Átfolyós üzemű kazán vs hülye ember

Az átfolyós üzemű kazán az emberiség legostobább legmarhább találmánya. A szivattyú AZONNAL dolgozni kezd, ha a parasztja megnyitja akár csak 0,1 másodpercre a melegvizes csapot. Főleg ha a melegvíz 10 méterrel arrébról (kazán és a mosdó közötti távolság) 0,1 mp alatt BIZTOSAN nem fog odaérni. Ha a marhája 1 másodpercekre nyitogatja meg a melegvizes csapot, teszi ezt 10-15 másodpercenként, akkor sem. Mosogatáskor dettó. A hülyéket nem lehet tanítani (bottal verve se értené meg), nem lehet neki elmagyarázni h. ne nyitogassa-zárogassa azt a kibaszott melegvizes csapot, ha nem akar melegvizet csak szimplán vizet. Vagy hagyja folyni elzárás nélkül, ha 5 másodpercenként nyitogatni akarná. Így viszont az élettartam tizede alatt szétbassza a szivattyút/ventillátort a napi 100-150 indítgatásával (nem túlzás, kb. ennyiszer nyitogatja a hülyéje, kezet most félpercenként mert van 1 ilyen agybaja).

A melegvizet nem tudom előle elzárni sajnos. A rohadt kazángyártók miért nem képesek akár csak 1 kibaszott potmétert berakni a szivattyú mellé, amivel egy 1-10 másodperces késleltetést lehetne beiktatni a melegvíz áramlás jeladója és a szivattyú-ventillátor elindítása közé, azaz ne induljon el az egész hóbelevanc 0 késleltetéssel? Ha a hülyéje csak 1 másodpercekre nyitogatja a melegvizesm csapot, melegvíz úgysem fog eljutni hozzá, de legalább  a kazán nem kapcsolt ki-be feleslegesen, nem tudja leamortizálni 10x sebességgel.

Hozzászólások

A tönkrebaszott kazánt v. szivattyút én cseréltethetem, 1 fillérje nincs az okozott kárba beszállni. Vagy másik opció a kezét eltöröm, és akkor nem tudja a csapot nyitogatni.

Imádom ezt a topikot. :D

Ha nem lehet az illetővel kommunikálni, én a költségek felől közelíteném meg. Megbecsülném, mennyi kárt fog még okozni nekem, és ha lényegesen többet, mint amibe egy kis vízmelegítő felszereltetése kerül, akkor felszereltetném a kis vízmelegítőt a mosdó alá. Vagy egy nagyobbat a kazán mellé, ha a konyhában is hülye a rokonom. A vízmelegítő helyét elfoglaló lomokat ki kell dobni, vagy rendezettebben kell tárolni. Szerintem nem érdemes ilyen baromságokon felbaszni magad, jobb a probléma megoldásán agyalni.

:)

Én egyszer láttam olyan átfolyós kazánt ami jól működött. Vagy csak álmodtam?

Szerkesztve: 2019. 11. 02., szo - 12:00

Van még pár hasonló eset. Van szerencsém két, egyébként tök egyforma kazánhoz, csak az egyik hagyományos, nyitott égésterű kivitel, a másik már zárt égésterű, "turbós" kivitel.

A nyitott égésterű a vízcsap megnyitásakor azonnal belobban, szinte minden esetben 1 másodpercen belül ég a tűz, tehát, közel azonnal jön a melegvíz.

A turbós verzió először felpörgeti a ventilátort (bazi lassan pörög fel), megvárja, hogy megjöjjön az engedélyező jel a füstgázáramlást ellenőrző presszosztátról, majd utána gyújt csak be. Ez közel 10 másodperc. Ezen ideig tök fölöslegesen zubogtatod a vizet, ráadásul még a hőcserélő is jól áthűl az áthaladó nagymennyiségű hidegvíz miatt.

A kazán újabb verziójában csináltak rá workaround-ot: ha megnyitod a csapot 1 másodpercre, (majd elzárod), azzal tudja, hogy melegvizet szeretnél, ekkor begyújt és előfűti a vizet, tehát, kb. 10 másodperc múlva megnyithatod rendesen a csapot, akkor már olyan, mint a régi kazánnal.

Én egyébként minden "kombicirkónál" a váltószeleppel szoktam szopni, gyártótól függetlenül. Ha jól látom, talán a magyar Hajdú csinált olyan kazánt, ami nem tartalmaz váltószelepet, tehát, a HMV és a fűtéskör fizikailag külön van, nem a fűtéskört zárja rövidre addig, amíg HMV-t készít.

Miért nem raksz be minden mosdó/mosogató alá egy kis 10 literes tárolós villanybojlert? Azt nyitogathatja.

20 éves kombi kazánomat most dobom ki. Ha a vízcsap nyitogatásától a te kazánod tönkrement akkor azzal volt baj.

Cirkóra igaz, de bojlerre nem. A régi FÉG bojler, ha kicsire nyitottad a csapot, akkor is nagy lánggal melegített, és hamarabb átégett a kazánja. A másik gyenge pontja a reteszelő volt, ami akkor kellett, ha közös volt a kémény a cirkóval. A reteszelő kapcsoló nehezen járt, amitől még később is zárt el a gáz, amitől még hamarabb szétégett a bojler bele.

Nekem Junkers van, abban kétféle melegvizes üzem állítható be: ECO amikor az átfolyás indítja be a kazánt, és a melegvízre kicsit várni kell. A másik a nem ECO, amikor azt a belső picike melegvíz tartályt folyamatosan felfűtve tartja. Nem emlékszem szivattyúra a melegvízkörben, csak a fűtéskörben.

Nekem elegem lett abból, hogy késik a melegvíz*, és beszereltettem egy indirekt melegvíztárolót, amit a fűtéskör fűt fel (váltószelep választja, hogy fűt vagy melegvizet csinál). A régi melegvízkör üzemen kívül lett helyezve. A kazán csak akkor kapcsol be, ha az indirekt tárolóban levő víz hőmérséklete adott küszöb alá csökken.

* Megnyitom a csapot, kijön a kevés melegvíz, utána sokáig hideg víz folyik, majd fokozatosan egyre melegebb, ahogy a kazán felveszi a tempót. Gondolom a te embered is ezért tekergeti a csapokat. Nem érti, hogy ha jön akkor miért nem jön. Utána meg túl forró jön, elzárja, megnyitja... ezt ismerem az indirekt tároló előtti múltból.

A Junkersben (legalábbis a nekem lévő Euromaxxban) az ECO üzemmód esetén van egy 'melegvíz parancsra' funkció. Megnyitod a csapot rövid időre, majd elzárod, akkor a kazán felfűti a vizet, és ha jó időben nyitod meg ismét, akkor már melegvíz jön. Nálam ez sajnos nem az igazi, mert ha a csőrendszerben már lehűlt víz van (a kazán a pincében van, jellemzően az emeleti fürdőszobát használjuk), akkor a csőben lévő hideg víznek még ki kell jönnie, hogy megérkezzen a meleg.

Ariston kazánom (is) van, ebben van egy 40 literes meleg víz tartály és van begyujtas késleltetés opció. Ezt nalam talán 30mp, így csak azután indul el minden addig nincs gázfogyasztás (a tartalyban lévő vizet meg automatán melegen tartja).

Tömény vízpazarlás az ilyen, melegvízre várni kell, közben folyik a hideg ezerrel.

robyboy