Online rendelni könnyebb?

Drága holmit online vásárlni mindig lutri, még akkor is ha egyébként, megbízható helyről rendel az ember. Legalábbis ez az én vélenyem az eddigi rendeléseim alapján és újfent sikerült ezt tovább erősíteni.

Régóta szerettem volna már egy lemezjátszót. Na, nem azért, hogy "beleőrüljek" és aztán vagyonokat költsek rá, van már más őrültségem amire költök eleget. Csak szerettem volna belekóstolni az egészbe a fülemmel, hogy egy képi zavarral éljek. Utoljára még általános iskolában énekórán láttam (talán Tesla) lemezjátszót ami egy fa doboz volt és a tetejében volt a hangszóró. Azóta persze fejlődött a technika és így ma már pár nagyságrenddel komolyabb eszközt tudtam vásárolni. Nem a legdrágábbat, de nem is a legolcsóbbat. Rendelés után várni kellett rá elég sokat, de azért csak ideért végül.

Megizzasztott. Na, nem azért mert olyan jól szólt, hanem azért mert nem szólt. Pontosabban csak sercegett. Akármit csináltam vele. Zenét még halványan sem adott ki magából, beállítástól, lemeztől függetlenül.

Mivel ez lett volna ez első lemezjátszóm és egyébként is mindig magamban keresem a hibát, így az első gondolatom (ami egyébként két napig kísértett) az volt, hogy na, ezt jól elrontottam. Azt nem tudtam konkrétan, hogy mivel és mikor, mert a gyártó videoját követtem a beüzemeléskor és igazából nincs is túl sok hibalehetőség, monthatni még egy béna is össze tudja rakni és használni, én pedig ettől olcsóbb dolgokkal is úgy bánok mint a hímestojással. Persze be lehet rosszul állítani, de akkor is kellene szólnia valaminek ami zenére emlékeztet. Na, amit kaptam abban nyoma sem volt zenének.

Elég sokáig a gyári hibának nagyon kevés esélyt adtam, pedig nem ez lett volna az első eset, hogy működésképtelen dolgot kapok webshopból. Amikor mélynyomót szerettem volna venni, akkor csak harmadjára sikerült olyat kapnom amit már nem kellett visszaküldeni. Először láthatóan használt volt, másodjára pedig be volt horpadva a membránja... De minden rendelésnél annyira nehezemre esik felfogni és elfogadni, hogy egy drága holmit hogyan tudok én hibásan megkapni? Hogyan jut el odáig, hogy egyáltalán valaki megvehesse ha egyszer hibás? Ok, nem teszteli a bolt, de a gyár teszteli. Elvileg.

Na, de ennek ellenére én elég sokáig magamat hibáztattam. Írtam az üzletnek, hogy talán gyári hibás, de az is lehet csak én vagyok béna. Azt válaszolták, hogy előfordulhat beállítási baki és amiatt nem szól...

Pedig amennyit olvastam és kutattam miatta, hogyan is kell beállítani, stb már akár tervezhetnék én is ilyeneket (kis költői túlzással). Ennek ellenére nem működött úgy ahogy kellett volna.

Végül arra jutottam, hogy annyira csak nem vagyok béna és biztos a lemezjátszó hibás így rászántam magamat és elvittem ma az üzlet egy közelebb lévő "fiókjába", hogy nézzék meg.

Eleinte eléggé hülyének nézhettek az üzletben (is). Gyakorlatilag levizsgáztattak, hogy megnézzék jól rakom-e össze és állítom be. Azt gondolták, hogy olyan erősítőbe akartam használni amin nincs phono bemenet és azt hitték, hogy a lejátszón nincs line out. Tévedtek mindkét dologban. Még az erősítőm könyvét is átbújtam itthon, hogy mit ír a lemezjátszó csatlakoztatásáról. Amikor összepakoltam a lejátszót a boltban volt csodálkozás részükről, mert ugyanúgy sercegett ott is mint itthon.

Sokkal hamarabb végeztünk volna ha ők rakják össze, de amikor mondtam, hogy jobb lenne ha ők raknák össze, mert nekik csak jobban megy és legalább megnézem hogy jól csináltam-e mindent, azt mondták, most látnak először ilyet... Pedig pont azért vittem be, mert ők elvileg értenek hozzá. Mint később kiderült ezt csak azért mondták, hogy rávegyenek, hogy én rakjam össze... Azt már nem is mondtam nekik, hogy gyalog vittem vagy 200 métert a kezemben előtte és mire az üzletbe értem tökre remegett már a kezem mint egy alkoholistának és olyankor nem túl jó ötlet a lemezjátszó karját balanszírozni... na, de csak beállítottam valahogy nekik. Ha ők rakták volna össze és az lett volna a vége, hogy működik, még akkor is nyugodtan hülyének nézhettek volna, jogosan.

Szóval a boltban is sercegett, kicserélték a szedőfejet, másikkal is csak sercegett. Akkor még jobban csak néztek és mondták, hogy akkor ez úgy néz ki hibás. Megnyugodtam, hogy nem én vagyok teljesen béna. Amiatt izgultam, hogy ne a fejjel legyen a baj, mert az mégis egy érzékeny jószág és simán mondhatják, hogy én tettem tönkre, de a jelek szerint belül van valami gond vele. Szóval ott hagytam náluk, jövő héten küldenek majd egy újat. Most izgulhatok megint, hogy az vajon jó lesz-e. Fentebb már írtam, hogy a mélynyomóm is csak harmadjára lett meg, remélem a lemezjátszó nem dönti meg a rekordját.

Update: nem kell jövő hétig várnom. Ma délután hozza a futár az újat. Viccess lesz, mert a srác aki hozta kedden látta a dobozát (a saját dobozában küldték, nem volt befóliázva) és mondta, hogy ilyet se nagyon látni manapság, pedig hogy a lemezjátszókon mennyivel szebben szólnak a zenék és hogy kíváncsi lesz milyen lesz. Szóval ha megint ő hozza, amire elég nagy az esély, akkor lehet fogja furcsálni, hogy minek rendeltem még egyet ;-)

Update2: megérkezett az új lemezjátszó és működik. A csillagok együttállása kedvező volt, pont pár órával előtte jött meg a külföldről hetekkel korábban rendelt 2 darab De Staat album is.

Annak aki nem ismerné őket itt az egyik kedvencem tőlük: https://youtu.be/0ttGgIQpAUc

Hozzászólások

Nehezebb online vásárolni, de könnyebb kicseréltetni vagy visszakérni az árát, ezt 14 napig indoklás nélkül megteheted.
Persze csak akkor, ha tényleg megbízható helyről vásárolsz.

Remélem másodikra jó lesz a lemezjátszó!

Köszi, én is!

Amit előtte írsz az teljesen úgy van. Ezért szeretek online rendelni. Igaz, macera azért küldözgetni vissza, egyrészt neked kell fizetni a szállítást, másrészt, idő amíg a pénzt megkapod.

Ennek ellenére csináltam már ilyet többször pl amikor monitort (ill a végén két monitort) vettem, akkor előtte kettőt visszaküldtem. Amúgy ott is ki lehet fogni. Volt egy üzlet aminek hiába írtam bármit emailben, nem válaszoltak. Pedig a saját ÁSZF-jük szerint rögtön válaszolnak ha el akarsz állni, mert nekik kötelességük visszaigazolni, hogy megkapták az elállási nyilatkozatot. Elvileg onnantól van újabb 14 napod visszaküldeni nekik a holmit. Nekik ráadásul volt fent nyilatkozat is az oldalukon, de a link rossz volt. Ezt is megírtam nekik, hogy küldjék már el a nyilatkozatot hogy ki tudjam tölteni. Erre se válaszoltak. Itt láttam először olyat, hogy pontokban volt szedve, hogy hány százalékkal kevesebb fognak visszafizetni ha nem tökéletes állapotban kapják vissza a terméket. Meg is találtam:

A termék kipróbáláson felüli használati (értékcsökkenési) díjakat az alábbi szerint határozzuk meg:

Minden esetben a termék vételárából számítjuk az értékcsökkenés mértékét.

  • A termék dobozának sérülése, karcolódása, állagának megváltozása esetén: 30%.
  • A termék gyári védő fóliájának eltávolítása esetén: 20%.
  • A termék vagy annak gyári tartozékainak enyhe karcosodása esetén: 40%.
  • A termék fizikai állapotának sérülése (kivétel az enyhe karcolódást) esetén, amikor a termék még működik: 50-70%.
  • A termék fizikai állapotának sérülése esetén, amikor a termék nem működik: 100%.
  • A termékre telepített szoftverek valamint felhasználói profilok esetén: 30%.
  • A termék gyári tartozékainak sérülése, rongálása esetén: 40%.
  • A termék gyári tartozékainak hiánya esetén: 70%.
  • A termék gyári felhasználói leírásának vagy telepítési kézikönyvének hiánya esetén: 20%.
  • A terméknek -  higiéniai okokra visszavezethető - nem  rendeltetésszerű használata: 30%.

Vártam pár napot, írogattam nekik, semmi. Fogtam magam, letöltöttem egy másik üzlet nyilatkozatát, átírtam, feladtam a csomagot. Megírtam nekik hogy elküldtem, semmi válasz. Persze közben már beindult nálam a kombinálás, hogy na ezektől tuti nem látok pénzt, lehet erre megy az egész, hogy átvágják az embert (akkor rendeltem tőlük először). Aztán eltelt kb 1 hét, egyszer csak küldtek egy emailt (arról a címről amire korábban irogattam) és írták, hogy elbírálták a terméket és intézkednek a pénz visszaküldéséről. Na, erre írtam nekik egy szép emailt az ügyfélbarát kommunikáció mibenlétéről. Megköszönték és azt írták, hogy mire oda jutottak, hogy válaszoljanak már feladtam a csomagot, ezért úgy vették hogy tárgytalan minden amit előtte írtam... Ekkore BS-t is rég olvastam már. Persze megírtam nekik, hogy akkor ennyit kellett volna írniuk és akkor tudom, hogy olvassák az emaileket... Az a webshop ami nem képes 24 órán belül válaszolni emailre, ássa el magát szerintem.
Végül ez is jól végződött, még aznap meg is kaptam a pénzt, sőt még a szállítási költséget is visszakaptam, amit szerintem nem kellett volna, de fájdalomdíjnak vettem ;-)

 Ok, nem teszteli a bolt, de a gyár teszteli. Elvileg.

Nos nálunk multiéknál ez úgy néz ki, (ha nincs külön speckó vevői igény), hogy a quality auditra kiválaszott termék a production order 10% random, 20 darabnál kisebb ordereknél pedig 1 darab random (rendszer szinten kiválasztva).

Gondolom ez meg is felelhet(ne), ha egyébként a gyártás minősége nagyon jó.

A mostani eset után gondoltam arra, hogy lehet jelentkeznem kellene minőségi ellenőrnek valahová. Kezdem magam úgy érezni mint a Tiszta szerencse c. filmben a fickó mikor a nagy tárgyalóban le akarják ültetni és mondják neki hogy bárhová leülhet. Az egyik széknek volt csak hibás a lába, ő pont arra ült rá...

https://www.youtube.com/watch?v=1d6PMcTqTl0

Nagyon jónak nem mondanám, évente 2-3 reklamációt kapunk funkcióhibás szerverekről fieldről (nem doa-t szerencsére), valamint kb. havi szinten hiányolnak 1-1 sfp-t, kábelt, railkitet etc, bár ezek tulnyomó többsége csak bepróbálkozás a vevő részéről, nem valós hiányosság.

Ez eredetileg egy francia film: https://www.youtube.com/watch?v=UZ8M1Yksx0I

A francia filmek amerikai remake-jeit nem értem: a jeleneteket szinte teljesen ugyanúgy veszik fel, még a vágások is ugyanazok. Minek?

Ráadásul az eredeti viccesebb, mert jó színészekkel csinákták, nem ilyen noname tucatokkal, mint amerikában.

Ez azért ultragáz. Elvégre egy lemezjátszó nem űrhajó. ;)

Elárulnád a pontos típust?

Persze ebből sem lehet majd következtetni semmire, talán csak kifogtad a millióból az egy hibásat.

Audio-Technica AT-LP5

Nagyon jó véleményeket olvastam róla. Neten mondjuk találni olyan régi kommenteket vásárlóktól akik megvették, bekapcsolták és csak a kék led világított a motor nem ment... Egyik helyen olvastam ilyenből vagy 5-10-et. Persze az arányokat jó lenne ismerni. Ha eladtak ebből 10 milliót, akkor az 5-10 nem tűnik soknak, csak ha te is köztük vagy ;-) Nyílván akinek tökéletesen megy elsőre az nem írja tele a netet vele, én se blogoltam volna ha működött volna, hehe. Az én esetem is hasonló, csak itt nem a motorral volt gond, hanem gyk mindennel mással. Az üzlet is azzal vigasztalt, hogy nagyon ritka az ilyen eset. Hát, ha azt veszem, hogy kb 10 vásárlásomból 4x így jártam, akkor azért azt nem túl ritka. 

De hogy írjak pozitív dolgot is, az erősítőmet pl használtan vettem, amit nem gyakran csinálok, főleg nem bonyolult elektronikai eszközök esetében. De ezt egy üzlet árulta és garantálták hogy jó, nem is volt annyira drága, viszont annak idején amikor kijött drágának számított. Úgy voltam vele ha pár évig elmegy, akkor már megérte. Azóta is tökéletesen működik. Ok, nem tudja azokat amelyeket a mai modern erősítők tudnak pl nem lehet rákötni TV-re és úgy állítgatni hogy ott nézed a menüket, nem tudja a legújabb kódolásokat (Atmos és társai), de nekem nincs is rájuk szükségem szóval tökéletes nekem.

Ezért utálok vásárolni. Ahogyan az ember fogyasztása nő az ilyen problémák számát is növeli.

Szerkesztve: 2019. 11. 15., p – 08:29

Ha szabad szakmai hozzászólást is:

A lemezjátszód 3-féle kimenettel rendelkezik:

1. Phono (a kimeneti RCA csatlakozók melletti kis kapcsolót balra kell tolni). Ekkor a csatlakozókon közvetlenül a hangszedőről lejövő, millivolt nagyságrendű jel van. A kimenetet olyan erősítőre kell kötni, amin van Phono bemenet, ez fogja elvégezni el a szükséges ú.n. RIAA korrekciót és a line szintre történő felerősítést.

2. Ha a kis kapcsolót jobbra tolod, a fent említett korrekció és erősítés a lemezjátszóba beépített áramkörben történik, és az RCA kimeneteken már Line jelszint jelenik meg, amit bármely erősítő képes fogadni (Line, AUX bemeneteken).

3. Van beépített A/D konvertere, így az USB kimeneten digitalizált jelet ad ki, ami PC-re köthető.

Elképzelhető, hogy a kis kapcsolót balra toltad (Phono állásba), és az RCA csatlakozókról jövő kábelt mégis az erősítőd Line bemenetére kötötted? Ekkor történhet az, hogy az erősítőd bemenetére nagyon alacsony, és erősen magasban kiemelt, "cincogó, sercegő" jel kerül.

Köszi, de nem ez volt a gond. Ezekkel tisztában voltam. Egyrészt a lemezjátszó leírásában is leírják ugyanazeket, tehát hogy meg kell nézni mit tud ez erősítő és a megfelelő bemenetet kell használni, másrészt az erősítő könyvében is felhívták az ember figyelmét erre. Ha elolvastad az egészet amit írtam akkor láthatod, hogy az üzletben sem sikerült nekik zenére bírni, nem ez volt a gond.

Egyébként a végén már kínomban a phone / line váltó kapcsolót is kapcsolgattam, nem-e az a rossz. Phono módban nem volt sercegés, semmi sem volt. Mivel az erősítőmben nincs phono bemenet, sima line in-re volt dugva és ezért nem volt semmi hangja, sercegés sem.

Egy dolgot nem tudtam ill. eszembe se jutott (mert amúgy logikus), hogy ha mechanikusan, elektronikusan műdödik a lejátszó akkor valamilyen zenének ki kellene jönni belőle. Nagyon sokáig azt gondoltam, hogy én rontottam el valamit és azért nem csinál semmit. Ha tudom, hogy ha nincs zene, akkor az azt jelenti, hogy valami hiba van az eszközzel és nem idegeskedek annyit azon, hogy én rontottam el.

Persze ezt sehol sem írták le, sem a könyvében (annyit írtak, hogy ha sercegést hallunk zene helyett, akkor vegyük le a tűről a műanyag védősapkát... azt nem írták, hogy ha akkor is csak serceg ha le van véve a védőkupak, akkor küldjem vissza...), sem neten nem találtam erről infót, lehet azért mert ez annyira evidens mindenkinek aki már látott lemezjátszót közelről. Nekem nem volt az és eszembe se jutott ez, főleg abban az idegállapotban amiben voltam. Na, mindegy, a következővel ami délután jön, már rutinosabb leszek.