.

 

Felveszel 20 milliárd eurót, azzal nem csinálsz semmit, csak úgy ott van. Mi ezzel a probléma?

 

Ha a Google segítségével a kamatokra rákeresel, mi az, hogy 5% éves kamatozás, stb... több infód lesz a probléma lényegéről.

 

Egyébként lehívták a hitelt, csináltak vele valamit, ott volt az MNB devizatartalékaiban, megjelent az államadósságban is.

Látom, nem megy a Google. Majd tartok tanfolyamot belőle.

 

https://outside.mfor.hu/mfor/images/adossag2_120823_600.jpg

 

Mire ment az IMF hitel:

- bankmentés, devizatartalék növelése, a "rossz" forinthitel "jó" devizahitelre cserélése

 

Nem véletlen alakult ki az 50% körüli devizaarány az államadósságban. Látható a fenti ábrán, ahogy a forinthitelek devizává alakultak.

Szépen látszik a következő grafikonokon, hogy a 2006-os 28.1%-os devizaarány az IMF hitelek és a forint leértékelődése miatt hogyan éri el a 48.5%-ot.

5 év alatt szétbarmolták az egész országot.

 

https://outside.mfor.hu/mfor/images/adossag1_120823_600.jpg

Ez igaz. Egy országnak mindig saját pénznemében kell eladósodnia, mert azt az adósságot bármikor elinflálhatja. A legjobb pedig ha az állam nem külföldi entitásoknak tartozik, hanem belföldre, mert a hitelezők nyeresége nagyrészt adók formájában szintén nála csapódik le. Gyakorlatilag erről szól az állampapír piac! Japán az egyik legeladósodottabb ország (Japán államadóssága meghaladja GDP-je 250 százalékát!), mégsem kell tartania semmitől mert:

  • Ha nincs elég vevő az állampapírokra a jegybank egyszerűen pénzt nyom és maga vásárol.
  • A jegybankot a külföldiek bizalomvesztése sem ingatná meg. A hitelezők döntő többsége japán pénzintézet, és magánszemély. A fennmaradó, a külföldi adósságot bizalmi válság esetén is könnyen finanszírozhatnák. Különösen, mert devizaadósság aránya 10 százalék alatt van.

Ez egy elég jó cikk:
https://kiszamolo.hu/a-magyar-allamadossag-szamokban/

Egyébként rettentő sok adósságunk van, belegondolni is rossz:
3.4 millió Ft MINDEN magyar ember adóssága.
Ha csak a dolgozó embereket vesszük, akkor ~7.5 millió Ft / dolgozó ember az adósság.
422e Ft a bruttó átlagbér (figyelem nem medián! és erősen kozmetikázott), ami azt jelenti hogy ha az állam semmi adót nem vonna, az emberek az utcán élnének és füvet ennének (Titánia, Titánia, avagy a dublőrök éjszakája), akkor is másfél évet kellene így dolgozniuk, hogy összedobjuk a pénzt a hitelezőknek.

Ja és hogy érződjenek a nagyságrendek, amiről most itt vérre folyóan megy a vita (valami 20 milliárd Ft), az ~4500 Ft / dolgozó ember költséget jelent.